Nogomet

Dvoboj europskog i engleskog prvaka za vrh, posrnuli Milan dočekuje Juventus

Sportnet • petak, 23.11.2012.
Dvoboj europskog i engleskog prvaka za vrh, posrnuli Milan dočekuje Juventus
Foto: Kristijan Komarica

U Engleskoj će Chelsea pokušati skinuti Manchester City s vrha tablice, a lider Serie A Juventus mora na San Siro kod Milana.

Na kraju tjedna za zaborav i za jedne i za druge, Chelsea i Manchester City moraju zaboraviti europske brige i nastaviti borbu za naslov. Domaći, koji imaju samo jednu pobjedu u posljednjih pet utakmica, pokušat će to učiniti s novim menadžerom, Rafaelom Benitezom, kojeg se navijači Chelseaja ne sjećaju po dobrom, prije svega zbog slavnih okršaja u Ligi prvaka s Liverpoolom.

Brendan Rodgers pak prvi put od preuzimanja Liverpoola dolazi u Swansea na krilima sedam uzastopnih prvenstvenih utakmica bez poraza. Predvođeni sjajnim Suarezom, Redsi se svakako žele ugurati u londonsko društvo u gornjem dijelu tablice. Manchester United, koji je tijekom tjedna odmarao udarne snage, očekuje sigurnu pobjedu protiv QPR-a koji je u petak otpustio Marka Hughesa jer momčad nije odveo ni do jedne pobjede ove sezone.

Norwich, prepun samopuzdanja poslije pobjeda protiv Arsenala i Manchester Uniteda u nizu od pet susreta bez poraza, odlazi kod Evertona (pre)opterećenog ozljedama. Iako je dobio nekoliko šavova u porazu od Sunderlanda, Mladen Petrić inzistira da je spreman za gostovanje kod Stoke Cityja. Aston Villa bit će u potrazi za prvom pobjedom na svojem terenu protiv Arsenala u 14 godina.

Kao ni jedna druga, španjolska nogometna liga se praktički svakog kola razvuče u tri dana, susreti započinju u različito vrijeme, a u 13. kolu koje je pred nama, otišli su i korak dalje, pa su deset parova odlučili rasporediti u četiri dana. "Tulum" će u petak tako otvoriti Real Sociedad i Osasuna, a zaključit će ga u ponedjeljak Zaragoza i Celta Vigo. Ostatak društva bodove je odlučio tražiti u "normalno" vrijeme...

Vodeća Barcelona na programu ima gostovanje kod odličnog Levantea koji i u ovoj sezoni nastavlja oduševljavati, stoga nema sumnje da je upravo to derbi kola. Ništa lakši posao ne čeka niti Real Madrid koji će put Seville na noge Betisu, još jednom od ugodnih iznenađenja ovogodišnjeg prvenstva i trenutno šestoplasiranoj momčadi prvenstva, a u suprotnom će pravcu Sevilla koju na Vicente Calderonu čeka Atletico Madrid.

Jedan od "jačih" dvoboja je i ogled Valencije i Malage, a susret u boljem raspoloženju dočekuju domaćini koji iza sebe imaju niz od tri susreta bez poraza, dok s druge strane gosti četiri kola ne znaju za puni plijen i polako gube entuzijazam koji ih je držao na početku kada su dugo vremena bili uz bok Barceloni i Atleticu. Baš kao i pri vrhu, velika gužva vlada i na dnu ljestvice gdje je šest klubova zbijeno u tri boda i svaki bod je silno važan i bitan, što samim akterima svaku utakmicu čini kvalifikacijskom.

Schalke i Eintracht u izravnom će okršaju odlučivati tko ostaje prvi pratitelj vodećeg Bayerna. Schalke u derbi ulazi na krilima pobjede u Ligi prvaka protiv Olympiakosa, a iza Eintrachta je prošlotjedna pobjeda protiv Augsburga 4:2 i pridruživanje Alexandera Meiera hrvatskom reprezentativcu Mariju Mandžukiću na vrhu ljestvice strijelaca.

