Zimski sportovi

Video: Sharksi, Hawksi i Bluesi i dalje gaze, Flyersi upisali prvu pobjedu u sezoni

Ivan Dominik • petak, 25.01.2013.
Video: Sharksi, Hawksi i Bluesi i dalje gaze, Flyersi upisali prvu pobjedu u sezoni

Čak deset utakmica donijela je noć s četvrtka na petak u NHL, a u svima njima bilo je vrlo uzbudljivo i napeto s mnoštvom dobrog hokeja. Najinteresantnije je pak bilo u Uniondaleu gdje su NY Islandersi "okrenuli" Toronto i pobjedili 7:4 nakon što su gubilui 3:1 u prvoj trećini. Pobjedničke serije nastavili su Chicago, St. Louis i San Jose, dok su nove poraze upisali aktualni prvaci Kingsi u Edmontonu, odnosno NY Rangersi protiv "probuđenih" Philadelphia Flyersa, koji su upisali i prvu pobjedu u novoj sezoni...

Islandersi "okrenuli" Maple Leafse, prva pobjeda Flyersa na Istoku i to protiv - NY Rangersa

Najefikasniji dvoboj večeri odigran je u Uniondaleu, sastale su se ekipe NY Islandersa i Toronto Maple Leafsa. Premda se činilo kako će sve završiti "crno" za domaćine, koji su nakon prvih 20 minuta zaostajali 3:1, na kraju su Islesi polučili veliki preokret.

Nazem Kadri

Mladi 22-godišnji Kanađanin libanonskog podrijetla, Nazer Kadri, ove je sezone ponajbolji igrač Toronta. Dosad je u četiri utakmice u svakoj ostvario barem po bod i trenutno je ponajbolji Leaf s pet bodova, od čega dva gola u te četiri utakmice. Inače, Kadri je prvi hokejaš libanonskog podrijetla draftan od strane Toronto Maple Leafsa, a ukupno četvrti u NHL-u. Također je kao Libanonac najviši izbor Toronta na draftu i jedini musliman kojeg je izabrao taj kanadski klub, dok je jedini viši igrač na draftu muslimanske vjere bio Nail Yakupov prije pola godine.

Kada su pogodak Matta Moulsona anulirali Gunnarsson, Grabovski i Kanađanin libanonskog podrijetla, Nazem Kadri, u drugoj su trećini Islandersi jurnuli po izjednačenje i dostigli ga pogocima kapetana Marka Streita i prinove u ekipi Brada Boyesa. Tada su se Leafsi počeli raspadati, a Islandersi su preuzevši inicijativu igrali sve bolje i jače.

Stigli su stoga i do kompletiranja velikog preokreta u posljednoj dionici, koju su dobili s 4:1, a za što je s dva pogotka najzaslužniji bio sjajni Austrijanac, Michael Grabner. Još jedan pogodak dodao je i Moulson, a Boyes se istaknuo i s dvije asistencije, kao i Grabner s jednom, dok je mrežu Kanađana još pogađao i Keith Aucoin.

Utješni četvrti pogodak za Toronto u porazu od 7:4 Leafsa, zabio je Matt Frattin.

Nakon pobjede nad Boston Bruinsima u Madison Square Gardenu, NY Rangersi vratili su se gostovanjima i - porazima. Vrlo tijesno i u napetoj te neizvjesnoj utakmici, ali potpuno zasluženo, svladali su ih Philadelphia Flyersi rezultatom 2:1, kojim su upisali prvu pobjedu sezone poslije tri uzastopna poraza. Flyersi su na domaćem ledu sve riješili u drugoj trećini, nakon što u prvoj nije bilo golova, dobivši je 2:0.

Pogotke za Philly postigli su tada Wayne Simmonds i Jakub Voraček s igračem više, opet na asistenciju odličnog tamnoputog napadača Flyersa, a s tim se rezultatom ušlo i u posljednju trećinu. U njoj je power-play golom poraz samo ublažio Taylor Pyatt na asistenciju sve boljeg Mariana Gaborika, međutim, Rangersi nisu mogli protiv Flyersa, koji su igrali čak bez svog ponajboljeg igrača, Scotta Hartnella, koji će izbivati s leda oko osam tjedana zbog loma stopala u prošloj utakmici svoje ekipe.

Na Zapadu ništa novo: Chicago i San Jose i dalje gaze sve pred sobom, Bluesi se vratili pobjedama, prvaci Kingsi stradali i u Edmontonu

Chicago Blackhawksi i dalje ne znaju za poraz te su s četiri uzastopne pobjede u isto toliko susreta na vrhu lige s maksimalnih osam bodova. Nova pobjeda Blackhawksa dogodila se u Dallasu gdje su tijesno stradali domaći Starsi, iako su imali vodstvo od čak 2:0. Međutim, ponovno predvođeni sjajnim Marianom Hossom, Hawksi su na kraju stigli do minimalne pobjede od 3:2.

