Nogomet

Atletico na teškom ispitu u Baskiji, Bayernu neće biti lako u Stuttgartu

Sportnet • petak, 25.01.2013.
Atletico na teškom ispitu u Baskiji, Bayernu neće biti lako u Stuttgartu
Foto: EPA

Četiri od pet liga tzv. "petice" igraju se ovog vikenda. Englezi odrađuju FA kup i Premiership je na čekanju, no i bez Engleza očekuje nas vikend s nekoliko vrlo zanimljivih dvoboja...

U nastavku troboja za vrh tablice francuskog prvenstva PSG i Lyon stekli su bod prednosti nad Marseilleom, koji k tome ovoga vikenda mora na nezgodno gostovanje u Rennes. Petoplasirani domaćin ima tri pobjede u zadnja četiri kola, ali i momčad s Velodromea u dobroj je formi, a dodatni poticaj joj je i teško izborena pobjeda nad prvakom Montpellierom prošlog tjedna, ostvarena preokretom zaključenim u sudačkoj nadoknadi.

Lyon Dejana Lovrena svoj će dvoboj odraditi već u petak navečer, pred navijačima Valenciennesa, čiji su nogometaši "polako, ali sigurno" izgubili status jednog od iznenađenja u Ligue 1. Nakon odličnog starta zaredali su sa slabijim rezultatima, a jedna im od rijetkih pobjeda u posljednje vrijeme ona nad Evianom prije zimske stanke. Paris Saint Germain na Parku prinčeva čeka Lille, u susretu klubova koji su s identičnih 3:1 odradili svoje zadatke u Francuskom kupu u srijedu i četvrtak.

Momčad Nice predvođena Darijem Cvitanićem igra važan susret u borbi za svoje četvrto mjesto, protiv sedmoplasiranog Bordeauxa, dok šestoplasirani Lorient ima priliku uzeti sva tri boda kod fenjeraša Nancyja. Pri dnu tablice posebnu težinu imat će utakmica Ajaccio - Evian, s obzirom da pobjednik ima priliku odmaknuti se od opasne zone.

Španjolci će ovog vikenda uživati u okršajima 21. kola koje je, gle čuda, raspoređeno u "samo" tri dana, no što se tiče termina, jasno je, skoro svaki par ima svoju svojevrsnu ekskluzivu. Nakon prvog poraza "osviještena" Barcelona rane će vidati na svom stadionu protiv Osasune koja je imala tu nesreću da taman kada je uhvatila zalet mora na Camp Nou.

Iako se Athletic Bilbao baš i ne može pohvaliti s trenutnom formom, nema sumnje da će Atletico Madrid imati težak zadatak da u Baskiji dođe do punog plijena te tako i dalje ostane na sigurnih sedam bodova ispred svojih gradskih rivala koji čekaju Getafe, a žele li ostati u priključku oni izbora baš i nemaju.

Prava gužva na tablici stvorila se iza njihovih leđa, Rayo i Betis je dvoboj koji bi mogao dodatno zakomplicirati situaciju i borbu za četvrtu poziciju dovesti do usijanja, ali za nove bodove dosta će znoja morati proliti i Malaga, Valencia, i Levante. Društvo s dna ima vrlo teške zadatke i ovo jedno od onih kola kada se naprosto baš i ne trebaju nadati nekim većim rezultatima.

Derbi utakmicu 22. kola Serie A odigrat će u nedjelju poslijepodne Parma i Napoli. Momčad Parme ove je sezone od svog Tardinija napravila bedem koji još nitko nije srušio. Jedina je momčad lige koja je neporažena na svom stadionu, a u posljednjih pet kola osvojila je 11 bodova. Prvi domaći poraz u sezoni pokušat će im nanijeti Napolitanci, kojima su bodovi silno potrebni kako ne bi dodatno zaostali za Juventusom i koji su također u odličnoj formi. U posljednje četiri utakmice upisali su tri pobjede i jedan remi.

Juventus ne bi trebao imati težak posao na putu do nova tri boda. U subotu će mu u goste stići Genoa, 18. momčad Serie A koja je u posljednjih sedam utakmica slavila tek jednom. Trećeplasirani Lazio također će svoju utakmicu odigrati u subotu, na Olimpicu protiv Chieva. Momčad iz Verone jedna je od najslabijih u ligi kada su gostovanja u pitanju pa se Rimljani nadaju bodovima koji će ih zadržati u utrci za naslov.

Milan će ovoga vikenda u goste Atalanti za koju bi mogao debitirati Igor Budan, a drugi milanski klub će ugostiti Torino. Nakon što nije sudjelovao u kup-utakmici protiv Rome, novim minutama u dresu Intera može se nadati Marko Livaja. Roma će negativan niz prvenstvenih rezultata pokušati prekinuti kod Bologne, a Fiorentina s istim ciljem putuje u goste Cataniji.

Nakon ne suviše zahtjevnog ispita u prvom kolu nakon zimske stanke, pred nogometašima Bayerna stoji nešto teži zadatak. Gostovanje u Stuttgartu. Protiv Greuther Fürtha pobjedu je Bavarcima s dva pogotka donio Mario Mandžukić pa ga se može očekivati u početnoj postavi i na Mercedes-Benz Areni. Domaćinima u toj utakmici sigurno neće nedostajati motiva jer su u drugom kolu ove sezone na Allianz Areni stradali s čak 6:1.

Drugoplasirani Bayer iz Leverkusena također očekuje neugodno gostovanje i to kod Freiburga, šestog kluba na tablici i druge najbolje obrane Bundeslige. Od vodećeg trojca najlakši bi posao, barem na papiru, trebala imati dortmundska Borussija. Crno-žuti će već u petak navečer ugostiti Nürnberg, momčad koja se nalazi na 15. mjestu.

Eintracht će prve ovogodišnje bodove tražiti protiv slabog Hoffenheima, Schalke će na gostovanju kod pretposljednjeg Augsburga pokušati doći do druge uzastopne pobjede i približiti se pozicijama koje vode u Ligu prvaka, a HSV Milana Badelja i Ive Iličevića igrat će protiv Werdera u čijim će se redovima svom debiju nadati Mateo Pavlović. Hrvatska kolonija u Wolfsburgu ovog će vikenda gostovati kod Hannovera, a eventualna pobjeda približila bi ju gornjem dijelu tablice.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.01.2013. u 20:27
    izuzetno važan meč za napolitance-Poraz bi ih puno udaljio čak i od plasmana za ligu prvaka
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.01.2013. u 20:24
    Veliki ispit za vrijednost Madrižana-ova utakmica im može puno toga značiti
    Obrisan korisnik