Zimski sportovi

Video: U Pittsburghu "eksplodirala petarda" Penguinsa, Wingsi poraženi u Columbusu

Ivan Dominik • nedjelja, 03.02.2013.
Video: U Pittsburghu "eksplodirala petarda" Penguinsa, Wingsi poraženi u Columbusu

Nevjerojatnih 11 susreta donijela je noć na nedjelju u NHL ligi, šest od toga igrano je na Zapanu, no interesantnije je ipak bilo u Istočnoj konferenciji. Prvi susret večeri igran je u Consol Energy Centru u Pittsburghu gdje su domaći Penguinsi "petardom" ispratili neugodne NJ Devilse uz veliku partiju Sidneyja Crosbyja, dok je na Zapadu najzanimljiviji i iznenađujući susret viđen u Columbusu u kojem su domaći Jacketsi pobijedili Detroit Red Wingse. Također, pobjedama se, uz vrhunsku partiju Patricka Kanea i izjednačujući pogodak Mariana Hosse tri sekunde prije kraja, vratio Chicago u Calgaryju, dok je San Jose doživio prvi poraz sezone, jer je umjesto osme pobjede u nizu doživio "hladan tuš" od Nashvillea na svom ledu...

Prvi i najzanimljiviji ogled večeri sa subote na nedjelju u NHL-u odigrale su momčadi Pittsburgha i NJ Devilsa u Consol Energy Centru Steel Cityja. Neugodni gosti iz Newarka stigli su na palice Penguinsima u velikom derbiju Istočne konferencije i divizije Atlantic.

Šestorka večeri

Tuukka Rask (FIN/ BOS) - 21/21, 100 posto obrana
Robert Bortuzzo (KAN/ PIT) - 1 gol, 1 bod, +/-: +3
Sheldon Souray (KAN/ ANA) - 1 gol, 1 bod, +/-: +1
Nick Bonino (SAD/ ANA) - 3 gola, 1 asistencija, 4 boda, +/-: +1
Sidney Crosby (KAN/ PIT) - 1 gol, 2 asistencije, 3 boda +/-: +4
Patrick Kane (SAD/ CHI) - 2 gola (1 pobjednički u raspucavanju), 1 asistencija, 2 boda, +/-: +1

Sam susret tekao je mirno u prvih 20 minuta i golova nije bilo, međutim, nakon samo dvije i pol minute igre u drugoj dionici domaći je Pittsburgh poveo 1:0. Najbolje se pred vratima Martina Brodeura snašao odlični Brandon Sutter te je poentirao uz dosta muke za prvo vodstvo domaćina. Točno pola utakmice bilo je potrebno Penguinsima za udvostručenje prednosti, a to je u 30. minuti učinio Chris Kunitz nakon velike greške bekovskog para Devilsa, da bi ipak ekipa Petera DeBoera za kraj trećina došla do smanjenja vodstva domaćih i prvog gola na utakmici. Strijelac nakon odlične shorthanded akcije gostiju bio je Andy Greene, poslije fenomenalnog lucidnog upošljavanja Litavca Dainiusa Zubrusa.

Posljednja trećina otišla je ipak na stranu Pensa i to prilično uvjerljivo. Ponovno su, kao i u drugoj trećini, kobne za goste iz Newarka bile prve dvije i pol minute igre, jer je tada nakon akcije Jevgenija Malkina i Chrisa Kunitza iza gola, mrežu Devilsa pogodio Kris Letang. Nedugo zatim, u 48. minuti sve je bilo riješeno kada je odličnu kontru i situaciju "dva na jedan" realizirao Sidney Crosby, apsolutni igrač utakmice, koji je matirao Brodeura izvrsnim i preciznim udarcem. Sid je susret okončao s golom i dvije asistencije, a prvo mu je dodavanje bilo za Sutterov prvijenac na dvoboju za što mu je pomogao i Malkin.

A drugu asistenciju Sidney Crosby je upisao kada je fantastično iza vrata "Vragova" oduzeo pak gostujućem beku, proslijedio ga s downsidea na upside, a s plave je potom Brodeurovu mrežu pogodio branič Robert Bortuzzo, koji je također odigrao briljantnu utakmicu, čime je postavljen i konačan rezultat od 5:1. "Petarda" Pensa i odlična izvedba The Next Onea bila je ipak previše za vrlo dobri New Jersey.

Od istaknutijih susreta na Zapadu, u diviziji Central je pak bilo vrlo šokantno, s obzirom da je slabašni Columbus praktički deklasirao Detroit Red Wingse, koji je, činilo se, taman uhvatio pravu formu.

