Rukomet

Bičanić sjajan u Francuskoj, solidan u Europi

Sportnet • ponedjeljak, 25.02.2013.
Bičanić sjajan u Francuskoj, solidan u Europi
Foto: Marlon Janiček

Završena je glavna runda Lige prvaka, za nekoga bolje, za one koji su ispali, lošije. Damir Bičanić je privukao pažnju odličnim izdanjem u francuskom prvenstvu, kao i u pobjedi svoje momčadi u zadnjem kolu Lige prvaka. Čestitke na sjajnoj igri zaslužio je i Vedran Zrnić, koji je u dvije utakmice skupio 12 golova...

Pripremili: Ivana Strahija, Damir Žbulj, Mihaela Bradovski, Zvonka Keliš, Igor Šestak

Igrač vikenda

Damir Bičanić (Chambéry): Nakon remija i poraza francuski doprvak u trećem je ovogodišnjem kolu napokon stigao i do prvenstvene pobjede. Na putu do 32:30 slavlja nad Aixom briljirao je upravo hrvatski reprezentativac Damir Bičanić. Bičanić je u ovu pobjedu ugradio osam pogodaka od 12 pokušaja te je time zaslužio ne samo epitet najboljeg strijelca svoje momčadi, već i na čitavom susretu. Posebno raspoložen bio je u prvih 15 minuta dvoboja; taj je period zaključio učinkom 4/5. U uvjerljivom trijumfu nad St. Peterburgom (33:19) u Ligi prvaka Bičanić je precizan bio tri puta.

Ugodno iznenađenje

Vedran Zrnić (Gummersbach): U posljednjih sedam dana Gummersbach je odigrao dvije utakmice, a u njima upisao polovičan učinak - pobjedu nad Göppingenom i poraz od Lübbeckea. Dok je njegova momčad prilično nekonstantna, Zrnić nakon zimske stanke igra odlično. U svakoj od spomenutih utakmica zabio je po šest golova i bio među najboljim pojedincima u redovima Gummersbacha. Protiv Göppingena mu sedmerci nisu išli (1/3), ali je iz igre zabio čak pet golova, od toga četiri u periodu od 43. do 50. minute. Tri dana kasnije dva je pogotka zabio iz sedmeraca, a preostale iz igre, no nije uspio spriječiti poraz svog kluba na gostovanju kod Lübbeckea.

Forma u usponu

Blaženko Lacković (HSV Hamburg): Iz tjedna u tjedan igra sve bolje i čini se kako je neugodna ozljeda napokon iza njega. U jedinoj ovotjednoj utakmici HSV-a, onoj protiv Montpelliera u posljednjem kolu Lige prvaka istaknuo se s četiri postignuta pogotka i pomogao svojoj momčadi da upiše pobjedu rezultatom 35:33 i osvoji prvo mjesto u svojoj skupini. Lacković je tijekom utakmice prema vratima Francuza šutirao pet puta i samo jedan njegov pokušaj nije bio uspješan, a posebno važna dva pogotka zabio je u završnih pet minuta utakmice. Pomagao je i u obrani te zaradio jedno isključenje na dvije minute.

Mirko Alilović (Veszprém): Nakon vrlo blijedih deset minuta u susretu protiv Kiela, u kojima nije uspio upisati niti jednu obranu, vratar hrvatske reprezentacije vratio se izdanjima s početka ove godine u velikom okršaju protiv Atletico Madrida. Gosti iz Španjolske u prvom su poluvremenu postigli osam zgoditaka, ukupno njih 19, a jedan od krivaca za to je upravo vratar mađarskog prvaka s 12 obrana.

Drago Vuković (TuS N-Lübbecke): Vrlo uspješan tjedan je iza Lübbeckea i Drage Vukovića. Na gostovanju kod jakog Magdeburga osvojili su bod, a hrvatski je igrač u toj utakmici zabio dva pogotka, oba u prvom poluvremenu. Tri dana kasnije Lübbecke je ugostio Gummersbach i slavio s 29:26, a Vuković je bio odličan sa šest postignutih pogodaka, po tri u svakom poluvremenu. Utakmicu je završio i sa žutim kartonom te jednim isključenjem da dvije minute.

Stipe Mandalinić: (CO Zagreb) Rukometaši CO Zagreba u proteklom su se tjednu oprostili od novih izazova na europskom tlu, točnije, u borbi za naslov prvaka Europe. U posljednjem dvoboju natjecanja po skupinama u zagrebačku je Arenu stigla momčad Kadetten Schaffhausena koju je hrvatski prvak uspješno i uvjerljivo svladao. Među najboljim Zagrebašima na terenu ponovno se našao mladi hrvatski reprezentativac koji je mrežu Švicaraca zatresao čak osam puta.

Ivan Ninčević (Füchse Berlin): S vrlo dobrih pet postignutih golova Ninčević je pomogao Lisicama da trijumfom završe grupnu fazu natjecanja u Ligi prvaka. Berlinski je klub protiv Pick Szegeda slavio s 29:24, a bila mu je to jedina prošlotjedna utakmica. Novi veliki ispit očekuje ga u utorak kada će u sklopu 22. kola Bundeslige gostovati kod Kiela.

