Zimski sportovi

Video: Devilsi u produžetku trećim uzastopnim slavljem za(Kov)ali Capitalse za dno Istoka

Ivan Dominik • subota, 26.01.2013.
Video: Devilsi u produžetku trećim uzastopnim slavljem za(Kov)ali Capitalse za dno Istoka

U noći na subotu u NHL-u je odigrano sedam utakmica, a iako je poraz upisao Pittsburgh unatoč fantastičnoj partiji Sidneyja Crosbyja, dok je Detroit "na zemlju spustio" Minnesotu, središnja utakmica večeri odigrana je u Prudential Centru gdje je New Jersey slavio protiv Washingtona zadržavši stopostotan učinak u novoj sezoni. U utakmici s deset pogodaka Tampa je nadvisila Ottawu, Carolina je iznenadila u Buffalu, dok je Boston bio siguran u svom TD Gardenu protiv NY Islandersa. Slatku osvetu dobili su Canucksi deklasiravši Duckse na njihovom ledu...

Jedna od najzanimljivijih i najranije odigranih utakmica večeri, bila je utakmica u Newarku koju su odigrale ekipe NJ Devilsa i gostujućih Washington Capitalsa, koji u novoj sezoni još uvijek ne znaju za pobjedu. Capitalsi su u susret ušli s tri uzastopna poraza, a Devilsi s dvije pobjede u nizu te su stoga "Vragovi" bili jako favorizirani prije no što je prvi pak bačen na led.

Šestorka večeri

Cory Schneider (SAD/ VAN) - 30/30, 100 posto obrana
Jay Harrison (KAN/ CAR) - 1 gol, 1 asistencija, 2 boda, +/-: +1
Dougie Hamilton (KAN/ BOS) - 0 golova, 2 asistencija, 2 boda, +/-: +1
Ryan Malone (SAD/ TBL) - 2 gola, 2 boda, +/-: +2
Pavel Dacjuk (RUS/ DET) - 1 gol, 2 asistencije, 3 boda, +/-: +3
Ilja Kovalčuk (RUS/ NJD) - 1 gol, 1 bod, +/-: +2

Kada je dvoboj krenuo vidjelo se i zašto su Devilsi bili favoriti na papiru jer su svojim forecheck - backcheck hokejom počeli vrlo brzo "mljeti" Capse. Stoga su ubrzo, već u 14. minuti stigli do pogotka, koji je zabio Stephen Gionta, a za prvijenac u sezoni dodali su mu Jakob Josefson i Mark Fayne. Rezultatom 1:0 završena je prva trećina, a u drugoj su momci Petera DeBoera uspjeli udvostručiti vodstvo kada je akciju Davida Clarksona i Mareka Zidlickog egzekucijom za 2:0 minutu prije kraja drugog perioda zaključio sjajni Patrik Eliaš.

Međutim, domaćini su sve pokvarili u posljednjoj trećini dozvolivši momčadi Adama Oatesa brzi povratak u igru s dva vezana zgoditka. Prvo je za Capitalse poentirao Mike Ribeiro anuliravši Eliašov power-play gol svojim, a potom je poravnao Mike Green, najbolji bek Washingtona, koji je uz Joela Warda bio i asistent kod prvog zgoditka Washingtona.

Istekom 60. minute utakmice rezultat je bio 2:2 što je značilo - produžetak. A u njemu se istaknula najveća zvijezda Devilsa, Ilja Kovalčuk, koji je vrhunskim potezom nakon što su ga uposlili Eliaš i Zidlicky iz lošeg kuta pogodio mrežu Michala Neuvirtha i 21 sekundu prije kraja dvoboja susret je bio riješen. Kovalčuk je pogotkom za 3:2 donio treću pobjedu zaredom svojoj ekipi, dok je goste zakovao za dno Istoka četvrtim uzastopnim porazom u ligi.

Seriju od dvije gostujuće pobjede Pittsburgha zaključili su Winnipeg Jetsi pobjedom kod kuće od 4:2. Premda je Pittsburgh u utakmicu krenuo fenomenalno dvama pogocima najbolje igrača današnjice, Sidneyja Crosbyja, domaćin je ipak do kraja uspio polučiti preokret. Crosby je doveo Penguinse u vodstvo od 2:0 na asistencije prvo Chrisa Kunitza i Krisa Letanga, a onda i samo Matta Niskanena, da bi nakon uspješnog prvog perioda sve krenulo nizbrdo za Pense.

Winnipeg je u drugoj trećini nanizao tri uzastopna gola, a zabijali su redom Evander Kane, Dustin Byfuglien s igračem više i Andrew Ladd, a potonja su dvojica uz Enstroma, Wheelera i Littlea bili i asistenti. Kako su se Penguinsi nakon tog šoka i preokreta na 3:2 Jetsa potpuno raspali, u posljednjih je 20 minuta posao Kanađana dovršio Blake Wheeler na Kaneovu asistenciju empty-netterom za konačnih 4:2 Winnipega protiv prvaka iz 2009. godine.

