Zimski sportovi

Video: Crosby opet bolji od Ovečkina, ponovno maestralni Patrick Kane i besprijekorni Pekka Rinne

Ivan Dominik • petak, 08.02.2013.
Video: Crosby opet bolji od Ovečkina, ponovno maestralni Patrick Kane i besprijekorni Pekka Rinne
Foto: EPA

Čak 11 uzbudljivih utakmica ponudila je noć na petak u NHL-u, a jednako je zanimljivo bilo u obje konferencije. Ipak, najviše je očiju bilo uprto u novi sraz dvojice najboljih hokejaša današnjice, Sidneyja Crosbyja i Aleksandra Ovečkina, iz kojeg je ponovno kao pobjednik izašao Kanađanin. Maestralan je opet za Chicago bio Patrick Kane, kao i Finac Pekka Rinne na vratima Nashvillea, koji je srušio aktualne prvake. Detroit je deklasirao Bluese na njihovom ledu, dok je prvijencem u sezoni Phil Kessel donio slavlje Torontu u Winnipegu...

Susret večeri u NHL-u, od 11 igranih utakmica, odigran je u Pittsburghu gdje se održao još jedan u nizu od epskih dvoboja dvojice najboljih hokejaša svijeta, Sidneyja Crosbyja i Aleksandra Ovečkina, odnosno njihovih ekipa, Pittsburgh Penguinsa i Washington Capitalsa. Ovaj je susret u Consol Energy Centru otišao na stranu domaćina još jedanput i to uz maestralnu Crosbyjevu predstavu, koja je deklasirala Capse.

Tim Thomas u Islandersima

Američki vratar Tim Thomas, koji je pretprošle sezone porušio mnoštvo rekorda i vodio tada "svoje" Boston Bruinse do osvajanja NHL-a, tradean je u NY Islanderse za buduće izbore na draftu. Time su se Bruinsi riješili Thomasa, koji je u 39. godini života odlučio uzeti jednogodišnju pauzu od hokeja, i poslati njegov golemi ugovor u Uniondale. Islandersi su Thomasa uzeli kako bi im u budućnosti eventualno bio prvi golman ili pak zamjena za također vrlo dobrog i iskusnog Jevgenija Nabokova.

Završilo je 5:2 za Penguinse, a susret je riješen u drugoj trećini za domaću stranu, premda su Capitalsi dobili čak dvije trećine. Poveli su u prvoj golom Mikea Ribeira nakon dodavanja Kundrateka i Ovečkina, međutim, u drugoj je uslijedio gostujući raspad sistema i pet vezanih pogodaka domaćina za rješavanje dvoboja.

U tom drugom periodu briljirali su Sidney Crosby i Jevgenij Malkin, koji je s igračem više poravnao rezultat u 27. minuti. Zatim je za 2:1 domaćina pogodio Pascal Dupuis na Crosbyjevo dodavanje, a nedugo zatim na 3:1 podiže James Neal, također u power-playu, nakon asistencija Malkina i drugog dodavanja večeri Chrisa Kunitza. Četvrti pogodak za Penguinse bio je djelo Matta Cookea, da bi priču zaključio Crosby s igračem više nakon akcije Malkina i Neala 22 sekunde prije kraja druge trećine.

Rezultatom 5:1 za momčad Dana Bylsme ušlo se u posljednji period u kojem je Alex Ovečkin samo zabio još počasni pogodak za Washington. Rus je poentirao u Fleuryjevu mrežu poslije kombinacije s Ribeirom i Mikeom Greenom, a dogodilo se to u 49. minuti za konačan rezultat i trijumf Pittsburgha.

Od utakmica na Zapadu najzanimljiviji su bili okršaji Nashvillea i LA Kingsa te Chicaga i Phoenixa. Predatorsi su na svom ledu bili fantastični i uvjerljivi protiv aktualnog prvaka te su uz furioznih 40 minuta slavili s 3:0.