Nikola Špelić (Maribor Branik): Više ne spada u nikakvu kategoriju iznenađenja kada Nikola Špelić bude najefikasniji igrač svog Maribora. Ovosezonski uzlet mladog beka u slovenskom prvenstvu popraćen je i odličnim partijama i u europskim nastupima u Kupu EHF-a. U trećem kolu skupine C u goste im je stigla poljska Wisla, a Špelić je Marina Šegu po loptu u mrežu poslao sedam puta. Maribor se s dvije pobjede i jednim neodlučenim rezultatom nalazi na vrhu poretka s realnim izgledima za plasman među osam najboljih ekipa ovog natjecanja.

Željko Musa (Kielce): Iza hrvatskog pivota je odlični tjedan. Prošlog utorka je Kielce upisalo još jednu pobjedu u PGNiG poljskoj ligi i u 17. kolu s 37:22 porazilo Szczecin, a Musa je postigao čak četiri pogotka iz šest pokušaja. Nakon toga je Kielce odradilo i susret desetog kola Lige prvaka i u Velenju pobijedilo s 25:29. Musa je bio u početnoj postavi i postigao je jedan gol.

Ljubo Vukić: (Meškov Brest) Bjeloruska je momčad nastavila s vrlo dobrim rezultatima i predstavama, naime, na svom je terenu protekle subote ugostila našički Nexe kojeg je svladala s pet pogodaka razlike čime je zadržala vodeću poziciju u SEHA ligi. Među najboljima u dresu Meškova ponovno se našao njihov kapetan i bivši Zagrebaš koji je sedam puta tresao mrežu Našičana.

Na standardnoj razini

Ivano Balić: (Atletico de Madrid) Polovičan su uspjeh ostvarili rukometaši španjolskog i europskog rukometnog prvaka, naime, prvo su u utorak, u domaćem prvenstvu, bili bolji od Palme del Rio da bi potom za vikend snage odmjerili s mađarskim Veszpremom u sklopu posljednjeg kola natjecanja po skupinama Lige prvaka. U susretu u kojem je trener Talant Dujšebajev odlučio odmarati svoje najvažnije karike budući da ni o čemu nije odlučivao, Mađari su slavili sa sedam pogodaka razlike. Hrvatski virtuoz bio je jedan od pošteđenih koji se nije našao ni u zapisniku, dok je prethodno u Ligi Asobal bio strijelac dva pogotka.

Luka Stepančić (Croatia osiguranje Zagreb): Primjetan je bio umor od naporne i iscrpljujuće sezone na mladom Stepančiću u dvoboju posljednjeg kola skupine D Lige prvaka. Fantastično je otvorio susret, zabio u ranoj fazi utakmice tri pogotka, ali je uskoro morao potražiti osvježenje na klupi. Kasnije ga je trener poštedio nekih obrambenih zadaća, a do kraja susreta uspio je ukupno zabiti šest golova, čime se izjednačio s kapetanom Horvatom na 12. mjestu liste strijelaca Lige prvaka. Postigao je 51 pogodak.

Marko Kopljar (PSG Handball): Rezultatom 35:28 pariški je sastav svladao domaći Créteil i time nastavio svoj stopostotan niz. Hrvatski reprezentativac Marko Kopljar u prva je dva ovogodišnja susreta postigao ukupno deset zgoditaka (dva puta po pet), a proteklog se petka u strijelce upisao četiri puta. Desni vanjski PSG-a dodao je tome jedno isključenje, dvije izgubljene lopte, ali i nekoliko vrhunskih asistencija svojim suigračima. Philippe Gardent ima razloga biti zadovoljan konstantnošću forme svog vanjskog igrača.

Jakov Gojun: (Atletico de Madrid) Momčad iz Madrida u tjednu iza nas stigla je do novoga slavlja u domaćem prvenstvu da bi potom pretrpjela poraz kod mađarskog Veszprema u posljednjem kolu natjecanja po skupinama Lige za prvaka. Hrvatski reprezentativac, osim svoje standardne obrambene uloge, zabilježio je svoj učinak i u napadu. Palmi del Rio zabio je dva gola, a Mađarima jedan.

Zlatko Horvat (Croatia osiguranje Zagreb): Kapetan Horvat možda nije bio najbolji strijelac, ali je zato u dvoboju 10. kola Lige prvaka bio sigurno jedan od glavnih igrača CO Zagreba. Bio je glavni motivator i pokretač ekipe, u strijelce se upisao četiri puta, a u završnici oba poluvremena ga je Goluža uspješno odmorio. Matulić je svoju minutažu iskoristio s dva pogotka, dok je svoj debitantski nastup u Ligi prvaka upisao i klinac Bruno Butorac, koji si je večer za pamćenje uljepšao i jednim postignutim golom.

