Košarka

Salto mortale Cibone i Zadra ostao u sjeni iskupljenja Cedevite

Piše:Mišo Gulić • ponedjeljak, 04.02.2013.
Salto mortale Cibone i Zadra ostao u sjeni iskupljenja Cedevite
Foto: Kristijan Komarica

ABA-ligaški vikend ponudio je novu dozu drame, prvenstveno što se tiče borbe za vrh gdje je najteži ispit imala Cedevita protiv lidera Igokee, dok je jednako, ako ne i uzbudljivije, bilo na dnu gdje se hrvatski predstavnici "trude" biti što konkurentniji u borbi za ispadanje.

Šest kola prije kraja situacija na ljestvici sugerira da će sve do zadnjeg više-manje mnogo toga ostati otvoreno, pa tako i ono vezano uz "siguran" plasman Igokee na završni turnir. Upravo je Cedevita u stani-pani situaciji pokazala karakter, dok je ostatak hrvatskog društva porazima i dalje ostao na dnu poretka.

Vitamini su pred sobom imali i više nego neugodan zadatak, trebalo je svjestan rezultata utakmica odigranih dan ranije krenuti u Laktaše na noge vodećoj momčadi lige koja k tome do ovog kola nije znala za poraz na svom parketu.

Cedevita je od prve do posljednje minute kontrolirala situaciju na terenu ne dopuštajući domaćima bilo kakav priključak, pa je i dalje ostala na dobrom putu prema završnom turniru, no podosta je tu još "mina" da bi se već sada moglo bilo što prognozirati, a nije na odmet spomenuti da je drugi uzastopni poraz situaciju otežao i Igokei koja sada mora dodatno stati na gas da ne bi upala u probleme pred sam kraj regularnog dijela.

Ostatak hrvatskog društva redom je bilježio poraze. I dok je iluzorno bilo očekivati da će Split, s Nikolom Vujčićem ili bez, ozbiljnije ugroziti Partizanov bastion, zasigurno se više tražilo od Cibone i Zadra koji su na domaćim parketima bodove prepustili Budućnosti i Širokom.

Splićani su se vrlo dobro nosili u Beogradu, no jasno je da su Beograđani rutinski odradili novu obvezu i bez većih stresova upisali 13. pobjedu u ligi, dok su svojim gostima ostavili dosta brige pred naredni dvoboj protiv Krke, gdje će imati imperativ pobjede. No, da na omjeru od sedam pobjeda i 13 poraza ne ostanu usamljeni pobrinuli su se njihovi najveći rivali Cibona i Zadar koji su po tko zna koji put "posijedili" svoje navijače.

Zadar je u Višnjiku vjerovao da je na redu jedna utakmica u kojoj se neće ponovno igrati napeta završnica, a da će pritom doći do novih vrlo važnih bodova, no nešto na tu temu je imao reći i Široki koji je uzeo ponuđeno i tako bitno popravio svoje akcije u završnici regularnog dijela natjecanja. Hrvatskom predstavniku pojam "lakši suparnik" baš i nije situacija na koju može češće računati, pa će biti zanimljivo pratiti njegov put prema iskupljenju u nekom od narednih izdanja.

Što se tiče novog Ciboninog poraza, to već neko vrijeme i nije neka vijest, dapače, senzacionalnije je kada nekog uopće uspiju i pobijediti, a ne želi li njihov strateg Danijel Lutz i dalje biti u konkurenciji za jednog od statistički najlošijih trenera u Ciboninoj povijesti, krajnje je vrijeme da izmisli "toplu vodu". Budućnost je tako na prilično "jeftin" način ostala na poziciji broj četiri, a s obzirom da im u narednom kolu u goste stiže Široki, vrlo je vjerojatno da će na istoj boraviti još najmanje 14 dana.

Do očekivane pobjede stigla je vjerojatno i najbolja košarkaška družina u ABA ligi, Crvena zvezda, uz dužno poštovanje prema Igokei naravno, i to protiv one najlošije, što je pak činjenica koju nitko neće osporiti. Domaćim porazom od Olimpije, MZT je rekao "posljednje zbogom" svakoj nadi da će se naći na jednoj od prve četiri pozicije, dok će Slovenci još neko vrijeme biti u igri.

Posljednji susret kola u nedjelju su odigrali Krka i Radnički, a da društvo koje se bori za završnicu (Cedevita, Olimpija, Partizan, Budućnost, Radnički) ostane stopostotno u 20. kolu, pobrinula se družina iz Kragujevca koja je odličnim drugim dijelom nanijela prilično težak poraz svojim domaćinima.

Utakmica kola

Iako se za ovu rubriku redovito treba potruditi izabrati među nekoliko uzbudljivih susreta, ovaj put to i nije bio pretjerano težak zadatak, jer pobjeda Cedevite na gostovanju kod Igokee i nije ostavila previše prostora za razmišljanje.

Nepredvidiva Cedevita ove sezone, s više onih loših nego dobrih trenutaka, došla je u poziciju u kojoj više nema pravo na "biranje" protivnika, a upravo tako se i postavila te Igokei nanijela prvi poraz u njihovoj dvorani, istodobno sebi silno podignuvši samopouzdanje te zabrinuvši domaćine koji sada i sami moraju tražiti način za nadoknadu propuštenog.

Konačnih 56:64 zasigurno neće predočiti da su taj susret Vitamini mogli riješiti i kudikamo većom razlikom u svoju korist s obzirom na to da domaćima baš ništa nije išlo od ruke, što je dakako posljedica i odlične obrane Zagrepčana, istina, nakon jako dugo vremena.

Igrač kola

Iako je njegova momčad poražena, to ne može umanjiti odličnu predstavu Todora Gečevskog koji je bio glavni motor svoje momčadi u susretu protiv Olimpije, no na njegovu nesreću njegova odlična izvedba zbog loših bacanja suigrača na kraju nije valorizirana novom pobjedom.

No, vrijedi istaknuti da je dugogodišnji ljubimac Tornada na parketu proveo 39 minuta koje je iskoristio za 26 koševa (za dva 7/8, za tri 1/2), a statistici je pridodao i sedam skokova te tri ukradene lopte. Kako bi se reklo - kao vino, što stariji to bolji.

Petorka kola

Igor Rakočević (Crvena zvezda): 31 minuta, 22 koša, tri ukradene lopte, dvije asistencije, valorizacija 27

Marko Šutalo (Široki WWin): 32 minuta, 22 koša, četiri ukradene lopte, dvije asistencije, valorizacija 27

Terrico White (Radnički): 36 minuta, 17 koševa, osam skokova, dvije ukradene lopte, valorizacija 31

Franko Kaštropil (Zadar): 25 minuta, 19 koševa, osam skokova, dvije asistencije, dvije ukradene, valorizacija 29

Todor Gečevski (MZT Skopje): 39 minuta, 26 koševa, sedam skokova, tri asistencije, valorizacija 37

Izjava kola

Razočaran predstavom svojih igrača i propuštenom prilikom protiv izravnog suparnika za opstanak, trener Zadra Ante Nazor je rekao: "Težak poraz koji nas je doveo u jednu izuzetno tešku situaciju. Loše smo obrambeno odreagirali na otvaranju utakmice, ali isto tako i na kraju. Trećom četvrtinom smo iznenadili protivnika zonskom obranom, podignuli agresivnost, preokrenuli tijek utakmice, ali nažalost nismo imali dovoljno snage da utakmicu finiširamo. Ne mogu zamjeriti ništa svojim igračima ako su bili borbeni. Kao da smo gostovali kod kuće."

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!