Rukomet

Njemačka slomila Argentinu, Brazil zadovoljan nakon Francuske

Mihaela Bradovski, Jelena Bagarić • utorak, 15.01.2013.
Njemačka slomila Argentinu, Brazil zadovoljan nakon Francuske

Nakon jednog dana odmora nastavljeno je natjecanje u skupini A. Prvu utakmicu dana odigrali su Tunis i Crna Gora. Bolje su se u drugom dijelu utakmice snašli Tunižani koji su ovom pobjedom zasjeli na drugo mjesto u skupini. U susretu dvije momčadi koje su u prva dva kola skupile dva boda uspješnija je bila Njemačka, a niti taj susret nije bio lišen uzbuđenja...

Tunis - Crna Gora 27:25 (11:11)

Crnogorci niti u svojoj trećoj utakmici nisu uspjeli doći do bodova.Ovaj put od njih su bolji bili Tunižani. Iako su reprezentativci Crne Gore imali prednost tijekom prvog dijela, u nastavku su sve "prosuli" te je pobjeda otišla na stranu afričke ekipe.

Utakmica je počela veoma izjednačeno, no budući da je Melić zabio prvi pogodak u susretu, Crna Gora je bila u konstantnoj prednosti od jednog pogotka koju su Tunižani morali sustizati. Prvo veće vodstvo ostvarili su izabranici Zorana Kastratovića u 25. minuti kada Vasko Sevaljević postiže pogodak za 8:10. Međutim, borbeni reprezentativci Tunisa do kraja poluvremena uspijevaju stići rezultati. Aymen Toumi sa sirenom postiže pogodak za 11:11 te se na odmor odlazi u egalu.

Na isti način kako su to učinili Crnogorci u prvom, Tunižani rade u drugom poluvremenu. Ben Salah postiže prvi pogodak u nastavku i time stavlja crnogorske Lavove u poziciju da moraju loviti rezultat. Toumi, koji je postigao izjednačujući pogodak na kraju prvog dijela, pogađa u 33. minuti mrežu Crne Gore za prednost Tunisa od dva pogotka.

U nastavku Roganović uspijeva izjednačiti, no reprezentativci Tunisa ubrzo ponovo prednost odnose na svoju stranu. Još su jedanput Crnogorci uspjeli izjednačiti u 50. minuti ali to im je bilo zadnje. U 55. minuti Bannour podiže prednost Tunisa na tri pogotka, što je do kraja susreta bilo nedostižno za momčad Crne Gore. Roganović je u 59. minuti smanjio na 26:25, ali Sanai je u posljednjoj minuti postigao još jedan pogodak te osigurao svojoj reprezentaciji još jednu pobjedu na turniru.

U pobjedničkoj momčadi najbolji je bio Aymen Toumi koji je postigao pet pogodaka iz pet pokušaja. Isto toliko, ali iz nešto više udaraca postigao je i Abdelhak Ben Salah. Najveću podršku igrači Tunisa imali su u vrataru Marouaneu Magaiezu koji je na svoj konto upisao 14 obrana. Prvo ime Crne Gore bio je Fahrudin Melić koji je mrežu Magaieza pogađao šest puta. Još pet pogodaka dodao je Sevaljević, a Mijatović na golu obranio je 12 protivničkih udaraca.

Njemačka - Argentina 31:27 (17:13)

Čak 30 pogodaka palo je u prvom poluvremenu susreta trećeg kola između Njemačke i Argentine. Obje reprezentacije u dosadašnjem su dijelu Prvenstva upisale po jedan poraz i pobjedu i ovo je prema mnogim procjenama trebala biti najneizvjesnija utakmica dana u Skupini A. Upravo je u tom pravcu i krenula igra, sve do 11. minute igralo se pogodak za pogodak. U tom se periodu njemačka vrsta nešto više oslanjala na igru na pivota, pa se tako dva puta u strijelce upisao Wiencek, dok je sastav Eduarda Gallarda predvodio sjajni Diego Simonet protiv kojeg niti posljednja linija niti Silvio Heinevetter nisu pronalazili rješenje.

