Automoto

Alonso u lovu na "sve ili ništa", Vettelu odgovara hrpa kombinacija

Piše:Mišo Gulić • četvrtak, 22.11.2012.
Alonso u lovu na "sve ili ništa", Vettelu odgovara hrpa kombinacija
Foto: EPA

Posljednja utrka u kalendaru Formule 1, brazilski Interlagos, dat će ime pobjednika nikad uzbudljivije, izjednačenije, nepredvidljivije sezone u kojoj je bilo gotovo nemoguće predvidjeti pobjednika, stoga nema sumnje da će tako biti i narednog vikenda. Situacija na tablici, stanje bolida i forma su na strani Sebastiana Vettela, no uzme li se u obzir da prognostičari najavljuju oborine, nije nemoguće da to ponovno bude i "više" od utrke...

VN BRAZILA

Naziv staze: Autodromo Jose Carlos Pace (Interlagos)
Broj krugova: 71
Dužina kruga: 4,309 km
Dužina staze: 305,909 km
Najbrži krug: Juan Pablo Montoya, 1:11.473 (2004.)
Posljednji pobjednik: Mark Webber (Red Bull)

Raspored:
Petak, 23. studenoga, 1. slobodni trening - 13:00
Petak, 23. studenoga, 2. slobodni trening - 17:00
Subota, 24. studenoga, 3. slobodni trening - 14:00
Subota, 24. studenoga, kvalifikacije - 17:00
Nedjelja, 25. studenoga, utrka - 17:00

Situacija na tablici je prilično jasna, baš kao i zadaci koje vozači (čitaj: Vettel i Alonso) moraju ispuniti da bi na kraju mogli podignuti trofej namijenjen ukupnom pobjedniku Svjetskog prvenstva Formule 1 u 2012. godini. Knjiga je tako spala na dva slova, a tko će do svog trećeg naslova, znat će se u nedjelju...

Jeste li znali...

...da je poslije smrti Ayrtona Senne osnovana zaklada s njegovim imenom koja pomaže siromašnoj djeci Sao Paula?
...da se zbog velike nadmorske visine Interlagosa motorima u bolidima Formule 1 mora posvetiti posebna pažnja?
...da se najdraži lokalni restoran domaćeg dečka Barrichella zove Jam i prema njegovim riječima "stvarno zna kako pripremiti govedinu"?

Sebastian Vettel ima komotnih 13 bodova prednosti (273-260), što će jasno reći da će Fernandu Alonsu biti potrebno najmanje treće mjesto u utrci (nosi 15 bodova), uz uvjet da aktualni prvak završi deseti (1 bod) ili lošiji, a ako se Nijemac dokopa četvrte pozicije (12 bodova) tada su sve dvojbe riješene bez obzira na rezultat kojeg bi eventualno ostvario Španjolac. Naime, u slučaju jednakog broja bodova prvak je Vettel zbog većeg broja osvojenih utrka u sezoni.

Što se tiče same staze, ona je izgrađena daleke 1940. godine, a od tada je doživjela podosta promjena, prvenstveno zbog sigurnosti vozača. Prvi put ta je staza svijet Formule 1 ugostila 1973., pobjednik je bio Emerson Fittipaldi, a deset utrka u okviru Velike nagrade Brazila odvoženo je u Rio de Janieru na stazi Jacarepaguá, međutim, od 1990. Interlagos je postalo stalni dom jedine južnoameričke utrke.

Riječ je također o prilično neravnoj stazi koja se vozi suprotno od smjera kazaljke na satu, s nekoliko brzih ravnih dijelova. Nakon jurnjave po startno-ciljnoj ravnini dolazi se do vrlo uskog lijevog zavoja, poslije kojeg dolazi dulji lijevi zavoj koji se otvara u prvi ravni dio, na kraju kojeg je i dio staze koji je najpogodniji za pretjecanje (Senna S zavoj).

Nakon ravnog dijela ulazi se u "tehnički" dio staze s dva zavoja od 90 stupnjeva, a posljednji u nizu je dugački lijevi zavoj na nizbrdici, poslije kojeg slijedi uzbrdica i ulazak u cilj. Opisani dio prilično je prožet "visinskim" razlikama, kao između ostalog i cijela staza, zbog čega predstavlja priličan izazov, kako vozačima, tako i inženjerima u pripremi bolida.

