Zimski sportovi

Video: Penguinsi osvojili tie-break u Montrealu, Brandon Sutter otvorio i zatvorio priču

Ivan Dominik • nedjelja, 03.03.2013.
Video: Penguinsi osvojili tie-break u Montrealu, Brandon Sutter otvorio i zatvorio priču

Jedan veliki derbi u Istočnoj konferenciji, donijela je subota u NHL-u od svojih šest ukupnih utakmica na Istoku, odnosno devet u ligi. Bio je to sraz dvije prvoplasirane momčadi Istoka, domaćeg Montreala i "Pingvina" iz Steel Cityja, a slavili su Penguinsi briljantnim partijama Sidneyja Crosbyja i u prvom redu Brandona Suttera. Poraz Canadiensa iskoristili su Bruinsi i zasjeli na prvo mjesto Istoka pobjedom nad Tampom u TD Gardenu, dok je u seriju ušao Buffalo slaveći treći put u nizu i to protiv Devilsa. Na Zapadu su sve tri pobjede pripale domaćinima, a odlična je utakmica odigrana i u Raleighu...

Pittsburgh Penguinsi gostovali su u Montrealu kod vodeće momčadi Istoka kao drugoplasirana ekipa iste konferencije pa je stoga taj dvoboj u drugom najvećem kanadskom gradu okarakteriziran kao derbi večeri sa subote na nedjelju. A to je definitivno i bio s obzirom na prikazano jer je Pittsburgh u "ludoj" utakmici punoj preokreta na kraju slavio s teniskih 7:6 i to još u produžetku. Počelo je "vatreno" već u prvom periodu kada je Canadiense u vodstvo doveo Brandon Prust, međutim, do kraja trećine rezultat je poravnao Brandon Sutter, kasnija zvijezda večeri, koja je prvi gol na utakmici zabila s igračem više 53 sekunde prije isteka vremena u prvoj trećini.

Šestorka večeri

Braden Holtby (KAN/ WSH) - 35/35, 100 posto obrana
Dan Boyle (KAN/ SJS) - 1 gol, 1 bod, +/-: 0
Zach Bogosian (SAD/ WPG) - 0 bodova, +/-: +1
Sidney Crosby (KAN/ PIT) - 1 gol, 2 asistencije, 3 boda, +/-: +2
Andrew Cogliano (KAN/ ANA) - 3 gola, 3 boda, +/-: +3
Brandon Sutter (KAN/ PIT) - 2 gola, 2 boda, +/-: +2

U drugoj je dionici pak viđeno pravo "kreševo" i utakmica u malom sa šest golova i mnoštvom preokreta. Poveli su prvo opet Canadiensi backhandom Maxa Paciorettyja, no, Penguinsi potom preuzimaju inicijativu i zabijaju tri vezana gola. Prvo na asistenciju Crosbyja pogodak za 2:2 postiže Chris Kunitz, a zatim Pense u vodstvo dovodi Matt Cooke. Isti igrač u novoj utakmici "Pingvina" bez Jevgenija Malkina postiže svoj drugi, a četvrti gol Penguinsa, samo četiri i pol minute nakon prvog gola, ali momčad iz Steel Cityja ne odlazi na drugi odmor prednošću od dva gola, već se Habsi vraćaju pogocima Briana Gionte u 38. te P.K. Subbana sekundu prije kraja druge trećine.

U posljednji period stoga se ulazi s poravnanih 4:4, a nakon pet i pol minuta igre Canadiensi opet vode zahvaljujući omalenom Davidu Desharnaisu. No, novom suradnjom asistenta Crosbyja i strijelca Kunitza Pensi se opet vraćaju u egal, a fantastični Sidney Crosby golom u 51. minuti dovodi Pittsburgh do novog vodstva, ovoga puta 6:5. Međutim, niti tu nije bio kraj utakmice i Kanađani se još jednom vraćaju u igru te izjednačavaju rezultat na 6:6 preko drugog gola Briana Gionte, koji kapetanski svoju momčad vraća u egal, samo 30 sekundi nakon Crosbyjeva zgoditka.

Tim je rezultatom utakmica i završena u "regularnom" vremenu i obje su ekipe ušle u produžetak, i to u istom ritmu, s obranama koje su otišle na godišnji odmor. U takvoj igri znalo se da će pogodak brzo biti zabijen, a dogodio se u mreži Careyja Pricea već nakon 52 sekunde igre u produžetku. Odličnu i brzu akciju odigrali su James Neal i Simon Despres sa Sutterom, oduzevši pak u svojoj trećini i brzo ga transformiravši u ofenzivnu trećinu. Despres potom izvodi čudesno dodavanje, Subban proklizava, a Sutter izbija s pakom sam pred vrata Habsa te pak "zakucava" iza Pricea za pobjedu Pittsburgha s teniskih 7:6, čime i okončava čudesnu večer u Montrealu koju je i sam započeo.

