Tenis

Južni pokazao autoritet branitelja naslova, Dodig bez prilike za iznenađenje

Iz Doma sportova:Ivor Krapac • petak, 08.02.2013.
Južni pokazao autoritet branitelja naslova, Dodig bez prilike za iznenađenje
Foto: Kristijan Komarica

Ivan Dodig nije napravio treći korak u singlu na PBZ Zagreb Indoorsu. U četvrtfinalnom susretu posljednja dva pobjednika turnira, drugi hrvatski reket izgubio je od branitelja naslova i trećeg nositelja Mihaila Južnog, koji mu je prepustio svega pet gemova...

Mihail Južni, vlasnik titule na zagrebačkom Indoorsu iz prošle godine, napravio je novi korak prema ponavljanju tog rezultata uvjerljivim prolazom u četvrtfinalnom ogledu s Ivanom Dodigom, jednim od preostale dvojice hrvatskih aduta u singlu. Trećepostavljeni Rus nadjačao je Dodiga sa 6:3 i 6:2, za samo sat i pet minuta, spriječivši mogućnost hrvatskog sudara u subotnjem polufinalu.

Da je Dodig prošao, postojala bi šansa da se u borbi za finale sretne s Marinom Čilićem, koji je također u gornjoj polovici ždrijeba, a u četvrtfinalu ga čeka Blaž Kavčič. No, 28-godišnji Međugorac nije mogao ozbiljnije zaprijetiti raspoloženom Južnom i ostao je tri koraka daleko od ponavljanja zagrebačkog naslova iz pretprošle godine.

Poslije početnog "uštimavanja", Južni je pokazao zbog čega je lani otišao do kraja u Zagrebu, pogotovo bekhend, kojim je držao Ivana u podređenom položaju u većini izmjena. U situacijama kada je mogao napasti, hrvatski adut je to i radio, ali Rus je igrao dovoljno kvalitetno da tih šansi nije bilo puno.

Rus je prošao u polufinale s po dva breaka u svakom setu. U prvoj dionici to je učinio u drugom dijelu, a u drugoj na početku seta, bez popuštanja do kraja meča. Nije se moglo puno nego skinuti kapu branitelju naslova zbog onoga što je odigrao.

Austrijanac i Nizozemac za finale

U donjem dijelu ždrijeba o finalistu će odlučivati četvrti nositelj Jürgen Melzer i nepostavljeni Robin Haase. Od njih dvojice, jednostavniji posao u četvrtfinalu imao je ljevoruki Austrijanac, koji je sa 6:4 i 6:4 ispratio Čeha Lukaša Rosola.

Melzer je u Zagrebu došao do svojeg zasad najboljeg rezultata u sezoni. Početkom godine bio je četvrtfinalist Brisbanea, dok je nedavno došao do trećeg kola Australian Opena, a posljednje polufinale na Touru imao je prošlog listopada na turniru iz serije 500 u Valenciji.

Iskusni Austrijanac, koji je u svibnju napunio 31 godinu, probio se u svoje drugo polufinale na zagrebačkom Indoorsu, nakon onoga iz 2010., dok je Robin Haase, s kojim će se sresti među posljednja četiri, nadmašio svoj dosad najbolji rezultat u glavnom hrvatskom gradu. Nizozemac je u četvrtfinalu sa 6:4, 3:6 i 6:0 svladao njemačkog kvalifikanta Philippa Petzschnera i time stigao korak dalje nego 2008. i prošle godine, kada je u Zagrebu gubio među posljednjih osam.

Haase je posljednji put bio polufinalist na nekom ATP turniru krajem srpnja prošle godine na zemlji Kitzbühela, koji mu je osobito drag s obzirom da je svoja jedina dva ATP naslova osvojio upravo u tom gradu. Do prvoga je došao 2011., a drugi je u njegovim rukama završio lani.

PBZ Zagreb Indoors, 8.2.2013., četvrtfinale:
Južni (Rusija, 3) - Dodig (Hrvatska) 6:3, 6:2
Melzer (Austrija, 4) - Rosol (Češka) 6:4, 6:4
Haase (Nizozemska) - Petzschner (Njemačka, Q) 6:4, 3:6, 6:0

Parovi, polufinale:
Knowle/Polašek (Austrija/Slovačka, 2) - Cipolla/Devvarman (Italija/Indija) 6:2, 6:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.02.2013. u 08:08
    Mora se priznat da je Miša odigral fenomenalno i nije uopce pruzil Dodigu pravu sansu! Prava je steta kaj su svi bili u tom gornjem dijelu zdrijeba,jer je donji dio zdrijeba (nakon odustajanja Seppija) za klasu ispod gornjeg!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.02.2013. u 22:14
    Dodig je ipak odigrao priličan broj mečeva u malo dana (6/7) stoga je današnja iscrpljenost razumljiva.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.02.2013. u 21:17
    Mislim da je kojim slučajem Karlović išao dalje,da bi pružio puno jači otpor Južnom od Dodiga!
    Obrisan korisnik