Sportnetova prognoza:

1. Lewis Hamilton
2. Fernando Alonso
3. Jenson Button

Šef momčadi Red Bull Christian Horner jasno je dao do znanja da neće previše eksperimentirati niti kalkulirati. "Utrci ćemo pristupiti kao što smo to činili i na svim ostalima. Otići ćemo u Brazil i izvući maksimum iz vozača, auta, momčadi i staze. Vidjeli smo ove sezone kako je sve moguće, ali mi dolazimo završiti taj posao na najbolji mogući način."

S druge strane, Hornerov pandan u Ferrariju, Stefano Domenicali, oprezan je u najavama, no vjera u povoljan rasplet i dalje je na visokom nivou: "Prilično je jasno da moramo ostvariti što bolji rezultat. Naš cilj je biti ispred Vettela i nadati se da će između nas biti nekoliko vozila, bez da razmišljamo o nekim crnim scenarijima. Znamo da neće biti lako, ali moramo imati pozitivan pristup."

Krug srazom sa Sebastianom Vettelom:

Favorit vikenda

Lewis Hamilton

Nakon odlične utrke u Austinu, Hamilton je potvrdio da McLaren ima dovoljno brzine da se nosi s Red Bullom, ali što je još i važnije za njegove ambicije, on u samu utrku može unijeti kudikamo više rizika, ne vodeći računa da bi mu eventualan kiks mogao donijeti i gubitak naslova. S time će se morati suočiti Vettel, njemu je dovoljno četvrto mjesto, stoga i nije za očekivati da se baci na glavu u Brazilu, dok je s druge strane pitanje što može ponuditi Ferrari po pitanju konkurentnosti. Kada se sve zbroji i oduzme, lako je moguće da Britanac za kraj druženja s McLarenom ostvari još jednu pobjedu i tako ode kao pobjednik u punom smislu te riječi.

"On je sjajan vozač i sigurno će nam nedostajati. Od njegove 11. godine ovaj tim je bio uz njega i želimo mu sve najbolje", rezime je onoga što su poručivali iz McLaren Mercedesa, a sigurno će i Britanac biti motiviran da im se oduži novom velikom utrkom.

Van forme

Michael Schumacher

Oproštajna sezona, druga takva za njega, za sedmerostrukog svjetskog prvaka uistinu nije bila dobra. I dok je na početku prvenstva bio dovoljno brz, nije imao sreće, da bi s odmakom natjecanja i svakom novom utrkom njegov Mercedes bivao sve lošiji i lošiji.

"Moj odlazak iz svijeta Formule 1 sigurno će biti manje emocionalan nego onaj 2006. godine kada smo se borili za naslov svjetskog prvaka. Ovaj ću put ipak imati više vremena uživati u oproštaju, iako ne bih imao ništa protiv da karijeru zaključim jednom jakom utrkom i dobrim plasmanom", istaknuo je Schumacher.

Vremenska prognoza

Sunčano, kiša i grmljavina, kiša

Pregled je to tri posljednja dana ovogodišnjeg prvenstva. Treninzi u petak po svemu sudeći proteći će po suhom i sunčanom vremenu, dok je za subotu i kvalifikacije najavljena kiša s izraženom grmljavinom. Slično, samo bez grmljavine najavljeno je i za nedjelju, što će umnogome dodatno začiniti ionako uzbudljivu završnicu, a jasno je kako će svaka greška biti višestruko kažnjena.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.11.2012. u 14:29
    Da je vremenska prognoza normalna, prvenstvo bi bilo praktički već gotovo (>90% za Vettela), ali s kišom postaje znatno nepredvidljivije. Bit će zanimljivo vidjeti koliko hrabro će Vettel voziti po kiši, unatoč tome što je majstor kiše, kao i svi ostali veliki vozači, ali sad će biti oprezniji.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.11.2012. u 17:30
    (173-160... Jel nije 273-260? :D Inače, šteta da se McLaren kvario toliko, da je bilo više sreće, vjerojatno bi imali 3 vozača koja mogu osvojiti naslov, a i razlika bi bila manja.
    Obrisan korisnik