Nogomet

Video: Tottenham se pridružio Laziju, Hannover remijem kod Levantea do prvog mjesta u skupini

Igor Šestak • četvrtak, 06.12.2012.
Video: Tottenham se pridružio Laziju, Hannover remijem kod Levantea do prvog mjesta u skupini
Foto: EPA

Posljednje kolo Europske lige u skupinama J, K i L razriješilo je i posljednje dvije nepoznanice. U skupini J Laziju se pobjedom nad Panathinaikosom u drugom krugu pridružio Tottenham, a pobjednik skupine L postao je Hannover nakon što je na gostovanju kod Levantea odigrao 2:2. U Skupini K sve je bilo poznato i prije posljednjeg kola, a u dvobojima za prestiž pobjede su upisali domaćini, Rapid Beč i Bayer Leverkusen.

Skupina J

Tottenham - Panathinaikos 3:1 (1:0)
(Adebayor 28', Karnezis (AG) 76', Defoe 83'/ Zeca 53')

U skupini J rimski je Lazio i prije posljednjeg kola osigurao europsko proljeće, dok su u međusobnom susretu na White Hart Laneu o drugom putniku u iduću fazu natjecanja trebali odlučiti Tottenham i Panathinaikos. Englezi su u utakmicu ušli s dva boda više od Grka, a nastavak natjecanja izborili su pobjedom 3:1.

U prvih dvadesetak minuta nije bilo prilika, a nakon što je svaka momčad propustila po jednu šansu, do pogotka su u 28. minuti došli Londončani. Dempsey je odlično uposlio Adebayora loptom kroz obranu grčke momčadi, a Togoanac ju je mirno plasirao pored istrčalog vratara Karnezisa. Nakon vodstva Tottenham je zaigrao još bolje i stvorio nekoliko opasnih situacija pred golom Panathinaikosa, ali nije uspio već u prvih 45 minuta odlučiti utakmicu.

Na otvaranju drugog poluvremena vratnicu je pogodio Defoe, a Grci su promašaje domaćina kaznili u 53. minuti. S lijeve je strane centrirao Spiropoulos, a loptu je glavom iza leđa Friedela pospremio Zeca. Panathinaikos se nakon izjednačenja ohrabrio i utakmica je ušla u vrlo neizvjesnu fazu. Neizvjesnost je nestala u 76. minuti kada je Dempsey pucao glavom nakon slobodnog udarca Walkera, a lopta se od grede odbila u leđa gostujućeg vratara pa u mrežu. "Točku na i" Tottenhamove pobjede stavili su asistent Lennon i strijelac Defoe odličnom akcijom za treći pogodak.

Maribor - Lazio 1:4 (0:3)
(Tavares 84'/ Kozak 16', Radu 32', Floccari 38', 51')

Lazio je svoju utakmicu šestog kola dočekao s dva boda viška u odnosu na Tottenham pa se morao potruditi na gostovanju u Ljudskom Vrtu kako bi osigurao prvu poziciju i bolji status u ždrijebu za iduću fazu natjecanja. Iako su nastupili bez nekoliko standardnih igrača, Rimljani su odigrali vrlo inspirirano i mrežu domaćeg vratara Jasmina Handanovića pogodili čak četiri puta.

U 16. minuti za 1:0 zabio je Kozak, a nakon novih 16 minuta prednost gostiju udvostručio je Radu. Talijani su tada malo ubrzali ritam postizanja pogodaka pa je za 3:0 zabio Floccari u 38. minuti. Nakon poluvremena Floccariju je trebalo samo pet minuta za njegov drugi pogodak, a kod vodstva 4:0 Rimljani su konačno oduzeli gas. U 84. minuti počasni pogodak za slovensku momčad zabio je Tavares. Hrvat Dejan Mezga za Maribor je igrao do 80. minute.

Skupina K

Uoči posljednjeg kola situacija je u skupini K bila kristalno jasna. Metalist je osigurao prvu poziciju, plasman u iduću fazu natjecanja potvrdio je i Bayer iz Leverkusena, a norveški i austrijski predstavnik već su se oprostili od Uefinih natjecanja za ovu sezonu. Zbog toga su utakmice šestog kola rezultatski bile nevažne, a momčadi su igrale za prestiž.

