Rukomet

Španjolci probili granicu od 50 golova, Australci zamrznuti na -40

Damir Žbulj • utorak, 15.01.2013.
Španjolci probili granicu od 50 golova, Australci zamrznuti na -40
Foto: EPA

U hrvatskoj skupini D Svjetskog prvenstva, afrički derbi Alžira i Egipta mogao je već sada odlučiti koja će se reprezentacija približiti osvajanju četvrte pozicije i plasmana u osminu finala. međutim, nakon velike borbe, jurnjave po terenu svih 60 minuta, njihov međusobni okršaj završio je bez pobjednika, 24:24, čime su za obje reprezentacije izgledi za prolaz u knock-out fazu i dalje podjednaki. Španjolska se poigrala s Australijom, zabila 51 pogodak i odmorila nekolicinu igrača...

I prije početka ovog susreta, jedina pitanja bila su koliko će Španjolci na kraju ukupno zabiti golova te koja će biti konačna razlika. Šapnjolci su se lagano rastrčali, u australsku mrežu pospremili ukupno 51 loptu, dok je Jose Manuel Sierra kapitulirao svega 11 puta, obranivši ukupno devet lopti.

Arpad Šterbik nije se niti pojavio među vratnicama, baš kao što je španjolski izbornik u potpunosti odmorio nekolicinu najboljih igrača, dok je ostatak ravnomjerno rasporedio minutažu. Aguinagalde, Sarmiento te Alberto Entrerrios nisu se skidali iz trenirke.

Australci mogu biti ponosni na činjenicu da su imali početno vodstvo od 2:0, kao i 3:2 u šestoj minuti te na Calluma Mounceya koji je postigao četiri pogotka iz isto toliko pokušaja. Fletcher je zabio triput, ali iz 11 pokušaja. Ostatak ekipe nije jednostavno niti ozbiljnije ugrozio španjolska vrata.

Prednosot na poluvremenu bila je 18 pogodaka, a Španjolci pred svojim navijačima jednostavno nisu imali milosti u nastavku. Natrpali su jadne Australce do vrha, a posljednji pogodak Rocasa iz kontre, gotovo sa zvukom sirene zaokružio je rezultat na +40, za konačnih 51:11.

Rocas je na kraju zabio devet, Antonio Garcia sedam golova. Montoro je uspješan bio šest puta, kao i izbornikov sin Valero Rivera Folch. Guardiola je imao pet od pet, kao i mlado lijevo krilo Barcelone Arino, koji je uskočio u ekipu nakon ozljede Ugaldea. Ruesga je dodao pet, Victor Tomas četiri, a Canellas i Maqueda precizni su bili po dva puta.

U idućem kolu Španjolci igraju pravu utakmicu, s Mađarima, dok će Australci na noge Alžiru.

Alžir - Egipat 24:24 (12:16)

Sjevernoafrički derbi Alžira i Egipta završio je bez pobjednika.

Alžirci su prošle godine u polufinalu Afričkog prvenstva nadvisili Egipat, izbacili ih iz borbe za kontitnentalno zlato pa se očekivalo kako će Egipćani svim silama pokušati uzvratiti na terenu madridske Caja Magice.

Većim dijelom utakmice u tome su i uspijevali, kontrolirali su utakmicu, vodili su i pet pogodaka viška 20-ak minuta prije kraja, ali su završnu dionicu jednostavno odigrali nedovoljno dobro, a uporni Alžirci stizali su rezultat do samog kraja i pogotkom pola minute prije kraja stigli do konačnih 24:24.

Nakon izjednačenog uvoda u prvih pet minuta igre, Egipat zahvaljujući Hishamu odlazi na tri pogotka viška, a prednost su na ulazu u 15. minuti povećali i na pet golova.

Obje reprezentacije doživjele su dva poraza u otvaranju i međusobni obračun stvarno im je otvarao priliku za proboj do osmine finala, a zanimljivo je bilo vidjeti i obračun reprezentacija koje igraju 'afričke' agresivne obrane, praktički s igrom čovjek na čovjeka, u jurnjavi pa rukometnom terenu.

Prednost je u ostatku prvog dijela uspio donekle sačuvati pa se u nastavak krenulo s +4, odnosno 16:12 za Egipćane. Međutim, drugi dio bolje je odigrala alžirska reprezentacija. Prednost Egipta polagano se topila, sredinom drugog perioda stižu do izjednačenja (21:21), zanimljivo kako je u posljednjih 15-ak minuta svaka od ekipa uspjela postići samo po tri pogotka.

Mamdouh je na početku posljednje minute zabio za vodstvo Egipta, ali je Chebour poravnao na konačnih 24:24.

Chebouru je to bio peti pogodak iz petog pokušaja, a istim učinkom može se pohvaliti i Mokrani, Benali je zabio pet pogodaka, ali iz devet pokušaja, a Berkous je imao slab učinak 4/13. Kod Egipta Mostafa je postigao devet pogodaka, a Hisham četiri.

U četvrtom kolu Alžir će vrlo izgledno upisati bodove protiv Australije, dok će Egipat pokušati ozbiljnije zaprijetiti Hrvatskoj.

Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Alžir24:24Egipat
Španjolska51:11Australija
Hrvatska30:21Mađarska
1Hrvatska 5148:99+4910
2Španjolska 5160:98+628
3Mađarska 5147:120+276
4Egipat 5130:123+73
5Alžir 5123:126-33
6Australija 566:208-1420

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

RukometSP 2013.
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!