Zimski sportovi

Video: Crosby nije uspio proslaviti Jeffreyjev rođendan, Chicago 20 utakmica bez čistog poraza

Ivan Dominik • petak, 01.03.2013.
Video: Crosby nije uspio proslaviti Jeffreyjev rođendan, Chicago 20 utakmica bez čistog poraza

Velikih i uzbudljivih 11 utakmica donio je četvrtak u NHL-u, a šest je utakmica odigrano na puno interesantnijem Istoku. Pittsburgh Penguinsi poraženi su u Raleighu od braće Staal zbog čega je pokvareno rođendansko slavlje Dustina Jeffreyja. Rangersi su deklasirali Tampu u MSG-u, dok je Dion Phaneuf donio pobjedu Leafsima u produžetku utakmice protiv Islandersa. Najvažniji događaj na Zapadu bila je pobjeda Chicaga u St. Louisu i produžetak velike serije na jubilarnih 20 utakmica...

Središnja utakmica večeri, u kojoj se najviše toga događalo, odigrana je u Raleighu između domaće ekipe Carolina Hurricanesa i gostujućih "Pingvina" iz Pittsburgha. Bila je to prva međusobna utakmica tih dvaju ekipa otkad je Brandon Sutter kao kapetan 'Canesa prešao u Penguinse, dok je u suprotnom smjeru otišao Jordan Staal. Također, bio je to sraz treće i druge momčadi lige, kao i dvoboj dvaju velikih kapetana, Erica Staala i najboljeg hokejaša današnjice te predvodnika asistenata i najboljih igrača u cijeloj ligi - Sidneyja Crosbyja.

Slika 1 od 1.

U odsustvu također jednog od najboljih igrača svijeta, Jevgenija Malkina, koji će Penguinsima nedostajati kao što je, otprilike, Chicago Bullsima nedostajao Derrick Rose, The Next One je morao preuzeti sve u svoje ruke. I preuzeo je. Pittsburgh je u prvoj trećini bio daleko bolja momčad, dominirao je, a Sid se poigravao isfrustriranim Timom Gleasonom i braničima Hurricanesa. Međutim, bila je to trećina za zgrijavanje i pogodaka nije bilo sve do 14. minute kada je bljesnuo - Crosby.

Fantastični 25-godišnji Kanađanin oduzeo je pak domaćinima u svojoj trećini, u kombinacijama sa suigračima stigao na lijevo krilo trećine Caroline i onda fantastičnim paralelnim dodavanjem s vratima domaćih pronašao ove sezone odličnog Chrisa Kunitza, koji one-timerom gađa pod prečku gola Cama Warda za 1:0 Pensa. Asistenciju je još upisao Matt Niskanen, a do kraja trećine su Crosby i društvo bili opet daleko bolja momčad od domaćina.

Međutim, kapetansku je crtu kada je najteže pokazao i Eric Staal i to 25 sekundi prije kraja prve trećine. Kada se činilo da će Penguinsi završiti period s vodstvom, Staal je zadržao jedan pak iza gola gostiju, uz dosta sreće i Jirija Tlustyja vratio ga na plavu liniju gdje Aleksandar Semin iz okreta puca na gol Penguinsa, a Staal "ulijeće" u skreće pak u gol Marca-Andrea Fleuryja za 1:1. Taj je pogodak potpuno preusmjerio susret i doveo Penguinse do neobjašnjivog raspada u iduća dva perioda.

Slika 2 od 2.

Početkom drugog perioda, već u petoj minuti, Jiri Tlusty se najbolje snalazi pred Fleuryjevim golom i zabija za 2:1, a uz Gleasona asistira mu Staal svojim 11. dodavanjem sezone nakon što je ranije zabio jubilarni i okrugli deseti pogodak u sezoni. Minutu kasnije sličnu situaciju pred golom gostiju pripremaju Joe Corvo i Patrick Dwyer, a najbolje se snalazi Jeff Skinner koji šalje pak u mrežu za 3:1 domaćih te time tjera Dana Bylsmu na minutu odmora.

