Nogomet

Messi protiv Falcaa, Lovren protiv Ibrahimovića, United se pokušava još odvojiti

Sportnet • petak, 14.12.2012.
Messi protiv Falcaa, Lovren protiv Ibrahimovića, United se pokušava još odvojiti
Foto: EPA

Dok europski prvak pokušava pridružiti sebi naslov svjetskog, u Europi će biti prije svega zanimljivo u Barceloni koja dočekuje drugi Atletico. Summit na vrhu na rasporedu je i u Francuskoj.

S oporavljenim kapetanom Nemanjom Vidićem i sa šest bodova ispred gradskog rivala poslije derbija , Manchester United prepun samopouzdanja dočekuje momčad koja se nekad posprdno naziva njegovom filijalom, Sunderland, koji je sigurno umorniji zbog zaostale utakmice sredinom tjedna. Vragovima bi na ruku mogao igrati i Newcastle koji pokušava koliko-toliko spasiti sezonu, a bodove će skupo prodati uzdrmanom Cityju.

Aston Villa stegnula je u posljednje vrijeme obranu, ali bit će na velikom iskušenju protiv Liverpoola koji je bez Suareza postigao tri gola, a Urugvajac se vraća u redove Redsa poslije suspenzije. QPR sanja prvu pobjedu protiv obrambeno neuvjerljivog Fulhama, a Everton će, s Jelavićem koji je vikend prije prekinuo golgeterski post, pokušati prvi pobijediti na Britanniji ove sezone.

Ako Everton prođe kao i ostale momčadi, Tottenham je tu da dočeka priliku i vrati se u top četiri. Za to neće protiv Swanseaja smjeti primiti dva gola u sudačkoj nadoknadi kao protiv Jelavića i društva. Nakon sramoćenja u Liga kupu i ispadanja od četvrtoligaša, Arsenal ima priliku kod pretposljednjeg Readinga zavidati rane.

Španjolsko nogometno prvenstvo stiglo je do svoje 16. postaje, derbi kola bit će sudar vodećeg dvojca, Barcelone i Atletico Madrida, ujedno i vodećih strijelaca Lionela Messija i Radamela Falcaa, što će jasno reći da taj dvoboj naprosto ne smijete propustiti, ni pod koju cijenu.

Jasno je i kako će Real "navijati" za remi, njima u goste stiže pretposljednji Espanyol i tu problema ne bi trebalo biti. Društvo ispod vodećeg trojca, njih čak sedam, stisnulo se u četiri boda, a najveći izazov imat će četvrtoplasirana Malaga koja mora na noge Sevilli te Levante koji gostuje kod Real Zaragoze.

Što se tiče klubova koji tavore na dnu, uz već spomenuti Espanyol koji ide u Madrid na put bez nade, pobjede se "ne sjećaju" niti u La Coruni, ovaj put će koplja ukrstiti s vrlo dobrim Valladolidom, a u skoro jednakoj situaciji nalaze se Granada, Mallorca i Osasuna, s jednako tankim bodovnim saldom i s jednakom željom za bijegom sa začelja.

Pred Bundesligašima je 17. kolo, a već u petak je na rasporedu najzvučniji susret, jer vodeći i uvjerljivi Bayern dočekuje Borussiju iz Mönchengladbacha. Veliko rivalstvo razvilo se još u 70-tim godinama prošlog stoljeća, no važnije je što su gosti u posljednje vrijeme ponovno u dobroj formi. Četiri susreta bez poraza, osam osvojenih bodova i podatak kako su u dva posljednja međusobna prvenstvena susreta slavili nad Bavarcima garantiraju dobru utakmicu. Mandžukić bi ponovno mogao gledati kako Gomez kreće od prve minute.

U subotu HSV gostuje u Leverkusenu kod Bayera, koji je u prošlom kolu porazom prekinuo seriju od četiri uzastopne pobjede. Ekipa iz Hamburga igra sve bolje u posljednje vrijeme, a dio zasluga ide i Milanu Badelju, koji će biti spreman nakon lakše ozljede iz proteklog kola. Iličević je prije nekoliko dana u prijateljskoj utakmici, kojoj je domaćin bio brazilski Gremio, odigrao 80 minuta što je dobar znak kako bi se i on mogao vratiti u puni natjecateljski ritam nakon ozljede.

