Nogomet

Jelavić na Old Traffordu, Napoli i Lazio love Juventus, Sevilla opet u Madridu

Sportnet • petak, 08.02.2013.
Jelavić na Old Traffordu, Napoli i Lazio love Juventus, Sevilla opet u Madridu
Foto: EPA

Zadnji put u Manchesteru Nikica Jelavić pokopao je nade Uniteda u obranu naslova, a ove nedjelje vraća se u Kazalište snova. Na Olimpicu vodit će se borba za treće mjesto.

Nakon što su u dresu Hrvatske zabili prekrasne pogotke, Nikica Jelavić i Mladen Petrić nadat će se da će se moći dokazati i menadžerima Moyesu i Jolu s obzirom na svoju sve manju minutažu. Napadač Evertona vraća se na Old Trafford, gdje je na proljeće prošle godine zabio dvaput i Unitedu praktički izbio naslov prvaka iz ruku. Petrić je pak nedavno poručio Jolu kako može igrati s Berbatovom u napadu Fulhama koji gostuje u Norwichu.

Tottenham će vjerojatno imati poteškoća kako bi zadržao korak s Chelseajem jer na Lane dolazi Newcastle poslije prve gostujuće pobjede sezone i preokreta protiv Chelseaja (3:2). Plavi sa Stamford Bridgea pak sve su samo ne uvjerljivi ove godine. Zaredali su s tri remija i porazom u posljednje četiri utakmice, a ime Wigana ne bi im trebalo predstavljati prevelik zalogaj.

Arsenal ima šansu preskočiti Everton i uhvatiti korak sa sugrađanima u slučaju pobjede kod neuvjerljivog Sunderlanda, a možda još teži zadatak čeka Manchester City koji jednostavno mora pobijediti u Southamptonu kako bi zadržao nade u obranu naslova.

Derbi 23. kola španjolske Primere ovog vikenda odigrat će Real Madrid i Sevilla, klubovi koji su dosadašnji dio sezone realno odigrali ispod očekivanja. I dok Madriđanima, više-manje, preostaje doslovno odraditi ostatak sezone, gosti dolaze u potrazi za bodovima kako bi se približili eurozoni.

Vodeća Barcelona u novoj godini nije toliko uvjerljiva kao u prvom dijelu sezone, jasno, govoreći iz njihove perspektive, no s obzirom na veliku bodovnu prednost to i ne čudi. Odlično i dalje gura Atletico Madrid, ponovno je odmaknuo svom uglednom gradskom rivalu, ali u ovom kolu ga čeka gostovanje kod vrlo dobrog Raya Vallecana, koji u potrazi za Europom nema pravo na prosipanje domaćih bodova.

Četvrtoplasirana Malaga upala je u mini krizu, već tri kola ne zna za pobjedu, dva puta je poražena, a sada je čeka gostovanje kod Levantea, još jednog kluba koji se nada ponovnoj europskoj avanturi. Zanimljivo će biti i na dnu gdje "fenjeraš" Deportivo protiv izravnog suparnika lovi priključak, pritom osluškujući i što rade također "ugroženi" Mallorca, Celta i Osasuna.

Vodeći Bayern u svom Münchenu ove subote dočekuje Schalke, koji se bori za europske pozicije, a kao prvi čovjek na ljestvici strijelaca susret iščekuje i hrvatski reprezentativac Mario Mandžukić, koji je u odličnoj golgeterskoj formi i uoči ovog njemačkog derbija. Upitan je nastup Schweinsteigera zbog ozljede, kao i ubojitog Huntelaara za goste. Schalke je slabiji za Holtbyja, jači za Bastosa, a atmosferu u Gelsenkirchenu narušio je domaći poraz od Greuther Fürtha prošli vikend, što je dodatni teret na leđima novog trenera Kellera.

Drugoplasirana Borussia iz Dortmunda, nakon važne pobjede nad Bayerom i treće uzastopne u drugom dijelu prvenstva, na svom terenu igra protiv Hamburžana. Utakmicu će zbog žutih kartona propustiti Badelj, umjesto koga će nastupiti Rincon, a za sastav gostiju konkurirat će Iličević. Žuto-crni imaju i dodatni motiv, s obzirom da je HSV u jesenskoj polusezoni slavio rezultatom 3:2.

