Nogomet

Zenit se ograđuje od navijača koji traže momčad bez tamnoputih i homoseksualnih igrača

Josip Piršljin • utorak, 18.12.2012.
Zenit se ograđuje od navijača koji traže momčad bez tamnoputih i homoseksualnih igrača
Foto: Bruno Karadža

Navijači ruskog prvoligaša Zenita šokirali su tamošnju javnost javnim apelom da se u momčad ne uključuju tamnoputi i homoseksualni nogometaši. Vodstvo kluba, kao i trener, odmah su se ogradili od takvih zahtjeva i najavili borbu protiv netolerancije.

Jedna od najvećih Zenitovih udruga navijača u ponedjeljak je objavila svoj zahtjev u kojem traže da klub ubuduće ne dovodi tamnopute nogometaše, kao niti one homoseksualne orijentacije. To je izazvalo veliku pozornost u javnosti, a ubrzo se oglasio i klub.

Vodstvo Zenita distanciralo se od takvih apela navijača, a svoje mišljenje ponudio je i trener kluba iz Sankt Peterburga Luciano Spalletti: "Tolerancija za mene najviše znači sposobnost razumijevanja i prihvaćanja različitosti. Stoga biti tolerantan znači boriti se protiv bilo kakvih oblika gluposti", rekao je.

Klub je u priopćenju odgovorio navijačima da je Zenitova politika razvoj i integracija u svjetsku nogometnu zajednicu, te da nema arhaične stavove.

"Uvjeravam vas da ću učiniti sve kako bih pomogao onima koji nastoje objasniti ljudima potrebu za poštivanjem drugih kultura i tradicija. Zenit je kroz svoj rad dokazao da zna što je to tolerancija. U momčadi su se okupili igrači iz raznih zemalja i etničkih grupa koji rade zajedno s ciljem prosperiteta kluba", kazao je Spalletti.

Rasizam na nogometnim terenima u Rusiji već je duže vrijeme jedan od većih problema, pogotovo iz razloga što će ta zemlja ugostiti Svjetsko prvenstvo 2018. godine. Mnogi tamnoputi igrači bili su metom napada što je i odgovorilo neke da dođu igrati nogomet u Rusiju.

Bivši nogometaš Krilja Sovjetov Serge Branco jednom je prilikom izjavio da su ljudi u Zenitovom menadžmentu najveći rasisti jer se ne suočavaju s tim problemom, a na slične stvari žalili su se i Wagner Love te Peter Odemwingie.

Uoči Svjetskog prvenstva u pokušaje rješavanja problema s huliganima uključio se i predsjednik Rusije Dmitrij Medvjedev koji je predložio puno oštrije kazne za nasilnike.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.12.2012. u 18:20
    rasisti retardirani ima ih i kod nas sve više nažalost.sve ih treba u zatvore pobacat pa da vidino ko muze jarca
    Obrisan korisnik
  • cameosis18.12.2012. u 14:54
    ajmo platini, pravac rusije i glumi mangupa tamo!
    cameosis
  • Obrisan korisnik18.12.2012. u 13:25
    dakle tamo ćiro ne bi moga biti trener
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.12.2012. u 13:02
    Kakav idiotizam
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.12.2012. u 12:47
    Da mi je samo znati, kako ce prepoznati one s Homosexualnom orijentacijom, i to unaprijed dok jos nije ni clan kluba. Koliko mi je poznato, nije se dosad ni jedan profi-nogometas izjasnio javno da je homo.
    Obrisan korisnik