Rukomet

Löwenu drama u Balingenu i titula jesenskog prvaka, Kiel i HSV "pregazili" protivnike

Igor Šestak • srijeda, 19.12.2012.
Löwenu drama u Balingenu i titula jesenskog prvaka, Kiel i HSV "pregazili" protivnike
Foto: Davor Sajko

U srijedu je odigrano čak sedam utakmica 17. kola Bundeslige, a njima je okončana prva polovica sezone. Vrlo uzbudljive i izjednačene bile su utakmice u Balingenu i Berlinu iz kojih su kao pobjednici izašli gosti, Rhein-Neckar Löwen i Hannover. Izrazito uvjerljive pobjede s čak 11 golova razlike upisali su Kiel i HSV, a dva pogotka manju razliku ostvarili su Minden i Lemgo. U dvoboju klubova iz sredine tablice Göppingen je svladao Magdeburg. Na njemačkim parketima u srijedu je nastupilo pet hrvatskih rukometaša, a najuspješniji je bio Igor Vori, strijelac četiri pogotka za HSV.

Igrači Gudmundura Gudmundssona jesenski su prvaci Bundeslige. U 17. su kolu "iščupali" pobjedu na gostovanju kod Balingena i sačuvali jedan bod prednosti pred Kielom. Nakon prvih 17 kola ta su se dva kluba izdvojila od ostatka društva, a prvi pratitelji su im rukometaši Flensburga, koji predvode veliku bitku za plasman u Ligu prvaka. Kraj prve polovice prvenstva u Bundesligi ipak ne donosi odmor. Pred igračima su još dva kola u idućih tjedan dana, a tek onda slijedi jednomjesečna stanka zbog Svjetskog prvenstva koje se održava u Španjolskoj.

HBW Balingen-Weilstetten - Rhein-Neckar Löwen 33:34 (16:14)

Teškom mukom su rukometaši Rhein-Neckar Löwena sačuvali prvo mjesto Bundeslige. Opasno su "visili" na gostovanju kod Balingena. 15 minuta prije kraja utakmice gubili su s tri gola razlike, ali su uspjeli taj zaostatak nadoknaditi i u infarktnoj završnici uz poljubac božice Fortune doći do svoje 16. prvenstvene pobjede. Igračima Balingena pak ostaje žaliti za velikom prilikom, a s ovim su porazom ostali na 13. mjestu prvenstvene tablice.

Gudmundur Gudmundsson: "Bila je ovo prava drama. Znali smo da nas čeka težak posao jer je Balingen dobra momčad. Upali smo u krizu početkom drugog poluvremena i u tim trenucima nismo bili sasvim u utakmici. Srećom, uspjeli smo se vratiti i izboriti pobjedu, ponajprije odličnom igrom u fazi obrane."

Prvih 30 minuta ove zanimljive utakmice obilježili su rezultatski preokreti pa je prednost pet puta promijenila vlasnike. U samoj završnici prvog dijela nešto su spretniji bili domaćini i na odmor otišli s dva gola prednosti. Početak nastavka Balingenu je donio povećanje vodstva na čak pet golova. U 39. minuti Löwen je gubio 24:19 pa započeo svoju misiju povratka u utakmicu. Postepeno je smanjivao zaostatak da bi u 49. minuti izjednačio na 28:28. Dvije minute kasnije gosti su prvi put u drugom poluvremenu poveli, ali na ulasku u posljednje tri minute rezultat je bio 33:33.

Dvije i pol minute prije kraja utakmice Alexander Petersson zabio je za vodstvo Löwena, ali tada je malotko mogao očekivati da će to biti posljednje pogodak na utakmici. Mreže su do kraja mirovale, a tragičar Balingena postao je Manuel Liniger koji 45 sekundi prije kraja utakmice nije uspio realizirati sedmerac. Nadmudrio ga je vratar Lavova, Niklas Landin Jakobsen.

Andy Schmid predvodio je strijelce Löwena s 11 golova, uz nepogrešivo izvođenje sedmeraca (6/6). Bjarte Myrhol zabio je deset golova, Žarko Šešum šest, a Petersson pet. U momčadi Balingena istaknuo se Roland Schlinger s devet golova.

