Tenis

Nizozemac Sijsling prejaka prepreka za Nikolu Mektića, Hrvat poražen u dva seta

Iz Doma sportovaIvan Dominik • utorak, 05.02.2013.
Nizozemac Sijsling prejaka prepreka za Nikolu Mektića, Hrvat poražen u dva seta
Foto: FaH

Prvi Hrvat koji je nastupio u ovogodišnjem glavnom turniru PBZ Zagreb Indoorsa, 24-godišnji Nikola Mektić, ekspresno je u dva seta poražen od godinu starijeg Nizozemca, Igora Sijslinga. Momak iz Amsterdama, inače 66. tenisač svijeta, pobijedio je sa 6:4, 6:2 Hrvata koji je trenutno 250. igrač ATP ljestvice te time okončao njegov prvi nastup na ATP Touru u 2013. godini...

Glavni turnir zagrebačkog ATP turnira, Indoorsa, nije dobro počeo za hrvatske tenisače. Nikola Mektić, koji je kao 250. igrač svijeta u Zagreb stigao s pozivnicom organizatora, poražen je u svom prvom ATP nastupu u 2013. godini od Nizozemca Igora Sijslinga s 2:0 u setovima.

Premda je odlično ušao u meč povevši 3:0 i ostvarivši prvi break u dvoboju, Mektić je potom odigrao jako loše, mnogo griješio te je bio podređen tijekom većine meča u igri protiv 66. tenisača svijeta.

Sijsling je nakon lošeg ulaska u susret osvojio pet gemova zaredom, uzeo prvi set rezultatom 6:4, a zatim ranim breakom u drugom setu osigurao inicijativu te "protutnjao" svojim najjačim oružjem, servisom, do konačnog trijumfa uz 6:2 u drugom setu.

Kronologija

Hrvatski tenisač Nikola Mektić odlično je započeo svoj prvi meč na ATP Touru u 2013. godini, ujedno otvorivši svoj nastup na PBZ Zagreb Indoorsu.

Lakoćom je dobio svoj prvi servis gem, a potom na servis svog protivnika, Nizozemca Igora Sijslinga, ekspresno stigao na 15:40 i dvije break lopte. Iskoristio je odmah prvu prošavši backhand driveom Sijslinga na mreži, a samo nekoliko minuta poslije potvrdio je taj break asom na 40:30 za 3:0 na samom ulasku u dvoboj prvog kola.

Statistika

Nikola Mektić:
Asevi/ Dvostruke pogreške: 1/0
Postotak prvog servisa: 65 posto
Osvojeni poeni na prvom/ drugom servisu: 61 posto/ 37 posto
Breakovi: 1/2

Igor Sijsling:
Asevi/ Dvostruke pogreške: 10/0
Postotak prvog servisa: 62 posto
Osvojeni poeni na prvom/ drugom servisu: 74 posto/ 68 posto
Breakovi: 4/5

Trajanje meča: 59:40 minuta

Godinu dana stariji nizozemski tenisač od 24-godišnjeg Hrvata potom je rutinski uzeo svoj prvi gem na Indoorsu, a potom mu je Mektić praktički poklonio svoj servis gem tri puta izbacivši loptu u aut na svom servisu, čime je Sijsling stigao na 3:2, a nedugo zatim i na 3:3 potvrdivši svojim servisom rebreak.

Sijsling je potom ušao u ritam, počeo igrati puno bolje i s velikom disciplinom u igri stigao do još jednog breaka protiv Mektića koji je sve više griješio. Nizozemac, 66. igrač svijeta, počeo je nadigravati domaćeg tenisača i u igri s osnovne crte i na mreži, na kojoj je Mektić bio jako loš, dok je na svom servisu bio besprijekoran. Stoga je potvrdivši svoja dva servis gema Sijsling osvojio prvi set rezultatom 6:4 i to s dva as servisa u zadnjem gemu pri rezultatu 30:30.

U drugi je set Nizozemac čija je majka Srpkinja, opet boljom igrom počeo tjerati Mektića na greške, a 24-godišnjak je odmah izgubio svoj prvi servis. Momak iz Amsterdama vrhunski je servirao i lako došao do prednosti od 2:0, dok Mektić ni u jednom segmentu igre u tim trenucima nije bio bolji od svog suparnika.

Nizozemski tenisač, igrač "stare škole", s jednorukim je backhandom, spinom, odličnim servisima i jako kvalitetnom servis-volej igrom, radio ogromnu štetu i goleme probleme Mektiću te mu je u sedmoj igri drugog seta po četvrti put u meču oduzeo servis, povevši pritom 5:2. Servis za meč nije propustio te je slavio s konačnih 6:4 i 6:2 pa će u drugom kolu igrati s trećim nositeljem turnira, aktualnim prvakom Mihailom Južnim iz Rusije.

Kližan "okrenuo" Violu, a Devvarman bivšeg dvostrukog finalista Indoorsa

U dva meča koja su prethodila susretu Mektića i Sijslinga, prvo kolo su preokretima prošli Slovak Martin Kližan i Indijac Somdev Devvarman. Kližan, koji je i peti nositelj na turniru, dugo je "lomio" sretnog gubitnika, Talijana Mattea Violu, da bi ga napokon "slomio" u drugom setu dobivši 13. igru, a potom i cijeli meč s tri breaka u trećem setu. Bilo je 4:6, 7:6 i 6:1 za Slovaka, koji u drugom kolu ide na pobjednika iz meča Hrvata Antonija Veića i nizozemca Robina Haasea.

Dvostruki finalist Indoorsa iz 2010. i 2011. godine, Nijemac Michael Berrer, predao je zbog umora meč prvog kola protiv Indijca Somdeva Devvarmana, nakon što je dobio prvi set s čak 6:0. Devvarman je poslije katastrofalnog prvog seta zaigrao puno bolje u "dvojci" Doma sportova, dobio tie break iako je Berrer imao 5:4 i dva servisa za pobjedu u njemu, te potom dva puta uzeo servis Nijemcu. Nakon toga Berrer je pri rezultatu 4:1 za Indijca u trećem setu predao meč i poslao Devvarmana u drugo kolo Jurgenu Melzeru.

PBZ Zagreb Indoors, 1. kolo, 5. veljače 2013.
Nikola Mektić (HRV) - Igor Sijsling (NIZ) 4:6, 2:6
(5.) Martin Kližan (SVK) - (LL) Matteo Viola (ITA) 4:6, 7:6, 6:1
Somdev Devvarman (IND) - Michael Berrer (NJE) 0:6, 7:6, 4:1 (Berrer ret.)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!