"Ako će Zetterberg svaku utakmicu odigrati ovako kako je igrao protiv Bluesa i to još dok je bolestan, onda mu želim da zauvijek bude bolestan", napisao je Pavel Dacjuk, ponajbolji igrač Wingsa u pobjedi dan ranije na domaćem ledu protiv St. Louisa, u utakmici u kojoj je njegov kapetan Henrik Zetterberg zabio hat-trick uz dvije asistencije, imajući pet bodova na kraju susreta. No, čini se kako je Šveđanin ipak ozdravio...

Jer, Columbus je kod kuće lakoćom slavio 4:2 te još jednom napravio od Wingsa ono što su LA Lakersi trenutno u NBA, samo u malo blažem obliku. Premda je Detroit poveo golom Johana Franzena u devetoj minuti, prvi je period okončan izjednačenim rezultatom jer je bek James Wisniewski pogodio za izjednačenje Columbusa nepune dvije minute prije kraja uvodne trećine, i to s igračem više na ledu.

No, susret je potom riješen u drugih 20 minuta. Rus Artem Anisimov, pojačanje Jacketsa iz NY Rangersa zabio je u razmaku od 15 minuta - za početak i za kraj druge trećine - dva zgoditka za 3:1 vodstvo svoje ekipe. Pobjedu Columbusa četvrtim je pogotkom te franšize kasnije dovršio Mark Letestu s igračem manje, a konačnih 4:2 u posljednjoj trećini golom za Red Wingse postavio je Švicarac Damien Brunner.

Pet utakmica na Istoku - najuvjerljiviji Montreal

Rapsodija je viđena u Montrealu. Domaći Canadiensi svoj su susret protiv u toj utakmici neobjašnjivo indisponiranih Buffalo Sabresa, priveli kraju golijadom i velikim trijumfom od 6:1. Habsi su s po jednim golom u prvoj i posljednjoj te s tri zgoditka u drugoj trećini poveli 5:0, a zabijali su redom: Rene Bourque, Gallagher, Desharnais i Danac Lars Eller.

Potom je počasni gol za Sabrese zabio Thomas Vanek u shorthanded situaciji, a drugi PP zgoditak za Montreal na utakmici zabija David Desharnais za konačnih 6:1 sedam i pol minuta prije kraja. Osim navedenih igrača kanadske ekipe, odličan je bio i novak Alex Galchenyuk s dvije asistencije.

Golom Chrisa Bourquea na asistencije Chrisa Kellyja i Richa Peverleyja u devetoj minuti utakmice u Torontu, Boston je nadjačao domaće Maple Leafse. Philadelphia je pobijedila Carolinu 5:3 odličnom drugom trećinom, nakon što je prva završila s 3:2 za domaće igrače u narančastim dresovima. Foster, Briere i Giroux zabijali su u power-playu za Flyerse, dok su još dva gola dodali Coburn i Mike Knuble, pojačanje iz Washingtona, kojem je to bio prvijenac za klub iz Phillyja. Poraz "Uragana" samo su ublažili Joni Pitkanen, potom njegov asistent Eric Staal te Patrick Dwyer s igračem više, međutim, Carolina nije mogla ozbiljnije ugroziti raspoložene Flyerse.

NY Rangersi prekinuli su pobjedničku seriju Lightninga u Tampi slavljem 3:2. U teškoj i napetoj utakmici golova nije bilo u prvoj trećini, potom je za Tampu pogodio Steven Stamkos s igračem više, ali je ubrzo izjednačio Derek Stepan. No, ulaskom u treći period Rangersi preuzimaju inicijativu, a Rick Nash pokazuje svu raskoš svog talenta te vrhunskom solo-akcijom "lomi" i "slama" Victora Hedmana te šalje pak u mrežu Mathieua Garona za 2:1 Rangersa. Šveđanin Carl Hagelin zatim podiže i na 3:1, da bi smanjenjem vodstva gostiju krajnji rezultat 21 sekundu prije kraja postavio sjajni Stamkos.

"Lavina" zatrpala Oilerse u Denveru, golijada u Anaheimu i "nula" Teksašana u Arizoni

U Zapadnoj konferenciji također je bilo vrlo uzbudljivo, a posebno u susretu Colorada i Edmontona u Denveru. Završilo je pobjedom 3:1 "Lavine" kod kuće, čime su Avsi zadržali stopostotan učinak kod kuće, iako je prvi poveo Edmonton. Nail Yakupov je doveo Oilerse u vodstvo nakon samo 58 sekundi igre, a zajedno je sa svojim suigračima tu prednost gostiju držao sve do 33. minute. Međutim tada P.A. Parenteau poravnava za Avalanche, da bi odlični Jamie McGinn, asistent za prvi gol, tri minute kasnije zabio za 2:1 domaćina. Tada je susret bio riješen, a pobjedu Colorada u posljednjoj je trećini samo potvrdio Paul Stastny golom na pranu mrežu 70 sekundi prije kraja, nakon druge asistencije na utakmici, sinoć odličnog Matta Duchenea.

