Košarka

Cibona želi pobjedu olakšanja, sudar s obostrano velikim ulogom

Iz Doma Dražena Petrovića:Ivor Krapac • petak, 22.02.2013.
Cibona želi pobjedu olakšanja, sudar s obostrano velikim ulogom
Foto: Kristijan Komarica

Poslije dva uzastopna domaća poraza u ABA ligi i sveukupno dvije izgubljene utakmice u nizu u ovom natjecanju, Cibona će u subotu poslijepodne u 22. kolu u Domu Dražena Petrovića ugostiti Split. Bit će to ogled momčadi koje su trenutno s pobjedom više od posljednjeplasiranog Szolnoki Olaja i bore se za ostanak u ligi, a subotnja pobjeda bi i jednima i drugima značila jako puno u borbi za izbjegavanje dna ljestvice...

"Strawberry je od prvog dana maksimalno korektan"

Cibonin trener dotaknuo se i statusa DJ-a Strawberryja, koji je nedavno imao ponudu njemačkih Brose Basketsa, ali ostao je među Vukovima: "Moram naglasiti da je Strawberry od prvog dana maksimalno korektan, pozitivna je osobnost i pravi je profesionalac. Ima menadžera koji osluškuje što se događa, a kako imamo Šarića, puno skauta dolazi na naše utakmice i samim time vidi se Strawberryja. On je dio tima i štogod mi odlučimo, on će ispoštovati."

"Mislim da je njegov agent forsirao priču o odlasku jer to gleda kroz još jednu proviziju ove sezone. Mi smo gledali na to da postavimo odštetu koja je takva da se odbije, prekvalitetan je s obzirom na igračku i ljudsku stranu da ga izgubimo u ovom dijelu sezone", dodao je Lutz.

Tražeći bijeg iz opasne zone, Cibona i Split će se u subotu s početkom u 16 sati u Domu Dražena Petrovića sresti u 22. kolu ABA lige. Vukovi i Žuti će u utakmicu ući s omjerom 7-14, uz pobjedu više od Szolnoki Olaja, koji je na posljednjem mjestu, a završnicu lige moći će igrati rasterećeno, za razliku od Cibone i Splita. Mađari već imaju osiguranu pozivnicu za sljedeću sezonu, čak i ako završe na dnu ljestvice.

"Utakmica ne treba posebnu najavu s obzirom da ima obilježje derbija začelja, dobro je prepoznato da je ovaj susret odlučujuć kada se govori o ostanku u ABA ligi. Bez obzira što do kraja ima još utakmica, ne treba skrivati značaj ove", opisao je trener Vukova Danijel Lutz, koji će od svoje momčadi u subotu tražiti agresivnost u obrani i napadu, što želi vidjeti tijekom svih 40 minuta.

Lutz je istaknuo da je takav pristup potreban bez obzira u kakvom će sastavu biti Žuti iz Splita, s Nikolom Vujčićem ili bez njega. Spominjući da je potreban oprez, Cibonin trener prisjetio se domaćeg poraza njegove momčadi sredinom siječnja.

"Svjedoci smo da smo protiv Krke koja je bila praktički desetkovana ozljedama izgubili kod kuće. Kriterij neće biti je li Split oslabljen, nego to hoćemo li moći imati agresiju i trčanje, kao što je, primjerice, bio slučaj protiv Zadra u Kupu", ustvrdio je šef struke Vukova.

"Vjerujem da ćemo to izvući vrlo kvalitetno"

Borba za ostanak u ligi je psihološki opterećujuća, ali Danijel Lutz vjeruje da će se Vukovi izvući - bez obzira na nekoliko propuštenih prilika, uključujući onu kod Radničkog u Kragujevcu početkom tjedna.

"Situacija je u prošloj utakmici bila takva da smo realno trebali dobiti, kada se dogodi da izgubiš na takav način i pogledaš ono što je realno na tablici, ta pobjeda fali. No, kada bismo se vrtili oko toga što smo ove sezone propustili, ne bismo daleko došli. Moramo okrenuti momčad prema onome što dolazi u budućnosti, vjerujem da ćemo to izvući vrlo kvalitetno u završnici lige", rekao je Cibonin trener.

Kako su Cibosi izgubili posljednje dvije utakmice u ABA ligi u Domu Dražena Petrovića, Lutz je rekao da postoji malo opterećenje igranja na domaćem parketu, ali vjeruje i da se to neće ponavljati. Govoreći o glavnim adutima Žutih, Cibonin trener nije bio siguran koga će sve Mladen Erjavec voditi u Zagreb, a istaknuo je da bi Vujčićev nastup ili izostanak napravio razliku. No, spomenuo je i druge.

"Svjesni smo šuterskog ranga Splita, bilo Mimice ili Subotića i Vukušića, a ne smijemo podcijeniti ni njihovu unutarnju liniju, osobito malog Sobina koji može igrati na dvije pozicije i praviti nam probleme, kao što je već pokazao kada je igrao protiv nas", zaključio je Danijel Lutz, koji će u subotu najvjerojatnije imati sve igrače na raspolaganju.

U ranijem dijelu tjedna su probleme s ozljedama vukli Andrija Žižić i Davor Kus, a Pavle Marčinković mučio se s prehladom. No, i njih trojica trebali bi biti spremni za utakmicu.

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.02.2013. u 00:29
    U ABA ligi samo Split ima dusu...
    Obrisan korisnik
  • pikepiletina22.02.2013. u 19:30
    najjači je Lutz kad pokušava prebaciti ulogu favorita na prepolovljeni Split. najprije dovodi u pitanje Vujčićevo igranje (ne brini - STVARNO je ozlijeđen), a onda Sobina okarakterizira kao opasnog, polivalentnog centra koji može igrati na 2 pozicije. na koje 2 pozicije?! pa čovjek ne može pogoditi... [više na forumu]
    pikepiletina
  • Obrisan korisnik22.02.2013. u 15:52
    p.s. što se jadode tiče...ako ga je euroligaš Brose htio, onda nekog vraga vrijedi! jer njemci znaju uzeti dobre amere za neveliku lovu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.02.2013. u 15:43
    manageri, prijelazni rok koji traje praktički cijelu sezonu (a ne samo 2X u sezoni, kao u nogometu npr) i ugovori na mjesec dana će uništiti euro košarku! osim 5-6 najbogatijih klubova svi tijekom sezone mjenjaju rostere k'o gače!klubovi promijene po 20-tak igrača....to nije normalno! p.s. kao da... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.02.2013. u 15:19
    Ne znam koliko je plačen ali ok je igrač. Nije za Barcu ali u Ciboni vredi.
    Obrisan korisnik