THW Kiel - TV Grosswallstadt 34:23 (21:13)

Nikakvih problema nije imao Kiel protiv pretposljednjeg Grosswallstadta. Osvajanje nova dva boda Zebre su potvrdile još u prvom poluvremenu kada su ostvarile vrlo veliku prednost, koju su onda u drugom dijelu održavale. Grosswallstadt na kontu ima samo pet bodova te je uz Essen glavni kandidat za ispadanje iz lige, a ovo mu je bio peti uzastopni poraz.

Već u prvih deset minuta Kiel je došao do vodstva 8:2, ali su tada dobar period igre imali gosti i zaostatak smanjili na dva pogotka. Na isteku 15 minute Kiel je vodio s 9:7, a onda u drugoj polovici prvog poluvremena gostima dozvolio šest pogodaka, a u isto ih vrijeme zabio dvostruko više. U 35. minuti Zebre su prvi put došle do deset golova prednosti, a najvećih plus 12 imale su u 59. minuti, prije nego je Grosswallstadt zabio za konačnih 34:23.

Kiel je imao mnogo raspoloženih igrača pa su po šest golova zabili Niclas Ekberg i Momir Ilić, pet je dodao Aron Palmarsson, a po četiri Marko Vujin i Rene Toft Hansen. Najbolji strijelac Grosswallstadta bio je Michael Spatz s pet golova.

HSV Hamburg - MT Melsungen 38:27 (19:14)

Jednako uspješan, a još efikasniji od Kiela u srijedu je bio HSV. Momčad za koju su nastupili Igor Vori i Domagoj Duvnjak pobijedila je Melsungen, izravnog suparnika i susjeda na tablici Bundeslige, s čak 38:27, zabivši u svakom poluvremenu velikih 19 golova. Ovi bodovi donijeli su Hamburgu skok na šesto mjesto mjesto. Ispred Wetzlara i Melsungena, a bod iza petog Hannovera. Blaženko Lacković nije nastupio jer se još uvijek nije oporavio od ozljede i operacije prsta.

Schwalb: "Sve je funkcioniralo kako treba"

"U svakoj se utakmici maksimalno trudimo, ali ponekad se situacija na parketu ne odvija kako bismo željeli. Danas je baš sve funkcioniralo kako treba. Znali smo da je Melsungen snažan protivnik, ali smo obranom stekli potrebnu sigurnost, a mnogo golova zabili iz kontranapada. Možda se ova pobjeda činila laganom, ali u nju je ugrađeno puno rada", izjavio je nakon utakmice trener HSV-a, Martin Schwalb.

Do 12. minute utakmice Melsungen je držao korak s domaćinima, a semafor je pokazivao 7:7. No, tada je HSV ubacio u brzinu više i u idućih 12. minuta stvorio pet golova prednosti, koliko je imao i na kraju prvog poluvremena. Drugi dio donio je još bolju igru HSV-a pa je prednost do 39. minute narasla na deset golova, a deset minuta kasnije rezultat je bio 33:19. Pet minuta prije kraja dvoboja HSV je vodio s 37:22, a onda si u završnici dozvolio opuštanje, koje je gostima omogućilo ublažavanje poraza.

Kao i većini ovosezonskih utakmica, najbolji strijelac HSV-a bio je Hans Lindberg s osam golova. Raspoloženi su još bili Pascal Hens sa sedam, Marcin Lijewski sa šest i Andreas Nilsson s pet postignutih golova. Igor Vori u strijelce se upisao četiri (realizacija 4/5), a Domagoj Duvnjak dva puta (realizacija 2/5). Na vratima je uspješan bio povratnik Johannes Bitter s 13 obrana. Najistaknutiji pojedinci Melsungena bili su Michael Allendorf i Malte Schröder, strijelci šest golova.

Füchse Berlin - TSV Hannover-Burgdorf 27:28 (13:13)

Pobjedom u Berlinu svoje je navijače uoči blagdana razveselio Hannover i iskoristio poraz Wetzlara za skok na petu poziciju Bundeslige. Momčadi Ivana Ninčevića i Denisa Špoljarića ovo je bio četvrti prvenstveni poraz, a drugi na domaćem parketu. Zbog njega Füchse trenutno za dva boda gubi borbu za treće mjesto od Flensburga.

