Zimski sportovi

Video: Buffalova "sedmica" Bruinsima, AK-27 izjednačio se s Brianom Leetchom

Ivan Dominik • petak, 01.02.2013.
Video: Buffalova "sedmica" Bruinsima, AK-27 izjednačio se s Brianom Leetchom
Foto: EPA

Velikih devet utakmica odigrano je u NHL-u u noći na petak, a zanimljivije je ovoga puta bilo na Istoku. Pittsburgh Penguinsi deklasirali su NY Rangerse u Madison Square Gardenu ostavivši ih iz bez pogotka, dok su Buffalo Sabresi zatrpali gol Boston Bruinsa u pobjedi u TD Gardenu. San Jose Sharksi ostali su jedina neporažena momčad lige pobjedom u raspucavanju protiv Edmontona, dok je slavila i Florida, uz jubilej velikog Rusa, "Metalnog", Alekseja Kovaljeva...

Najzanimljiviji i najefikasniji susret večeri odigran je u Bostonovom TD Gardenu, a večer je u njemu, kao i u čitavom NHL-u obilježio fantastični Austrijanac Thomas Vanek. Buffalo Sabresi gostovali su kod favoriziranih Bruinsa i odličnom igrom "zaledili" Boston slaveći 7:4 u ludoj utakmici s čak 11 pogodaka.

Ozljeda Jasona Spezze, Boychuk u Pensima

Ove sezone ponajbolji klub NHL-a, Ottawa Senators, ostao je bez svog najboljeg igrača Jasona Spezze barem na neko vrijeme, točnije, minimalno dva mjeseca. GM Senatorsa Bryan Murray objavio je kako će se Spezza podvrgnuti operaciji leđa zbog discus hernije te će propustiti veći dio sezone, nažalost po navijače kluba iz kanadske prijestolnice.

Nešto bolja vijest dolazi iz redova Pittsburgh Penguinsa koji su u svoje redove doveli novog igrača. Lijevo krilo Zach Boychuk , koji je dosad bio član Caroline, doveden je s waiversa u Pittsburgh te će, kako je najavio trener Bylsma, igrati u napadačkoj liniji s Malkinom i Nealom, čime su Penguinsi dobili još malo na dubini i širini rostera što se tiče napada.

Dvoboj pun preokreta započeo je Buffalo povevši 1:0 tek u drugom periodu nakon 98 sekundi igre kada Vanek zabija za vodstvo. No, potom Boston u pet minuta, do 11., okreće i s tri vezana pogotka Richa Peverleyja i Brada Marchanda, koji je poentirao dvaput, dolazi do mirne i osjetne prednosti od 3:1. Međutim, tu ništa ne staje jer se do konca drugog perioda Sabresi dvama pogocima Vaneka u power-playu i Tylera Ennisa, koji su si i međusobno asistirali, vraćaju u egal i ulaze poravnani s Bruinsima u zadnju trećinu.

Nju pak opet bolje otvaraju domaći igrači Claudea Juliena pa Čeh David Krejči zabija za novo vodstvo B's-a, no ono ne traje dugo. Nijemac Alexander Sulzer na asistenciju Mihaila Grigorenka i svog sunarodnjaka, prekaljenog Jochena Hechta pogađa za 4:4 u trećoj minuti posljednje dionice, a potom Buffalo furiozno s tri gola u nizu odlazi do konačnog rezultata.

Za vodstvo Sabresa pogodio je Cody Hodgson, ovosezonsko pojačanje iz Vancouvera, potom je svoj fantastični hat-trick i utakmicu s pet bodova uz dvije asistencije upotpunio Vanek, da bi konačnih i trijumfalnih 7:4 postavio kapetan Jason Pominville. U pobjedi Buffala na ledu Bostona istaknuli su se još i spomenuti Pominville s golom i dvije asistencije, odnosno tri boda, te vratar Ryan Miller, koji je imao nevjerojatnih 38 obrana iz 42 šuta.

Drugi derbi Istoka odigran je u najtežoj i najneizvjesnijoj diviziji lige, onoj Atlantskoj, u kojoj su se sučelili NY Rangersi i Pittsburgh Penguinsi u Madison Square Gardenu. Momčad Dana Bylsme, koja ove sezone još uvijek luta između pravog NHL hokeja i raskalašenog run and guna bez obrane te s još uvijek nepotpunim rosterom, bila je ipak vrlo raspoložena sinoć, a kada je tako Penguinse rijetko tko može zaustaviti i pobijediti.

