Nogomet

Video: Pukla Bayernova "petarda" u mreži Hannovera, Borussia (D) skočila na drugo mjesto

Igor Šestak • subota, 24.11.2012.
Video: Pukla Bayernova "petarda" u mreži Hannovera, Borussia (D) skočila na drugo mjesto
Foto: EPA

Subotnji program u Bundesligi ponudio je pet utakmica. Bayern je bio nemilosrdan prema Hannoveru te mu je zabio čak pet golova. Mario Mandžukić odigrao je 66 minuta i nije uspio postići pogodak. Uspio je zato u toma Mario Gomez, samo 27 sekundi nakon što je zamijenio Hrvata. Borussia Dortmund gostovala je kod Mainza i pobjedom 2:1 izbila na drugo mjesto. U tom su susretu "mrvice" na kraju utakmice dobili Klasnić i Perišić. Schalke i Eintracht remizirali su 1:1 i omogućili Crno-žutima skok na tablici, a istim je rezultatom završio i dvoboj Wolfsburga i Werdera u kojem je Ivica Olić odigrao svih 90 minuta. Golova nije bilo tek u derbiju začelja između Greuther Fürtha i Nürnberga.

Vodeći Bayern na svojoj je Allianz Areni ugostio šestoplasirani Hannover. Jupp Heynckes nije mogao računati na Luisa Gustava i Arjena Robbena, ali zato nakon oporavka Marija Gomeza ima slatke brige u izboru napadača. Njemački je reprezentativac ostao na klupi, baš kao i Claudio Pizarro, a u prvih se 11 našao Mario Mandžukić. Postavljanjem Hrvata u početnu postavu, Bayernov strateg je na klupi ostavio dvojicu igrača koji su u karijeri postigli 287 bundesligaških pogodaka (Pizarro 160, Gomez 127).

Utakmica je za Bayern počela idealno. Već u trećoj minuti Bavarce je u vodstvo doveo Španjolac Javi Martinez. Bio je to prvi ovosezonski pogodak 24-godišnjeg veznjaka, a postigao ga je - škaricama. Nakon kornera Martinezu je glavom loptu prenio Schweinsteiger, a Španjolac se sjajno snašao i iz blizine škaricama pogodio mrežu Zielera.

Bayern u prvom poluvremenu nije stvarao veliki broj izglednih prilika, ali je bio izrazito efikasan. U 24. minuti Lahm je s desne strane ubacio za Kroosa koji je sjajnim volejem s ruba kaznenog prostora pogodio za 2:0. Igrala se 37. minuta kada su igrači Hannovera neoprezno izgubili loptu na svojoj polovici. Brzi kontranapad povukao je Müller i odlično asistirao za Riberyja. Francuz se oslobodio čuvara pa matirao Zielera za svoj četvrti bundesligaški pogodak ove sezone.

U travnju 2010. godine Bayern je protiv Hannovera također vodio s 3:0 na poluvremenu, a utakmica je tada završila pobjedom Bavaraca 7:0. Ovaj put nisu bili tako negostoljubivi, već su gostima u nastavku zabili tek dva pogotka za pobjedu 5:0. U 63. minuti Kroos je izveo slobodni udarac s desne strane, a u skoku je pred gostujućim vratima najviši bio Dante i pogodio za 4:0. Heynckes je tada s terena povukao Mandžukića koji se nije posebno istaknuo, osim žutim kartonom u 22. minuti i neuspješnim udarcima glavom početkom drugog poluvremena.

Umjesto njega ušao je Gomez, upisao svoj prvi bundesligaški nastup nakon ozljede koja ga je udaljila s terena na tri mjeseca i samo 27 sekundi kasnije povisio na 5:0. U dvoboju za loptu s Hagguijem napadač je možda napravio i prekršaj, ali sudac je pustio igru i omogućio mu da plasira loptu pored Zielera za svoj prvi ovosezonski pogodak. Imao je Bayern još prilika u završnici, posebno Gomez, ali rezultat se ipak nije mijenjao. U svom 13. nastupu Bayern je upisao 11. pobjedu i dodatno povećao prednost pred drugoplasiranim klubom.


A novi drugoplasirani klub je Borussia Dortmund, koja je pobjedom 2:1 na gostovanju kod Mainza na najbolji mogući način iskoristila remi Schalkea i Eintrachta te ih prestigla na tablici za jedan bod.

Nakon sjajne pobjede nad Ajaxom u Ligi prvaka, Borussia Dortmund morala je na gostovanje kod Mainza. Bio je to potencijalni dvoboj hrvatskih igrača, ali su i Ivan Klasnić i Ivan Perišić ostali na klupama svojih momčadi. Jürgen Klopp, bivši igrač i trener Mainza, je u odnosu na utakmicu s Nizozemcima napravio tek jednu izmjenu u početnom sastavu. Blaszczykowski je zaigrao umjesto Großkreutza, a u početnom se sastavu našao čak i Bender kojem je na prošloj utakmici slomljen nos.