Prvo poluvrijeme proteklo je u izjednačenoj igri. Domaćini su dva puta imali dva pogotka prednosti, gosti jednom, ali zaostatke su i jedni i drugi brzo anulirali te na poluvrijeme otišli s izjednačenim rezultatom. Nastavak je donio bolju igru Hannovera koji se u 41. minuti prvi put odvojio na tri pogotka prednosti. U posljednjih deset minuta ušlo se s vodstvom gostiju 24:20, a onda su Lisice krenule u završni napad kako bi izborile barem jedan bod. Već u 56. minuti došle su na gol zaostatka, ali im gosti izjednačenje nisu dozvolili. Ključni pogodak za pobjedu Hannovera zabio je za vodstvo 28:26 Morten Olsen 86 sekundi prije kraja. Füchse je smanjio preko Johannesa Sellina pola minute prije kraja, ali priliku za izjednačenje nije dočekao.

Olsen je bio najbolji igrač Hannovera s osam postignutih golova (sedmerci 2/2), a važan doprinos dao je i Mađar Tamas Mocsai sa šest pogodaka. Sellin je pak bio najbolji strijelac berlinskog kluba sa šest golova, a tri igrača su postigla po četiri pogotka. Među njima nisu bili Hrvati. Ninčević je zabio tek jedan gol i to iz sedmerca, dok je još jedan sedmerac propustio realizirati. Špoljarić se nije upisivao u strijelce, a zaradio je jedno isključenje.

TSV GWD Minden - HSG Wetzlar 35:26 (17:11)

Wetzlarov niz neporaženosti prekinuo je u nedjelju Kiel, što i nije tako neobično, ali poraz od slabašnog Mindena s čak devet golova razlike svakako je neočekivan. Minden je do ove utakmice pobijedio tek tri puta, ali protiv Wetzlara je odigrao svoju najbolju utakmicu sezone i osvojio važna dva boda u borbi za ostanak u društvu najboljih klubova Njemačke.

Utakmica je bila posve izjednačena do 18. minute (9:9), a onda su gosti upali u krizno razdoblje i do kraja poluvremena pali u veliki zaostatak od šest golova. U nastavku su taj zaostatak uspjeli smanjiti na samo jedan gol (21:20 u 42. minuti), ali su u posljednjih 18 minuta utakmice postigli samo pet pogodaka i doživjeli težak poraz s 35:26. U redovima Mindena briljirao je Aljoscha Schmidt s 11 golova, a sedam je postigao Dalibor Doder. 11 golova postigao je i Wetzlarov Kevin Schmidt, ali samo tri iz igre, dok je s linije sedam metara šutirao 8/9.

Frisch Auf Göppingen - SC Magdeburg 28:26 (13:15)

U dvoboju klubova iz sredine tablice Göppingen je u posljednjih šest minuta režirao preokret i došao do bodova koji su ga smjestili na deseto mjesto, odmah iza Magdeburga. U prvih dvadesetak minuta gledatelji su mogli vidjeti vrlo izjednačenu utakmicu, a tek je u završnici prvog poluvremena Magdeburg uspio ostvariti značajniju prednost. U 29. minuti vodio je s 15:12. Početkom nastavka Göppingen se vratio u egal, a potom je uslijedio period u kojem su se momčadi izmjenjivale u vodstvu.

Šest minuta prije kraja utakmice gosti su imali minimalnu prednost (23:22), ali ju nisu uspjeli zadržati. Göppingen je na početku 59. minute prešao u vodstvo pa samo 12 sekundi kasnije zabio drugi uzastopni pogodak za 26:24. 47 sekundi prije kraja Momir Rnić je pogodio za 27:25 i osigurao pobjedu domaćina. Prvo ime Göppingena bio je Pavel Horak sa sedam golova, a po četiri su zabili Felix Lobedank, Manuel Späth i Rnić. Magdeburg je s osam pogodaka predvodio Stefan Kneer, a dva manje zabio je Robert Weber.

