Košarka

Sobin: "Svi se nadaju trofeju u kupu, pa tako i mi"

S Gripa:Bernard Jurišić • utorak, 05.02.2013.
Sobin: "Svi se nadaju trofeju u kupu, pa tako i mi"
Foto: Kristijan Komarica

Za deset sati bio je zakazan polazak žutog autobusa za Zagreb. Košarkaši Splita krenuli su na treći ovosezonski megdan s Cedevitom, a ulog je ovog puta finale Kupa Krešimira Ćosića. Usprkos neugodnom nizu od četiri poraza u ABA ligi Splićani vjeruju da mogu i treći put pobijediti Vitamine...

Drugu sezonu zaredom Splićane je u polufinalu Kupa Krešimira Ćosića ždrijeb spojio s prvim favoritom. Cedevita ih je prošle sezone lako pobijedila, no ovog puta Splićani više nisu tako izrazit autsajder. Iako su "zagrebački crveni" favorit za obranu svog prvog i zasad jedinog seniorskog trofeja.

"Ovo je jedna od najizjednačenijih završnica kupa zadnjih godina, svi smo se međusobno pobjeđivali ove sezone. Cedevita je možda i najteži protivnik, ali već smo ove sezoen dvaput pokazali da se možemo s njima nositi. Znamo kako treba igrati protiv njih, očito im ne ležimo i vjerujemo u svoje šanse. Svi se nadaju trofeju, pa tako i mi", poručio je prije ulaska u autobus kapetan Žutih Josip Sobin.

Split dobio četiri od šest, Cedevita polufinala

Ove sezone Split je pobijedio Cedevitu u oba dvoboja ABA lige (74:71 u Splitu, 75:72 u Zagrebu), a ova dva protivnika susretala su se u svim natjecanjima u protekle dvije sezone.

Splićani u posljednjih šest međusobnih susreta imaju četiri pobjede, no više razloga za zadovoljstvo ipak ima Cedevita. Zagrebački klub prošle je sezone baš Splićane preskočio u polufinalu Kupa Krešimira Ćosića i prvenstvenog doigravanja.

Međusobnih poveznica je puno, iako u Cedeviti više nema legendarnog trenera Žutih Bože Maljkovića i nekadašnjeg razigravača Splita Curtisa Stinsona. Tu su još uvijek sportski direktor Matej Mamić i igrač Luka Babić koji su ponikli na Gripama, dok u žutom dresu igraju trojica igrača koji su nastupali i za Cedevitu - Srđan Subotić, Vedran Vukušić i Filip Kraljević.

Odavno splitski klub ne zna kakav je osjećaj osvojiti trofej, teče deveta godina otkako je Roko Ukić donio zadnji kup na Gripe trijumfom protiv Zadra u Jazinama. Za razliku od oca Gorana, kapetan Žutih još nije osjetio slast seniorskog trofeja:

"Izgubili smo u Beogradu, ali smo odigrali dosta dobru obranu i borili se do kraja. Vidjelo se da imamo dosta rezervi i ako ih uspijemo aktivirati mislim da imamo šanse protiv bilo koje momčadi u Hrvatskoj. U gostima igramo s puno više samopouzdanja nego u prvom dijelu sezone i nadamo se prolasku u finale."

Žuti su u nizu od četiri poraza u ABA ligi (Igokea, MZT, Szolnoki, Partizan), a na završnici kupa neće moći računati na najboljeg igrača u dvije ovosezonske pobjede protiv Cedevite. Nikola Vujčić zbog napuknutog mišića u civilu će promatrati što će napraviti njegovi (su)igrači.

"Ovo je drugačija utakmica od prethodne dvije. Igra se za trofej i motivacija će kod Cedevite biti puno veća. Ali bit će i kod nas, i mi maksimalno motivirani putujemo u Zagreb", najavio je trener Žutih Mladen Erjavec.

Splićani su Cedevitu ove sezone pobijedili na Gripama i u Domu sportova, čija će biti "treća sreća" u Draženovom domu?

"Cedevita se dignula u zadnje vrijeme, kao da ih je osvijestio poraz koji smo im nanijeli u njihovoj dvorani. Imaju izrazite individualce koji mogu riješiti svaku utakmicu. Ta je momčad slagana za trofeje i sigurno će dati sve od sebe da osvoje kup. Ali i mi nakon dvije pobjede ove sezone imamo pravo na vjeru da možemo proći u finale."

Erjavec je bio zadovoljan obranom u Beogradu, no za bolji rezultat nedostajao je napadački učinak. Protiv Cedevite trebat će igrati na oba kraja parketa ako se želi u finale:

"Obrana je u Beogradu uglavnom štimala, ako podignemo napad imamo šanse. Naš je plan dati sve od sebe u tih 40 minuta ne razmišljajući što će biti dalje i mislim da sve četiri ekipe imaju podjednake šanse za osvojiti trofej. Možda malu prednost imaju zagrebački klubovi jer ne moraju putovati, ali borit ćemo se i ponosno napustiti parket kakav god rezultat na kraju bio."

U Zagrebu ima puno navijača Žutih koji su na tribinama proslavili nedavnu regionalnu pobjedu protiv Cedevite. Očekujete li navijačku podršku i u Draženovom domu?

"Imali smo već navijačku potporu na gostovanju kod Cedevite i voljeli bismo da je imamo i ovog puta. Pozivam sve naše navijače koji mogu da dođu i pomognu nam, igračima puno znači kad osjete podršku s tribina."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.02.2013. u 18:01
    nije problem splita u cedeviti. problem splita je u splitu. ako rješe split kao problem kup je osvojen.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.02.2013. u 15:21
    E kad bi se opet skinio skalp vitaminima
    Obrisan korisnik
  • pikepiletina05.02.2013. u 14:22
    Ceda nije nikad imala kraću rotaciju. igraju s 8 igrača a Erjavec je u Beogradu dobro rotirao naših 10. to nam sutra može biti najveća prednost. AJMO ŽUTI
    pikepiletina
  • Obrisan korisnik05.02.2013. u 14:20
    Ajmo žuti!
    Obrisan korisnik