Zimski sportovi

Video: Fasth nastavio briljirati u pobjedi Ducksa nad Hawksima, Canucksima šesti trijumf zaredom

Ivan Dominik • srijeda, 13.02.2013.
Video: Fasth nastavio briljirati u pobjedi Ducksa nad Hawksima, Canucksima šesti trijumf zaredom

Od deset odigranih utakmica NHL-a u noći na srijedu, zanimljivije je bilo u Zapadnoj konferenciji, u kojoj je odigrano svega četiri susreta, ali je u čak tri bilo vrlo vatreno i interesantno. Večer je obilježio i legendarni Jaromir Jagr, kao i otkaz Scottu Howsonu, GM-u Columbusa koji je tradeao Ricka Nasha u Rangerse. A baš ti Rangersi s baš tim Nashom, učinili su najveći podvig večeri pobijedivši Boston Bruinse u najzanimljivijoj utakmici Istoka...

Interesantnije nego drugdje sinoć je u NHL-u bilo na Zapadu i to u sljedećim gradovima konferencije: Chicagu, Vancouveru i Edmontonu. Najbolja utakmica večeri odigrana je u Vjetrovitom gradu gdje su domaći Blackhawksi dočekali ove sezone apsurdno jaku i dobru momčad Anaheim Ducksa, s kojom je došao i briljantni švedski vratar Viktor Fasth, 30-godišnji novak u ligi i definitivno najveće (ugodno) iznenađenje sezone.

Howson otpušten

Dosadašnji GM Columbusa i čovjek koji je sudjelovao i bio jedan od glavnih ljudi u najvećoj razmjeni ove sezone, ali i posljednjih godina općenito - razmjeni ponajboljeg igrača kojeg su Jacketsi ikad imali, Ricka Nasha, u NY Rangerse - dobio je otkaz. Scotta Howsona na mjestu GM-a Columbusa najvjerojatnije će zamijeniti Finac Jarmo Kekalainen.

U podjednakoj utakmici kroz tri trećine nije bilo pobjednika, završilo je 2:2, a kako ni produžetak nije dao pobjedničku momčad, moralo se u raspucavanje. Prije toga, nijedna momčad nije poentirala u prvom periodu, već je tek u drugom preko Ryana Getzlafa u 24. minuti Anaheim došao u vodstvo. Ipak, Chicago je u narednih sedam minuta uspio preokrenuti i to pogocima Nicka Leddyja s igračem više te Brandona Saada u razmaku od samo 28 sekundi 11. minute drugog perioda.

Činilo se već kroz posljednju trećinu da će Chicago ostaviti bodove u svom gradu, međutim, Andrew Cogliano je nakon akcije Francoisa Beauchemina i bivšeg igrača Penguinsa kojem je to bila i druga asistencija večeri, Bena Lovejoya, zabio kasni gol za Anaheim i odveo utakmicu u krajnje raspucavanje gdje je odlučeno i pitanje pobjednika.

Tada je na scenu stupio sjajni Fasth i obranio udarce Patricka Kanea i Saada, dok ga je jedino uspio prevariti kapetan Hawksa, Jonathan Toews. Međutim, Šveđaninu su pripomogli i Nick Bonino te Corey Perry, koji su zabili svoje penale Coreyju Crawfordu i time donijeli trijumf "Patkama" od 3:2.

U Edmontonu se pisala povijest, ali tako je gotovo svaki put kada igraju Dallas Starsi, sa svojim legendama, Jaromirom Jagrom i Rayom Whitneyjem. Ovoga puta svijet je ponovno zadužio fantastični Čeh, koji je time pomogao svojim Teksašanima da iz Alberte odnesu puni plijen. Ipak, nije im bilo lako i domaći mladi Oilersi poveli su u za Dallas nesretnoj 13. minuti preko Taylora Halla, kojemu je dodavač bio Jordan Eberle za vodstvo domaćih od 1:0 na kraju prve dionice.

No, u drugoj se Dallas vraća u egal golom Brendena Dillona, ove sezone sjajnog mladog braniča, koji je time zaključio i drugu trećinu utakmice. Međutim, furioznom i efikasnom trećom trećinom Starsi su "protutnjali" do pobjede od 4:1, a tri vezana zgoditka za njih zabili su Šveđanin Eric Nystrom, Jagr i Ryan Garbutt, dok se dvjema asistencijama istaknuo i Vernon Fiddler.

I Kari Lehtonen bio je sjajan kod gostiju s 35 obrana, ali bila je to ipak večer Jaromira Jagra koji je zabio svoj 669. gol (!) karijere u NHL-u čime je na vječnoj ljestvici najboljih strijelaca lige prestigao legendarnog Luca Robitaillea te je sada usamljen na koncu Topa 10 svih vremena u toj rubrici. Bila je to i 11 pobjeda Dallasa nad Edmontonom u zadnjih 12 utakmica, 19. pobjeda Starsa u zadnje 24 utakmice, a završilo je 4:1 za goste.