Detroit Red Wingsi konačno su pronašli formu i uhvatili ritam. Izuzetno dobru i efikasnu utakmicu pružili su protiv jake Minnesote Wilda, no Wingsi su ipak bili ti koji su vodili susret. Poslije neefikasnih prvih 20 minuta, u drugoj je trećini "kreševo" otvorio odlični Švicarac Damien Brunner PP golom nakon samo 13 sekundi igre, a ubrzo ga je poratio i Todd Bertuzzi. No, Wild se vratio u igru u samo tri i pol minute kada su dva vezana pogotka za 2:2 zabili Zach Parise i bek Tom Gilbert.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Za Gilbertov je gol asistirao i još jedan novak u NHL-u te time upisao i prvi bod; švedski bek i jedan od najperspektivnijih mladih braniča svijeta, Jonas Brodin, koji je prije samo tri mjeseca imao težak prijelom ključne kosti igrajući za Houston u AHL-u. No, Brodin se u NHL-u vratio bodovima, a Detroit u drugoj trećini golovima. Golom novopečenog kapetana Henrika Zetterberga, Wingsi su poveli 3:2 u 33. minuti, a Šveđanina je nadopunio Rus Pavel Dacjuk golom s igračem više za kraj druge trećine.

U posljednjem periodu Bertuzzi je zabio svoj drugi gol susreta za 5:2, a ulaskom u završnicu Parise je učinio isto pogotkom za krajnjih 5:3 momčadi iz Motowna. Kod Winged Wheela najviše su se istaknuli Zetterberg s golom i asistencijom u najvažnijim trenucima utakmice, Dacjuk s golom i dva asista te Finac Valtteri Filppula, koji skupio tri dodavanja.

Vancouver "razbio" Anaheim, Hurricanesi iznenadili i "otpuhali" Sabrese

Vrlo tešku i zanimljivu utakmicu "lude" završnice odigrali su u Buffalu domaći Sabresi i Carolina Hurricanesi. U prva dva perioda igre pogodaka nije bilo, a onda je u 42. minuti postalo "vatreno" nakon što je situaciju s igračem više na ledu realizirao Thomas Vanek. Austrijancu su sve pripremili Jason Pominville i Christian Ehrhoff, a on je lakoćom matirao Dana Ellisa na vratima momčadi Caroline.

Ipak, odmah potom 'Canesi su se trgnuli i također u power-playu stigli do pogotka te se vratili u igru. Dvije minute nakon primljenog pogotka za Carolinu je izjednačilo veliko ovogodišnje pojačanje iz Washingtona, Aleksandar Semin, koji je najbolje reagirao na dodavanje Jordana Staala, još jedno ovosezonsko pojačanje za Carolinu. Nakon izjednačenja uslijedila je podjednaka i borbena fizička igra sve do pet minuta prije kraja, kada je pogotkom utakmicu riješio bek Jay Harrison, na asistenciju Erica Staala. Nedugo zatim pobjedu je od 3:1 za goste golom u praznu mrežu Buffala potvrdio Jeff Skinner, dok su mu dodavači bili braniči Tim Gleason i fantastični igrač utakmice - Harrison.

Nakon što su ih pobijedili na otvaranju sezone u Vancouveru visokim rezultatom 7:3, Canucksi su se Ducksima osvetili u drugoj utakmici odigranoj u SAD-u. Dvije momčadi ponovno su se susrele u noći s petka na subotu, a ovoga puta je mnogo uvjerljiviji i bolji bio Vancouver. Već u prvih 20 minuta Canucksi su poveli 2:0 golovima Daniela Sedina i Masona Raymonda, dok je treći gol sredinom drugog perioda zabio Aaron Volpatti.

No, niti tu nije stao Vancouver, već je s igračem više zabio i drugi pogodak na susretu nakon prvijenca Daniela Sedina. U 32. minuti poentirao je Zach Kassian nakon asistencija braće Sedin, što je Henriku bila druga asistencija večeri, dok je priču petim pogotkom za 'Nuckse zaključio odlični Mason Raymond.

Chara i Bergeron srušili Islanderse, Tampa "okrenula" Senatorse

Još dvije utakmice, od ukupnih pet, odigrane na Istoku pripale su domaćinima. Siguran je bio Boston u svom TD Gardenu slaveći protiv neugodnih NY Islandersa 4:2. Bruinsi su poveli preko Shawna Thorntona, da bi za kraj prve trećine izjednačio Keith Aucoin. U drugom periodu isti igrač donosi prednost Islesima, međutim, Gregory Campbell vraća sve na početak golom u 34. minuti, a rezultatom 2:2 završila je i druga trećina okršaja.