Kod 5:5 isključen je Weinhold no dvije minute s igračem više Argentina nije uspjela iskoristiti. Umjesto toga, nakon poravnanja snaga na parketu dvije je brze kontre realizirao Dominik Klein i Njemačka je po prvi puta stigla do +2. Čitavo prvo poluvrijeme obilježila su i blijeda izdanja vratara obje momčadi, Schultz svoju drugu obranu upisuje tek u 18. minuti. Sa sedam metara obranio je pokušaj Christophersena, no ni na drugoj strani nema preciznog šuta i argentinski sastav ne uspijeva stići do izjednačenja.

16 pogodaka braće Simonet

Pivot njemačkog prvaka Patrick Wiencek u ovaj je trijumf svoje reprezentacije ugradio pet pogodaka te je ostao stopostotan do kraja dvoboja. Groetzki, Schmidt, Pfahl i Klein postigli su jedan manje. I dok je Silvio Heinevetter u nešto manje od pola sata igre upisao tek jednu obranu, u nastavku je odličan bio Lichtlein s ukupno 10 više.

Schultz i Maciel na drugoj su strani zajedno skupili sedam pravovremenih reakcija, dok je na drugoj strani terena najuspješniji bio Diego Simonet s devet golova. Na visokoj razini, sa sedam preciznih šuteva, bio je i njegov brati Sebastian.

Novu priliku za to južnoamerički je predstavnik imao u 21. minuti pri 9:10, no umjesto hvatanja priključka Njemačka ponovno i to ekspresno stiže na tri zgoditka prednosti. Svoj četvrti pogodak iz isto toliko pokušaja postigao je Klein. Uskoro je argentinska klupa zatražila minutu odmora, u završnici prvog dijela reagirao je i izbornik Nijemaca Heuberger, na vrata je stao Lichtlein, a glavne uloge u napadu preuzeli su dvostruki strijelci u nizu Querin i Pfahl. Isključenje Federica Fernandeza dvije minute prije odlaska na odmor koštalo je Argentinu ulaska u nastavak pri -4.

Promjena na vratima Njemačke pokazala se kao pravi potez jer je Lichtlein obranom otvorio nastavak, a i u narednim minutama s nekoliko novih gurnuo je svoju momčad u priliku da poveća prednost. Prvi puta na +5 njemački sastav stiže u 34. minuti, Pfahl postavlja tadašnjih 20:15. U devetoj minuti drugog dijela vratar Njemačke upisuje petu obranu, a svoj peti pogodak iz jednako toliko pokušaja zabija i pivot Wiencek. Argentina je u tim trenucima imala igrača više te je tek zahvaljujući tome nije pala u veći zaostatak.

Najbolji je u njenim redovima i dalje bio Diego Simonet, svoj je osmi zgoditak postigao u 42. minuti za 19:23. U drugoj polovici dvoboja pojačala se nervoza (posebno nakon što zapisnički stol nije registrirao jedan pogodak Nijemaca), zaredala su isključenja, no Njemačka je i dalje bez većih problema održavala prednost. Bilo je tako sve do ulaska u posljednjih osam minuta kada Sebastian Simonet pogađa za 23:25. S linije sedam metara u 54. minuti precizan je bio Schmidt čime je prekinuo period od šest minuta bez njemačkog pogotka.

Dvije minute prije kraja, pri također +2 za svoju momčad sjajni Lichtlein skuplja dvije uzastopne obrane, a Schmidt svojim trećim golom donosi koliko toliko olakšanje Njemačkoj pred ulazak u posljednju minutu. Heubergerovi izabranici na kraju su stigli do 31:27 slavlja iako se u zadnju minutu ušlo s njihovom dvostruko manjom prednosti, no valja spomenuti kako smo nakon spomenute pogreške zapisničkog stola vidjeli vrlo malo kvalitetne igre.

