Tenis

Čilić skinuo branitelja naslova s trona i izborio treće zagrebačko finale

Iz Doma sportova:Ivor Krapac • subota, 09.02.2013.
Čilić skinuo branitelja naslova s trona i izborio treće zagrebačko finale
Foto: Kristijan Komarica

Marin Čilić probio se u svoje treće finale PBZ Zagreb Indoorsa i u nedjelju poslijepodne borit će se za treći naslov u glavnom hrvatskom gradu. S preokretom poslije izgubljenog prvog seta, Čilić je u polufinalu izbacio prošlogodišnjeg pobjednika Mihaila Južnog, a u nedjelju ga u završnom meča turnira čeka ga Jürgen Melzer...

Nakon odlaska do kraja 2009. i '10. godine, Marin Čilić će u nedjelju biti u prilici dohvatiti svoju treću titulu na PBZ Zagreb Indoorsu. Vodeći hrvatski tenisač prošao je sve prepreke u zahtjevnoj gornjoj polovici ždrijeba, a posljednja je bila teža od dosadašnjih. Za proboj u finale, Čilić je s 4:6, 6:4 i 6:3 svladao branitelja naslova Mihaila Južnog, koji je kolo ranije u odličnom nastupu ostavio Ivana Dodiga bez većih šansi - no, bolje rangirani hrvatski suparnik pronašao je rješenje poslije gubitka prvog seta.

S ovom pobjedom, Čilić se probio u svoje 16. finale u karijeri na ATP turnirima. Dosadašnji omjer pobjeda i poraza mu je 8-7.

U borbi za naslov u nedjelju u 16:45 sati čeka četvrti nositelj Jürgen Melzer. Austrijanac je do finala došao kroz donju polovicu ždrijeba, a u polufinalu je sa 7:6(2) i 6:3 pobijedio nepostavljenog Nizozemca Robina Haasea.

Čilić i Melzer dosad su se sastajali osam puta, a prvi hrvatski reket vodi sa 6-2 u međusobnom omjeru.

Hrvatski adut podignuo se u drugom i izdržao u trećem setu

U prvom setu polufinala, vodeći hrvatski tenisač nije nalazio pravi odgovor na igru ruskog suparnika, koji je tada bio podjednako raspoložen kao u četvrtfinalu protiv Ivana Dodiga. Južnom su za osvajanje prve dionice bila potrebna dva breaka, a do drugoga je došao u posljednjem gemu seta.

Južni tražio pomoć zbog zatezanja u nozi i kuku

U ranoj fazi drugog seta, nakon što je držao za 2:1, Južni je zatražio medicinski time-out i masažu zbog boli u lijevoj nozi i kuku. No, kako je pojasnio nakon meča, ono što se dogodilo ne bi mogao nazvati ozljedom, već zatezanjem, bez većeg utjecaja na nastavak meča.

Rus je dodao da to nije utjecalo na rezultat.

Ostatak meča donio je agresivniju Čilićevu igru nego u prvoj dionici. U drugom setu Marin je to naplatio breakom za 4:3, dok se u trećem približio pobjedi uz break za 1:0.

No, ta prednost trajala je do četvrtog gema, u kojem je vodećeg hrvatskog tenisača malo usporila dosuđena druga opomena zbog otezanja prije servisa u situaciji kada je bio suočen s break-loptom (30:40). Po novim pravilima, ta opomena značila je da je ostao bez prvog servisa, morao je servirati drugi, a taj je završio izvan terena i Južni je s vraćenim breakom poravnao na 2:2.

Južni se izvukao poslije prvog breaka zaostatka u odlučujućem setu, ali nakon što je izgubio servis kod 3:3, povratka više nije bilo. Čilić je prvo potvrdio break, a potom još jednim oduzimanjem servisa zaključio meč.

Melzer u svojem prvom finalu u Hrvatskoj

Prvopostavljeni hrvatski tenisač će u nedjelju pokušati dohvatiti deveti ATP naslov u karijeri u dvoboju s Jürgenom Melzerom, koji je u prvom subotnjem polufinalu prošao Robina Haasea. Ljevoruki Austrijanac time se probio u svoje prvo finale u Hrvatskoj, nakon što je dosad triput gubio u polufinalu, 2010. u Zagrebu i 2002. i '09. u Umagu.

"Bio je to vrlo dobar meč, moj sigurno najbolji na turniru", osvrnuo se Melzer poslije proboja u finale: "Vidio sam da statistika pokazuje da sam dobio 11 poena više u prvom setu, osjećao sam da sam i tada bio bolji igrač, jedino nisam iskoristio svoje prilike."

Austrijanac se osvrnuo i na nastup nizozemskog suparnika u prvoj dionici: "Imao je i malo sreće, a dobro se izvlačio servisom. Nakon što sam dobio tie-break, znao sam da ne može držati cijelo vrijeme istu razinu na servisu, tako je i bilo."

Melzer se s Čilićem jednom već susreo na zagrebačkom Indoorsu, '10. u polufinalu, kada ga je Marin nadjačao sa 7:6(5) i 6:4. "Kada me Marin prošao u polufinalu, bio je to vrlo kvalitetan meč, mogao je otići na bilo koju stranu", prisjetio se Austrijanac, dodajući da ovog tjedna u glavnom hrvatskom gradu postupno diže igru.

"Prije ovog turnira, odigrao sam šokantno u Davis Cupu i došao sam s malo očekivanja, a ovdje sam bio jednako slab i u prvom meču", zaključio je Melzer o postupnom dizanju kako je tjedan išao dalje.

Vodećem austrijskom tenisaču će nedjeljno finale biti ukupno 12. u karijeri na ATP turnirima. Dosad ima četiri pobjede i sedam poraza, a posljednju titulu uzeo je lani u Memphisu.

PBZ Zagreb Indoors, 9.2.2013., polufinale:
Čilić (Hrvatska, 1) - Južni (Rusija, 3) 4:6, 6:4, 6:3
Melzer (Austrija, 4) - Haase (Nizozemska) 7:6(2), 6:3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.02.2013. u 21:46
    Gledao uživo, bravo Marine! Mišin backhand je divota, moram reći.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.02.2013. u 21:35
    Nisam znao za njegov skor sa Čilićem ali ostali mu definitivno leže. Taj je klao Ljubu i Ančića dok su bili top 10 (ili blizu).
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.02.2013. u 20:13
    Marin je Zoro osvetnik!Osvetio se krvniku dvojice naših bojovnika!
    Obrisan korisnik
  • 14brus09.02.2013. u 19:58
    al pogledaj skoro čilić-melzer,6-2 u korist čilića..možda mu ostali naši i leže al čila baš i ne ;)
    14brus
  • Obrisan korisnik09.02.2013. u 19:41
    Melzer je možda i najgori, njemu baš leže naši tenisači. Teško objasniti ali bilo bi zanimljivo vidjeti skor Melzer-Hrvati.
    Obrisan korisnik