Šestorka večeri

Pekka Rinne (FIN/NSH) - 32/32, 100 posto obrana
Jay Harrison (KAN/ CAR) - 1 gol, 1 asistencija, 2 boda, +/-: +2
Cory Emmerton (KAN/ DET) - 1 gol, 1 asistencija, 2 boda, +/-: +2
Tyler Ennis (KAN/ BUF) - 1 gol, 2 asistencije, 3 boda, +/-: +1
Sidney Crosby (KAN/ PIT) - 1 gol, 2 asistencije, 3 boda, +/-: +2
Patrick Kane (SAD/ CHI) - 2 gola, 1 asistencija, 3 boda, +/-: +1

Put ka pobjedi Nashvillea započeo je Gabriel Bourque već u trećoj minuti golom za 1:0 nakon akcije Davida Legwanda i Kevina Kleina, a svoju odličnu partiju Predsi su nastavili i u drugoj dionici. Tada su i odlučili susret golovima Colina Wilsona, koji je precizan bio u 28. i 34. minuti, a za posljednji je pogodak domaćina prvu ovosezonsku asistenciju upisao i Shea Weber, ove sezone vrlo slab i često osporavani ponajbolji bek Nashvillea i cijele lige.

No, izuzev strijelaca najveći je junak u Gradu Country glazbe bio vratar Pekka Rinne, koji je zaustavio 32 udarca gostiju, "zaključao" svoja vrata, ostvario shutout i odveo svoju momčad do pobjede. Kako u posljednjih 20 minuta golova nije bilo, tako je Nashville slavio s glatkih 3:0 iako je uputio samo 14 udaraca na gol Jonathana Quicka, za razliku od čak 32 šuta hokejaša Los Angelesa, kojima čak ni to nije bilo dostatno za pozitivan krajnji ishod.

Ponovno je vrlo uvjerljiv u svojoj utakmici bio i Chicago i to u gostima kod Phoenix Coyotesa Davea Tippetta, dok je za Hawkse po tko zna koji put ove sezone briljirao Patrick Kane. Blackhawksi su susret riješili do isteka 40. minute u obje prve trećine nadigrali domaćina i slavili s ogromnih i uvjerljivih 6:2. U prvoj trećini bilo je već 4:0 za momke iz Vjetrovitog grada, uz golove Stalberga, Bollanda i dva puta Patricka Kanea.

Golijadu Hawksa nastavili su u drugoj trećini Jonathan Toews i Bryan Bickell, dok je za ekipu iz Arizone poentirao Martin Hanzal, a završili su je igrači Phoenixa u posljednjih 20 minuta. Točnije, Raffi Torres, koji je minutu i pol prije kraja postavio konačnih 6:2 za Chicago pogotkom za "Kojote". U sjajnoj partiji i pobjedi gostiju u Glendaleu istaknuli su se još i vratar Ray Emery s 24 obrane te izvrsni Patrick Sharp koji je uknjižio tri asistencije.

Raspucavanje odlučilo pobjednika u Buffalu i Philadelphiji, a produžetak u Ottawi i Columbusu

Buffalo Sabresi pobijedili su kod kuće Montreal s 5:4 nakon raspucavanja i to na krilima Thomasa Vaneka, koji je izjednačio na 4:4 u "regularnom" vremenu dvije sekunde prije kraja, i Tylera Ennisa, koji je upisao tri boda dodavši dvije asistencije pogotku. Vanek i Pominville u raspucavanju su pogađali te time bili bolji od Alexa Galchenyuka, Petera Budaja i čitavih Montreal Canadiensa.

U Phillyju je susret Flyersa i Florida Panthersa također odlučen golom u raspucavanju, a prevagnula je momčad iz Sunrisea pogotkom Petera Muellera za 3:2, dok je precizan iz penala bio i Jonathan Huberdeau, za razliku od Flyersovih Matta Reada i Claudea Girouxa. Pogocima Skillea i Weissa za goste, odnosno Voračeka i Reada za domaćine, nakon 60 minuta bilo je 2:2 da bi Panthersi odlučili utakmicu nakon penala.

Ottawa je izgubila na domaćem ledu od Caroline, kao i Columbus od Calgaryja i to obje ekipe nakon produžetaka. U Kanadi su Hurricanesi slavili 3:2 pogotkom Jaya Harrisona poslije akcije Jordana Staala i Jeffa Skinnera u trećoj minuti produžetka, dok su još za ekipu iz Raleigha zabijali Chad LaRose i Aleksandar Semin. Kod Ottawe su precizni bili Šveđani dvije generacije, mladi Erik Karlsson i prekaljeni kapetan Daniel Alfredsson.

Calgary je pobijedio Jacketse 4:3 zgoditkom Alexa Tanguaya, starog iskusnog rutinera, koji je bacio mrak na oči domaćin navijačima u 62. minuti utakmice. Prije njegova gola Columbus je vodio 2:1 i 4:3 u utakmici, ali su se Flamesi ipak uspjeli vratiti svaki put te, uz briljantnu partiju Jirija Hudlera s dva asista i Romana Červenke, koji je zabio svoj prvijenac u NHL-u ove sezone, stići do trijumfa unatoč dobroj noći Marka Letestua kod domaćina.

