Rukomet

Ivano Balić bez Svjetskog prvenstva u Španjolskoj, Goluža ga izostavio sa šireg popisa

Iz HRS-a:Damir Žbulj • utorak, 11.12.2012.
Ivano Balić bez Svjetskog prvenstva u Španjolskoj, Goluža ga izostavio sa šireg popisa
Foto: Dario Dodić

Izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Slavko Goluža objavio je popis od 28 igrača na koje će računati za pripreme za Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj koje je na rasporedu u siječnju iduće godine. Na širem popisu nisu Ivano Balić niti Venio Losert, a izostavljanje je Goluža opravdao pomlađivanjem odnosno pozivanjem spremnih i zdravih igrača...

Izbornik hrvatskih rukometaša Slavko Goluža obznani je popis od 28 igrača na koje će računati za pripreme i odlazak na Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj u siječnju 2013. godine.

Širi popis 28 igrača:

Vratari: Mirko Alilović (MKB Veszprem), Filip Ivić (CO Zagreb), Mate Šunjić (Nexe), Ante Vukas (Essen), Marin Šego (Wisla Plock)

Krila: Manuel Štrlek (Vive Targi Kielce), Hrvoje Batinović (CO Zagreb), Lovro Šprem (CO Zagreb), Ivan Ninčević (Füchse Berlin) / Ivan Čupić (Vive Targi Kielce), Zlatko Horvat (CO Zagreb), Jerko Matulić (CO Zagreb), Franjo Lelić (Nexe)

Pivoti: Igor Vori (HSV Hamburg), Željko Musa (Vive Targi Kielce), Marino Marić (CO Zagreb), Ilija Brozović (CO Zagreb)

Vanjski igrači: Jakov Gojun (Atletico Madrid), Damir Bičanić (Chambery Savoie), Drago Vuković (TuS N-Lübbecke), Domagoj Duvnjak (HSV Hamburg), Marko Kopljar (PSG), Denis Buntić (Vive Targi Kielce), Luka Stepančić (CO Zagreb), Josip Valčić (CO Zagreb), Stipe Mandalinić (CO Zagreb), Nikola Špelić (Maribor Branik), Blaženko Lacković (HSV Hamburg).

Iako nije apsolutno iznenađenje, ipak je izostanak Ivana Balića, 33-godišnjeg aktualnog igrača madridskog Atletica, podigao puno prašine, a Goluža je njegovo nepozivanje opravdao riječima:

"Njegov izostanak moja je odluka. Već sam prije bio najavio kako će ovo Prvenstvo iskoristiti za poštedu nekih igrača, pomlađivanje, a želim i vidjeti koliko Drago Vuković može dobro odigrati pored Duvnjaka na toj poziciji. On igra izuzetno dobro u posljednje vrijeme nakon ozljede."

"Balića nisam u potpunosti otpisao, uskoro su na rasporedu i kvalifikacije za Euro i dvije utakmice protiv Mađarske u travnju. Vidjet ćemo," nastavio je Goluža i dodao:

"Nagovijestio sam to još posljednjih mjeseci. Odluku sam donio nakon što sam pogledao posljednju njegovu utakmicu, Atletico Madrida i Barcelone."

"Ovo SP ne nosi nikakav dodatni plasman na neko drugo veliko natjecanje, i može biti da će se na konačnom popisu naći četiri do pet novih, mladih imena..."

"Nismo se čuli, nisam ga mogao dobiti"

Goluža se nije izravno čuo s Balićem da mu pojasni svoju odluku: "Nisam se čuo s njim, nisam ga mogao dobiti."

"Svjestan je i on bio situacije. On nije u natjecateljskom ritmu, a meni trebaju zdravi i spremni igrači, bez obzira na imena. On nije u posljednje vrijeme dobivao puno prilike, nije igrao niti protiv Kiela."

No, iako je i sam Goluža priznao kako reprezentacija trenutno nije u optimalnom stanju, kako zbog ozljeda nekih igrača, ali i slabije forme, na širem popisu našlo se mjesta za gotove sve njih, osim za Ivana:

"Situacija nije bajna, neki igrači su ozlijeđeni, neki ne igraju, drugi nisu u formi. Bičanić ne igra dobro nakon ozljede, Duvnjak je na posebnom tretmanu zbog koljena, Vori je iscrpljen i na njega ćemo posebno pripaziti, dok će Lacković tek 21. prosinca iz ruke izvaditi 'žicu' te će moći polako početi trenirati s loptom. Do tada će raditi na svojoj fizičkoj spremi."