Igor Vori (HSV Hamburg): Iako ponovno vrlo dobar, Vori u posljednjih sedam dana nije bio napadački raspoložen kao u prethodnim tjednima. U važnu pobjedu HSV-a nad Montpellierom ugradio je tri svoja pogotka, sva tri u prvom poluvremenu. Nije imao nijedan promašaj, a utakmicu je završio s jednim žutim kartonom i jednim isključenjem na dvije minute.

Hrvoje Batinović (Croatia osiguranje Zagreb): Batinović je postao prva Golužina opcija za poziciju lijevog krila, a u dvoboju sa Schaffhausenom u subotu u zagrebačkoj Areni zabio je dva pogotka.

Denis Špoljarić (Füchse Berlin): U pobjedi Füchsea nad Pick Szegedom odradio je svoju uobičajenu obrambenu rolu. U strijelce se nije upisao, a obrambenim akcijama pomogao je svom klubu da ograniči Mađare na samo 24 postignuta pogotka. Obrana Lisica bit će na daleko većem iskušenju u utorak kada ju u Bundesligi očekuje gostovanje kod Kiela.

Josip Valčić (Croatia osiguranje Zagreb): Mlađi brat Valčić odigrao je jednu solidnu utakmicu protiv Schaffhausena, iako niti ona nije protekla bez nekoliko njegovih pogrešaka i promašenih prilika. Joso se u listu strijelaca na kraju upisao četiri puta i važno je za Zagrebaše i njihove nadolazeće nastupe u regionalnoj SEHA ligi, u odsustvu Slovenca Špilera, kako Valčić može donekle povezati konce njihove igre.

Mate Šunjić (Nexe): Našički rukometni kolektiv je nakon napornog puta u Bjelorusiju izgubio u Brestu od Meškova s -5. Šunjić je s ostatkom ekipe odigrao mnogo bolji drugi dio i upisao šest obrana, no to nije bilo dovoljno da se zaustavi raspoloženi domaćin.

Forma u padu

Marino Marić (Croatia osiguranje Zagreb): Nastavlja se promjenjiva igra prvog pivota CO Zagreba. Nakon dobre predstave u Barceloni, nije ostavio zapaženi trag u dvoboju posljednjeg kola Lige prvaka sa švicarskim Schaffhausenom. Priliku je umjesto njega u napadu dobio Brozović, koji je postigao ukupno šest pogodaka i tako potvrdio kako trener na njegove usluge itekako može računati.

Domagoj Duvnjak (HSV Hamburg): Momčad iz Hamburga prošlog je tjedna imala tek jednu obavezu, utakmicu protiv Montpelliera u Ligi prvaka, dok u Bundesligi nije nastupala. Francuze je iz Njemačke ispratila s porazom rezultatom 35:33, no Duvnjak u toj utakmici nije bio na svojoj uobičajenoj razini. Postigao je samo jedan pogodak iz pet pokušaja, a da to nije bio njegov dan svjedoče i tri izgubljene lopte. Priliku za povratak u formu imat će već u srijedu u Bundesligi protiv Hannovera.

Lovro Šprem (Croatia osiguranje Zagreb): Evidentno je kako je nešto 'puklo' na relaciji Goluža - Lovro Šprem. Na početku sezone bio je prva napadačka, ali i obrambena opcija Zagrebaša, sudjelovao je u pohodu Hrvatske na svjetsku broncu, ali u nastavku klupske sezone izgubio je trenerovo povjerenje. Lovro je u subotu sa Schaffhausenom dobio određenu manju minutažu, u kojoj je postigao jedan pogodak te zaradio jedno (nepotrebno) isključenje.

Petar Metličić (Montpellier): Montpellier je u srijedu svladao posljednji Billere s uvjerljivih 38:28, prvi puta bez Pere Metličića u zapisniku od početka ove sezone. Nekoliko dana kasnije u 33:35 poraz u Hamburgu Pero je postigao jedan zgoditak, uz tek taj jedan šut prema protivničkim vratima.

Klupa, tribina, doktori

Filip Ivić: (CO Zagreb) Hrvatski rukometni prvak u subotu se pred svojom publikom uvjerljivom pobjedom nad Kadetten Schaffhausenom oprostio od daljnjeg natjecanja u Ligi prvaka te se sada okreće obavezama u Regionalnoj ligi. Mladi hrvatski vratar u susretu je mjesto među vratnicama prepustiti morao Ivanu Stevanoviću koji je ponovno pokazao odličnim.

Robert Markotić: (Meškov Brest) Rukometaši bjeloruskog Meškov Bresta proteklog su tjedna odradili tek jedan susret, no itekako važan. Naime, u sklopu Regionalne lige u goste im je stigla momčad našičkog Nexea koja se kući vratila s porazom s pet pogodaka razlike. Priliku da zaigra nakon što oporavka od ozljede dobio je i bivši Našičanin koji se pritom nije upisao u listu strijelaca.

Manuel Štrlek, Ivan Čupić, Denis Buntić (Kielce): Prva dvojica i dalje su out zbog ozljeda, dok je Denis Buntić bio u zapisniku protiv Gorenja u Velenju, te se počeo vraćati u formu nakon ozljede, pa trenira s momčadi normalno.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!