Rapid Beč - Metalist 1:0 (1:0)
(Alar 13')

Ukrajinski Metalist osvojio je u prvih pet kola 13 bodova, a prvo mjesto u skupini osigurao boljim međusobnim omjerom s Bayerom iz Leverkusena koji je prikupio tri boda manje. Na gostovanju u glavnom gradu Austrije, igrači Metalista očigledno nisu imali dovoljno motiva te su doživjeli svoj prvi ovosezonski poraz u Europskoj ligi. Domaći Rapid slavio je 1:0 pogotkom Alara u 13. minuti i došao do svojih prvih bodova u skupini. Domaćini su u 44. minuti ostali s igračem manje nakon isključenja Pichlera, ali su uspjeli sačuvati mrežu.

Bayer Leverkusen - Rosenborg 1:0 (0:0)
(Riedel 65')

Bayeru utakmica s Rosenborgom nije donosila ništa pa je nastupio u vrlo šarenom sastavu. Ipak, igrači koji inače nemaju često priliku igrati za prvu momčad Apotekara izborili su pobjedu protiv Norveškog predstavnika te se po bodovnom učinku poravnali s Metalistom, ali zbog slabijeg međusobnog omjera s Ukrajincima ipak ostali na drugom mjestu. Trenutak odluke dogodio se u 65. minuti kada je svoj prvijenac za seniorsku momčad zabio 21-godišnji Finac Julian Riedel.

Skupina L

Levante - Hannover 2:2 (0:2)
(Angel 49', Iborra 90+4'/ Stindl 18', Ya Konan 26'

Putnici u drugi krug Europske lige iz skupini L bili su poznati već nakon petog kola, a u šestom je tek trebala pasti odluka o pobjedniku skupine. Hannoveru je zbog boda prednosti na gostovanju kod Levantea za prvo mjesto bio dovoljan i remi, a Nijemci su u prvih 45 minuta prikazali dobru igru i vodili s 2:0. Levante je u nastavku stvorio mnogo prilika i u sučevoj nadoknadi došao do izjednačenja, ali u nastavak natjecanja s prvog će mjesta krenuti Hannover.

Nijemci su poveli u 18. minuti nakon vrlo dobre akcije koja je krenula skroz od vratara Zielera, a koju su domaćini mogli spriječiti nešto spretnijim obrambenim reakcijama. Sjajnom loptom u prostor Sergio Pinto je uposlio Stindla, a 24-godišnji veznjak Hannovera odigrao je dupli pas s Konanom pa iz blizine pogodio mrežu Navasa. Samo osam minuta kasnije rezultat je bio 2:0 za goste. Stindl je ovaj put bio asistent pravovremenom loptom u prostor za Konana, koji je vratara Navasa nadmudrio vrlo lijepim lobom. U 36. minuti Stindl je zbog ozljede morao napustiti igru, a rezultat se do poluvremena nije mijenjao.

Nakon tri minute igre u nastavku Levante je uspio smanjiti zaostatak. Obrana Hannovera popustila je prilikom slobodnog udarca za domaćine, nakon kojeg se u šesnaestercu na pravom mjestu našao Angel. Španjolci su uspjeli napraviti pritisak i stvoriti nekoliko dobrih prilika, ali su u završnicama akcija bili prilično nespretni. I kada se već činilo kako će Hannover odnijeti tri boda, Levante je izjednačio. Igrala se četvrta minuta sučeve nadoknade, a kod kornera gostiju u napad je stigao i vratar Navas. Ubacio je Barkero, a u skoku je najviši bio Iborra te postavio konačnih 2:2. Unatoč primljenom pogotku, Nijemci su osvojili prvo mjesto u skupini te će imati nešto povoljniji ždrijeb u nastavku natjecanja.

Twente - Helsingborg 1:3 (0:2)
(Tadić 74'/ Đurđić 6', Bedoya 22', Sorum 67')

U dvoboju klubova koji su se već pomirili s ispadanjem iz natjecanja uspješniji je bio švedski Helsingborg. Put prema prvoj pobjedi u ovogodišnjem natjecanju trasirao je Đurđić u šestoj minuti, a prednost Šveđana udvostručio je Bedoya 16 minuta kasnije. Treći pogodak Helsingborga pao je u 22. minuti drugog poluvremena kada se u strijelce upisao Sorum. Nizozemci su smanjili preko Tadića u 74. minuti, ali su ostali na jednom postignutom pogotku i porazom se oprostili od europskih natjecanja za ovu sezonu.

Europska liga, skupina J

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Maribor1:4Lazio
Tottenham3:1Panathinaikos
1Lazio 69:2+712
2Tottenham 68:4+410
3Panathinaikos 64:11-75
4Maribor 66:10-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.12.2012. u 00:17
    Kakva je igračina ovaj Defoe, da je mlađi već bi u Cityju igrao
    Obrisan korisnik