Posljednja utakmica večeri vremenski gledano, između Vancouvera i Minnesote, veliki derbi igran u Kanadi, također je donijela i priuštila fantastičan hokej i - šestu uzastopnu pobjedu Canucksa. Wild se nije mogao nositi s domaćinima, koji su dominirali tijekom cijele utakmice, premda je bio jako dobar i povremeno opasan. Ipak, dvama ranim pogocima u svakom od prva dva perioda Vancouver je nedostižno poveo i do kraja dvoboja samo dozvolio počasni pogodak Minnesoti.

The Juice, odnosno bek domaćih Kevin Bieksa doveo je Canuckse u vodstvo u prvoj trećini golom s distance, da bi također u prvoj polovici drugog perioda tu prednost poduplao Danac Jannik Hansen. Počasni gol za goste zabio je s igračem više Devin Setoguchi, anulirajući tako Bieksin gol i postavivši konačnih 2:1 za domaće 'Nuckse. U pobjedu Kanađana Roberto Luongo ugradio je odličnih 25 obrana kapituliravši samo jednom.

Na Istoku briljirao Rick Nash, a Rangersi srušili Bruinse. Carolina iznenadila u Newarku, Capitalsi na Floridi

Od utakmica u Istočnoj konferenciji efikasno je bilo na Floridi, a napeto u TD Gardenu. Najbolja utakmica večeri što se Istoka tiče, odigrana je u Bostonu gdje je domaćin igrao protiv NY Rangersa. Utakmica je otvorena golom Šveđanina Carla Hagelina koji igra u velikoj formi, nakon genijalnog dodavanja i asistencije Ricka Nasha. S 1:0 za goste završena je prva trećina, a u u drugoj je već bilo 2:0 poslije pogotka Dereka Stepana. Još jedan Šveđanin, Anton Stralman, dovodi Rangerse u vodstvo od 3:0 u 43. minuti susreta, no Bruinsi su se tada probudili i u posljednjih se 17 minuta uspjeli vratiti u egal.

Prvo je smanjio David Krejči u 49. minuti, da bi minutu i pol prije kraja Nathan Horton pogodio i za 3:2, dok je za oba zgoditka asistirao odlični Milan Lučić. Drugu asistenciju večeri potom je upisao i Nijemac Dennis Seidenberg, koji je zajedno s Patriceom Bergeronom 43 sekunde prije kraja pripremio sve za Branda Marchanda koji nije promašio već je izjednačio pogodivši mrežu Henrika Lundqvista. Rezultatom 3:3 stoga je susret i završen, a nakon produžetka moralo se u raspucavanje. Koje je odlučeno tek u četvrtoj seriji, kada je Tuukku Raska matirao kapetan New Yorka, Ryan Callahan. Prethodno je za Rangerse pogodio Nash, a za Bruinse Marchand, dok su ostali promašivali, no pobjeda je ipak otišla u Madison Square Garden uz 4:3 za Njujorčane.

U ostalim utakmicama koje su također odlučene u raspucavanju ili produžetku, Washington je slavio sa 6:5 u Sunriseu protiv Floride. Pobjedu je Capitalsima donio Troy Brouwer šestim golom sezone nakon 32 sekunde igre u dodatnih pet minuta. Briljirali su njegov dodavač Nicklas Backstrom s dvije asistencije te Aleksandar Ovečkin s dodavanjem i golom za 5:5 niti tri minute prije kraja, kojim je svojoj ekipi omogućio produžetak. Kod domaćina se s dva zgoditka istaknuo sjajni novak Jonathan Huberdeau.

Tampa je izgubila kod kuće u raspucavanju od Montreala. Domaćin se također vratio s 3:0 na 3:3 nakon što su Canadiensi poveli briljantnim golovima Briana Gionte, P.K. Subbana, Travisa Moena te asistencijama Larsa Ellera i Subbana. Međutim, sve što su izgradili kroz prva dva perioda Habsi su uprskali u trećoj kada su dozvolili bekovima Lightninga da ih "torpediraju". Učinili su to Victor Hedman s dva vezana gola i Sami Salo s jednim, no to nije bilo dovoljno za ostanak oba boda u Tampi, jer je Canadiensima u raspucavanju nakon sva tri promašaja domaćih igrača pobjedu donio David Desharnais.