No, ona nije donijela ništa dobrog Penguinsima osim konstantno fantastičnog Crosbyja koji je jedini igrao za goste, dok je defenzivno solidan još bio Matt Cooke. Crosby je stalno terorizirao domaće, "vukao" svoje suigrače u napad i sve je išlo preko njega, no, uzalud jer nije mogao sam protiv velikog Staala i ekipe. Još jedan šok za Pense dogodio se 11 sekundi prije kraja zadnje trećine; Semin je dobio iza gola pak od Staala i odličnim dodavanjem pronašao Tlustyja ispred gola koji zabija za 4:1 i rješava utakmicu svojim drugim pogotkom susreta.

Bio je to kraj za Penguinse, treća trećina je samo istekla bez većih uzbuđenja, a Jordan Staal je u svom premijernom nastupu protiv bivšeg kluba mogao biti sretan i zadovoljan jer je izvojevao pobjedu. Za razliku od Brandona Suttera. Carolina je slavila s glatkih 4:1 i obranila se od Crosbyja, koji ipak nije uspio povući svoju ekipu do pobjede, kojom bi Pensi proslavili 25. rođendan Dustina Jeffreyja koji je igrao malo, ali solidno i rođendan imao u srijedu.

Impresivni Chicago Blackhawksi pojačali rekord na 20 utakmica bez poraza u 60 minuta protiv St. Louis Bluesa

Središnji susret večeri na Zapadu postala je utakmica Chicaga i Bluesa u St. Louisu. Zašto? Pa, Blackhawksi su u St. Louis uspjeli podebljati svoj konto utakmica u nizu u kojima su osvojili barem bod. Produžili su igrači Chicaga taj niz na okruglih i jubilarnih 20 utakmica i to impresivnom pobjedom u gostima nad Bluzerima bez primljena pogotka.

Šestorka večeri

Jonas Gustavsson (ŠVE/ DET) - 25/25, 96, 2 posto obrana
Brian Campbell (KAN/ FLA) - 1 gol, 1 asistencija, 2 boda, +/-: +1
Dion Phaneuf (KAN/ TOR) - 1 gol, 1 bod, +/-: +2
Andrew Ladd (KAN/ WPG) - 2 gola, 1 asistencija, 3 boda, +/-: +2
Nazem Kadri (KAN/ TOR) - 3 gola, 3 boda, +/-: +3
Jiri Tlusty (ČEŠ/ CAR) - 2 gola, 1 asistencija, 3 boda, +/-: +2

Hawksi su poveli vrlo rano u prvoj trećini; već u 12 sekundi igre kapetan Chicaga Jonathan Toews backhandom je pogodio mrežu domaćina i doveo svoje suigrače u povoljnu poziciju. Nakon tog pogotka utakmica se smirila i igralo se više od pola sata bez ijednog zgoditka, tako da se u posljednji period ušlo uz minimalnu prednost Blackhawksa.

A ulaskom u zadnju trećinu gosti iz Vjetrovitog grada postigli su još jedan rani zgoditak. Za njega je nakon nešto više od dvije minute igre bio zaslužan strijelac Andrew Shaw i asistent Bryan Bickell. Bio je to zaključak priče na ledu Bluesa, a u 47. minuti je sve završeno i razriješeno kada je na konačnih 3:0 Chicaga svojim drugim golom večeri povisio Toews. Odlične dvije asistencije imao je za pobjednike i Marian Hossa, dok je loša vijest za najbolju momčad lige bila ozljeda prvog vratara Coreyja Crawforda, kojeg vjerojatno neće biti neko kraće vrijeme u redovima Hawksa.

Kadri i Phaneuf donijeli slavlje Leafsima u Uniondaleu, Rangersi deklasirali Tampu u MSG-u

Od ostalih utakmica na Istoku koje su odigrane u noći na petak, uz poraz Penguinsa u Raleighu, jedna od zanimljivijih utakmica i efikasnijih dvoboja, bio je sraz Toronta i NY Islandersa u Uniondaleu. "Luda" je utakmica uz hat-trick Nazema Kadrija za Leafse i odličnu večer Kylea Okposa, koji je imao pogodak i dvije asistencije u svojoj statistici, odvedena u produžetak uz rezultat 4:4 unutar 60 minuta. Dodatnih pet minuta bolje su iskoristili Kanađani koji su upisali slavlje golom kapetana Diona Phaneufa za konačnih 5:4.

