Košarka

Spahija: "Zagovaram da sjednemo, skupimo glave i nađemo rješenje za našu košarku"

Ivor Krapac • nedjelja, 03.02.2013.
Spahija: "Zagovaram da sjednemo, skupimo glave i nađemo rješenje za našu košarku"
Foto: Kristijan Komarica

Još uvijek bez trenerskog angažmana, Neven Spahija se u posljednje vrijeme spominje kao kandidat za preuzimanje dužnosti izbornika kineske reprezentacije, a čekajući na taj ili neki drugi posao, u razgovoru za Jutarnji list dotaknuo se stanja u hrvatskoj košarci. Između ostalog, nekadašnji izbornik rekao je i da ne bi odbio hrvatsku klupu, no dodao je da bi ostanak Jasmina Repeše bio bolja varijanta...

Neven Spahija se po završetku prošle sezone oprostio od Fenerbahče Ülkera i trenutno je bez posla. Nakon što je odbio priliku da postane trener Caje Laboral, pojašnjavajući da nije pristao na uvjete koji su mu bili ponuđeni, u posljednje vrijeme spominje se da će na Daleki istok, na klupu kineske reprezentacije, ali ni to se zasad nije ostvarilo. Nekadašnji hrvatski izbornik se u razgovoru za Jutarnji list dotaknuo te teme, ali i nekoliko drugih, povezanih s hrvatskom košarkom.

Spahija je za Jutarnji kazao da mu je mogućnost da ponovno sjedne na klupu Hrvatske dosta primamljiva, ako bi se za to stvorili uvjeti na obje strane, no ključna riječ pritom je - ako. "Prvo i osnovno, ne mogu sam sebe postavljati na funkciju izbornika reprezentacije. Ako mi ponude to mjesto, bit ću počašćen. Sigurno ću prihvatiti, pod uvjetom da neću imati otegotnih okolnosti", pojasnio je bivši hrvatski izbornik.

"Trener sam bez angažmana. A što ako dođe ponuda iz Španjolske ili ova Kina?", zapitao se Spahija, koji bi volio da Jasmin Repeša nastavi sa započetim poslom i vodi reprezentaciju na Europskom prvenstvu u Sloveniji - čemu bi, međutim, prepreka mogla biti Repešin angažman u Unicaji iz Malage: "Najiskrenije vam odgovaram da bi bilo idealno da prvenstvo završi Repeša pa neka bude uspješan i nastavi dalje."

Spahija je i ranije bio dosta kritički raspoložen govoreći o radu u hrvatskoj košarci, a na sličnom tragu je i dalje. Kazao je da su klubovi pali na niske grane, što pokazuju rezultati u Euroligi u proteklih nekoliko sezona, a izdvojio je i problem prijelaza igrača iz juniorske u seniorsku konkurenciju.

"Seniorska košarka je svemir naspram juniorske. Izlazite iz kalupa i morate imati pravilan razvojni put i sreću kad se radi o ozljedama", istaknuo je bivši hrvatski izbornik: "Problem je u Hrvatskoj to što smo mi najslabije radili s igračima koji prelaze u seniore. Nije slučajno da je naša reprezentacije među tri zemlje s najviše medalja u mlađim kategorijama, a u seniorima nas nema ni na mapi."

"U svakoj državi naći ćete više igrača Šarićeva godišta koji igraju za prvu momčad nego kod nas, i to je poražavajuće. Nema sustavnog rada, odnosno odustali smo od njega. I zato zagovaram da sjednemo, skupimo glave i nađemo rješenje za našu košarku", dodao je za kraj Neven Spahija, koji barem kratkoročno vidi i svjetlo u tunelu, ističući da ovosezonski dobri euroligaški nastupi važnih hrvatskih reprezentativnih aduta bude optimizam uoči EP-a u Sloveniji.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.02.2013. u 15:53
    Čovjek koji nakon ispadanja u20 reprezentacije u b diviziju izjavi da je to ok, jer eto svi igraju košarku, čovjek koji u večini slučajeva brani svog šefa i velikog prijatelja Radića, Čovjek koji eto sve zna, ali ima jedan problem, a to je da nikako da profunkcionira realizacija tih njegovih ideja... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.02.2013. u 09:10
    nema ozdravljenja naše košarke dok ju vodi mafijaš i reketar danko radić sa svojim slugama!slično kao i u rukometu i nogometu!jovanoviću, jel' ti radiš išta, osim što se prepireš preko medija s onim zadrtim popovima?!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.02.2013. u 19:42
    ovaj spahija počinje opako ić na živce... puno on toga zagovara, a kad ima priliku raditi onda samo okrene glavu... bilo bi mu korisnije da izađe iz radićeve guzice i stvarno počne i mislit i radit svojom glavom
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.02.2013. u 17:44
    Ovi u Cedeviti ako imaju pola mozga u glavi angažirati će Spahiju, i ne vidim drugi način da bude prisutan u hrvatskoj košarci jer košarkaškom savezu ne odgovara netko tko misli svojom glavom.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.02.2013. u 17:32
    Odlično Spahija govori kao i obično, ali zaboli vlastodršce džon za njegovo mišljenje i savjete.
    Obrisan korisnik