SP 2013 - Završnica, za 3. mjesto, 26.01.2013, 19:00 h
Hrvatska
Hrvatska 31:26(14:13) Slovenija
Slovenija

Iscijeđeni limuni nadigrali poletne Slovence za treću broncu zaredom

Ivana Strahija • subota, 26.01.2013.
Iscijeđeni limuni nadigrali poletne Slovence za treću broncu zaredom
Foto: EPA

Treći su puta zaredom u petak Hrvati izgubili polufinalni duel, treći puta su potom ipak uspjeli skupiti glave, povratiti raspoloženje i odigrati kako valja da se oko vrata ovjesi još jedno odličje s velikog natjecanja. Pali su Slovenci, koji ipak neće previše tugovati, jer je njima već ulazak u borbu za broncu ogromno postignuće...

Hrvatska - Slovenija 31:26 (14:13)

Barcelona, Palau Sant Jordi
suci: Načevski, Nikolov (Makedonija)

Hrvatska: Alilović (9 obrana), Ivić, Stepančić, Duvnjak 8, Vori, Gojun, Ninčević 5, Čupić 8, Marić 1, Mandalinić, Štrlek, Musa, Kopljar 4, Bičanić 4, Horvat 1, Šprem

Slovenija: Prošt (16 obrana), Škof, Zorman, L. Žvižej 3, Bundalo, Marguč 3, Pucelj 1, Dolenec 2, Bilbija, Gajić, Dobelšek 3, Bezjak, Skube 3, M. Žvižej 3, Gaber 1, Mačkovšek 3, Kavtičnik 4

Isključenja: Hrvatska 8 minuta, Slovenija 4 minute
Crveni karton: Bezjak (Slovenija)
Sedmerci: Hrvatska 4/5, Slovenija 1/1

Iako rezultat tako ne izgleda, utakmica Hrvatske i Slovenije bila je daleko od "gaženja plitkog potoka". U prvom su poluvremenu Slovenci imali dva vodstva, vratar Primož Prošt zadavao je hrvatskim strijelcima muke, a igra u egalu i na gol razlike bila je fizički iscrpljujuća za Kauboje. Na odmor se otišlo s 14:13.

Da će biti "čupavo" nagovijestio je uvod susreta. Gašper Marguč trese mrežu za početno vodstvo Slovenije, a onda tri hrvatska napada prolaze bez realizacije, jer Marko Kopljar, Igor Vori i Ivan Čupić ne uspijevaju pogoditi mrežu iza Primoža Prošta. Konačno je rezultat s hrvatske strane pokrenut s nule sa sedam metara, siguran je bio Ivan Čupić.

Na scenu potom stupa i Mirko Alilović, koji Urošu Bundali brani dalekometni šut i otvara mogućnost za kontru Domagoja Duvnjaka, koju ovaj objeručke prihvaća i okreće rezultat u vodstvo Hrvatske 2:1. Slijedi igra gol za gol, a u desetoj minuti je opet proradila kontra, prvo Ivan Čupić, a potom i Ivan Ninčević postižu po pogodak i odvode Hrvatsku na +2 (6:4).

Slovenski izbornik Boris Denič mora stoga pozvati time-out, a njegovi se momci s minute odmora vraćaju bolje raspoloženi i love priključak na 6:6 uz pogotke Mateja Gabera i Vida Kavtičnika, uz gubljenje lopte Lovre Šprema i obranu Primoža Prošta.

Hrvatska statistika

Slavko Goluža ovog puta nije previše rotirao, a vedete su dobile veliku minutažu. Po 60 minuta odradili su Domagoj Duvnjak i Mirko Alilović, 53 Ivan Čupić, 50 Ivan Ninčević, 49 Marko Kopljar. Damir Bičanić odradio je 35 minuta, Jakov Gojun 28, a Igor Vori 22.

