Zimski sportovi

Video: Thornton i Marleau deklasirali Avse, Gaborikova simultanka "okrenula" Leafse

Ivan Dominik • nedjelja, 27.01.2013.
Video: Thornton i Marleau deklasirali Avse, Gaborikova simultanka "okrenula" Leafse

Osam dvoboja odigrano je u subotu navečer i tijekom noći u najjačoj hokejskoj ligi svijeta. Vrijedne pobjede za ostanak na pobjedničkoj stazi upisali su San Jose i Chicago, Kingsi su stigli do prvog trijumfa u sezoni, dok je Calgary svladao Edmonton u derbiju Alberte. NY Rangersi su fenomenalnom partijom Mariana Gaborika "okrenuli" Leafse, dok su Flyersi u gostima stali na rep "Mačkama"...

Prva je utakmica večeri, začudo, odigrana na Zapadu, u popodnevnom terminu na ledu San Josea. Sharksi su ugostili legendarne, ali danas vrlo slabašne Colorado Avse, a ishod utakmice bio je jasan već nakon prvih 20 minuta igre.

Šestorka večeri

Thomas Greiss (NJE/ SJS) - 24/24, 100 posto obrana
Jay Bouwmeester (KAN/ CGY) - 1 gol, 1 asistencija, 2 boda, +/-: +2
Marc Staal (KAN/ NYR) - 1 gol, 1 asistencija, 2 boda, +/-: +4
Patrick Marleau (KAN/ SJS) - 2 gola, 1 asistencija, 3 boda, +/-: 0
Matt Read (KAN/ PHI) - 3 gola, 3 boda, +/-: +2
Marian Gaborik (SVK/ NYR) - 2 gola, 2 asistencije, 4 boda, +/-: +4

U njima je za Sharkse golijadu otvorio Patrick Marleau power-play golom u 17. minuti, da bi nešto više od 60 sekundi kasnije isti igrač postavio i 2:0 za domaćina, također s igračem više. Za prvi su mu zgoditak asistirali Joe Pavelski, Dan Boyle i isključeni Coloradov Ryan O'Byrne, za čijeg je služenja kazne Kanađanin zabio i svoj drugi pogodak nakon akcije Joea Thorntona i Dana Boylea. Tim je dvama pogocima Marleau ušao u povijest kao jedan od tek čevorice igrača koji su zabili više od jednog pogotka u četiri utakmice NHL-a zaredom na otvaranju sezone.

Momčad iz Denvera završila je prvu trećinu s deficitom od dva gola, no ni u drugoj nije smogla snage pokazati nešto više. Stoga je San Jose nastavio svoju pobjedničku partiju i to pogotkom Thorntona, opet s igračem više za vrijeme kazne P.A. Parenteaua, dok su Jumbo Joeu dodavači bili Marleau i Ryane Clowe.

Za kraj, nakon skoro 15 minuta podjednake igre, 25-godišnji kanadski branič Matt Irwin zabio je svoj prvijenac u sezoni za 4:0 Sharksa u 38. minuti, a uposlili su ga Clowe i Martin Havlat. Bio je to pogodak za rješenje susreta, kraj druge trećine i, kako se kasnije pokazalo, pogodak za 4:0 trijumf Sharksa, za koje je osim egzekutora na ledu briljirao i njemački vratar Thomas Greiss (24/24 obrane), koji je po prvi put u sezoni dobio priliku ispred startera, Finca Anttija Niemija. Ovom pobjedom Sharski su se ponovo učvrstili pri vrhu Zapadne konferencije, dok Avalanche tavori u prosječnosti.

Najzanimljivija utakmica na Istoku odigrana je u Madison Square Gardenu gdje su NY Rangersi ugostili Toronto Maple Leafse. Kanađani su u New Yorku fantastično otvorili susret i poveli 2:0 do kraja prve trećine pogocima Bjelorusa Mihaila Grabovskog i Jamesa van Riemsdyka, za čije je pogotke uz Nikolaja Kulemina odnosno Clarkea MacArthura, najzaslužniji bio bek - John Michael Liles uknjiživši dvije asistencije.

Međutim, svoj je veliki povrtak New York počeo u drugom periodu kada na 2:1 smanjuje Brad Richards poslije akcije svojih dvaju krila iz napadačke linije, Ricka Nasha i - Mariana Gaborika. A upravo tada, u zadnjoj trećini utakmice, Gaborik kreće u svoju simultanku i radi show za preokret Rangersa i pobjedu u Gardenu. Gabby je prvo u 48. minuti zajedno s Michaelom Del Zottom pripremio sve za pogodak Marca Staala, kojim je momčad Johna Tortorelle izjednačila na 2:2.

Potom Slovak i sam zabija za vodstvo Rangersa i potpuni preokret na 3:2, dok mu asistencije vraćaju Staal i Richards, a onda golom na praznu mrežu minutu i 15 sekundi prije kraja, svojim drugim golom i četvrtim bodom na ogledu, zaključuje priču i na dodavanja Nasha i Dana Girardija postavlja konačnih 5:2, jer je netom prije njega četvrti gol za momčad iz Velike jabuke zabio Brian Boyle.

