Zimski sportovi

Otpušten najdugovječniji franšizni trener američkih sportova poslije Gregga Popovicha

Ivan Dominik • srijeda, 20.02.2013.
Otpušten najdugovječniji franšizni trener američkih sportova poslije Gregga Popovicha

Slavna NHL franšiza Buffalo Sabres otpustila je svog dosadašnjeg i dugogodišnjeg trenera, Lindyja Ruffa, zbog loših rezultata. S "novim" Sabresima Ruff je katastrofalno ušao u sezonu unatoč jakoj i perspektivnoj ekipi te je stoga dobio otkaz, premda je klub vodio od davne 1997. godine, čime je bio drugi najdugovječniji trener američkih sportova uopće...

Nakon poraza od Winnipeg Jetsa u First Niagra Centru, dakle na domaćem ledu, Buffalo Sabresi otpustili su svog glavnog trenera, Lindyja Ruffa.

Vijest je to koja je iznenadila i šokirala hokejski svijet, a pogotovo NHL jer je Ruff dosad na klupi Sabresa bio punih 15 godina, te je ove sezone bio i najdugovječniji trener NHL-a i drugi najdugovječniji trener gledajući sve američke sportove - nakon trenera NBA ekipe San Antonio Spursa, Gregga Popovicha, koji Spurse vodi od 1996. godine.

Sabrese je Ruff vodio od sezone 1997./1998., ali strpljenje nadređenih izgubio je zajedno s utakmicom protiv Winnipega koju su u Buffalu Kanađani dobili rezultatom 2:1. Odluka je obznanjena u srijedu navečer, niti 24 sata nakon poraza od Jetsa, a nasljednik legendarnog trenera još uvijek nije poznat.

Anaheim produžio s Fasthom

Iako je trebao biti jedna od najvećih zvijezda nadolazećeg ljetnog prijelaznog roka, švedski vratar Viktor Fasth ostat će među Anaheim Ducksima još dvije godine, nakon što je produžio ugovor sa svojom sadašnjom ekipom. Šveđanin je ove sezone oduševio u NHL-u u svojoj rookie sezoni, postao je u pojedinim trenucima i najbolji vratar lige te je istisnuo Jonasa Hillera, dugogodišnjeg prvog vratara Ducksa, sa svog mjesta pobijedivši u osam utakmica zaredom. Preporođeni Ducksi su očito bili i više nego zadovoljni viđenim pa su već sada vezali svog golmana nešto dužim ugovorom.

Buffalo je ove sezone katastrofalan, dok ni prošlih godina nije pružao željene i tražene rezultate, premda se lani do 82. utakmice sezone borio za doigravanje u koje je i mogao ući. No, nakon nekoliko loši(ji)h sezona, smatralo se da će "novi" Sabresi predvođeni odličnim igračima poput Thomasa Vaneka (trenutno najbolji strijelac lige), kapetana Jamesa Pominvillea i Drewa Stafforda te novijih akvizicija u klub: Stevea Otta, Ville Leina i Codyja Hodgsona, koji su trebali biti pojačanja, biti znatno uspješniji. Pogotovo od trenutnog omjera 6-10-1 nakon trećine sezone i 13 skupljenih bodova s kojima su Sabresi treća najlošija momčad Istočne konferencije i najgora ekipa u svojoj Northeast diviziji koju prevodi Montreal.

Zbog svega toga je okrivljen i naposljetku otpušten Ruff, čovjek od kojeg je dugovječniji u klubu i oko njega bio valjda samo legendarni komentator utakmica Buffala Rick Jeanneret, i trener koji je Sabrese u njihovim najboljim danima za vrijeme Dominika Hašeka i Pavela Burea odveo do finala Stanley Cupa 1999. godine. Također, većinu je svoje karijere kao igrač proveo među Sabresima, a trenerski mu je skor u posljednjih gotovo 16 godina bio 562-452-84 uz 74 remija.

Foto: Wikipedia, Arnold C

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.02.2013. u 23:31
    Šokantno je iz perspektive toga da je uz Jeaneretea bio lice franšize, ali gledajući igru i rezultate već me neko vrijeme čudi da ga još drže. Čini mi se da je za Ruffa početak kraja bila akvizicija Leina, koji je potpisan na ogroman ugovor, a ne daje ama baš ništa.
    Obrisan korisnik