Nogomet

Derbiji u Londonu dominiraju nedjeljom, Nijemci opet u akciji

Sportnet • petak, 18.01.2013.
Derbiji u Londonu dominiraju nedjeljom, Nijemci opet u akciji
Foto: EPA

Bundesligaši se vraćaju na terene i pridružuju se kolegama koji su već neko vrijeme u akciji. U Premiershipu najvažnije se utakmice igraju u Londonu, a u Italiji u Rimu.

Remijem sa Southamptonom Chelsea se praktički sam izbacio iz uz utrke za naslov prvaka, a kako ima samo jednu pobjedu na Stamford Bridgeu u posljednjih šest utakmica, derbiju s Arsenalom sigurno ne se ne veseli mnogo. Sudar je i to dva menadžera pod velikim pritiskom, Beniteza, kojeg sigurno čeka nova porcija zvižduka, te Wengera, koji se osim za Ligu prvaka, bori i za ostanak Walcotta, svog možda najkorisnijeg igrača ove sezone.

Tottenham i Manchester United u sjajnoj su formi, a na White Hart Laneu vidjet će se hoće li se Vragovi osvetiti Spursima za domaći poraz 2:3. Sa svježim Van Persiejem i oporavljenim Rooneyjem, gosti će pokušati održati sedam bodova prednosti pred Cityjem koji se nada da će Agüero biti spreman za ogled s Fulhamom u kojem će samo tri boda biti uspjeh.

Luis Suarez u prvoj je ovosezonskoj utakmici uvalio tri gola Norwich protiv kojeg će se Liverpool pokušati vratiti na pobjedničke staze. Sličnu predstavu pokušat će ponoviti Evertonov Fellaini kod Southamptona koji će, poslije remija s Chelseajem u Londonu, prvi put voditi novi menadžer Pochettino.

Nakon 19 odigranih kola, a taman pred 20., s pravom se postavlja pitanje - Može li itko zaustaviti Barcelonu i Lionela Messija u nizanju pobjeda, rekorda i čega sve ne. Novi "patnik" na redu je Real Sociedad, doduše, on će na vlastitom terenu pokušati parirati moćnim Kataloncima, a s obzirom na to da mu je forma izuzetno prevrtljiva, teško da se može nadati nečem konkretnijem izuzev novog poraza.

Što se tiče Barcine pratnje, prvi do, a to bi bio Atletico Madrid, na svom će stadionu ugostiti Levante, momčad koja iznenađujuće i drugu sezonu za redom sjajno stoji u najjačoj ligi na svijetu, no teško je vjerovati da će Falcao i društvo propustiti priliku da i dalje ostanu na sigurnoj udaljenosti od svojih gradskih rivala. Nešto teži posao čeka trupe Josea Mourinha koje će gostovati kod sve bolje Valencije, a to je ujedno i najintrigantnija i najzanimljivija utakmica kola.

Odlični Betis koji drži četvrtu poziciju snage će odmjeriti s neprepoznatljivim Athletic Bilbaom, očekuje se treća pobjeda u nizu domaćih, a nakon dva vezana poraza iskupljenje će loviti i petoplasirana Malaga protiv Celte. Treba svakako obratiti pozornost i na društvo s dna poretka, šest klubova nalazi se u svega tri boda, stoga je borba za svaki plijen i više nego zanimljiva.

Makar se to prema vremenskim prilikama u Hrvatskoj, ali i dobrom dijelu Europe, ne bi moglo zaključiti, zimska nogometna pauza u Njemačkoj ipak je zaključena, a nakon odrađenih mini-priprema tamošnji klubovi nastavljaju svoj put u 50. jubilarnom izdanju Bundeslige. Bayern u drugi dio sezone ulazi s velikom prednosti i sa spoznajom da ih u narednoj sezoni čeka Guardiola. Mandžukiću i društvu u goste dolazi fenjeraš Fürth i nakon odličnih izdanja u pripremnim utakmicama i odličnoj golgeterskoj formi, očekuje se uvjerljiva domaća pobjeda.

Wolfsburg je postao bogatiji za još jednog hrvatskog igrača. Ivan Perišić već je u kratkom pripremnom razdoblju pokazao kako će biti ogromno pojačanje za Vukove, što će omogućiti i Oliću da zaigra bliže protivničkim vratima, a dobru suradnju imat će prilike prezentirati već protiv Stuttgarta. Mainz će u nastavku sezone sigurno više računati na Klasnića, koji je napokon spreman za bundesligaške napore. Idući protivnik im je Freiburg.

