Tenis

Čilić komplicirao protiv Slovenca i izborio novo zagrebačko polufinale

Iz Doma sportova:Ivor Krapac • petak, 08.02.2013.
Čilić komplicirao protiv Slovenca i izborio novo zagrebačko polufinale
Foto: Kristijan Komarica

Marin Čilić probio se u još jedno, svoje treće polufinale na PBZ Zagreb Indoorsu. Prvi hrvatski reket je u četvrtfinalu proslavio pobjedu nad Slovencem Blažom Kavčičem, sa završetkom meča u dva seta nakon što se prvotno činilo da će ovo biti jednostavna pobjeda, a potom je došlo do mogućnosti da će se ući u treći set. No, Marin je ipak riješio stvar brže od toga...

Marin Čilić, posljednji hrvatski adut u singlu na osmom izdanju PBZ Zagreb Indoorsa, izborio je svoje treće polufinale u Domu sportova. Prvi nositelj opravdao je ulogu favorita nešto teže nego je djelovalo da će to ići, sa 6:3 i 7:6(5) protiv Slovenca Blaža Kavčiča, 83. na svijetu, izborivši polufinalni ogled s braniteljem naslova Mihailom Južnim.

Čilić i Južni će se u subotu sresti u drugom polufinalu singla. Program u Ledenoj dvorani će u 14:45 sati otvoriti Jürgen Melzer i Robin Haase, a nakon njih odigrat će se hrvatsko-ruski dvoboj u gornjoj polovici ždrijeba.

Marin i 30-godišnji Rus će deveti put ići jedan na drugoga. Južni je slavio u pet od njihovih dosadašnjih osam međusobnih susreta, ali posljednja dva pripala su prvom hrvatskom reketu, 2011. u polufinalu na dvoranskoj tvrdoj podlozi Sankt Peterburga i u lanjskom četvrtfinalu na zemlji Münchena.

Početak jako dobar, završnica s problemima

Hoće li se nastaviti trend?

U dosadašnja dva dolaska do polufinala zagrebačkog dvoranskog ATP turnira, Čilić je oba puta napravio i dva koraka više, s osvajanjem naslova 2009. i '10. godine. Iz hrvatskog kuta gledanja, bila bi lijepa vijest da se taj trend nastavi i da vodeći domaći adut na kraju tjedna još jednom proslavi s trofejem u rukama.

Najvećim dijelom ogleda s Kavčičem, prvi hrvatski reket držao je stvari pod svojom kontrolom. Čilić može odigrati i bolje nego je to išlo ovog petka, ali ono što je pokazao bilo je dovoljno da s ranim odlaskom do dva breaka prednosti osigura prvi set i uz break početkom drugog stekne veliku prednost u potrazi za pobjedom. No, nakon što je odmah breaknuo i otišao do 2:0 u drugoj dionici, Marin je u trećem gemu tog seta propustio priliku za dvostruki break, s Kavčičevim okretanjem 15:40, što je slovenskog tenisača ostavilo u meču.

Kavčič se tada izvukao s ruba, a vratio se u ritam servisa breakom za 5:5 u drugom setu, u gemu u kojem je hrvatski adut došao dva poena do pobjede na servisu za meč. No, nije išlo do meč-lopte.

Tie-break je donio ozbiljnu opasnost za Čilića, s mogućnošću da ovaj dvoboj ode u treći set. Kavčič je poveo s 5:3, uz jedan mini-break prednosti, ali na olakšanje većeg dijela dobro ispunjenih tribina, na kojima nije nedostajalo ni Slovenčevih navijača, prvi hrvatski reket to je uspio okrenuti, s četiri uzastopna osvojena poena za završetak meča.

Dodig i Pavić u polufinalu parova

Na kraju dana u kojem je u četvrtfinalu singla izgubio od Južnog, Ivan Dodig dohvatio je polufinale parova u hrvatskoj kombinaciji s Matom Pavićem. Dodig i Pavić, lanjski finalisti Indoorsa, približili su se ponavljanju tog dosega s četvrtfinalnih 7:6(5) i 7:5 protiv četvrtih nositelja, Austrijanca Jürgena Melzera i Nijemca Philippa Petzschnera.

Nakon što su u prvom kolu prošli Nizozemce Robina Haasea i Igora Sijslinga, nedavne finaliste Australian Opena, ovo je bila još jedna vrijedna pobjeda hrvatskog para. Melzer i Petzschner u kolekciji imaju dva Grand Slam naslova, 2010. u Wimbledonu i godinu kasnije na US Openu.

Dodig i Pavić će se u subotu u polufinalu sresti s Nijemcem Philippom Marxom i Rumunjem Florinom Mergeom. Bit će to posljednji meč dana, treći iza 14:45 sati u Ledenoj.

PBZ Zagreb Indoors, 8.2.2013., četvrtfinale:
Čilić (Hrvatska, 1) - Kavčič (Slovenija) 6:3, 7:6(5)

Parovi, četvrtfinale:
Dodig/M. Pavić (Hrvatska) - Melzer/Petzschner (Austrija/Njemačka, 4) 7:6(5), 7:5

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10809.02.2013. u 01:15
    „... , ali na olakšanje većeg dijela dobro ispunjenih tribina..." a kako znate da su bili sretni? Siguran sam da bi im se čak više svidalo da meč ide u treći set, da im se šta ponudi za ulaznice, i da onda Marin u tie-breaku dobije. Tako ti misli teniska publika na cjelom svjetu. Dobro barem se... [više na forumu]
    narada108
  • canastra08.02.2013. u 22:15
    dominacija hrvatskog tenisa
    canastra