Zimski sportovi

Video: Zetterbergov hat-trick srušio Bluese, Tampa "zaledila" Jetse na Floridi

Ivan Dominik • subota, 02.02.2013.
Video: Zetterbergov hat-trick srušio Bluese, Tampa "zaledila" Jetse na Floridi
Foto: EPA

Još jednu zanimljivu večer priuštili su najbolji hokejaši svijeta svojim navijačima za sam start vikenda, odigravši čak sedam utakmica. Zanimljivije je ovaj puta bilo na Zapadu gdje su središnje utakmice večeri bili dvoboji Detroit Red Wingsa i St. Louis Bluesa te Vancouvera i Chicaga, a u pobjedama domaćih momčadi najviše su se istaknule prve zvijezde slavljenika - fenomenalni Henrik Zetterberg i sjajni Roberto Luongo. Dok je na Istoku svoju večer imao novak Lightninga, Cory Conacher...

Središnja utakmica noći s petka na subotu odigrana je u Joe Louis Areni u Motownu, a pomlađeni i relativno novi Detroit Red Wingsi ugostili su svoje česte "krvnike" - St. Louis Bluese. Momčad koja ih je na startu lige u prvoj noći nakon lockouta deklasirala s čak 6:0 na svom ledu, zabivši Jimmyju Howardu čak četiri gola u situaciji "jedan na jedan", od toga dva s igračem više, nije bilo nimalo nezahtijevan protivnik.

Šestorka večeri

Dan Ellis (KAN/ CAR) - 33/33, 100 posto obrana
Brenden Dillon (KAN/ DAL) - 1 gol, 1 asistencija, 2 boda, +/-: 0
Eric Brewer (KAN/ TBL) - 2 asistencije, 2 boda, +/-: +3
Henrik Zetterberg (ŠVE/ DET) - 3 gola, 2 asistencije, 5 bodova, +/-: +3
Cory Conacher (KAN/ TBL) - 2 gola, 1 asistencija, 3 boda, +/-: +3
Bobby Ryan (SAD/ ANA) - 2 gola, 1 asistencija, 3 boda, +/-: +1

No, Red Wingsi su ovoga puta bili i više nego raspoloženi, pogotovo njihov kapetan - Šveđanin Henrik Zetterberg. Da misle ozbiljno ovoga puta Wingsi su pokazali već u prvih osam minuta utakmice, kada su dominacijom na ledu stigli do prednosti od 2:0 dvama Zetterbergovim pogocima, od toga jednim u power-playu. Ipak, Bluesi su se vratili i do kraja trećine poravnali rezultat pogocima Kevina Shattenkirka s igračem više i Matta D'Agostinija.

U drugom periodu, čak, uspjeli su igrači Kena Hitchcocka i povesti te napraviti potpuni preokret u Detroitu, a tu je srednju trećinu otvorio i zaključio pogotkom Patrick Berglund s igračem više. Međutim, kada se ušlo u zadnjih 20 minuta utakmice Bluzeri su "nestali" s leda, a Zetterberg je dovršio svoju simultanku za pobjedu Winged Wheela.

Sjajni Šveđanin prvo je surađivao sa svojim sunarodnjacima pa je s Johanom Franzenom, kojemu je to bila druga asistencija na ogledu, pripremio akciju za izjednačujući pogodak Jonathana Ericssona, da bi nedugo zatim opet s Franzenom sve priredio za pogodak Pavelu Dacjuku u PP-u. Odlični Rus pogodio je za 4:3 Detroita i usmjerio utakmicu opet ka pobjedi domaćina, a to je samo potvrdio Z'Berg svojim trećim pogotkom na utakmici 13 sekundi prije kraja. Za upotpunjavanje hat-tricka i shorthanded gol za konačnih 5:3 i trijumf ekipe Mikea Babcocka, asistirao mu je Dacjuk.

Veliki derbi na Zapadu odigran je i u Vancouveru uz dvoboj u Detroitu. Domaći Canucksi ovaj su put ugostili jake Chicago Blackhawkse, ponajbolju momčad lige i odigrali vrlo tešku i neefikasnu, ali vrlo uzbudljivu i borbenu utakmicu. Čvrst dvoboj ipak je rano presječen pogotkom i to u mreži gostiju, kada je Coreyja Crawforda u 16. minuti matirao Alex Edler, poslije dodavanja Zacha Kassiana i Henrika Sedina.