Philadelphia je slavila u gostima kod Winnipega i to u "regularnom" vremenu rezultatom 3:2. Domaće Jetse, u prvom ovosezonskom srazu s Flyersima, u utakmici je držao Andrew Ladd s dva pogotka, ali to nije bilo dovoljno za raspoložene Braydena Schenna, Timonena i McGinna, koji su pogađali za "Narančaste", dok se asistencijama istaknuo Jakub Voraček. Ottawa je s 2:0 nadjačala Buffalo i tako zadržala superiornost na domaćem ledu, a trijumf su joj donijeli Erik Karlsson shorthanded golom te Eric Condra, sve u drugoj trećini. Dok se među vratnicama istaknuo Craig Anderson obranivši sva 42 pokušaja igrača Buffala.

Šestorka večeri

Craig Anderson (SAD/ OTT) - 42/42, 100 posto obrana
Victor Hedman (ŠVE/ TBL) - 2 gola, 2 boda, +/-: +1
P.K. Subban (KAN/ MTL) - 1 gol, 1 asistencija, 2 boda, +/-: 0
Andrew Ladd (KAN/ WPG) - 2 gola, 2 boda, +/-: +2
Jiri Tlusty (ČEŠ/ CAR) - 2 gola, 2 boda, +/-: +2
Aleksandar Ovečkin (RUS/ WSH) - 1 gol, 1 asistencija, 2 boda, +/-: -1

U Newarku su iznenadili gostujući Carolina Hurricanesi koji u zadnje vrijeme igraju u nestvarno dobroj formi te su postali neprepoznatljivi. Prudential Center dočekao je još jedan poraz svojih Devilsa koji su deklasirani uz 4:2, za što su najviše zaslužni bili Jiri Tlusty, sjajni Čeh koji je s dva gola oduševio i drugu noć zaredom te potom i strijelci Jussi Jokinen, s igračem više, i Patrick Dwyer, dok se asistencijama istaknuo Eric Staal. Ryan Carter i odlični Ilja Kovalčuk zabijali su za domaće.

Počeli smo sa Zapadom, sa Zapadom treba i završiti. Najmanje atraktivan dvoboj večeri viđen je u Nashvilleu gdje su domaći Predatorsi slavili protiv San Josea. Odlučio je samo jedan pogodak i to u trećoj minuti produžetka nakon što je utakmica okončana bez golova. Briljirali su finski vratari Pekka Rinne s 25 obrana za domaće i Antti Niemi s obranom manje kod Sharksa. Pogodak vrijedan drugog boda za Predse postigao je Colin Wilson, poslije akcije Ryana Ellisa i Davida Legwanda, za konačnu i minimalnu pobjedu Nashvillea.

Foto: Wikipedia, Judd Furlong

NHL

24.06.2013.
Boston Bruins2:3Chicago Blackhawks
22.06.2013.
Chicago Blackhawks3:1Boston Bruins
19.06.2013.
Boston Bruins5:6 *Chicago Blackhawks
17.06.2013.
Boston Bruins2:0Chicago Blackhawks
15.06.2013.
Chicago Blackhawks1:2 *Boston Bruins
12.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Boston Bruins
08.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Los Angeles Kings
07.06.2013.
Boston Bruins1:0Pittsburgh Penguins
06.06.2013.
Los Angeles Kings2:3Chicago Blackhawks
05.06.2013.
Boston Bruins2:1 *Pittsburgh Penguins
04.06.2013.
Los Angeles Kings3:1Chicago Blackhawks
03.06.2013.
Pittsburgh Penguins1:6Boston Bruins
02.06.2013.
Chicago Blackhawks4:2Los Angeles Kings
01.06.2013.
Pittsburgh Penguins0:3Boston Bruins
Chicago Blackhawks2:1Los Angeles Kings

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!

NHL

24.06.2013.
Boston Bruins2:3Chicago Blackhawks
22.06.2013.
Chicago Blackhawks3:1Boston Bruins
19.06.2013.
Boston Bruins5:6 *Chicago Blackhawks
17.06.2013.
Boston Bruins2:0Chicago Blackhawks
15.06.2013.
Chicago Blackhawks1:2 *Boston Bruins
12.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Boston Bruins
08.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Los Angeles Kings
07.06.2013.
Boston Bruins1:0Pittsburgh Penguins
06.06.2013.
Los Angeles Kings2:3Chicago Blackhawks
05.06.2013.
Boston Bruins2:1 *Pittsburgh Penguins
04.06.2013.
Los Angeles Kings3:1Chicago Blackhawks
03.06.2013.
Pittsburgh Penguins1:6Boston Bruins
02.06.2013.
Chicago Blackhawks4:2Los Angeles Kings
01.06.2013.
Pittsburgh Penguins0:3Boston Bruins
Chicago Blackhawks2:1Los Angeles Kings