Početak utakmice bio je vatren pa je već nakon 11 minuta rezultat bio 1:1. Poveli su domaćini u četvrtoj minuti dalekometnim projektilom Marca Caligiurija. Elkin Soto proigrao je 28-godišnjeg veznjaka koji je malo iskosa s više od 20 metara snažno pucao iz voleja, a lopta je odsjela u suprotnim rašljama Weidenfellerovih vrata. Samo sedam minuta kasnije stiglo je izjednačenje. Marco Reus pokušao je s lijeve strane ubaciti za Lewandowskog, ali poljski napadač loptu nije uspio zahvatiti, baš kao ni domaći braniči. Vratar Wetklo čekao je rasplet situacije na sredini vrata, a Reusov centaršut završio je u suprotnom kutu njegovog gola.

Samo su dvije minute dijelile Mainz od odlaska na poluvrijeme, kada je njegova obrana i drugi put popustila. Sjajnom se asistencijom istaknuo Götze, gurnuo Lewandowskog u situaciju jedan na jedan s vratarom, koju je Poljak odlično riješio lobom za vodstvo Borussije 2:1.

Bio je to osmi ovosezonski pogodak Lewandowskog u Bundesligi, a već u 51. minuti mogao je i do devetog, ali nije dobro reagirao u vrlo dobroj prilici. Borussia kao da se zadovoljila vodstvom te se više posvetila čuvanju istog nego traženju trećeg pogotka. Klopp se u 83. minuti sjetio i Perišića te ga uveo umjesto Götzea, junaka pobjede u Amsterdamu i asistenta za pogodak Lewandowskog. Trener Mainza, Thomas Tuchel, u 85. je minuti uveo Klasnića pa je ipak viđen okršaj hrvatskih igrača. Rezultat se ipak do kraja nije mijenjao pa je Borussia upisala svoju sedmu prvenstvenu pobjedu i prekinula sjajan domaći niz Mainza od četiri uzastopne pobjede.

Uoči utakmice Wolfsburga i Werdera najviše govora bilo je o Klausu Allofsu, bivšem sportskom direktoru Werdera koji je nakon 13 godina u Bremenu preselio u Wolfsburg. Ipak, kada je utakmica krenula pozornost su dobili akteri na terenu, a ne oni pored njega. U početnoj postavi domaćih ponovno se našao Ivica Olić, dok je Srđan Lakić već po običaju svoju priliku morao čekati s klupe.

U prvih pola sata utakmica nije bila posebno kvalitetna, a Olić je u 26. minuti uspio zaraditi žuti karton zbog preoštrog starta. Pet minuta kasnije zatresao se okvir gostujućeg gola nakon centaršuta Hasebea i loše reakcije Werderovog stopera Papastathopoulosa. Isti cilj pogodio je udarac Dosta u 34. minuti, a minutu kasnije poveo je Werder. Po lijevoj strani probio je Elia pa dodao Arnautoviću koji je loptu poslao u nebranjeni dio mreže.

Wolfsburg je u nastavku krenuo po izjednačenje, a posao mu je olakšao Werderov branič Schmitz, koji je u 62. minuti zaradio svoj drugi žuti karton. Samo dvije minute bile su dovoljne domaćinima da iskoriste igrača više. U lijepoj akciji sudjelovali su Diego i Vierinha, a strijelac je bio Nizozemac Bas Dost. Samo minutu kasnije Papastathopoulos je s crte izbio pokušaj Diega, a Wolfsburg je svoj pritisak nastavio i u narednim minutama. U 76. je dobru priliku imao Olić, ali je Mielitz obranio njegov udarac.

U 81. minuti do pogotka su umalo došli gosti, ali je slobodan udarac Hunta odsjeo na stativi. Sama završnica nije donijela nove pogotke pa su se i Wolfsburg i Werder morali zadovoljiti jednim osvojenim bodom. Olić je u igri ostao do samog kraja, dok Lakić ovaj put nije dobio priliku.

Gledatelji u Gelsenkirchenu mogli su vidjeti okršaj domaćeg Schalkea i Eintrachta iz Frankfurta, druge i treće momčadi Bundeslige koje su uoči utakmice bile poravnate na 23 osvojena boda. Huub Stevens nije mogao računati na suspendiranog grčkog stopera Papadopoulosa, a umjesto njega u prvih 11 ušao je Uchida. Bila je to jedina promjena u odnosu na sastav koji je u Ligi prvaka pobijedio Olympiakos. Gosti su u Gelsenkirchen stigli s namjerom da prekinu niz od tri gostujuća poraza.

Schalke je poveo u 11. minuti nakon pogreške gostujućeg igrača Aignera, koji je neoprezno izgubio loptu na svojoj polovici. Holtby je povukao loptu prema Eintrachtovim vratima pa uposlio Huntelaara, a Nizozemac mirno svladao Trappa za svoj četvrti ovosezonski pogodak u Bundesligi. Ipak, vodstvo Schalkea nije bilo dugog vijeka, a za to se pobrinuo Aigner. U 13. minuti Oczipka je ubacio s lijeve strane, lopta je preletjela domaće braniče, a Aigner ju je spremno dočekao i iz blizine glavom svladao Unerstalla. Svojim petim ovosezonskim pogotkom, krilni se igrač iskupio za pogrešku kod vodećeg pogotka domaćih.