TUSEM Essen - TBV Lemgo 21:30 (11:12)

Svoj bijeg od zone ispadanja uspješno je nastavio Lemgo. Odličnom igrom sredinom prvog te u drugih 30 minuta igrači Dirka Beuchlera su s uvjerljivih 30:21 nadigrali najslabiju momčad lige i upisali svoju treću pobjedu u posljednje četiri utakmice. Essen je pak doživio i 16. poraz te ostao čvrsto prikovan za dno tablice. Domaći rukometaši otvorili su utakmicu vodstvom 7:3, ali su dobar početak zasjenili lošim ostatkom utakmice.

Od 13. do 27. minute nisu uspjeli zabiti pogodak, što su gosti iskoristili za seriju 8:0. Essen se krajem prvog poluvremena malo pribrao i na veliki odmor otišao s golom zaostatka, ali igrači Lemga su u drugih 30 minuta dva puta uspjeli postići četiri uzastopna pogotka te došli do uvjerljive pobjede. Do nje ih je vodio Jens Bechtloff s osam golova (sedmerci 3/3), a dobar je učinak ostvario i Rolf Hermann (šest golova). Najbolji strijelci Essena bili su Ole Rahmel i Niclas Pieczkowski sa pet postignutih pogodaka. Hrvatski vratar Ante Vukas nastupio je za Essen, ali nije uspio spriječiti uvjerljiv poraz svoje momčadi.

Akcija se u Bundesligi nastavlja već u petak kada 18. kolo otvaraju Neuhausen i Magdeburg, a ostale utakmice igraju se u subotu i nedjelju. Rhein-Neckar Löwen će ugostiti Göppingen, Kielu stiže Gummersbach, a HSV očekuje važan dvoboj s Wetzlarom.

Bundesliga

  • Rezultati
  • Ljestvica

17. kolo

TuS N-Lübbecke24:33Flensburg
TV 1893 Neuhausen29:26Gummersbach
Füchse Berlin27:28Hannover-Burgdorf
TUSEM Essen21:30Lemgo
Minden35:26Wetzlar
HBW Balingen-Weilstetten33:34Rhein-Neckar Löwen
Göppingen28:26Magdeburg
HSV Hamburg38:27Melsungen
Kiel34:23TV Großwallstadt
1Kiel 341122:899+22361
2Flensburg 341033:862+17154
3Rhein-Neckar Löwen 34965:850+11554
4Füchse Berlin 34976:892+8451
5HSV Hamburg 341035:944+9149
6Hannover-Burgdorf 341021:1002+1946
7Wetzlar 34996:975+2137
8Magdeburg 33955:918+3736
9Lemgo 34921:927-634
10Melsungen 34945:942+333
11Göppingen 33950:905+4530
12TuS N-Lübbecke 34961:988-2728
13HBW Balingen-Weilstetten 34951:1019-6825
14Minden 34880:1009-12918
15Gummersbach 34887:1018-13116
16TV Großwallstadt 34848:946-9815
17TV 1893 Neuhausen 34885:1042-15715
18TUSEM Essen 34870:1063-1938

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Bundesliga

  • Rezultati
  • Ljestvica

17. kolo

TuS N-Lübbecke24:33Flensburg
TV 1893 Neuhausen29:26Gummersbach
Füchse Berlin27:28Hannover-Burgdorf
TUSEM Essen21:30Lemgo
Minden35:26Wetzlar
HBW Balingen-Weilstetten33:34Rhein-Neckar Löwen
Göppingen28:26Magdeburg
HSV Hamburg38:27Melsungen
Kiel34:23TV Großwallstadt
1Kiel 341122:899+22361
2Flensburg 341033:862+17154
3Rhein-Neckar Löwen 34965:850+11554
4Füchse Berlin 34976:892+8451
5HSV Hamburg 341035:944+9149
6Hannover-Burgdorf 341021:1002+1946
7Wetzlar 34996:975+2137
8Magdeburg 33955:918+3736
9Lemgo 34921:927-634
10Melsungen 34945:942+333
11Göppingen 33950:905+4530
12TuS N-Lübbecke 34961:988-2728
13HBW Balingen-Weilstetten 34951:1019-6825
14Minden 34880:1009-12918
15Gummersbach 34887:1018-13116
16TV Großwallstadt 34848:946-9815
17TV 1893 Neuhausen 34885:1042-15715
18TUSEM Essen 34870:1063-1938

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Manolito21.12.2012. u 16:51
    nije im fortuna pomogla neg sudije
    Manolito