Nogomet

Iniesta prvi, Xavi drugi, Messi treći playmaker svijeta

Josip Piršljin • utorak, 15.01.2013.
Iniesta prvi, Xavi drugi, Messi treći playmaker svijeta
Foto: Kristijan Komarica

Prema Institutu za nogometnu povijest i statistiku (IFFHS), Barcelona u svojoj ekipi ima tri najbolja playmakera na svijetu. Prvi na listi je Andres Iniesta, a slijede Xavi i Messi. Po izboru iste institucije najboljim nogometnim sucem proglašen je Pedro Proenca.

Trenutno najbolji playmaker na svijetu je Andres Iniesta. Do tog je podatka došao Institut za nogometnu povijest i statistiku (IFFHS) iz njemačkog Kölna. U svojoj je anketi skupio mišljenja odabranih novinara i nogometnih stručnjaka diljem svijeta.

Proenca najbolji sudac

Prema izboru iste institucije najboljim djeliteljem pravde na nogometnim terenima proglašen je Pedro Proenca iz Portugala. On je uvjerljivo pobijedio ispred Cüneyta Cakira iz Turske i Howarda Webba iz Engleske. Među prvih 15 našlo se mjesta i za Slovenca Damira Skominu (7.), te Srbina Milorada Mažića (12.).

IFFHS je izdvojio 15 igrača koji se svrstavaju među najbolje playmakere, a među njima nema niti jednog hrvatskog igrača. Prva trojica na popisu dolaze iz Barcelone. Xavi Hernandez, koji je bio najboljim zadnje četiri godine, sada je zauzeo drugu poziciju, a na treće se mjesto plasirao dobitnik Zlatne lopte Lionel Messi.

Iniesta je priznanje dobio zahvaljujući sjajnim igrama u dresu katalonskog kluba, ali i španjolske reprezentacije s kojom je u 2012. godini osvojio Europsko prvenstvo. Bio je proglašen i najboljim igračem tog Eura, a u utrci za Zlatnu loptu bio je treći iza Messija i Cristiana Ronalda.

Četvrti na popisu najboljih playmakera je Andrea Pirlo iz Juventusa, a peti je Mesut Özil iz Real Madrida. Njegov suigrač Ronaldo je šesti, a u prvih deset na popisu uvrstili su se još David Silva i Yaya Toure iz Manchester Cityja, Neymar iz Santosa i Steven Gerrard iz Liverpoola.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.01.2013. u 12:54
    Ja samo znam da je derbi odsudio perfektno...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.01.2013. u 21:52
    howard webb,top sudac? je,ali u gradu zvanom manchester
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.01.2013. u 18:51
    Strašno,razočaran sam ovim popisom. Da Badelj i Modrić nisu među top 5 playmakera je neoprostivo. Tko je sastavljao ovaj popis... netko tko ustvari prati nogomet..;)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.01.2013. u 18:27
    Drago mi je da se Gerrard dignuo u formi i da se njegovo zalaganje i trud prepoznaju. Ali, moram reći da su po meni pojedini i previše prepoznati...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.01.2013. u 18:09
    Kako nema bruna marića na listi?
    Obrisan korisnik