Rukomet

Wilbek šokiran MVP nagradom: "Ne znam što bih rekao"

Igor Šestak • subota, 19.01.2013.
Wilbek šokiran MVP nagradom: "Ne znam što bih rekao"
Foto: Dario Dodić

Utakmicama petog kola završeno je natjecanje u skupini B Svjetskog rukometnog prvenstva. U posljednjem kolu Rusija i Island su došli do uvjerljivih pobjeda koje su ih dovele do drugog i trećeg mjesta na tablici, dok je najzanimljivije bilo u dvoboju Danske i Makedonije koji je nakon mnogo borbe pripao Dancima. Posebno zanimljiva je činjenica da je nagradu za najkorisnijeg igrača te utakmice dobio danski izbornik Ulrik Wilbek.

Iako su tijekom utakmice imali i tri pogotka prednosti Makedonci nisu uspjeli napraviti iznenađenje i nanijeti prvi poraz Dancima. Skandinavci su se vratili iz rezultatskog minusa i na kraju slavili s 33:30. Natjecanje u skupini završili su s pet pobjeda, a prvo mjesto im u osmini finala donosi Tunis.

Peta uzastopna pobjeda, odnosno način na koji su njegovi igrači došli do nje, nije pretjerano razveselila danskog izbornika Ulrika Wilbeka: "Nisam zadovoljan kako smo igrali, ali moram istaknuti kako je jako teško igrati ovakvu utakmicu u kojoj pobjeda nikome ništa ne donosi. Mi smo znali da ćemo biti prvi, a Makedonija je bila zadovoljna četvrtim mjestom jer je time izbjegla Francusku u osmini finala. Mi moramo pokušati još popraviti našu igru, rekao bih da nam nedostaje deset posto da bismo bili pravi."

Zanimljiv detalj dogodio se po završetku utakmice, kada je nagrada za najkorisnijeg igrača utakmice otišla u ruke danskog izbornika Ulrika Wilbeka. "Zaista ne znam što bih na to rekao, ne znam zašto nisu odabrali nekoga od naših igrača", osvrnuo se na ovu neobičnu odluku organizatora danski izbornik. Na kraju, bacio je pogled i prema osmini finala i Tunisu: "Mislim da je to protivnik kojeg možemo proći."

Iako su izgubili utakmicu, Makedonci nemaju razloga biti tužni. Idu u osminu finala, a usput su izbjegli Francuze. Prolaz u četvrtfinale tražit će protiv Njemačke, pobjednika skupine A. Nakon poraza od Danske izbornik Zvonko Šundovski je rekao: "Čestitam Dancima na pobjedi. Mislim da su svojim igrama u skupini istaknuli kandidaturu za osvajanje ovog turnira. Pripremali smo se za njih i željeli smo ih pobijediti, ali Danska ima 16 sjajnih igrača i na kraju nismo uspjeli. Zadovoljan sam igrom svojih igrača, posebno u napadu te u tranziciji iz obrane u napad. Protiv Njemačke ćemo morati biti još malo bolji."

Rusi ciljaju visoko, Islanđani priželjkuju iznenađenje

Islanđani u petom kolu nisu smjeli izgubiti od Katara jer u tom slučaju ne bi vidjeli iduću fazu natjecanja. Na kraju su slavili s uvjerljivih 39:29 i osvojili treće mjesto u skupini. No, to ih neće baš razveseliti jer će u osmini finala igrati protiv Francuske. "Još uvijek imamo nekih problema u igri, koje ćemo do Francuske probati ispraviti. Nadam se da će nam se u toj utakmici naš rad isplatiti", izjavio je izbornik Islanda Aron Kristjansson.

Osvrnuo se i na utakmicu s Katarom: "Znali smo da će oni skupo prodati kožu. Borili su se i trebalo nam je neko vrijeme da riješimo pitanje pobjednika. Srećom, u drugom smo poluvremenu rano došli do velike prednosti pa više nismo morali brinuti. Zadovoljan sam našim napadom jer smo stvorili mnogo čistih prilika. Bilo bi dobro kad bismo još malo učvrstili obranu."

Katar će natjecanje nastaviti u President Kupu, gdje će razigravati za 17. mjesto. Nakon poraza u posljednjem kolu izbornik Borut Maček je rekao: "Željeli smo i nadali se da možemo iznenaditi Island, ali naši su protivnici odigrali sjajnu utakmicu i ostavili nas bez šanse."

Sudbinu s Katarom dijeli i Čile. Južnoamerikanci su u petak poraženi od Rusije s 36:24 te su natjecanje u skupini B završili bez bodova. "Igrali smo u vrlo teškoj skupini i mislim da možemo biti zadovoljni kako smo se nosili s protivnicima. Svaka je utakmica za nas bila nova lekcija i mislim da smo puno naučili na ovom turniru", izjavio je reprezentativac Čilea Felipe Maurin.

Rusi su natjecanje završili sa sedam osvojenih bodova te su osvojenim drugim mjestom u osmini finala za protivnike dobili Brazilce. Rusi su u utakmicama u skupini izgledali vrlo dobro, a uoči nastavka natjecanja ne skrivaju optimizam. "U osmini finala planiramo pobjedu jer želimo daleko dogurati na ovom natjecanju. Naši ciljevi su visoko postavljeni", poručio je ruski reprezentativac Aleksej Šindin.

Utakmice osmine finala na rasporedu su 20. i 21. siječnja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

RukometSP 2013.
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis19.01.2013. u 16:15
    ja mislim da bi najjače bilo ako na koncu utakmice organizatori dodijele tu nagradu baliću! :D
    cameosis
  • Obrisan korisnik19.01.2013. u 11:45
    ... i onda će Goluža dobiti nagrada za najkorisnijeg igrača... hahaha...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.01.2013. u 08:23
    U takvom stilu ce proteci i utakmica Hrvatske sa Spanjolskom,niko nece htjeti pobijedu...
    Obrisan korisnik