Također u produžetku riješena je i utakmica u Bostonu gdje su domaći Bruinsi dočekali Ottawu. Čvrsta, agresivna i borbena utakmica riješena je u drugom periodu kada su za remi zabili Nathan Horton za domaće i Jim O'Brien za Kanađane pa se moralo u produžetak, jer su to bili jedini zgodici na susretu. Pitanje pobjednika riješio je Patrice Bergeron na asistenciju Nijemca Dennisa Seidenberga u četvrtoj minuti produžetka te je Boston pobijedio uz 2:1.

NY Rangersi bili su nepremostiva prepreka za Lightning u Madison Square Gardenu te se gotovo apsolutnom dominacijom došli do pobjede od visokih i uvjerljivih 4:1. S 42 udarca na vrata Tampe naspram 25 gostujućih šuteva, Rangersi su potpuno podredili Boltse, a nakon lakše ozljede vratio im se i Rick Nash, koji je odmah i zabio, postavivši konačnih 4:1 minutu i pol prije kraja. Prethodno su za pobjednika poentirali Carl Hagelin i Derek Stepan u prvoj te Marc Staal s igračem više u drugoj trećini. Poraz Tampe ublažio je Martin St. Louis.

U kanadskom Winnipegu gostovali su NJ Devilsi, koji su stigli na led Jetsa kao favoriti. Međutim, iako su bili i blago bolja momčad nisu uspjeli odnijeti bodove iz Kanade jer im se dogodio Andrew Ladd. Iskusni Kanađanin pronašao je put do mreže "Vragova" dva puta i time poništio pogodak Andreja Loktionova za Devilse. Pri rezultatu 2:1 za domaće, pobjedu istih je potvrdio Blake Wheeler golom u praznu mrežu 36 sekundi prije kraja, naravno, na Laddovu asistenciju.

Jedina utakmica Istočne konferencije, koja je odlučena u raspucavanju bila je vrlo napeta i neizvjesna utakmica Panthersa i Sabresa na Floridi. Gosti su poveli prvim udarcem na utakmici i to u sedmoj minuti kada je pod prečku Scotta Clemmensena zakucao omaleni Nathan Gerbe. Potom je u efikasnom prvom periodu na 2:0 Buffala povisio Tyler Ennis, da bi Florida ubrzo izjednačila golovima Shorea i Marcela Goca. Ali, kraj prve trećine Sabresi su dočekali vodstvom, nakon što je Gerbe zabio svoj drugi gol na utakmici, u 17. minuti za 3:2. U drugom periodu golova nije bilo, a "Mačke" je spasio njihov kapetan, Brian Campbell, koji je "iz očaja" pogodio za izjednačenje u 59. minuti. Međutim, to je Panthersima donijelo samo bod jer je pobjedu Buffala od 4:3 nakon penala potvrdio Jason Pominville, uz pomoć Thomasa Vaneka, koji je također bio precizan iz penala.

Colorado napokon potpisao O'Reillyja i slavio protiv Flamesa, Detroit uspješan u San Joseu, Edmonton u Dallasu

U ostale četiri utakmice Zapada, mimo slavlja Chicaga u St. Louisu, najviše je interesantno bilo u Denveru gdje su domaći Avsi vodili dvostruku bitku s Calgary Flamesima. Dobili su obje. Prva je bila za svog ponajboljeg igrača Ryana O'Reillyja koji se ipak odlučio vratiti u NHL, a nastavit će karijeru u dresu Colorada jer je njegov klub izjednačio ponudu Flamesa i O'Reilly sada mora ostati u Denveru. Utakmicu su pak igrači "Lavine" dobili nakon gubitka od 3:0 u prvih 20 minuta. No, sve su okrenuli i naposljetku slavili s 5:4 uz vrhunske partije kapetana Gabriela Landeskoga, koji je zabio jednom i asistirao dvaput, ponajboljeg igrača Paula Stastnyja te Matta Duchenea, koji je zabio pobjednički pogodak. Njih trojica su preokrenuli 4:2 Flamesa u 5:4 Colorada, a Kanađanima nije tada više mogao pomoći ni sjajni dvostruki strijela Jarome Iginla.