Šestorka večeri

Tomaš Vokoun (ČEŠ/ PIT) - 28/28, 100 posto obrana
Drew Doughty (KAN/ LAK) - 1 asistencija, 1 bod, +/-: 0
Simon Despres (KAN/ PIT) - 1 gol, 1 asistencija, 2 boda, +/-: +2
Thomas Vanek (AUT/ BUF) - 3 gola, 2 asistencije, 5 bodova, +/-: +4
John Mitchell (KAN/ COL) - 2 gola, 1 asistencija, 3 boda, +/-: +3
John Tavares (KAN/ NYI) - 2 gola, 1 asistencija, 3 boda, +/-: +1

Stoga je utakmica bolje počela za goste iz Steel Cityja, koji su genijalnim potezom (Jev)genija Malkina poveli već nakon 84 sekunde igre, za što su bili zaslužni i asistenti, perspektivni bek Simon Despres i odlični Kris Letang. Nakon toga pogodak nije viđen gotovo 40 minuta, a prvi i drugi period završeni su rezultatom 1:0 za Pittsburgh.

No, ulaskom u posljednjih 20 minuta utakmice, nakon samo 28 sekundi igre, novi brzi zgoditak za Pense postiže James Neal, nakon akcije dvojice ponajboljih hokejaša današnjice, Malkina i Sidneyja Crosbyja - naravno, s igračem više. Penguinsi niti tu nisu stali pa su ulaskom u posljednjih deset minuta utakmice pogotkom odličnog Despresa stigli na veliku prednost od 3:0, kojom su i okončali utakmicu.

Premda su napadači Pittsburgha bili vrlo raspoloženi u Velikoj jabuci, Penguinsi su ipak slavili na krilima nerijetko podcijenjenog češkog vratara Tomaša Vokouna, koji ni u Pittsburghu nije starter. Vokoun je imao savršen učinak i dobrih 28 obrana, pomoću kojih su Penguinsi najviše uspjeli doći do pobjede i nova dva boda u MSG-u.

Aleksej Kovaljev dostigao Briana Leetcha u slavlju Floride nad Jetsima, Sharksi raspucavanjem protiv Oilersa (p)ostali savršeni

U Sunriseu na Floridi domaća je momčad prekinula svoju negativnu seriju poraza te se pobjedom protiv kanadskih Winnipeg Jetsa vratila na pravi put. Florida Panthersi slavili su s "teniskih" 6:3 protiv Kanađana iako su počeli zabijati tek u drugoj trećini. Tada je golijadu otvorio Brian Campbell u PP-u, da bi za goste potom izjednačio Grant Clitsome, što je bilo sve od pogodaka u drugih 20 minuta utakmice.

Međutim, pravo je "kreševo" viđeno u zadnjoj dionici koju je pogotkom legendarnog Ollija Jokinena otvorio Winnipeg. Ipak, Florida poravnava preko Krisa Versteega, da bi se nedugo zatim zbog gola Tobiasa Enstroma ponovno našla u zaostatku. No, za treće izjednačenje na susretu zaslužan biva Peter Mueller pogotkom za 3:3 nepunih devet minuta prije kraja, a s igračem više potom, kao i Mueller, zabija još jedna legenda, ovaj put za "Mačke" - Aleksej Kovaljev. Neuništivi AK-27 nakon asistencija svojih Slavena, Čeha Tomaša Fleischmanna, koji je bio odličan s tri asistencije (za taj gol treća asistencija), i Slovaka Tomaša Kopeckog, postiže svoj okrugli 430. NHL pogodak karijere, a ukupno 1.028. bod, kojim na 70. mjestu vječne ljestvice prestiže, odnosno poravnava se s legendarnim Brianom Leetchom. Do kraja utakmice konačnih 6:3 za Floridu postavili su Jonathan Huberdeau i Tomaš Kopecky golom na praznu mrežu Jetsa.

Na Zapadu, pak, najinteresantnije je bilo u San Joseu gdje su domaći Sharksi ugostili mlade i poletne Edmonton Oilerse. No, "stari" i iskusni Sharksi ipak su ih pobijedili, premda se nisu baš samo "igrali s djecom". Nakon što je prva trećina završila bez golova Sharkse su u vodstvo u drugoj doveli Logan Couture i Joe Pavelski, dok je u 31. minuti, a tako i za kraj trećine, na 2:1 smanjio Sam Gagner, pa se ušlo u posljednju trećinu minimalnim vodstvom domaćina.

No, tih zadnjih 20 minuta otišlo je na stranu Kanađana iz Alberte koji su izjednačili preko Taylora Halla u 51. sekundi zadnjeg perioda, a utakmica je potom otišla u produžetak pa i u raspucavanje. U shootoutu je sve riješeno u korist Sharksa jer je Antti Niemi ostao dovoljno koncentriran te je obranio udarce Gagnera i Nugent-Hopkinsa, dok su Devana Dubnyka varali Handzus i Dan Boyle, koji su uz promašaj Pavelskog Sharkse ipak odveli do trijumfa od 3:2, kojim je momčad Todda McLellana ostala besprijekorna, savršena i jedina neporažena momčad u NHL-u, nakon što je Chicago doživio prvi poraz sezone prije dva dana.