Wolfsburg bi u ovom kolu protiv Eintrachta mogao biti oslabljen neigranjem Olića, koji ima problema s gležnjem, ali domaći dvoboj s kandidatom za mjesta koja vode u Ligi prvaka mogao bi tako donijeti prigodu za Lakića. Klasnić će u Mainzu prigodu s klupe čekati protiv Stuttgarta, koji je posljednja tri susreta zaključio slavljenički, dok će nedjeljni dan obilježiti gostovanje aktualnog prvaka kod Hoffenheima, koji nakon poraza u prošlom kolu na obranu naslova gleda kao na 'nemoguću misiju'. Perišić će ponovno ostati bez glavne uloge, krenut će s klupe.

Nakon što su tijekom tjedna odigrane prve četiri utakmice osmine finala Coppa Italije, vikend donosi nova uzbuđenja u Serie A. Ove je sezone talijanska liga izjednačenija nego inače, tako da se u gotovo svakom kolu igra svojevrsni derbi. Bilo koji međusobni dvoboj prvih osam klubova na tablici izaziva veliki interes, a u 17. kolu najviše pozornosti privlači ogled Lazija i Intera.

Rimski klub zaostaje za milanskim četiri boda i pred svojim navijačima na Olimpicu pokušat će se maksimalno približiti Nerazzurrima. Roma i Milan su u Kupu nastavili svoju pobjedničku seriju, a već u nedjelju očekuju ih novi izazovi. Rossoneri novi zamah na putu prema vrhu traže protiv Pescare u čijim je redovima konačno "proradio" Ante Vukušić, dok će Giallorossi u Veroni loviti petu uzastopnu pobjedu u prvenstvu, šestu ukupno.

Aktualni prvak i lider Juventus naizgled ima lagan posao očuvati svoju prednost na vrhu. U goste mu dolazi Atalanta, no povratnik na klupu Antonio Conte bit će bez trojice igrača ozlijeđenih na kup-utakmici. Fiorentina također očekuje sva tri boda u domaćem susretu protiv posljednjeplasirane Siene, a kolo će u nedjelju navečer zaključiti Napoli i Bologna.

Svjetla pozornice u 18. kolu francuskog nogometnog prvenstva pripadaju Paris Saint Germainu i Lyonu. U obračun na samom vrhu momčad Remija Gareda ulazi s tri boda prednosti na tablici, makar je moglo biti i više da nije bilo kiksa protiv Nancyja u srijedu. Parižani su pak uvjerljivo nadjačali Valenciennes (4:0), uz hat-trick raspucanog Zlatana Ibrahimovića, prvog strijelca lige, te je jasno na što će gosti na Parku prinčeva morati posebno pripaziti.

Za utakmicu konkurira i oporavljeni Dejan Lovren, a još jedan napadački adut Carla Ancelottija, Jeremy Menez, kaže: "Ovo je PSG-u prilika da dokaže kako se vratio u punu formu. Ukoliko svi uložimo potrebni trud, neće biti problema. Ne treba pretjerivati - PSG nije nepobjediv - ali istina je da će nas biti teško dobiti budemo li se držali zajedno. I možemo još bolje od ovoga što sada pokazujemo".

Rasplet u Parizu s posebnim će zanimanjem pratiti Marseille, koji dan ranije gostuje u Toulouseu, dok Saint Etienne i Bordeaux nakon međusobnog ogleda igraju s Lorientom, odnosno Nancyjem. Troyes će u pokušaju bijega sa začelja ugostiti Ajaccio, a kolo će otvoriti Rennes i Valenciennes, pri čemu pobjednik ima priliku barem jednu noć provesti na četvrtoj poziciji na tablici.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.12.2012. u 13:37
    Dobre utakmice nas očekuju i danas i sutra, osim Bayerna jučer koji me je razočarao bezidejnim izdanjem, možda nisu ni htjeli pobijediti jer su radili sve osim krenuli na gol. Imam jednu molbu da se među ove lige uvrsti trenutno jedna od najboljih u europi, Portugalska Primeira Liga koja svojim... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.12.2012. u 08:58
    Opaaaa....Vidim da si i ovdje aktivan.Samo što si na 24sata osuđen na minuse :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.12.2012. u 23:17
    lovren je klasa za ibrahimovića
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.12.2012. u 22:13
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.12.2012. u 22:13
    Obrisan korisnik