Nogomet

Olić i Perišić protiv Mandžukića, Stara dama gostuje u Rimu

Sportnet • petak, 15.02.2013.
Olić i Perišić protiv Mandžukića, Stara dama gostuje u Rimu
Foto: EPA

Nakon uzbuđenja u Ligi prvaka red je ponovno na nacionalna prvenstva. Dok Englezi uglavnom miruju i rješavaju obveze u FA kupu, ostatak najjačih europskih liga u punom je pogonu. Izdvajamo hrvatski dvoboj u Bundesligi i derbi u Rimu između domaće Rome i vodećeg Juventusa.

Novo bundesligaško kolo otvorit će se sigurno najzanimljivijim okršajem za hrvatske ljubitelje tamošnjeg nogometa. Na jednoj strani bivši Bavarac Olić te Perišić i njihov Wolfsburg u potrazi za plasmanom u gornju polovicu ljestvice, a s druge strane nezaustavljivi bivši Vuk Mandžukić i njegov minhenski stroj. Sjajna bi to mogla biti utakmica, uz puno napadačkog nogometa na obje strane terena. Prava poslastica, iako će Bayern sigurno barem malo mislima biti u skorašnjem dvoboju s Arsenalom u Ligi prvaka.

HSV će u subotu nakon sjajne prošlotjedne pobjede u Dortmundu pokušati nadigrati i drugu Borussiju, onu iz Mönchengladbacha, ali bez ozlijeđenog prvog vratara Adlera i Iličevića. U prvom sastavu trebao bi se naći Badelj, a novim bodovima mogli bi na mjesta koja vode naredne sezone u Europu.

Eintracht će predvođen Lakićem svoju priliku tražiti u subotu kod možda i pomalo umorne dortmundske Borussije, nakon njena gostovanja u Ligi prvaka u Donjecku. Aktualni prvak ne smije si dopustiti i drugi uzastopni poraz, ali ekipa iz Frankfurta igra odličan nogomet, imaju samo dva boda zaostataka iza Crno-žutih i pobjedom ih mogu preskočiti na ljestvici. Prema najavama, Pavlović će još pričekati na nastup u Werderu, kojem u goste dolazi Santinijev Freiburg, a izvan prve ekipe je i Klasnić, koji će s klupe čekati šansu u domaćem dvoboju Mainza sa Schalkeom, još jednim njemačkim sudionikom osmine finala Lige prvaka.

Barceloni je do kraja prvenstva ostalo tek dovršiti posao, pred njima su sada obveze u Ligi prvaka koja tako dolazi u središte zbivanja, stoga se ne bi trebalo pretjerano čuditi da u 24. kolu Granada na svom travnjaku uspije iznenaditi favorite, a svakako vrijedi istaknuti da je prije dva kola bodove tu ostavio i Real Madrid, a kolo prije ovog je slavila i na gostovanju kod Deportiva.

Porazom od Rayo Vallecana madridski Atletico je napravio korak unazad u odnosu na Real i njihovu borbu za drugu poziciju, a sada ih čeka novo gostovanje kod neugodnog Valladolida koji još uvijek gaji nade u jedno od europskih mjesta. Kiks gradskih rivala sigurno bi razveselio pristalice Kraljevskog kluba koji je na svom stadionu veliki favorit protiv Rayo Vallecana, istog onog koji ih je približio poziciji broj dva, ali i koji se nalazi u borbi za Ligu prvaka.

Malaga, Betis, Sociedad i Valencia su također u borbi za jackpot u vidu "jedinog" slobodnog mjesta za elitno europsko natjecanje, a zasigurno najlakši zadatak čeka Šišmiše koji na svom stadionu igraju protiv Mallorce. Izravni konkurenti u borbi za opstanak, Osasuna i Zaragoza, međusobno će se boriti za vrlo važne bodove, dok je teško očekivati da će još jedan davljenik, Celta, uspješno proći kroz predgrađe Madrida.

25. kolo u talijanskoj Serie A se odigrava kroz četiri dana, a prvi će na scenu stupiti igrači Milana i Parme u petak. Rossoneri su u pozitivnom nizu, no prošlog vikenda su izgubili četvrto mjesto od Intera, te će htjeti na svom terenu vratiti tu poziciju. Balotelli je u prva dva nastupa zabio tri gola i Allegri će mu ponovno pružiti priliku od prve minute.

Derbi kola u subotu igraju Roma i Juventus premda je to sraz devetog i prvog na tablici. Rimljani su još uvijek bez trenera nakon otkaza Zemanu, te će pomoćnik Andreazzoli pokušati povesti Giallorosse do prve prvenstvene pobjede u 2013. godini. Juve je, s druge strane, u sjajnoj formi i raspoloženju posebno nakon visoke pobjede protiv Celtica u Ligi prvaka.

Kovačić bi trebao konkurirati za Inter i u Firenzi nakon vrlo dobre igre u Europskoj ligi, a ostaje za vidjeti hoće li Mazzarri dati Radoševiću priliku za debi nakon što je zabio dva gola u mladom sastavu. Hrvatski napadački dvojac Livaja - Budan ide na noge Torinu, dok će Vukušić drugi gol za Pescaru tražiti protiv Cagliarija. U ponedjeljak kolo zaključuje Lazio gostovanjem kod pretposljednje Siene.

Paris Saint Germain stekao je sada već osjetnih šest bodova prednosti na vrhu Ligue 1, a pokušat će ih sačuvati u nedjelju navečer na gostovanju kod Sochauxa, koji se bori za opstanak. Momčad Carla Ancelottija uspješna je bila i pod tjednom u Ligi prvaka te skla prednost pred uzvrat protiv Valencije, a debitirati bi napokon mogao i David Beckham. Sve u svemu, očekuje se novi korak pariškog prvoligaša prema naslovu prvaka.

Drugoplasirani Lyon za nedavne će se kikseve, nakon gostovanja kod Tottenhama u Europskoj ligi, pokušati iskupiti u derbiju protiv Bordeauxa, koji je pak u četvrtak odmjerio snage s Dynamom iz Kijeva. Tako će važan čimbenik u nedjelju poslijepodne biti tko se uspio bolje odmoriti. Momčad s Gerlanda, kao i trećeplasirani Marseille, sada moraju paziti i na bitku iza svojih leđa jer su im se konkurenti primakli na nevelike zaostatke.

Pred Marseilleom je domaći okršaj sa Valenciennesom, a vrlo bi dobar - i važan - trebao biti i susret otvaranja 25. kola, onaj između Lillea i Rennesa. Saint Etienne svoju će visoku četvrtu poziciju čuvati protiv Reimsa, dok će posljednjeplasirani dvojac, Troyes i Nancy, morati na noge Toulouseu i prvaku Montpellieru.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Torca-Dubrava16.02.2013. u 23:13
    care Manđo.....pravi si Đilkoš
    Torca-Dubrava
  • Obrisan korisnik15.02.2013. u 21:39
    Nije to to bez Engleske...Mogli ste barem FA kup najavit.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.02.2013. u 21:28
    Prije Bayerna je igrao u Wolfsburgu dvije sezone.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.02.2013. u 21:25
    zašto ga nije proslavio??
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.02.2013. u 21:09
    Mandžukić upravo zabio golčinu, škarice, 15. gol sezone, nije ga proslavio... respekt! :)
    Obrisan korisnik