Apotekari iz Leverkusena moraju na nezgodno gostovanje u Mönchengladbach, a Lakićev Eintracht, nakon debija iz snova hrvatskog napadača, bitku za visoke pozicije nastavlja na svojoj Commerzbank Areni protiv Nürnberga. Lijepa je to prilika i za Lakića i za frankfurtskog prvoligaša da ponovno obraduju svoje simpatizere. Kod fenjeraša Greuther Fürtha gostuju Olić i Perišić u dresu Wolfsburga, a vrlo bi zanimljiv mogao biti i dvoboj Stuttgarta i Werdera, bodovno poravnatih na sredini tablice.

Dvije najzanimljivije utakmice 24. kola Serie A na rasporedu su u subotu. Prije gostovanja u Glasgowu u Ligi prvaka, Juventus će vodstvo u domaćem prvenstvu pokušati zadržati ili čak povećati protiv neugodne Fiorentine. Prvi ovosezonski dvoboj ovih klubova završio je bez pobjednika i bez golova pa je Fiorentina uz Milan jedina momčad kojoj Juventus ove sezone nije zabio pogodak.

Uspiju li Bianconeri svladati Viole, mogli bi profitirati od činjenice da njihovi prvi pratitelji igraju međusobno. Trećeplasirani Lazio je u posljednja tri kola osvojio samo bod, a sada mu na Olimpico stiže u posljednje vrijeme izvrsni Napoli. Novi klub Josipa Radoševića osvojio je čak 16 bodova u zadnjih šest utakmica i pokušat će nastaviti svoju potjeru za Starom damom.

Milanski klubovi na teren će u nedjelju. Nakon iznenađujućeg poraza kod Siene u prošlom kolu, Kovačić će s novim suigračima pobjedu tražiti u večernjem terminu protiv Chieva. Milan je odličnim nastupima u posljednje vrijeme izbio ispred Intera, a novi korak naprijed pokušat će učiniti na gostovanju kod Cagliarija. Privremeni trener Andreazzoli povest će Romu na gostovanje kod Sampdorije, Vukušićeva Pescara gostuje u Palermu, a Livaja i Budan priželjkuju nastup za Atalantu na dvoboju s Catanijom.

Kiksevi Lyona i Marseillea omogućili su Paris Saint Germainu bijeg na tri, odnosno šest bodova prednosti. Momčad Carla Ancelottija u dobroj je prigodi sačuvati svoje vodstvo, s obzirom da već u petak navečer na Parku prinčeva dočekuje Bastiju, koja više gleda sebi iza leđa nego prema gornjem dijelu tablice. Osim toga, PSG se prošli tjedan lakoćom obračunao s Toulouseom, uz razigrane udarne igle Ibrahimovića, Mouru, Pastorea i Lavezzija, a već osam kola nije primio niti jedan pogodak.

Lavovi s Gerlanda igraju posljednju utakmicu kola, a u svom dvorištu ugostit će nezgodni Lille. Nakon isključenja u porazu kod Ajaccioa, Dejan Lovren neće konkurirati za momčad, a za domaći poraz od fenjeraša Nancyja mora se iskupiti Marseille. Elie Baup svoje će nogometaše odvesti na put kod još jednog sastava iz "donjeg doma", Eviana.

Saint Etienne i aktualni prvak Montpellier u međusobnom će dvoboju odlučivati tko će ostati bliže željenom četvrtom mjestu, a domaći Les Vertsi već su četiri kola bez poraza, s osvojenih deset bodova. No, branitelj naslova osokolio se sigurnim pobjedama nad Reimsom i Sochauxom. "Vatre" će biti i pri dnu poretka, s obzirom da se međusobno obračunavaju četiri posljednjeplasirane momčadi lige. Troyes će ugostiti Sochaux, a Nancy Reims.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.02.2013. u 10:05
    Real Madrid dobiva
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.02.2013. u 21:43
    Pobijedit će United 3-1.
    Obrisan korisnik