Devilsi i Rangersi sigurni na Istoku, Red Wingsi "razmontirali" Bluese u St. Louisu

Od ostalih utakmica na Istoku su svoje dvoboje odigrali još i NJ Devilsi protiv Tampe, odnosno NY Rangersi protiv gradskih rivala Islandersa. "Vragovi" su s 4:2 i uz odličnu igre svojih najboljih igrača, Kovalčuka i Eliaša nadjačali Lightning 4:2, dok su još uvjerljiviji bili Rangersi. Oni su rezultatom 4:1 pobijedili Islanderse u MSG-u dvama pogocima sjajnog J.T. Millera, kojemu su to bili prvi golovi u sezoni te još po jednim Mariana Gaborika i Ryana McDonagha, dok je počasni gol za goste iz Uniondalea bio djelo Johna Tavaresa.

Također, Toronto Maple Leafsi upisali su pobjedu na gostovanju kod Winnipega i to uz tijesnih 3:2 premda su uputili samo 18 udaraca na gol Ondreja Paveleca nasuprot mnogo većih i značajnijih 25 šuteva Jetsa. Redmond i Ladd pogađali su za domaće, no Leafse je do pobjede odveo Phil Kessel svojim prvijencem u sezoni, nakon tolikog osporavanja i posta koji je trajao od početka sezone. Pogotku najboljeg igrača Leafsa prethodili su golovi Bozaka i Frattina, ali je Kesselov gol iz 56. minute bio središnji događaj susreta i odluka za pobjedu Leafsa od 3:2.

Napokon, na Zapadu su još dvije pobjede upisali Detroit Red Wingsi i Vancouver Canucksi. Wingsi su manje očekivano visoko slavili u St. Louis nadigravši domaće Bluese s čak 5:1. Briljirali su "igrači s klupe" Wingsa, dok je jedini pogodak za domaćina bio djelo Alexa Pietrangela s igračem više. U Minnesoti, pak, domaćin je također visoko poražen od Vancouvera s 4:1. Jedini pogodak za domaći Wild postigao je Tom Gilbert u 48. minuti, dok su se za Canuckse kroz prve dvije trećine razmjerno u strijelce upisivali Daniel Sedin, Chris Higgins te Mason Raymond i Danac Jannik Hansen za pobjedu Canucksa.

NHL

24.06.2013.
Boston Bruins2:3Chicago Blackhawks
22.06.2013.
Chicago Blackhawks3:1Boston Bruins
19.06.2013.
Boston Bruins5:6 *Chicago Blackhawks
17.06.2013.
Boston Bruins2:0Chicago Blackhawks
15.06.2013.
Chicago Blackhawks1:2 *Boston Bruins
12.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Boston Bruins
08.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Los Angeles Kings
07.06.2013.
Boston Bruins1:0Pittsburgh Penguins
06.06.2013.
Los Angeles Kings2:3Chicago Blackhawks
05.06.2013.
Boston Bruins2:1 *Pittsburgh Penguins
04.06.2013.
Los Angeles Kings3:1Chicago Blackhawks
03.06.2013.
Pittsburgh Penguins1:6Boston Bruins
02.06.2013.
Chicago Blackhawks4:2Los Angeles Kings
01.06.2013.
Pittsburgh Penguins0:3Boston Bruins
Chicago Blackhawks2:1Los Angeles Kings

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

NHL

24.06.2013.
Boston Bruins2:3Chicago Blackhawks
22.06.2013.
Chicago Blackhawks3:1Boston Bruins
19.06.2013.
Boston Bruins5:6 *Chicago Blackhawks
17.06.2013.
Boston Bruins2:0Chicago Blackhawks
15.06.2013.
Chicago Blackhawks1:2 *Boston Bruins
12.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Boston Bruins
08.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Los Angeles Kings
07.06.2013.
Boston Bruins1:0Pittsburgh Penguins
06.06.2013.
Los Angeles Kings2:3Chicago Blackhawks
05.06.2013.
Boston Bruins2:1 *Pittsburgh Penguins
04.06.2013.
Los Angeles Kings3:1Chicago Blackhawks
03.06.2013.
Pittsburgh Penguins1:6Boston Bruins
02.06.2013.
Chicago Blackhawks4:2Los Angeles Kings
01.06.2013.
Pittsburgh Penguins0:3Boston Bruins
Chicago Blackhawks2:1Los Angeles Kings

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!