Minimalna prednost domaćina stajala je na semaforu u Vancouveru sve do 50. minute kada je konačno nakon mnogo napada i muke izvrsni Patrick Kane uspio svladati fantastičnog Roberta Luonga, a Amerikancu su asistencije potpisali Andrew Shaw i Patrick Sharp. No, raspoloženi Luongo ipak je zaustavio Hawkse, koje je zaustavljao konstantno tijekom cijele utakmice, pa je po završetku "regularnog" vremena i produžetka u raspucavanju obranio sva četiri udarca gostujućih igrača - redom: Toewsa, Kanea, Sharpa i Nicka Leddyja. Dok je za Canuckse nakon promašaja Burrowsa, Kassiana, Lapierrea za 2:1 pobjedu Kanađana zabio Jordan Schroeder. Ipak, igrač utakmice bio je sjajni Luongo s 28 obrana.

Na Istoku Washington dobio Flyerse, Tampa i Conacher utrpali osam golova Winnipeg Jetsima, Carolina jednim pogotkom srušila Ottawu

Najveći derbi Istoka odigran je u prijestolnici SAD-a gdje su domaći Capitalsi, ove sezone vrlo slabi i loši, dočekali na sličan način posrnule Philadelphia Flyerse. U prvoj trećini golova nije bilo, a u drugoj su prvi poveli Flyersi preko Bruna Gervaisa. Međutim, Capitalsi su do kraja izjednačili sezonskim prvijencem Nicklasa Backstroma, koji je najbolje iskoristio asistenciju Johna Carlsona. No unatoč izjednačenju sve je riješeno u posljednjem periodu.

Za Flyerse je kobna bila 44. minuta kada je Troy Brouwer za upotpunjavanje preokreta zabio za 2:1 domaćih, a potom je i Wojtek Wolski poentirao za dizanje prednosti. Philly se uspio vratiti devet minuta prije kraja golom Braydena Schenna za 3:2, no iako su imali dosta vremena za dostizanje zaostatka, do kraja utakmice nisu mogli učiniti ništa više. Stoga je teškom mukom, ali zasluženo, pobjedu upisala momčad Adama Oatesa u Verizon Centru.

Carolina Hurricanesi odigrali su dosad najefikasniji susret početka sezone i utakmicu s dosad najmanjim brojem pogodaka. Jednim. A taj jedan jedini i pobjednički pogodak protiv Ottawa Senatorsa, koji su ove sezone sjajni i sigurno favorizirani protiv 'Canesa, zabio je u 16. minuti utakmice odlični Eric Staal, poslije dodavanja Aleksandra Semina i Joea Corva. No ipak, igrač utakmice u pobjedi Caroline u Raleighu bio je vratar Dan Ellis koji je sačuvao praznu mrežu zaustavivši svih 33 udaraca Kanađana.

Treća i posljednja utakmica Istočne konferencije u noći na subotu bila je utakmica Tampa Baya i Winnipeg Jetsa. Na Floridi je u Tampi postojala samo jedna momčad i pitanje pobjednika riješeno je već u prvih 20 minuta utakmice jer su "Gromovi" "zaledili" Kanađane s osam pogodaka i upisali lako slavlje. S tri brza i vezana power-play gola Coryja Conachera, Vincenta Lecavaliera i Stevena Stamkosa, Boltsi su poveli 3:0 na kraju prve trećine. U drugoj su zabili još tri zgoditka zaredom, ali nijednog s igračem više - pogađali su opet sjajni novak Conacher te Nate Thompson i Teddy Purcell.

Tek kad su gubili s golemih 6:0 u utakmici Jetsi su se "probudili" i zabili dva pogotka. Ulaskom u treću trećinu Tobias Enstrom i Paul Postma, potonji s igračem više, realiziraju šanse koje su si uz pomoć Andrewa Ladda, odnosno Bryana Littlea sami pripremili. Međutim, nakon toga dobili su još dva pogotka od strane Ryana Malonea i Benoita Pouliota, dok je Ladd samo zabio još jedan, počasni pogodak za konačan rezultat 8:3 i pobjedu Lightninga. Igrač utakmice bio je novak Cory Conacher s dva gola i asistencijom, bek Eric Brewer dodao je dva dodavanja, a Stamkos tri boda uz obrnut učinak od mladog Conachera.