Pronašao je Goluža trojac za kojeg smatra da su trenutno predvodnici hrvatske reprezentacije: "Alilović, Čupić i Štrlek su trenutno u jako dobroj formi."

Za utakmicu u knockout fazi moramo biti u top formi

Goluža je iznio i tehnički plan i program priprema reprezentacije za Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj koje započinje 11. siječnja 2013. godine.

Hrvatska je u skupini s domaćinom Španjolskom, ali i Mađarskom te Alžirom, Egiptom i Australijom.

Prva faza priprema započinje 26. prosinca u Karlovcu i traje do 30. prosinca, gdje će biti okupljeni igrači iz Hrvatske te oni koji će već tada biti slobodni od svojih klupskih obveza.

"Nitko od vas ne želi više to zlato od mene i igrača"

"Bez obzira u kojem sastavu mi igrali u Španjolskoj, želimo pobijediti, svaku utakmicu," najavio je Goluža i na pitanje znači li to da cilja na zlato odgovorio: "Nitko od vas okupljenih ovdje ne želi zlato više od mene i mojih igrača, ali vidjet ćemo na kraju."

Druga faza priprema kreće s početkom nove godine, 2. siječnja i traje do 9. siječnja, a reprezentacija će biti smještena u Umagu. Tamo bi se trebali okupiti svi kandidati.

Hrvatska će odigrati i dvije prijateljske pripremne utakmice s Norveškom, 6 siječnja u Puli te dan kasnije u Umagu, dok se u Španjolsku putuje 10. siječnja.

Prvi susret SP Hrvatska ima 12. siječnja i to protiv Australije.

Slijede dvoboji s Alžirom, dok će najvažniji biti oni s Mađarima, Egiptom te u konačnici s napaljenim domaćinima Španjolcima.

""Znamo da se križamo s onom skupinom gdje su Srbija, Slovenija, Poljska, Južna Koreja, Bjelorusija. Utakmica koja nam je na rasporedu 21. siječnja, u knockout fazi, u osmini finala nam je najvažnija."

"Tada moramo biti u top formi," zaključio je izbornik Goluža, jer će u Španjolskoj sustav natjecanja biti posebno neugodan. Nakon susreta u skupinama odmah se igra na ispadanje, već od osmine finala.

"U Madrid će putovati 16 ili eventualno 17 igrača, a o konačnom popisu odlučit ćemo dan prije puta, znači 9. siječnja," rekao je hrvatski izbornik za kraj.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • The Phantom12.12.2012. u 22:20
    Malo je reć SRAMOTA!Da Balić doživi prometnu di je slomija obe ruke, ja bi ga opet zva jer da samo sidi na klupi, naši će zabit koji gol više.A šta reć, uništimo sav sport u Hrvatskoj - akcija se nastavlja!
    The Phantom
  • cameosis12.12.2012. u 21:29
    koji si ti kurac od ovce, golužo … ima da cuclaš baliću kožicu na kiti, a ne da ga ne pozivaš, balvane jedan.još se da progutati odluka, ali ne s tim obrazloženjem! idi jedi kremšnite u kavani i pusti balića da ordinira terenom i protivnicima, taj i u ludilu mora sam odlučivati kad će prestati a ne... [više na forumu]
    cameosis
  • Obrisan korisnik12.12.2012. u 19:54
    Nije im dao broj telefona, i to je istina.Jel do odnosa sa Goluzom ili mu je jednostavno dopizdilo, vec nekoliko puta je rekao da "nema smisla igrati" odnosno "neka podijele medalje prije prvenstva" i slicno, mozda je sit svega mozda ne moze fizicki, sta god... mislim da je puno pametnije bilo da... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.12.2012. u 19:51
    Boze sacuvaj komentara
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.12.2012. u 19:26
    Ma i mene zivcira taj Goluza zato sto je nikakav trener...ali nije to on slagao popis, on se naso na funkciji izbornika jer je podoban i jer uredno izvrsava sve sto mu "sef" Gobac naredi!!! Eto to je moje misljenje...Gobac je 100 puta gori od Mamica zato sto on direktno gura svoje Zagrebase u repku... [više na forumu]
    Obrisan korisnik