Odličnu večer napokon je dočekao ponajbolji vratar prošle sezone, Phoenixov Mike Smith, koji je u Glendaleu izvrsnim branjenjem, stopostotnim učinkom i sa 17 obrana ispratio Dallas Starse shutoutom natrag u Teksas. I to dok je Phoenix slavio kod kuće 2:0 golovima Nicka Johnsona u drugoj, odnosno Danca Mikkela Boedkera, s igračem više, u trećoj trećini.

U Alberti se pobjedama, pak, vratio Chicago koji je slavio u raspucavanju kod Calgaryja. Sve je riješeno u posljednjem periodu kada su gol Patricka Kanea za 1:0 gostiju anulirali i obezvrijedili Dennis Wideman s igračem više i Jay Bouwmeester 35 sekundi prije kraja. No, Slovak Marian Hossa poentirao je za 2:2 samo tri sekunde prije konca dvoboja na dodavanje sjajnog Kanea, koji je potom u raspucavanju donio pobjedu Hawksima od 3:2.

"Ludu" su i najefikasniju utakmicu večeri odigrali LA Kingsi i Anaheim Ducksi u Honda Centru, a slavila je domaća momčad sa 7:4. Po trećinama je Anaheim igrao 3:2, 2:2, 2:0 što znači da je sve riješio tek u trećem periodu, a započeo je dvama pogocima Nicka Bonina u prvoj trećini. Potom su se nadovezali Ryan Getzlaf, Sheldon Souray, Kyle Palmieri i na kraju Teemu Selanne za konačnih 7:4 na praznu mrežu, dok je Bonino u međuvremenu upotpunio svoj hat-trick. Pogotke za Kingse zabili su Justin Williams, Jarret Stoll i dvaput kapetan Dustin Brown, oba puta s igračem više.

Posljednji susret dana odigran je u San Joseu gdje je gostovao Nashville. Ni u tom susretu također nije bilo golova u prvih 40 minuta pa se sve odlučivalo u zadnjem periodu i kasnije kroz raspucavanje. Nashville je poveo preko Sergeja Kosticina nakon 59 sekundi igre u posljednjem dijelu, a izjednačio je za Sharkse s igračem više Martin Havlat, poslije dodavanja Scotta Gomeza, bivše zvijezde i legende Canadiensa. Kada je susret ušao u raspucavanje bio je to sudar dvaju najboljih finski vratara, Pekke Rinnea i Anttija Niemija, a nažalost po Sharkse koji su mogli prolongirati svoju pobjedničku seriju sa sedam na osam utakmica, Nashvilleov je Rinne izašao kao pobjednik, jer je za pobjedu Predatorsa Niemiju zabio Craig Smith.

Foto: Wikipedia, Michael Miller

NHL

24.06.2013.
Boston Bruins2:3Chicago Blackhawks
22.06.2013.
Chicago Blackhawks3:1Boston Bruins
19.06.2013.
Boston Bruins5:6 *Chicago Blackhawks
17.06.2013.
Boston Bruins2:0Chicago Blackhawks
15.06.2013.
Chicago Blackhawks1:2 *Boston Bruins
12.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Boston Bruins
08.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Los Angeles Kings
07.06.2013.
Boston Bruins1:0Pittsburgh Penguins
06.06.2013.
Los Angeles Kings2:3Chicago Blackhawks
05.06.2013.
Boston Bruins2:1 *Pittsburgh Penguins
04.06.2013.
Los Angeles Kings3:1Chicago Blackhawks
03.06.2013.
Pittsburgh Penguins1:6Boston Bruins
02.06.2013.
Chicago Blackhawks4:2Los Angeles Kings
01.06.2013.
Pittsburgh Penguins0:3Boston Bruins
Chicago Blackhawks2:1Los Angeles Kings

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

NHL

24.06.2013.
Boston Bruins2:3Chicago Blackhawks
22.06.2013.
Chicago Blackhawks3:1Boston Bruins
19.06.2013.
Boston Bruins5:6 *Chicago Blackhawks
17.06.2013.
Boston Bruins2:0Chicago Blackhawks
15.06.2013.
Chicago Blackhawks1:2 *Boston Bruins
12.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Boston Bruins
08.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Los Angeles Kings
07.06.2013.
Boston Bruins1:0Pittsburgh Penguins
06.06.2013.
Los Angeles Kings2:3Chicago Blackhawks
05.06.2013.
Boston Bruins2:1 *Pittsburgh Penguins
04.06.2013.
Los Angeles Kings3:1Chicago Blackhawks
03.06.2013.
Pittsburgh Penguins1:6Boston Bruins
02.06.2013.
Chicago Blackhawks4:2Los Angeles Kings
01.06.2013.
Pittsburgh Penguins0:3Boston Bruins
Chicago Blackhawks2:1Los Angeles Kings

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!