Druga vrlo efikasna i odlična utakmica večeri u Istočnoj konferenciji, viđena je u Raleighu gdje je domaća Carolina raspoložena kao i uvijek ove sezone ugostila Pantherse. Susret su Hurricanesi riješili već u prvih deset minuta prve trećine furioznim početkom u kojem su dvama pogocima Finca Jussija Jokinena i jednim Čeha Jirija Tlustyja poveli s nedostižnih 3:0. Dvije je asistencije za Jokinenove golove upisao novak Riley Nash, koji je nakon smanjenja Floride na 3:1 preko Shawna Matthiasa za kraj prvog perioda, u 26. minuti postigao svoj prvi gol u NHL karijeri i okrunio svoju vrhunsku partiju kod kuće.

Sredinom drugog perioda kapetan Eric Staal povisio je na 5:1 Caroline, a potom prije ulaska u zadnjih 20 minuta dvoboja prvi gol sezone za "Mačke" postiže i bek Filip Kuba za 5:2 domaće momčadi. U zadnjem periodu utakmice igralo se lagano i bez pritiska, a zabijen je samo jedan zgoditak, čiji je autor opet bio odlični Staal, na treću asistenciju utakmice Aleksandra Semina, koji je uz Jokinena i Nasha bio najbolji pojedinac utakmice s tri boda. Rezultatom 6:2 utakmica je i završena, a Carolina je ostala treća momčad Istoka, ispred Montreala koji je pao na četvrtu poziciju porazom od Pittsburgha, koji je i dalje drugi, dok sada konferenciju predvode Boston Bruinsi.

Sabresi ušli u seriju, Bruinsi "okrenuli" Boltse, sjajni Voraček i Brizgalov osigurali slavlje Flyersima

Uz dvoboje Penguinsa i Canadiensa u Montrealu te Hurricanesa i Panthersa u Raleighu, u Istočnoj su konferenciji odigrane još četiri ranije popodnevne utakmice. U prvoj od njih Philadelphia je nadigrala na svom ledu Ottawa Senatorse te je upisala slavlje od 2:1. Za taj je trijumf, dosta začuđujuće, najzaslužniji bio ruski vratar Flyersa Ilja Brizgalov, koji je uknjižio odlične 33 obrane, propustivši u mrežu samo jaki slapshot s plave Marca Methota, kanadskog reprezentativnog beka gostiju. Međutim, taj su pogodak poništili odlični Jakub Voraček, koji briljira poenima već nekoliko uzastopnih utakmica, te Wayne Simmonds. Svi golovi zabijeni su u drugom periodu, u razmaku od niti sedam minuta, a odličan je u salvi udaraca i turbulentnoj te dosta ofenzivno orijentiranoj utakmici bio i Ottawin vratar Ben Bishop s 39 obrana.

Pod vodstvom novog trenera, Rona Rolstona, nakon dva uvodna poraza Buffalo Sabresi ušli su u seriju u trećom pobjedom u nizu apsolvirali NJ Devilse na svom ledu. Odlični kapetan Jason Pominville doveo ih je u vodstvo u 28. minuti, ali je ubrzo za "Vragove" izjednačio Steve Bernier za egal na drugoj pauzi. Posljednja je dionica donijela po dva gola za svaku momčad; za domaće su pogađali Jochen Hecht prvijencem u sezoni te opet kapetan Pominville, kojem je na drugoj strani za momčad iz Newarka shorthanded gol vratio Adam Henrique. Gol za konačnih 3:3 u regularnom vremenu, drugu utakmicu zaredom zabio je Andrej Loktionov u 52. minuti pa se pobjednika odlučivalo u kasnijem raspucavanju. U kojem je prevagnuo Buffalo pomoću strijelaca Pominvillea i Tylera Ennisa, dok je odlični Ryan Miller zaustavio penale Ilje Kovalčuka i Kanađanina portugalskog podrijetla, Adama Henriquea.

Washington Capitalsi iznenađujuće su lako slavili u Kanadi kod Winnipega. Bilo je 3:0 za momčad Adama Oatesa, iako u prvom periodu nije bilo proparanih mreža. No, Capitalsi su zabili već sredinom drugog perioda kada je domaće u šok bacio Matt Hendricks skretanjem udarca Mikea Ribeira. Na drugi se gol moralo čekati sve do četvrte minute trećeg perioda, a tada Troy Brouwer sprema u gol Jetsa pak odličnog švedskog centra i asistenta Nicklasa Backstroma. Niti 60 sekundi kasnije priču zaključuje Ribeiro pogotkom za krajnjih 3:0 Capitalsa na dodavanje Ovečkina, dok je za istu ipak najzaslužniji bio fenomenalni vratar Braden Holtby koji je upisao 35 obrana i ostvario shutout.

Vrlo je napeto i uzbudljivo bilo i u TD Gardenu gdje su domaći Bruinsi morali okretati zaostatak od 2:0 protiv Tampa Baya i to već nakon prvih 20 minuta. U njima su za Lightning poentirali Steven Stamkos i Alexander Killorn, oba s igračem više i oba na asistenciju Teddyja Purcella, za veliko vodstvo Tampe u idućih 40 minuta. Međutim, to se vodstvo istopilo već u nastavku kada prvo Tyler Seguin vraća jedan power-play gol, da bi u 25. minuti za Boston poravnao Rich Peverley. Konačnu pobjedu Bruinsima od 3:2 donio je fantastični Brad Marchand s igračem više dvije i pol minute prija kraja utakmice, nakon dodavanja Patricea Bergerona, koji je lijepo namjestio sunarodnjakov i suigračev snapshot za šestu uzastopnu pobjedu Bruinsa.