Iznenađujuće visoku gostujuću pobjedu upisao je Edmonton u Teksasu nadjačavši Dallas Starse. Predvođeni Jaromirom Jagrom Starsi su bili nemoćni protiv mladih i potentnih Oilersa, koji su lakoćom slavili 5:1. Poveli su Oilersi golovima Sama Gagnera i Justina Schultza u prvoj trećini, rapsodiju je u drugoj dionici nastavio Jeff Petry, a potom su priču zaključili Aleš Hemsky u power-playu i Ben Eager, dok je počasni gol za domaćine zabio baš Jagr i to u 55. minuti kada je već sve bilo gotovo.

Phoenix je na svom ledu kiksao i izgubio od Minnesote rezultatom 4:3 nakon napetih i neizvjesnih 60 minuta. Minnesota je bila bolja tijekom cijelog susreta, već s ranih 3:0 unutar 37 minuta trasirala si je put ka pobjedi, ali ju je morala teško potvrđivati u posljednjih 20 minuta kada su se "probudili" Coyotesi. Ipak, dva gola Danyja Heatleyja, dvije asistencije Matta Cullena i 25 obrana Finca Backstroma bili su dovoljni za trijumf, premda je momčad Davea Tippetta bila vrlo blizu povratku.

Posljednja utakmica večeri bila je ujedno i jedina na Zapadu koja je odlučena u raspucavanju. San Jose Sharksi ugostili su Detroit i na svom ledu uzeli samo bod. Učinili su to pogotkom Logana Couturea u zadnjem periodu, dok je za Red Wingse poentirao Patrick Eaves skrenuvši pak Niklasa Kronwalla za svoj prvi gol sezone. U raspucavanju je nakon 1:1 u "regularnom" dijelu utakmice i produžetku pobjedu Wingsima donio odlični vratar Jonas Gustavsson obranivši sva tri pokušaja Sharksima, dok je stoga pogodak Damiena Brunnera bio dovoljan za 2:1 pobjedu Winged Wheela. Gustavsson je inače imao 25 obrana i najzaslužniji je za slavlje Wingsa u Kaliforniji.

Foto: Wikipedia, southcentral

NHL

24.06.2013.
Boston Bruins2:3Chicago Blackhawks
22.06.2013.
Chicago Blackhawks3:1Boston Bruins
19.06.2013.
Boston Bruins5:6 *Chicago Blackhawks
17.06.2013.
Boston Bruins2:0Chicago Blackhawks
15.06.2013.
Chicago Blackhawks1:2 *Boston Bruins
12.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Boston Bruins
08.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Los Angeles Kings
07.06.2013.
Boston Bruins1:0Pittsburgh Penguins
06.06.2013.
Los Angeles Kings2:3Chicago Blackhawks
05.06.2013.
Boston Bruins2:1 *Pittsburgh Penguins
04.06.2013.
Los Angeles Kings3:1Chicago Blackhawks
03.06.2013.
Pittsburgh Penguins1:6Boston Bruins
02.06.2013.
Chicago Blackhawks4:2Los Angeles Kings
01.06.2013.
Pittsburgh Penguins0:3Boston Bruins
Chicago Blackhawks2:1Los Angeles Kings

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

NHL

24.06.2013.
Boston Bruins2:3Chicago Blackhawks
22.06.2013.
Chicago Blackhawks3:1Boston Bruins
19.06.2013.
Boston Bruins5:6 *Chicago Blackhawks
17.06.2013.
Boston Bruins2:0Chicago Blackhawks
15.06.2013.
Chicago Blackhawks1:2 *Boston Bruins
12.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Boston Bruins
08.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Los Angeles Kings
07.06.2013.
Boston Bruins1:0Pittsburgh Penguins
06.06.2013.
Los Angeles Kings2:3Chicago Blackhawks
05.06.2013.
Boston Bruins2:1 *Pittsburgh Penguins
04.06.2013.
Los Angeles Kings3:1Chicago Blackhawks
03.06.2013.
Pittsburgh Penguins1:6Boston Bruins
02.06.2013.
Chicago Blackhawks4:2Los Angeles Kings
01.06.2013.
Pittsburgh Penguins0:3Boston Bruins
Chicago Blackhawks2:1Los Angeles Kings

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.03.2013. u 21:28
    Chicago ovu sezonu izgledaju strahovito, Lets go WINGS!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.03.2013. u 12:58
    U cijeloj zadnjoj trećini između Caroline i Pittsburgha nije mogao jedan jedini gol pasti... Ode mi 3500 KM.
    Obrisan korisnik