Francuska - Brazil 27:22 (12:5)

Susret protiv Brazila Claude Onesta iskoristio je za isprobavanje još ponekih solucija u napadu, pa je početkom prvog dijela Francuska nerijetko igrala i s dva pivota; uz Sorhainda u igri je ostajao i Dinart. Branitelja naslova u tih su prvih pola sata predvodili sjajni Thierry Omeyer koji je skupio 15 obrana, odnosno Guigou sa šest pogodaka.

Pogađao je Guigou s linije sedam metara, neprecizan je bio tek u posljednjoj minuti prvog poluvremena, ali i iz igre, a posebno je atraktivan bio pogodak za 11:4. Nakon driblinga probio se na liniju i u situaciji oči u oči s vratarom, potpuno neometan postigao peti pogodak iz isto toliko pokušaja.

Omeyer i Guigou na nivou

U utakmici u kojoj su Francuzi "išli koliko je trebalo" istaknuli su se Omeyer sa 16 obrana i Guigou sa šest pogodaka. Drugi vratar Karaboue upisao je tek jednu obranu i to je jednim dijelom razlog velikog broja brazilskih pogodaka u nastavku. Daniel Narcisse ovoj pobjedi dodao je svoja četiri gola.

Almeida i Nascimento zajedno su skupili 15 obrana, dok su u napadu najraspoloženiji s četiri, odnosno tri zgoditka bili Pozzer te Candido, Patrianova i Guimaraes.

Brazil je većim dijelom susreta igrao obranu čovjek na čovjeka što je uz brojne promjene u vanjskoj liniji smanjilo broj francuskih pogodaka iz daljine. Niti brazilski vratar Almeida prije odlaska na odmor nije bio loš, skupio je osam obrana, skinuvši i nekoliko šuteva iz kontranapada.

U nastavak se ušlo pri francuskom +7 vodstvu, ali i bez prvog pivota Sorhainda kojeg je Onesta odlučio poštedjeti daljnje akcije nakon nezgodnog starta na zglob koji je zaradio u posljednjoj sekundi prvog dijela. Sigurno je da struka francuske reprezentacije prije predaha nije mogla biti zadovoljna koncentracijom u napadu, a ni nastavak nije ponudio promjenu.

U 35. minuti Guilherme Gama postiže drugi svoj pogodak u nizu, a na drugoj se strani izvođenja sedmeraca uhvatio Samuel Honrubia. Tri minute kasnije brazilski rukometaši smanjuju zaostatak na pet pogodaka, a nakon nove izgubljene lopte u napadu sastav Jordija Ribere stiže i do 12:16.

Sedam pogodaka prednosti vraća Karabatić u 44. minuti, u trenucima kada je Francuska već nekoliko napada za redom igrala bez kružnog napadača, a zatim se dva puta u strijelce upisuje 22-godišnji Valentin Porte za 22:13, najveću prednost koju su francuski reprezentativci večeras dohvatili.

Uslijedila je zatim 5:0 serija Brazila, a crnu rupu svoje momčadi sedam minuta prije kraja prekida Fernandez. U završnici je tri pogotka nadodao i Narcisse i Francuska, čija pobjeda bez obzira na mnoge eksperimente niti u jednom trenutku nije došla pod znak pitanja, je u konačnici utakmicu trećeg kola arhivira rezultatom 27:22.

Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Tunis27:25Crna Gora
Njemačka31:27Argentina
Francuska27:22Brazil
1Njemačka 5148:126+228
2Francuska 5154:124+308
3Tunis 5123:12306
4Brazil 5122:127-56
5Argentina 5116:138-222
6Crna Gora 5117:142-250

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.01.2013. u 18:56
    Tunis pomalo divlja reprezentacija i jako nezgodna za sve!
    Obrisan korisnik