Nakon što su razmijenili pogotke igrači i jedne i druge momčadi su se prilično umirili pa do odmora nije bilo novih pogodaka, ali ni izrazitih prilika. Schalke je u nastavku bio nešto aktivnija momčad, ali drugi pogodak nije pronašao. Ključna figura završnice utakmice bio je Karim Matmour koji je prvo u 85. minuti imao veliku priliku dovesti Eintracht u vodstvo, a onda je dvije minute kasnije zaradio svoj drugi žuti karton i nešto raniji odlazak u svlačionicu. Schalke je napravio veliki pritisak u posljednjim minutama, ali se na kraju ipak morao zadovoljiti podjelom bodova.


Derbi začelja odigrali su Greuther Fürth i Nürnberg te pokazali zašto su na pozicijama na kojima jesu. Gosti su u 35. minuti ostali s igračem manje nakon što je sudac Brych isključio Feulnera zbog jednog oštrog starta na sredini igrališta. No, niti s igračem više igrači Greuther Fürtha nisu uspjeli doći do pogotka. U 61. minuti za domaće je isključen Sararer pa se u posljednjih pola sata igralo deset protiv deset. U vrlo čvrstoj i borbenoj utakmici gledatelji pogotke nisu vidjeli pa je razmak između klubova ostao pet bodova. Nürnberg je osvojenim bodom barem privremeno preskočio Hoffenheim, dok je Fürth ostao na pretposljednjem mjestu s velikim zaostatkom za klubovima u sredini tablice.

Bundesliga

  • Rezultati
  • Ljestvica

13. kolo

Fortuna Düsseldorf2:0Hamburger SV
Bayern5:0Hannover 96
Schalke 041:1Eintracht Frankfurt
Wolfsburg1:1Werder Bremen
Mainz 051:2Borussia D.
Greuther Fürth0:0Nürnberg
Freiburg3:0Stuttgart
Augsburg1:1Borussia M.
Hoffenheim1:2Bayer Leverkusen
1Bayern 3498:18+8091
2Borussia D. 3481:42+3966
3Bayer Leverkusen 3465:39+2665
4Schalke 04 3458:50+855
5Freiburg 3445:40+551
6Eintracht Frankfurt 3449:46+351
7Hamburger SV 3442:53-1148
8Borussia M. 3445:49-447
9Hannover 96 3460:62-245
10Nürnberg 3439:47-844
11Wolfsburg 3447:52-543
12Stuttgart 3437:55-1843
13Mainz 05 3442:44-242
14Werder Bremen 3450:66-1634
15Augsburg 3433:51-1833
16Hoffenheim 3442:67-2531
17Fortuna Düsseldorf 3439:57-1830
18Greuther Fürth 3426:60-3421

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.11.2012. u 23:02
    Vidjet ćemo ko će doć na red čijem stroju za tjedan dana.
    Obrisan korisnik
  • nido24.11.2012. u 21:14
    Sta je catalonia, doci cete i vi na red bavarskom stroju, u ligi prvaka... :-PPP
    nido
  • Obrisan korisnik24.11.2012. u 20:24
    Nevjerovatni golovi Bayern, baš je bilo užitak gledati utakmicu. Šteta za Mandžu imao je par solidnih prilika, ali nije uspio zabit
    Obrisan korisnik
  • cameosis24.11.2012. u 19:48
    svaka čast. iako je stvarno šteta da je münchen pobijedio i tako povećao bodovni razmak.
    cameosis
  • Obrisan korisnik24.11.2012. u 19:26
    k nozi, hobitu
    Obrisan korisnik

Bundesliga

  • Rezultati
  • Ljestvica

13. kolo

Fortuna Düsseldorf2:0Hamburger SV
Bayern5:0Hannover 96
Schalke 041:1Eintracht Frankfurt
Wolfsburg1:1Werder Bremen
Mainz 051:2Borussia D.
Greuther Fürth0:0Nürnberg
Freiburg3:0Stuttgart
Augsburg1:1Borussia M.
Hoffenheim1:2Bayer Leverkusen
1Bayern 3498:18+8091
2Borussia D. 3481:42+3966
3Bayer Leverkusen 3465:39+2665
4Schalke 04 3458:50+855
5Freiburg 3445:40+551
6Eintracht Frankfurt 3449:46+351
7Hamburger SV 3442:53-1148
8Borussia M. 3445:49-447
9Hannover 96 3460:62-245
10Nürnberg 3439:47-844
11Wolfsburg 3447:52-543
12Stuttgart 3437:55-1843
13Mainz 05 3442:44-242
14Werder Bremen 3450:66-1634
15Augsburg 3433:51-1833
16Hoffenheim 3442:67-2531
17Fortuna Düsseldorf 3439:57-1830
18Greuther Fürth 3426:60-3421