Derbi kola će odigrati drugoplasirani Bayer i četvrti Eintracht, a gosti pobjedom imaju priliku stići do bodovnog poravnanja sa subotnjim suparnikom. Aktualni prvak, pojačan za povratnika Sahina, testirat će Werderovu obranu i mogućeg debitanta Matea Pavlovića, dok će u nedjeljnom terminu HSV s Badeljom u sastavu i Iličevićem na klupi pokušati pobjedom kod Nürnberga krenuti prema gornjoj polovici ljestvice.

Talijansko prvenstvo postaje sve zanimljivije s obzirom da i Juventus češće kiksa. Zahvaljujući remiju protiv Parme u prošlom kolu, ali i vraćanjem bodova Napoliju, lider sada iza sebe ima dva kluba koja zaostaju samo tri boda. Da se ne bi još više približili, Conteovi igrači će pokušati pobijediti Udinese na svom terenu, ali neće im biti lako jer su im suparnici u dobroj formi, nisu izgubili zadnjih šest susreta u ligi.

Najzvučnija utakmica 21. kola svakako je ona između Rome i Intera na Olimpicu. Oba kluba su uspješno prošla svoje prepreke u četvrtfinalu Kupa, te će nastojati popraviti svoju poziciju na tablici Serie A. Fiorentina, koja se nalazi između njih, ima vrlo zahtjevan zadatak pred svojim navijačima. U goste joj dolazi Napoli ohrabren vraćanjem bodova i skidanjem suspenzija dvojici igrača, ali i omjerom od 9:1 postignutih i primljenih golova u zadnja tri susreta.

Lazio svoj lov za Juventusom nastavlja na Siciliji kod Palerma koji za pobjedu ne zna već šest kola i nalazi se u zoni ispadanja. U iščekivanju Kake, Milan igra s Bolognom koja već drugi put ovog tjedna dolazi na San Siro. U Coppa Italiji je poražena od Intera u 120. minuti, no Gilardino i društvo se nadaju boljem rezultatu protiv Rossonera.

Ajaccio je prošli tjedan odnio bod s Parka prinčeva te je Paris Saint Germain ostao na dva boda zaostatka za Lyonom, a momčad Carla Ancelottija ovoga je tjedna pred vrlo nezgodnim zadatkom, gostovanjem kod Bordeauxa. Domaćin trenutačno drži četvrtu poziciju, ispred brojnih konkurenata za to mjesto, a za Parižane pravo nastupa neće imati suspendirani Thiago Motta. Žirondinci već osam kola ne znaju za poraz, a PSG u posljednjih pet prvenstvenih nastupa nije primio pogodak. Međutim, na Chaban-Delmasu nije slavio još od 2005. godine.

Aktualni prvak Montpellier bit će gost Marseilleovog Velodromea, pri čemu će se Marseille pokušati iskupiti za neplanirani poraz od Sochauxa. Lovrenov Lyon prvo će mjesto probati zadržati protiv Eviana, koji je nizom slabijih rezultata pao u opasnu zonu. Ispred njega su samo "utopljenici" Troyes i Nancy.

Među ostalim dvobojima izdvaja se gostovanje Nice kod Lillea, koji sve teže gubi, no morat će smisliti i kako zaustaviti raspoloženog Darija Cvitanića. Nesuđeni hrvatski reprezentativac probio se na drugo mjesto ljestvice strijelaca francuskog prvenstva, s 12 postignutih pogodaka, šest manje od Zlatana Ibrahimovića, a jednim više od Bafetimbija Gomisa. Treba naglasiti i kako je čak 40 igrača iz Ligue 1 pozvano na Afrički kup nacija, koji počinje ovog vikenda, te će raznim klubovima nedostajati neke izrazito važne karike.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Ivo.Sanader18.01.2013. u 21:22
    Ipak je Eintracht četvrti, a Bayer drugi, pa su vjerojatno po tom kriteriju stavilio... ;) A Werder je neprepoznatljiv ove sezone, a i zadnjih nekoliko.
    Ivo.Sanader
  • Obrisan korisnik18.01.2013. u 18:45
    Odlični Betis koji drži petu poziciju snage će odmjeriti s neprepoznatljivim Athletic Bilbaom, očekuje se treća pobjeda u nizu domaćih, a nakon dva vezana poraza iskupljenje će loviti i šestoplasirana Malaga - Betis je četvrti, a Malaga peta! :))
    Obrisan korisnik
  • Share18.01.2013. u 18:15
    Mislim da je za derbi kola u Njemackoj,trebala biti odabrana utakmica Werdera i Borusije
    Share
  • Obrisan korisnik18.01.2013. u 18:12
    imate grešku kod premiershipa, united nije izgubio 1-2, već 2-3
    Obrisan korisnik