Domaće pobjede na Zapadu, Sharksi i Canucksi trijumfirali lagano, Coyotesi tek u raspucavanju

Samo su tri utakmice odigrane na Zapadu u noći na nedjelju, a najmanje efikasna utakmica odigrana je u San Joseu gdje je gostovao Nashville. Sharksi su pobijedili lakoćom u toj utakmici zabivši po pogodak u svakoj od prve dvije trećine i to preko Dana Boylea u prvoj i Joea Pavelskog u drugoj trećini utakmice. Oba gola zabijena su u power-playu i na asistencije Joea Thorntona i Logana Couturea. Poraz je za Predatorse ublažio Gabriel Bourque s igračem manje na ledu, na asistenciju Nicka Spalinga, točno pet i pol minuta prije kraja dvoboja.

Vancouver Canucksi odigrali su fantastičan susret protiv aktualnih prvaka iz Los Angelesa te su deklasirali Kingse na domaćem ledu uz rezultat 5:2. Iako su imali ukupno šest udaraca manje, bili su precizniji te su slavili uz golove šest različitih strijelaca. Dan Hamhuis otvorio je golijadu u prvoj trećini, a za Kingse je u drugoj izjednačio Justin Williams s igračem više. Potom za domaćine zabija Mason Raymond, a na 2:2 vraća Jordan Nolan u 34. minuti. Međutim, tada kreće furiozna igra Canucksa do kraja dvoboja te do kraja drugog perioda Kanađani dolaze do vodstva od 4:2 pogocima Daniela Sedina, na drugu asistenciju večeri svog brata Henrika, dok četvrti gol Vancouvera zabija Danac Jannik Hansen. Jedinim golom trećeg perioda pobjedu domaćih od 5:2 zaključuje Chris Higgins pogotkom u praznu mrežu Kingsa 23 sekunde prije konca okršaja.

Jedinu tešku pobjedu na Zapadu izborili su domaći Phoenix Coyotesi protiv neugodnih Anaheim Ducksa, koji su u Arizoni susret uspjeli odvesti u raspucavanje. U "regularnom" je vremenu završilo 4:4 nakon hat-tricka Andrewa Cogliana i pogotka Sakua Koivua s igračem više, koji je bio fantastičan i s dvije asistencije. "Kojoti" su se vratili dvama pogocima svog odličnog Finca, Laurija Korpikoskog te golovima Matthewa Lombardija i veterana Stevea Sullivana. Krajem 60. minute otišlo se u produžetak pa i u doigravanje, a u njemu je Mike Smith bio besprijekoran, dok je Viktor Fasth propustio samo udarac iskusnog Sullivana, koji je jedini poentirao u raspucavanju i time donio vrijednu 5:4 pobjedu 'Yotesima.

NHL

24.06.2013.
Boston Bruins2:3Chicago Blackhawks
22.06.2013.
Chicago Blackhawks3:1Boston Bruins
19.06.2013.
Boston Bruins5:6 *Chicago Blackhawks
17.06.2013.
Boston Bruins2:0Chicago Blackhawks
15.06.2013.
Chicago Blackhawks1:2 *Boston Bruins
12.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Boston Bruins
08.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Los Angeles Kings
07.06.2013.
Boston Bruins1:0Pittsburgh Penguins
06.06.2013.
Los Angeles Kings2:3Chicago Blackhawks
05.06.2013.
Boston Bruins2:1 *Pittsburgh Penguins
04.06.2013.
Los Angeles Kings3:1Chicago Blackhawks
03.06.2013.
Pittsburgh Penguins1:6Boston Bruins
02.06.2013.
Chicago Blackhawks4:2Los Angeles Kings
01.06.2013.
Pittsburgh Penguins0:3Boston Bruins
Chicago Blackhawks2:1Los Angeles Kings

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

NHL

24.06.2013.
Boston Bruins2:3Chicago Blackhawks
22.06.2013.
Chicago Blackhawks3:1Boston Bruins
19.06.2013.
Boston Bruins5:6 *Chicago Blackhawks
17.06.2013.
Boston Bruins2:0Chicago Blackhawks
15.06.2013.
Chicago Blackhawks1:2 *Boston Bruins
12.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Boston Bruins
08.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Los Angeles Kings
07.06.2013.
Boston Bruins1:0Pittsburgh Penguins
06.06.2013.
Los Angeles Kings2:3Chicago Blackhawks
05.06.2013.
Boston Bruins2:1 *Pittsburgh Penguins
04.06.2013.
Los Angeles Kings3:1Chicago Blackhawks
03.06.2013.
Pittsburgh Penguins1:6Boston Bruins
02.06.2013.
Chicago Blackhawks4:2Los Angeles Kings
01.06.2013.
Pittsburgh Penguins0:3Boston Bruins
Chicago Blackhawks2:1Los Angeles Kings

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!