Eventualni će remi u Gelsenkirchenu, za mogući proboj na drugo mjesto, Borussia iz Dortmunda tražiti kod bivšeg kluba svog trenera Jürgena Kloppa, Mainza, a Bayern će prednost na vrhu poretka čuvati na svojoj Allianz Areni, protiv sudionika Europske lige, Hannovera. Pretpostavlja se da bi prednost u udarnoj postavi ovoga puta mogao dobiti njemački reprezentativac Mario Gomez.

Olićev i Lakićev Wolfsburg svoj će uspon prema sredini ljestvice pokušati nastaviti protiv Werdera iz Bremena, a trojac za začelja ovoga vikenda čekaju nastupi pred domaćom publikom. Fortuna će već u petak ugostiti Badeljev i Iličevićev HSV, Greuther Fürth u subotu igra s Nürnbergom, a Augsburg u nedjelju s Borussijom iz Mönchengladbacha.

Nakon dva izuzetno zanimljiva derbija u talijanskom nogometnom prvenstvu prošlog vikenda, 14. kolo Serije A donosi još jedan veliki okršaj. Juventus vodeću poziciju ne može izgubiti, ali bodovnu prednost će probati sačuvati na San Siru. Milan se ove sezone ne može podičiti sjajnom formom, ali u derbiju poput ovoga uvijek je sve moguće.

Inače, cijelo kolo razvuklo se na četiri dana, do utorka kad će Lazio i Udinese zanimljivim okršajem zaključiti 14. rundu ovosezonskog prvoligaškog nogometa na Apeninima. U međuvremenu će i ostali konkurenti za naslov vrebati kiks Juvea, Napoli i Inter u ponedjeljak imaju gostujuće ispite protiv Cagliarija, odnosno Parme.

Neće lako biti niti trećeplasiranoj Fiorentini, koju u tradicionalnom nedjeljnom terminu očekuje ogled s Torinom, dok će se Pescara Ante Vukušića iz opasne zone pokušati izvući na Olimpicu kod Rome. Također, dodatni iskorak prema vrhu ciljaju Atalanta i Catania, a važni bodovi u borbi za ostanak dijelit će se u međusobnom ogledu "davljenika" Siene i Chieva u Veroni.

Nakon što su u prošlom kolu propustili svoje prilike barem privremeno zasjesti na čelo prvenstvenog poretka, Saint Etienne i Valenciennes u međusobnom će ogledu dati odgovor na pitanje tko će od dva najugodnija iznenađenja prvenstva zadržati korak s onim najboljima. Bit će to ujedno i dvoboj prvog asistenta Ligue 1, Valenciennesovog Gaela Danica (šest asistencija) te drugog strijelca Ligue 1, Saint Etienneovog Pierre-Emericka Aubameyanga (osam pogodaka, četiri asistencije).

PSG poslije pobjede u Kijevu na svom Parku prinčeva čeka pretposljednji Troyes, pri čemu će za sastav ponovno konkurirati Zlatan Ibrahimović, a vodeći Lyon, momčad hrvatskog reprezentativca Dejana Lovrena, bod prednosti na vrhu brani na gostovanju kod Toulousea.

Prvi pratitelj Lyona, Marseille, u derbiju kola na Velodromeu ugošćuje ohrabreni Lille, koji nakon lošeg starta u sezoni izgleda sve čvršće, a motiva mu za iskupljenje ne nedostaje. Pravo nastupa za Marseille u francuskom prvenstvu, nakon pet odigranih utakmica u Europskoj ligi napokon ima i engleski "zločesti dečko" Joey Barton, a spremni bi trebali biti i Valbuena i Remy. Posebno bi zanimljivo moglo biti i u okršaju aktualnog prvaka Montpelliera s ambicioznim, drugoplasiranim Žirondincima iz Bordeauxa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.11.2012. u 23:31
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.11.2012. u 11:18
    FORZA JUVE!!!! GLORY GLORY MAN UNITED
    Obrisan korisnik
  • crovitlaci23.11.2012. u 21:06
    Ajmo Juve!
    crovitlaci
  • Obrisan korisnik23.11.2012. u 19:17
    prilika benitezu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.11.2012. u 17:49
    Pobjeda Milana i Cityja.
    Obrisan korisnik