Posljednju dionicu bolje je odriadila momčad Claudea Juliena, koja je stoga stigla i do pobjede. Sedma minuta zadnje trećine bila je kobna za goste jer je Zdeno Chara tada zabio za 3:2 Bostona, a posao je završio Patrice Bergeron golom za konačnih 4:2. Asistiravši za prvi i posljednji pogodak Bruinsa u utakmici je pozornost na sebe skrenuo i novak Dougie Hamilton, definitivno velika nova zvijezda u nastajanju, što se NHL-a i kanadskog hokeja tiče.

Najefikasniju utakmicu večeri odigrale su momčadi Lightninga i Senatorsa na Floridi, a u utakmici s deset golova pobjedu od 6:4 upisala je domaća Tampa. Matt Carle ju je doveo u vodstvo u toj "ludoj" utakmici, međutim, to je bilo sve u prvom periodu. Drugi je bolje otvorila Ottawa zabivši tri gola zaredom preko Erica Condre, Jasona Spezze s igračem više i Erika Karlssona, dok je u igri za Senatorse u tim trenucima briljirao ruski bek, Sergej Gončar s dvije asistencije.

Slika 2 od 2.

No, dolaskom Ottawe u vodstvo od 3:1 probudila se opet i Tampa te je ubrzo smanjila zahvaljujući Stevenu Stamkosu kojem su gol lijepim backhandom namjestili Sami Salo i Martin St. Louis. No, dva gola prednosti Ottawi u 38. minuti vraća Kyle Turris da bi srednju trećinu zaključio Victor Hedman golom za 4:3 Sensa na dodavanja Stamkosa i St. Louisa. Odličan je u toj trećini za Kanađane bio i kapetan Daniel Alfredsson s dvije asistencije i odličnom igrom "na iskustvo".

Posljednju dionicu ipak je dobila Tampa, koja je ušla u istu vrlo jako, furiozno i fanatično. Taj pristup isplatio se Lightningu već u četvrtoj minuti trećine kada je Ryan Malone izjednačio na 4:4 poslije akcije Sala i novaka Coryja Conachera. Isti igrač je malo poslije zabio i vodeći pogodak za Tampu, koji su mu namjestili Hedman i legendarni Vincent Lecavalier, dok je 42 sekunde prije kraja susreta utakmicu zaključio Tom Pyatt, golom za konačnih 6:4 na praznu mrežu kanadske ekipe.

Foto: Wikipedia

NHL

24.06.2013.
Boston Bruins2:3Chicago Blackhawks
22.06.2013.
Chicago Blackhawks3:1Boston Bruins
19.06.2013.
Boston Bruins5:6 *Chicago Blackhawks
17.06.2013.
Boston Bruins2:0Chicago Blackhawks
15.06.2013.
Chicago Blackhawks1:2 *Boston Bruins
12.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Boston Bruins
08.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Los Angeles Kings
07.06.2013.
Boston Bruins1:0Pittsburgh Penguins
06.06.2013.
Los Angeles Kings2:3Chicago Blackhawks
05.06.2013.
Boston Bruins2:1 *Pittsburgh Penguins
04.06.2013.
Los Angeles Kings3:1Chicago Blackhawks
03.06.2013.
Pittsburgh Penguins1:6Boston Bruins
02.06.2013.
Chicago Blackhawks4:2Los Angeles Kings
01.06.2013.
Pittsburgh Penguins0:3Boston Bruins
Chicago Blackhawks2:1Los Angeles Kings

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

NHL

24.06.2013.
Boston Bruins2:3Chicago Blackhawks
22.06.2013.
Chicago Blackhawks3:1Boston Bruins
19.06.2013.
Boston Bruins5:6 *Chicago Blackhawks
17.06.2013.
Boston Bruins2:0Chicago Blackhawks
15.06.2013.
Chicago Blackhawks1:2 *Boston Bruins
12.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Boston Bruins
08.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Los Angeles Kings
07.06.2013.
Boston Bruins1:0Pittsburgh Penguins
06.06.2013.
Los Angeles Kings2:3Chicago Blackhawks
05.06.2013.
Boston Bruins2:1 *Pittsburgh Penguins
04.06.2013.
Los Angeles Kings3:1Chicago Blackhawks
03.06.2013.
Pittsburgh Penguins1:6Boston Bruins
02.06.2013.
Chicago Blackhawks4:2Los Angeles Kings
01.06.2013.
Pittsburgh Penguins0:3Boston Bruins
Chicago Blackhawks2:1Los Angeles Kings

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.01.2013. u 15:33
    crno se pise Capitalsima ako Oveckhin ne proradi!
    Obrisan korisnik