Dallas Coyotese svladao tek u raspucavanju, Anaheim ispratio Minnesotu s tri pogotka

Još dva susreta na Zapadu, koja nisu bila toliko eksponirana s obzirom na derbije, odigrana su u Dallasu odnosno Anaheimu. Starsi su ugostili Phoenix u dvoboju klubova iz Teksasa i Arizone, a utakmica je odlučena tek u raspucavanju. Za vrijeme "regularnog" vremena bilo je 3:3 za što su najviše zaslužni bili Antoine Roussel, Brenden Dillon i Michael Ryder za Dallas, odnosno Radim Vrbata i s dva zgoditka Martin Hanzal za Phoenix.

No, kako pogodaka nije bilo ni u produžetku, otišlo se u raspucavanje gdje su bolji bili domaćini. Za Starse su zabijale njihove najveće zvijezde, Jamie Benn i Jaromir Jagr, dok su promašivali Eriksson i Whitney. A kod gostiju su neprecizni bili svi osim Vrbate pa je rezultatom 4:3 Kari Lehtonen uzeo pobjedu iz ruku oporavljenog Mikea Smitha.

U Anaheimu je domaćin ugostio "nabrijanu" i obnovljenu Minnesotu, no ni takva Minnesota nije imala šanse protiv ove sezone neprepoznatljivo dobrih i jakih Ducksa Brucea Boudreaua. Premda je Wild poveo golom Marca Scandelle na asistenciju Matta Cullena u prvom periodu, Ducksi su prvo u drugom izjednačili, a potom s dva vezana pogotka u posljednjih 20 minuta došli i do pobjede.

Izjednačio je za domaće Kyle Palmieri suradnjom s Bobbyjem Ryanom i Teemuom Selanneom u 27. minuti, a početkom trećeg perioda suradnja se ponovila pa je Anaheim drugim Palmierijevim golom susreta poveo 2:1 i to u 45. minuti. Minnesota se tada raspala, a Ducksi su odjurili do konačna pobjede od 3:1 golom Bobbyja Ryana u PP-u, uz treću asistenciju Selannea na utakmici i prvom Ryana Getzlafa, koju je Kanađanin dodao za zaključak i utakmice i večeri u NHL-u.

NHL

24.06.2013.
Boston Bruins2:3Chicago Blackhawks
22.06.2013.
Chicago Blackhawks3:1Boston Bruins
19.06.2013.
Boston Bruins5:6 *Chicago Blackhawks
17.06.2013.
Boston Bruins2:0Chicago Blackhawks
15.06.2013.
Chicago Blackhawks1:2 *Boston Bruins
12.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Boston Bruins
08.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Los Angeles Kings
07.06.2013.
Boston Bruins1:0Pittsburgh Penguins
06.06.2013.
Los Angeles Kings2:3Chicago Blackhawks
05.06.2013.
Boston Bruins2:1 *Pittsburgh Penguins
04.06.2013.
Los Angeles Kings3:1Chicago Blackhawks
03.06.2013.
Pittsburgh Penguins1:6Boston Bruins
02.06.2013.
Chicago Blackhawks4:2Los Angeles Kings
01.06.2013.
Pittsburgh Penguins0:3Boston Bruins
Chicago Blackhawks2:1Los Angeles Kings

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

NHL

24.06.2013.
Boston Bruins2:3Chicago Blackhawks
22.06.2013.
Chicago Blackhawks3:1Boston Bruins
19.06.2013.
Boston Bruins5:6 *Chicago Blackhawks
17.06.2013.
Boston Bruins2:0Chicago Blackhawks
15.06.2013.
Chicago Blackhawks1:2 *Boston Bruins
12.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Boston Bruins
08.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Los Angeles Kings
07.06.2013.
Boston Bruins1:0Pittsburgh Penguins
06.06.2013.
Los Angeles Kings2:3Chicago Blackhawks
05.06.2013.
Boston Bruins2:1 *Pittsburgh Penguins
04.06.2013.
Los Angeles Kings3:1Chicago Blackhawks
03.06.2013.
Pittsburgh Penguins1:6Boston Bruins
02.06.2013.
Chicago Blackhawks4:2Los Angeles Kings
01.06.2013.
Pittsburgh Penguins0:3Boston Bruins
Chicago Blackhawks2:1Los Angeles Kings

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!