Tenis

Čilić: "Nisam servirao kako sam htio i morao sam pronaći drugi način"

Iz Doma sportova:Ivor Krapac • subota, 09.02.2013.
Čilić: "Nisam servirao kako sam htio i morao sam pronaći drugi način"
Foto: Kristijan Komarica

Pobjedom u polufinalnom ogledu s Mihailom Južnim, Marin Čilić došao je korak do svojeg trećeg naslova na PBZ Zagreb Indoorsu. Prvi hrvatski reket će u nedjelju treći put zaigrati u finalu dvoranskog ATP turnira u Domu sportova, a poslije prolaska kraj 30-godišnjeg Rusa, koji je branio naslov, istaknuo je da je morao ići težim putem, bez da se u većoj mjeri mogao osloniti na servis...

Iako nije bio zadovoljan baš sa svime nakon pobjede, Marin Čilić imao je dovoljno razloga za sreću poslije ogleda s Mihailom Južnim u polufinalu PBZ Zagreb Indoorsa. Prvopostavljeni hrvatski adut u nedjelju će se boriti za svoju treću titulu na domaćem dvoranskom ATP turniru, a do toga je došao s 4:6, 6:4 i 6:3 protiv trećeg nositelja iz Rusije, kojem je porušio nadu u ponavljanje prošlogodišnjeg zagrebačkog naslova.

Marin Čilić o serverskim problemima: "Ne bih čak toliko ni gledao na postotak servisa, osjetio sam tijekom meča da nisam servirao kako treba, nisam dobivao puno 'slobodnih' poena na servisu. On je stvarno odličan reterner, nezgodno ga je probijati servisom. Time nisam bio zadovoljan, mučilo me tijekom meča, dosta gemova išlo je na 30:30 ili izjednačenje i to me izmorilo. No, tako je bilo i njemu s obzirom da je imao problema s nogom."

"Osjetio sam da je sporiji na tu lijevu nogu, da mu je reakcija sporija. Vidjelo se da je na prvu šansu htio igrati što agresivnije moguće, odigrao je nekoliko skraćenih lopti u nizu i vidjelo se da ima problema s time."

"Prije meča sam očekivao da će biti teško protiv Južnog, i danas se vidjelo da mu podloga odgovara, lopta odskače nisko i to pogoduje njegovoj igri", opisao je vodeći hrvatski tenisač: "Nisam servirao kako sam htio i morao sam pronaći drugi način. Bilo je dosta trčanja lijevo-desno i taktičkog nadmudrivanja."

"U trećem setu sam poslije breaka malo zakomplicirao stvar s ovim novim pravilom, ali na kraju nije bilo presudno", osvrnuo se Marin na izgubljeni break prednosti s početka odlučujuće dionice, kada mu je na break-lopti dosuđeno odugovlačenje prije servisa, a nakon toga odservirao je dvostruku pogrešku

"Dozvoljeno je 25 sekundi prije servisa i suci gledaju na to puno striktnije", pojasnio je Čilić izmijenjeno pravilo, koje je na snazi od ove sezone: "Dobio sam jednu opomenu u prvom setu, a druga znači da igrač gubi jedan servis. U ovoj situaciji smo igrali dugi poen, završen ne mreži, jedini način da to izbjegnem bio je da odmah trčim na osnovnu i serviram. Mi igrači se tek privikavamo na ovu promjenu."

Prvi hrvatski reket istaknuo je da se ovakva odluka suca u stolcu dogodila u pogrešnom trenutku i da je ne smatra dobrom, ali na koncu nije previše značila. Čilić je kasnije breaknuo još jednom, dok je trećim oduzimanjem servisa u posljednjem setu priveo meč kraju.

Na putu do pobjede Marinu je dosta pomogla podrška s tribina, a nada se da će slično biti i u finalu, prisjećajući se naslova Ivana Dodiga iz pretprošle godine: "Nakon Ivana koji je posljednji osvojio, bilo bi lijepo to uzeti, nadam se da će biti dosta publike da to bude lijep dan za Zagreb Indoors".

Ni Južni se nije složio s opomenom Čiliću

Mihail Južni komentirao je i dosuđenu opomenu za Čilića u gemu u kojem je vodeći hrvatski tenisač izgubio servis u trećem setu. Ni on se nije složio s tom odlukom: "Mislim da je bila pogreška što je to dosuđeno. Marin ne uzima puno vremena, možda bi trebalo promisliti o tom pravilu i eventualno ga promijeniti."

U borbi za naslov čeka Jürgen Melzer, koji je u ranijem polufinalu prošao Robina Haasea: "Melzer je, svi znamo, stvarno talentiran igrač. Zna se zalomiti da ima nekoliko poraza od slabijih igrača od njega, ali kada proigra može biti opasan, što je lani pokazao u Memphisu, gdje je osvojio turnir. S njim moram biti oprezan, taktički može biti neugodan, ljevak je, što mijenja igru."

Austrijanac može dosta toga dobiti servisom, što će Čiliću učiniti posao zahtjevnijim: "Dvoranski uvjeti mu stvarno odgovaraju, voli igrati brzo i agresivno, moram servirati tako da bude što više lakših poena."

Mihail Južni priznao je da je prvi hrvatski reket ovog puta pokazao više. "Marin je igrao dobro, teško ga je pobijediti u Zagrebu. Čini se da je u dobroj formi, odigrao je kvalitetna dva meča u Davis Cupu, a dobar je i ovdje", osvrnuo se Rus, koji nije previše žalio što neće obraniti naslov: "Bio je ovo dobar turnir za mene, sezona je tek na početku, pokazao sam dobar tenis. Rezultat nije bio dobar, ali nekada protivnik odigra bolje."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.02.2013. u 02:07
    Isssss...treba prica engleski ko kosorica
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.02.2013. u 00:16
    Ne dobije li Melzera treba ga ispleskati...
    Obrisan korisnik
  • h-tomek09.02.2013. u 22:44
    Čisto sumnjam da bude bolji. Kad se samo sjetim Davis Cupa. I u Torinu je bio servis bio na prilično niskom postotku.Mislim da on mora u svojoj glavi posložiti neke stvari. On, što se tehničke strane tiče, ima sve predispozicije da bude stalno u top 10, ali njegove oscilacije tijekom jednog seta, a... [više na forumu]
    h-tomek
  • Obrisan korisnik09.02.2013. u 21:44
    u finalu će i servis biti bolji
    Obrisan korisnik