Utakmicu je naravno, bolje započeo Dallas koji je poveo u pretposljednjoj sekundi prvog perioda kada je gol s igračem manje na ledu zabio Šveđanin Loui Eriksson na asistencije Dereka Roya i Alexa Goligoskog. Veliko olakšanje Starsima pak donio je pogodak za 2:0 koji im je donio "Čarobnjak" Ray Whitney, realiziravši priliku koju mu je stvorio Cody Eakin. Međutim, već tada, u drugoj polovici druge trećine, Chicago je počeo svoj povratak i veliki preokret, jer je za 2:1 u 36. minuti pogodio Patrick Sharp u power-playu na dodavanja Patricka Kanea i Nicka Leddyja.

U trećoj trećini počeo se događati rasplet, a započeo ga je fantastični kapetan Chicaga, Jonathan Toews koji je poravnao na 2:2 šest minuta prije kraja poslije akcije Sharpa i Duncana Keitha, također s igračem više. No, pobjedu su momci iz Vjetrovitog grada osigurali tek u produžetku kada je u drugoj minuti dodatnog vremena upravo Hossa iskoračio i zabio za 3:2 i konačan trijumf Blackhawksa. Bio je to i treći pogodak Chicaga u PP-u u toj utakmici, a Slovaku su sve pripremili sjajni Sharp i Patrick Kane.

San Jose Sharksi su, pak, upisali treću pobjedu zaredom, ovaj puta kod kuće i to protiv Phoenix Coyotesa. Iako su poveli u prvoj trećini, u drugoj primili pogodak, da bi furioznim trećim periodom stigli do zaslužene pobjede. Sharkse je u vodstvo doveo Logan Couture zgoditkom s igračem više u samoj završnici prve trećine. No, u drugom periodu poravnao je odlični 38-godišnjak, Steve Sullivan, također u PP-u pa se u posljednju dionicu ušlo s izjednačenjem od 1:1.

Međutim, tada je krenula rapsodija momčadi pod vodstvom Todda McLellana koja se brzo izvadila iz zaostatka od 3:1 u koji su je ranim pogocima u trećoj trećini gurnuli Antoine Vermette i Lauri Korpikoski, te su s četiri vezana pogotka stigli do konačne pobjede od 5:3 nad ekipom Davea Tippetta. Golove za trijumf San Josea zabijali su redom Patrick Marleau, Martin Havlat, opet Marleau i igrač utakmice Joe Thornton, koji je poentirao u praznu mrežu ostvarivši utakmicu s četiri boda, budući da je uz taj gol asistirao za čak tri druga pogotka svoje momčadi.

Pobjedama se vratio i St. Louis slaveći kod kuće protiv Nashvillea s glatkih 3:0, do kojih su ih odveli T.J. Oshie, Patrick Berglund koji je i asistirao Oshieju, te fenomenalni novak, Rus Vladimir Tarasenko, koji je zaključio priču svojim već četvrtim golom sezone.

Šestorka večeri

Semjon Varlamov (RUS/ COL) - 33/33, 100 posto obrana
Erik Karlsson (ŠVE/ OTT) - 1 gol, 1 bod, +/-: +2
Andrej Markov (RUS/ MTL) - 1 gol, 1 asistencija, 2 boda, +/-: +1
Joe Thornton (KAN/ SJS) - 1 gol, 3 asistencije, 4 boda, +/-: +2
Eric Staal (KAN/ CAR) - 3 gola, 3 boda, +/-: +3
Michael Grabner (AUT/ NYI) - 2 gola, 1 asistencija, 3 boda, +/-: +3

Također su vrlo uvjerljivi bili i Colorado Avsi koji su također svoje protivnike, Columbus Blue Jacketse, ostavili na "nuli", slaveći 4:0. Za pobjedu Avalanchea pobrinuli su se odlični Matt Duchene s dva zgoditka i asistencijom te P.A. Parenteau i John Mitchell, dok je odličnu utakmicu s dvije asistencije odigrao i veteran Milan Hejduk.

Nevjerojatan treći poraz u nizu doživjeli su i aktualni prvaci, LA Kingsi, koji tavore na dnu ljestvice Zapadne konferencije. "Kraljevi" su ovoga puta poraženi u Edmontonu od domaćih Oilersa 2:1 i to u produžetku na vrlo nesretan način. Jer, pogotkom Jeffa Cartera u 34. minuti na dodavanje Kylea Clifforda, Kingsi su poveli i vodili sve do pet sekundi prije kraja kada prvi izbor drafta 2012., Nail Yakupov, zabija za 1:1 poslije akcije Taylora Halla i Justina Schultza te odvodi utakmicu u dodatnih pet minuta. U tom produžetku već u trećoj minuti Oilersi dolaze do konačnog trijumfa pogotkom Sama Gagnera za 2:1 u PP-u, dok su asistencije upisali ponovno sjajni Schultz i Ryan Nugent-Hopkins.