Što se postotka uspješnosti šuta tiče, Hrvatska je ukupno imala 58% realizacije, Duvnjak je zabio 8/12, Čupić 8/10, Ninčević 5/6, Bičanić 4/6, a Kopljar 4/11. Alilović je obranio 9 od 35 lopti upućenih na njegov gol.

Ivan Ninčević daje sve od sebe, postiže dva gola za redom za 10:8, ali žilavi Slovenci se i dalje ne predaju, već uz pogotke Mihe Žvižeja i Gašpera Marguča dolaze do prvog vodstva nakon onog inicijalnog, u 25. minuti (11:12).

Poravnava Domagoj Duvnjak, ali potom pokušaj s crte Željka Muse, kao i sedmerac Ivana Čupića, brani iznimno raspoloženi Primuž Prošt. Dobiva međutim Čupko priliku za popravak odmah potom, okreće rezultat opet na hrvatsku stranu i na odmor se ide u plusu.

No, u drugom poluvremenu Hrvati su pokazali sasvim drugo lice i serijom od sedam golova praktički riješili susret. Iako su Slovenci prvo izjednačili zgoditkom Jure Dolenca, a zatim je isključen Ivan Ninčević, sasvim novo samopouzdanje i odlučnost na licima Kauboja dali su navijačima do znanja da se sada uistinu kreće po broncu.

Dva pogotka Damira Bičanića, čak i uz to što je Primož Prošt (opet) obranio pokušaj Igora Vorija, natjerala su Slovence na znojenje. Nastavio je Duvnjak, pa opet Ninčevič, a ni isključenje Bičanića nimalo ne ometa Hrvate. Do 20:14 Hrvatska dolazi sa svega četiri strijelca, kojima će ostali morati skinuti kapu u svlačionici po utakmici.

Nakon 21:14, koje je postavio Zlatko Horvat s linije sedam metara u 41. minuti, Kauboji su dali malo i Slovencima da igraju, ali je razlika i dalje ostala uvjerljiva, a baš nikakvih neizvjesnosti oko rezultata nije bilo.

U posljednjoj minuti susreta dolazi do nezgode Ivana Čupića, koji uz bolni izraz lica zabrinuto drži desno rame, a do kraja se više nije vratio u igru. No, Hrvatskoj je dao svoju sjajnu rolu, osam golova, isto koliko i Domagoj Duvnjak.

Hrvati su tako, bez mnogih svojih prvotimaca koji su ozlijeđeni, osvojili broncu, rezultatom 31:26.

SP 2013 - Završnica

za 3. mjesto

Hrvatska31:26Slovenija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Nenad6227.01.2013. u 16:29
    Komsije, cestitke na medalji.
    Nenad62
  • Obrisan korisnik27.01.2013. u 10:04
    i bolje je sad uzeti zlato nego stvarati ekipu da uzme možda medalju za 4 godine-šta kad duvnjak bude ozlijeđen?mandalinić će sve voditi valjda ili kopljar možda?a smailagić bi sigurno bio bolji izbornik od smrdonje
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.01.2013. u 10:02
    daj luanti ne seri!! goluža vodi mlade da ali mlade iz zagreba koje mu je gobac rekao da mora voditi-treba ih prodati kao da mi nemamo drugih mladih igrača nego samo mladi iz zg valjaju--da je zvao najbolje u repku-ne mlade nego najbolje bez obzira na godine prošetali bi se do zlata to je činjenica... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.01.2013. u 03:26
    mislom da naš "pad" u rukometu , ako se to može tako nazvati jer smo postigli jako puno za jednu ovako malu zemlju tokom ovih godina, počinje odlasko Smajlagića koji je bio desna ruka Červaru i koji je znao psihološki pripremiti ekipu. U njegovo vrijeme Balić nije bio glavna zvijezda nego isti kao... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.01.2013. u 02:38
    meni osobno nije toliko bitna medalja koju osvoje, važnije mi je vidjeti da imaju želju baciti se za svaku loptu, udariti kad treba, izvući iz sebe maksimum...zato i jeste najbolji! Iznad svih Hrvatska!
    Obrisan korisnik