Philadelphia stala "Mačkama" na rep, Chicago u Columbusu došao do pete pobjede u nizu

Perfektan učinak iz prvih pet utakmica sezone zadržao je Chicago, koji je baš tu, svoju petu pobjedu zaredom, ostvario u gostima protiv Columbusa, ali uz dosta poteškoća. Blue Jacketsi su poveli pogotkom bivšeg igrača Pittsburgh Penguinsa, Marka Letestua u osmoj minuti, no do kraja prve trećine uspio je poravnati Dave Bolland na dodavanje ove sezone fantastičnog Patricka Kanea. Nakon toga u drugom je periodu sve odlučeno jer je za goste zabio bivši igrač Znojma u EBEL-u, Bryan Bickell, koji je za 2:1 Hawksa sjajno iskoristio dodavanja Nicklasa Hjalmarssona i Michaela Frolika.

Početkom trećeg perioda pobjedu Chicaga potvrdio je samo kapetan Jonathan Toews, koji je podigao prednost Blackhawksa na 3:2 poslije akcije Patricka Kanea i Mariana Hosse. No, Jacketsi se do kraja nisu predali te su zabili i drugi svoj gol za konačnih 3:2 Chicaga; strijelac je za domaće bio Artem Anisimov, bivši igrač NY Rangersa i ovosezonsko pojačanje Columbusa, kao i Brandon Dubinsky koji mu je uz Ryana Johansena za gol i asistirao.

U gostima kod Florida Panthersa, koja sve više pada, "osladila" se sve bolja Philadelphia. Flyersi su deklasirali domaće "Mačke" pobjedom od čak 7:1 u Sunriseu, a svoju su pobjedu dali nagovijestiti već u prvoj trećini koju su završili s 3:0. Golijadu je otvorio s igračem više Wayne Simmonds, a potom su zabijali i Matt Read te Tye McGinn, dok je dvije asistencije upisao i Claude Giroux, svoje prve u ovoj skraćenoj sezoni.

U drugoj trećini Flyersi su zabili još dva gola zahvaljujući Readu i Lukeu Schennu, koji je uz drugu asistenciju na utakmici Braydona Coburna bio zaslužan i za drugi Readov gol. No, Peter Mueller je na dodavanje svog kapetana, Eda Jovanovskog, uspio zabiti i za Pantherse. Međutim, rezultatom 5:1 za goste ušlo se i u posljednju dionicu dvoboja, a u njoj su pobjedu Phillyja još zaključili Matt Read, upotpunivši svoj hat-trick, i Ruslan Fedotenko, koji je na utakmici upisao i jedno uspješno dodavanje.

Kopitar Kingsima donio prvu pobjedu, Flamesima derbi Alberte

U Arizoni je odigrana utakmica između aktualnih prvaka, LA Kingsa, koji su prije utakmice još čekali na svoju prvu ovosezonsku pobjedu, i njihovih protivnika iz prošlosezonskog finala Zapada, Phoenix Coyotesa. Bila je to teška, tvrda, fizička i borbena utakmica u kojoj se zabijati počelo tek u drugoj trećini. Tada je Anže Kopitar doveo Kingse u vodstvo, međutim, ubrzo je u PP-u poravnao Danac Mikkel Boedker. No, Kopitar se nije dao smesti te je zabio i za 2:1, a popratio ga je i Jeff Carter, zabivši potom gol za 3:1 "Kraljeva" za kraj drugog perioda.

Phoenix se vratio već nakon 22 sekunde igre u posljednjem dijelu susreta, a strijelac za drugi gol Coyotesa bio je kapetan Shane Doan, nakon upošljavanja Laurija Korpikoskog. No, nije to bilo dostatno za momčad Davea Tippetta, koja je ipak poražena nakon što je Jake Muzzin zaključio dvoboj golom za krajnjih 4:2 LA Kingsa u 49. minuti utakmice.

Sedam golova palo je u velikom kanadskom derbiju, derbiju Alberte između susjednih gradova, Calgaryja i Edmontona. Igralo se na ledu Flamesa, koji su dočekali Oilerse s dva brza vezana pogotka u prvoj trećini. Za prvog je zaslužan bio Mikael Backlund, dok je drugog zabio Jay Bouwmeester. Sjajni Lee Stempniak asistirao je za oba gola. Međutim, Edmonton se još u istoj trećini vratio na 2:1 zgoditkom Justina Schultza s igračem više, za koji su dodavači bili Jordan Eberle i Taylor Hall.

No, u drugoj trećini novih 2:1 donosni Calgary. Nakon što je Schultz vratio asistenciju Eberleu i uz Shawna Horcoffa pomogao da Oilersi anuliraju rani gol Curtisa Glencrossa, za koji su asistirali Jarome Iginla i Alex Tanguay, rezultat 4:2 za Flamese postavio je odlični Stempniak prvim power-play golom Calgaryja na utakmici. Za njega sus asistirali Bouwmeester i Jiri Hudler. Konačnih 4:3 postavio je za Edmonton Sam Gagner dvije sekunde prije kraja okršaja.