Novi poraz Capitalsa, Tarasenkova bravura u pobjedi Bluesa nad Jacketsima i domaći poraz LA Kingsa od Nashvillea

U ostalim utakmicama bilo je itekako zanimljivo i napeto, a jedna od takvih utakmica na Istoku bio je i sraz Washingtona i Toronta. Momčad iz najvećeg grada Kanade slavila je pred svojim navijačima pogocima Jamesa van Riemsdyka s igračem više, te Nikolaja Kulemina i Matta Frattina u zadnjih 20 minuta, dok su za Capitalse precizni, ali nedovoljni bili Joel Ward i Aleksandar Ovečkin, čiji drugi pogodak sezone, kao i nestvarnih 40 obrana Michala Neuvirtha, nisu bili dovoljni gostima za pozitivan ishod.

Sraz NY Islandersa i NJ Devilsa u Newarku otišao je iznenađujuće na stranu gostujućih i ove sezone sve bolji Islandersa, koji su pobijedili 5:4 u produžetku. Do pobjede ih je "zlatnim golom" odveo Brad Boyes pogotkom u trećoj minuti dodatka, dok su prije njega za Islese zabijali i Keith Aucoin, kapetan Mark Streit te dvaput odlični John Tavares. Četiri pogotka Devilsima su bila dovoljna samo za bod, a zabili su ih Bernier, Carter, Henrik Tallinder i Adam Henrique.

Od ostalih susreta na Zapadu izdvajaju se poraz LA Kingsa protiv Predatorsa na ledu Staples Centra te slavlje St. Louis Bluesa kod kuće nad Columbusom. Aktualni prvaci i Nashville sve su si rekli u prvih 20 minuta kada su zabijali Brandon Yip, za goste u 58. sekundi susreta, odnosno kapetan Dustin Brown, koji je u PP-u upošljavanjem Drewa Doughtyja i Mikea Richardsa poravnao na 1:1. Do kraja susreta golova više nije bilo, a pobjedu Predsima u raspucavanju donio je Sergej Kosticin tek u osmoj seriji.

Bluzeri su nadigrali slabašni Columbus 4:1, a utakmica je ostala najviše upamćena po fenomenalnom potezu novaka, Vladimira Tarasenka, koji ne prestaje oduševljavati u svojoj prvoj sezoni NHL-a i koji je zabio izvrstan gol za 3:0 Bluesa. Osim njega kod pobjednika su se još u strijelce upisali i Barret Jackman, Šveđanin Patrick Berglund i kapetan David Backes, dok je počasni zgoditak za Jacketse bio djelo Brandona Dubinskog.

U posljednjoj utakmici večeri Colorado je u gostima kod Calgary Flamesa u Alberti izvojevao velik trijumf. Slavio je s visokih 6:3 nadjačavši kanadski ekipu, a do pobjede je momčad iz Denvera vodio ponajviše John Mitchell s dva pogotka i asistencijom. Sjajan je kao i obično bio i Paul Stastny s dva zgoditka, dok je za Avalanche zabio i P.A. Parenteau, također dva puta. Tri gola Calgaryja bili su djelo Jirija Hudlera, koji je isto zabio dva gola i Alexa Tanguaya koji je samo jednom tresao mrežu gostiju.

NHL

24.06.2013.
Boston Bruins2:3Chicago Blackhawks
22.06.2013.
Chicago Blackhawks3:1Boston Bruins
19.06.2013.
Boston Bruins5:6 *Chicago Blackhawks
17.06.2013.
Boston Bruins2:0Chicago Blackhawks
15.06.2013.
Chicago Blackhawks1:2 *Boston Bruins
12.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Boston Bruins
08.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Los Angeles Kings
07.06.2013.
Boston Bruins1:0Pittsburgh Penguins
06.06.2013.
Los Angeles Kings2:3Chicago Blackhawks
05.06.2013.
Boston Bruins2:1 *Pittsburgh Penguins
04.06.2013.
Los Angeles Kings3:1Chicago Blackhawks
03.06.2013.
Pittsburgh Penguins1:6Boston Bruins
02.06.2013.
Chicago Blackhawks4:2Los Angeles Kings
01.06.2013.
Pittsburgh Penguins0:3Boston Bruins
Chicago Blackhawks2:1Los Angeles Kings

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

NHL

24.06.2013.
Boston Bruins2:3Chicago Blackhawks
22.06.2013.
Chicago Blackhawks3:1Boston Bruins
19.06.2013.
Boston Bruins5:6 *Chicago Blackhawks
17.06.2013.
Boston Bruins2:0Chicago Blackhawks
15.06.2013.
Chicago Blackhawks1:2 *Boston Bruins
12.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Boston Bruins
08.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Los Angeles Kings
07.06.2013.
Boston Bruins1:0Pittsburgh Penguins
06.06.2013.
Los Angeles Kings2:3Chicago Blackhawks
05.06.2013.
Boston Bruins2:1 *Pittsburgh Penguins
04.06.2013.
Los Angeles Kings3:1Chicago Blackhawks
03.06.2013.
Pittsburgh Penguins1:6Boston Bruins
02.06.2013.
Chicago Blackhawks4:2Los Angeles Kings
01.06.2013.
Pittsburgh Penguins0:3Boston Bruins
Chicago Blackhawks2:1Los Angeles Kings

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!