Tenis

Čilić: "Ne bih htio biti figura koja se samo kreće od 10. do 15. mjesta, želim se nadmetati s onima koji su bolji"

Iz Doma sportova:Ivor Krapac • srijeda, 06.02.2013.
Čilić: "Ne bih htio biti figura koja se samo kreće od 10. do 15. mjesta, želim se nadmetati s onima koji su bolji"
Foto: Kristijan Komarica

Dan prije prvog ovogodišnjeg nastupa u singlu na PBZ Zagreb Indoorsu, na kojem je dvaput odlazio do kraja, Marin Čilić najavio je što očekuje od turnira kojem se vraća nakon što ga lani nije bilo zbog ozljede koljena. Vodeći hrvatski tenisač će u lov na novu titulu u ulozi prvog nositelja, a istaknuo je da mu je drago što će ponovno igrati kod kuće.

Marin Čilić u četvrtak će krenuti u potragu za svojim trećim naslovom na PBZ Zagreb Indoorsu, nakon titula iz 2009. i '10. godine. Prošle sezone ga nije bilo, ispriječila se ozljeda koljena zbog koje je prvi meč u 2012. odigrao tek krajem veljače, a vraća se nekoliko dana nakon što je u prvom kolu Svjetske skupine Davis Cupa protiv Italije odigrao na visokoj razini protiv Andreasa Seppija, opisujući taj nastup najboljim u sezoni.

O širini hrvatskog sastava u Davis Cupu: "Baš sam spominjao da bih volio vidjeti 'Veju' u živom meču, siguran sam da bi to pomoglo njegovoj karijeri i da na zemlji može odigrati odlično. Sada u Italiji bi bilo dosta teško jer kada je Ivan u dobroj formi, može pobijediti svakoga. Dogodilo se da je ostao bez goriva protiv Fogninija u zadnjem meču, psihološko trošenje svima odnosi dosta energije, bilo bi dobro da netko može pomoći barem u paru, bio to Pavić, Veić ili netko drugi."

U Torinu se igralo na dvoranskoj zemlji, u Zagrebu seli na tvrdu podlogu Doma sportova, ali iako postoji ta razlika, svejedno je dobra vijest što je Marin došao u glavni hrvatski grad ohrabren tom pobjedom u nedjeljnom meču u Davis Cupu - bez obzira što to na koncu nije dovelo do ukupne hrvatske pobjede.

"Lijepo je biti doma, u Hrvatskoj, ovdje najviše uživam igrati", opisao je Čilić, koji je dobar nastup u domovini imao i lani, ali na umaškom Vegeta Croatia Openu, na kojem je otišao do kraja. U Zagreb se, pak, vraća prvi put nakon 2011., kada je izgubio u četvrtfinalu: "Veliki je užitak ponovno biti na igralištu, a ne izvan terena, kao prošle godine."

Marinov prvi izazov u singlu u četvrtak će biti ogled sa Slovencem Gregom Žemljom, s kojim se još nije sastajao, a u Zagrebu ga nije stigao pogledati u prvom kolu protiv Ilije Bozoljca. "Jučer sam se osjećao dosta umorno pa zbog toga nisam gledao Žemlju", rekao je, dodajući da je stigao tek vidjeti Antonija Veića, koji je srijedu u prvom singlu u Ledenoj dvorani izgubio od Robina Haasea: "Došao sam bodriti 'Veju', danas poslije prvog seta nije odigrao najbolje što može, ali imao je tu ozljedu gležnja."

O zagrebačkom porazu u paru s Marinom Draganjom: "Parovi su bili uvod u turnir u singlu, prvi put sam igrao s Draganjom, čak ga nisam imao prilike dosad gledati u parovima. Uigravali smo se u meču, ali bila mi je to dobra priprema za singl-meč. Nismo se baš stigli naviknuti previše jedan na drugog, proletjelo je prebrzo."

Čilić je kao gledatelj upoznao Žemlju prošle sezone, a u utorak protiv Bozoljca "snimanje" je obavio trener Bob Brett: "Gledao sam ga dok je ovdje igrao baš s 'Vejom'", sjetio se prvi hrvatski reket, dodajući da mu ne smeta što će ići na Slovenca: "Igram bolje nego na početku godine, osjećam se koliko-toliko bolje, ovi mečevi u Davis Cupu su mi ustabilili igru."

Prilagodba po prijelazu sa zemlje na tvrdu podlogu išla je dosta brzo, nije trebalo dugo da Marin uhvati zamah trenirajući s Ivanom Dodigom: "Nakon prvog dana nije bilo nikakvih problema, trenirali smo Ivan i ja, odmah smo uhvatili podlogu i osjećaj. Uvjeti u Italiji su bili više betonski, lopta je odskakala visoko, bilo je brzo, u nekim elementima čak i brže nego ovdje."

Prvi hrvatski reket trenutno nije tako daleko od povratka u Top 10, nalazi se na 12. mjestu ATP ljestvice, ali renking nije toliko bitan. Istaknuo je da je važnija igra: "Imam dosta segmenata u igri koje bih trebao popraviti i podići na veću konstantu. Ne bih želio biti figura koja se kreće od 10. do 15. mjesta, nego želim doći u situaciju da pobjeđujem one koji su bolji i da se mogu s njima nadmetati, bez obzira bio 10., 15. ili osmi. Želim postići da se svojom igrom mogu nositi s njima, u tome je i čar."

"Puno sam se oslanjao na to da poboljšam neke stvari koje su mi bile lošije strane. Gledajući svoju osnovnu igru, čak sam pao stepenicu niže. Konstanta mi nije bila baš idealna", zaključio je Čilić.

A-1 liga, Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Cedevita 122+306
2Cibona 113+155
3Zadar 104+127
4Zagreb 77-28
5Šibenka 77-31
6Kvarner 2010 59-69
7Zabok 212-229
8Alkar 212-231

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

A-1 liga, Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Cedevita 122+306
2Cibona 113+155
3Zadar 104+127
4Zagreb 77-28
5Šibenka 77-31
6Kvarner 2010 59-69
7Zabok 212-229
8Alkar 212-231

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • interreg07.02.2013. u 13:23
    Mozda i nebi to htio biti, ali ti to jesi vec godinama. Tvoj sam navijac ali nevidim na koju bi ti foru mogao biti stalni clan topa 10. Meni je iskreno receno super da si tu gdje jesi, buduci od kakvih sve igraca gubis. Fali tu puno toga...
    interreg
  • Obrisan korisnik06.02.2013. u 22:07
    onda napokon to uradi !!
    Obrisan korisnik