Bluesi preokretom slavili u Teksasu, Corey Perry u raspucavanju srušio Predatorse

Posljednje dvije utakmice večeri odigrane su u Dallasu odnosno Anaheimu. Starsi su ugostili St. Louis Bluese i izgubili nakon velikog preokreta Bluesa s 4:3. Premda je preko svog novog, karizmatičnog igrača, Wadea Reddena St. Louis poveo 1:0 u šestoj minuti, Starsi su do kraja prve trećine okrenuli rezultat na 2:1 golovima Tomasa Vincoura i Michaela Rydera s igračem više. No, u drugoj trećini furioznu igru Bluesa s tri nova pogotka okrunili su igrači Kena Hitchcocka te time osigurali pobjedu.

Strijelci za 4:1 nakon 40 minuta igre za Bluese su bili David Perron, koji je poentirao dvaput, te Chris Stewart, za čiji je pogodak Perron bio asistent. Također, lijepe su asistencije upisali i Kevin Shattenkirk, Patrick Berglund i Vladimir Tarasenko. Ta je trećina i preokret Bluesa u potpunosti slomila Teksašane, koji su početkom trećeg perioda zabili za 4:3 zahvaljujući Ryanu Garbuttu, ali više od toga nisu mogli.

Anaheim Ducksi zadržali su nalet Nashville Predatorsa i obranili domaći led pobjedom od 3:2 u raspucavanju. Ducksi su dva puta gubili i dva puta se vraćali u utakmicu da bi na kraju trijumfirali, a po prvi put su se u zaostatku našli već u drugoj minuti susreta kada je za Predse zabio Brandon Yip. No, iako tek krajem drugog perioda, Anaheim je stigao do izjednačenje prvijencem u sezoni Bobbyja Ryana, koji je poentirao na asistencije Teemua Selannea i Cama Fowlera.

Nashville se ponovno vratio u vodstvo u 51. minuti preko davida Legwanda, ali je njegov gol svojim anulirao ove sezone fenomenalni Daniel Winnik, koji je "procvjetao" u Anaheimu nakon dolaska iz Colorada. Winnik je postavio konačnih 2:2 u 12. minuti posljednje dionice i to nakon akcije Coreyja Perryja i Sakua Koivua. Dvoboj je potom otišao u produžetak pa i u raspucavanje budući da u dosatnih pet minuta nitko nije zabio. A u shootoutu su za Nashville promašivali Erat, Fisher i Legwand, dok je na vratima Anaheima briljirao švedski vratar, novi igrač Ducksa, Viktor Fasth. Pobjedu je stoga domaćinu osigurao Perry jedinim pogotkom u raspucavanju, jer je prije njega promašio bio Ryan Getzlaf.

Foto: Wikipedia, Anna Enriquez

NHL

24.06.2013.
Boston Bruins2:3Chicago Blackhawks
22.06.2013.
Chicago Blackhawks3:1Boston Bruins
19.06.2013.
Boston Bruins5:6 *Chicago Blackhawks
17.06.2013.
Boston Bruins2:0Chicago Blackhawks
15.06.2013.
Chicago Blackhawks1:2 *Boston Bruins
12.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Boston Bruins
08.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Los Angeles Kings
07.06.2013.
Boston Bruins1:0Pittsburgh Penguins
06.06.2013.
Los Angeles Kings2:3Chicago Blackhawks
05.06.2013.
Boston Bruins2:1 *Pittsburgh Penguins
04.06.2013.
Los Angeles Kings3:1Chicago Blackhawks
03.06.2013.
Pittsburgh Penguins1:6Boston Bruins
02.06.2013.
Chicago Blackhawks4:2Los Angeles Kings
01.06.2013.
Pittsburgh Penguins0:3Boston Bruins
Chicago Blackhawks2:1Los Angeles Kings

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!

NHL

24.06.2013.
Boston Bruins2:3Chicago Blackhawks
22.06.2013.
Chicago Blackhawks3:1Boston Bruins
19.06.2013.
Boston Bruins5:6 *Chicago Blackhawks
17.06.2013.
Boston Bruins2:0Chicago Blackhawks
15.06.2013.
Chicago Blackhawks1:2 *Boston Bruins
12.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Boston Bruins
08.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Los Angeles Kings
07.06.2013.
Boston Bruins1:0Pittsburgh Penguins
06.06.2013.
Los Angeles Kings2:3Chicago Blackhawks
05.06.2013.
Boston Bruins2:1 *Pittsburgh Penguins
04.06.2013.
Los Angeles Kings3:1Chicago Blackhawks
03.06.2013.
Pittsburgh Penguins1:6Boston Bruins
02.06.2013.
Chicago Blackhawks4:2Los Angeles Kings
01.06.2013.
Pittsburgh Penguins0:3Boston Bruins
Chicago Blackhawks2:1Los Angeles Kings