Treći uzastopni poraz Washingtona, briljantni Eric Staal odveo Carolinu do prve pobjede

Od ostalih utakmica treba izdvojiti novi poraz Washingtona na Istoku, kojim je ekipa Adama Oatesa postala "fenjeraš" te konferencije, a i svoje divizije.

Ozljede i izostanci

Odmah na startu skraćene sezone u NHL-u neke su klubove pogodile ozbiljnije ozljede svojih igrača, nositelja igre, ponajvećih zvijezda. Tako se nakon ozljede Joffreyja Lupula Torontu i Philadelphia Flyersima ozlijedio Scott Hartnell, koji će zbog loma stopala izbivati s leda četiri do osam tjedana. Avsima je povrijeđen Steve Downie koji je potrgao prednji križni ligament, dok su Sharksi na neko vrijeme ostali bez beka prve "lajne" - Brenta Burnsa. Hawksima je koljeno ozlijedio Dan Carcillo, dok je Phoenix ostao bez prvog vratara Mikea Smitha, koji bi se ipak vrlo brzo trebao vratiti na led.

Što se pozitivnijih stvari tiče, u NHL se vratio Ryan O'Reilly iz Rusije te čeka svoj novi angažman, nakon što je prošlu sezonu odradio u Denveru u dresu Colorada. Dallas Starsi napokon su produžili suradnju sa svojom prvom zvijezdom, Jamie Bennom, na pet godina, dok će Flyersi u svoje redove dovesti Mikea Knublea iz Washingtona da zamijeni ozlijeđenog Hartnella.

Washington je doživio treći poraz zaredom i to kod kuće protiv Montreala kojeg su do slavlja odveli Tomaš Plekanec i Andrej Markov golovima s igračem više, te Brian Gionta i Josh Gorges, koji su svi zabijali u drugom periodu za velikih 4:0 Habsa. No, u posljednjih 20 minuta Capitalsi su smanjili i ublažili poraz na 4:1 golom Joeyja Crabba.

Carolina Hurricanesi odigrali su fantastičan susret protiv Buffala te su na krilima briljantnog Erica Staala, koji je postigao hat-trick, dobili utakmicu 6:3. Osim Staala za Canese su još poentirali Jeff Skinner dvaput i Justin Faulk jednom, dok su Sabrese "vukli" Cody Hodgson i Jason Pominville s dva zgoditka.

Posljednju, ali ne i manje važnu utakmicu, baš naprotiv, odigrala je trenutno vodeća momčad Istoka, Ottawa, koja je svladala Floridu u Sunriseu 3:1. Senatorsi su do svoje treće pobjede u sezoni i u nizu stigli preko odličnih Chrisa Phillipsa, Erika Karlssona i Jasona Spezze, koji su anulirali kroz prvu, drugu i treću trećinu početnu prednost Panthersa u koju ih je doveo Tomaš Fleischmann. Tom je pobjedom naposljetku Ottawa i izbila na vrh Istoka.

Foto: Wikipedia

NHL

24.06.2013.
Boston Bruins2:3Chicago Blackhawks
22.06.2013.
Chicago Blackhawks3:1Boston Bruins
19.06.2013.
Boston Bruins5:6 *Chicago Blackhawks
17.06.2013.
Boston Bruins2:0Chicago Blackhawks
15.06.2013.
Chicago Blackhawks1:2 *Boston Bruins
12.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Boston Bruins
08.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Los Angeles Kings
07.06.2013.
Boston Bruins1:0Pittsburgh Penguins
06.06.2013.
Los Angeles Kings2:3Chicago Blackhawks
05.06.2013.
Boston Bruins2:1 *Pittsburgh Penguins
04.06.2013.
Los Angeles Kings3:1Chicago Blackhawks
03.06.2013.
Pittsburgh Penguins1:6Boston Bruins
02.06.2013.
Chicago Blackhawks4:2Los Angeles Kings
01.06.2013.
Pittsburgh Penguins0:3Boston Bruins
Chicago Blackhawks2:1Los Angeles Kings

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

NHL

24.06.2013.
Boston Bruins2:3Chicago Blackhawks
22.06.2013.
Chicago Blackhawks3:1Boston Bruins
19.06.2013.
Boston Bruins5:6 *Chicago Blackhawks
17.06.2013.
Boston Bruins2:0Chicago Blackhawks
15.06.2013.
Chicago Blackhawks1:2 *Boston Bruins
12.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Boston Bruins
08.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Los Angeles Kings
07.06.2013.
Boston Bruins1:0Pittsburgh Penguins
06.06.2013.
Los Angeles Kings2:3Chicago Blackhawks
05.06.2013.
Boston Bruins2:1 *Pittsburgh Penguins
04.06.2013.
Los Angeles Kings3:1Chicago Blackhawks
03.06.2013.
Pittsburgh Penguins1:6Boston Bruins
02.06.2013.
Chicago Blackhawks4:2Los Angeles Kings
01.06.2013.
Pittsburgh Penguins0:3Boston Bruins
Chicago Blackhawks2:1Los Angeles Kings

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.01.2013. u 15:02
    napokon philly
    Obrisan korisnik