Nogomet

Srna: "Ne možemo na terenu mijenjati povijest Hrvatske i Srbije. Moramo voditi primjerom i igrati bez skandala"

Borna Rupnik • ponedjeljak, 04.03.2013.
Srna: "Ne možemo na terenu mijenjati povijest Hrvatske i Srbije. Moramo voditi primjerom i igrati bez skandala"
Foto: Kristijan Komarica

Uoči nastavka kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine, hrvatski kapetan Darijo Srna morao je poseban prostor posvetiti tenzijama koje donosi ogled sa Srbijom...

Na Maksimir će 22. ožujka istrčati reprezentacija Srbije, kojoj gostovanje u Hrvatskoj predstavlja "posljednji vlak" za uspjeh u kvalifikacijskoj skupini za odlazak na nadolazeću svjetsku smotru. Hrvatsku će s kapetanskom vrpcom predvoditi Darijo Srna.

"Mircea Lucescu zaslužan je što sam kapetan Hrvatske, on mi je dao priliku da se dokažem i ukazao mi je povjerenje učinivši me kapetanom Šahtara. Tako sam se naučio na tu ulogu prije nego sam postao kapetan Hrvatske, i izrazito sam ponosan što predstavljam svoju zemlju, jednu od najboljih nogometnih nacija na svijetu", ispričao je Srna za Fifine stranice.

"Borussia je jedna od najboljih momčadi Europe. Imaju nekoliko izvanrednih igrača i nemilosrdno su iskoristili naše jedine dvije pogreške u prvoj utakmici. Morat ćemo biti još bolji u Dortmundu želimo li imati šansu za četvrtfinale. Bit će to fantastičan susret u spektakularnom okruženju, ali nama to nije prva utakmica pred punim tribinama. Borussia je favorit, naše su šanse oko 40 posto, ali borit ćemo se do zadnje sekunde. Vjerujemo u sebe".

Srna je u prijateljskoj utakmici protiv Južne Koreje, zajedno sa Šimunićem i Pletikosom, ubilježio 100. nastup u dresu nacionalne selekcije.

"Uvijek pokušavam pomoći Hrvatskoj. Odlično se osjećam, još sam daleko do reprezentativne mirovine, a uvijek sam se borio i nikada nisam odustajao. Pokušavam sve doživljavati pozitivno, a takav pristup dugujem svojim najbližima, koji su mi uvijek bili podrška", komentirao je.

Najveći uspjeh Hrvatske na velikim natjecanjima ostaje bronca iz Francuske 1998. godine: "To je bila sjajna generacija izvanrednih igrača, a nakon toga je Hrvatskoj nedostajalo samo malo sreće. Primjerice, 2008. godine tijesno smo ispali od Turske u četvrtfinalu Europskog prvenstva".

"Vjerujem da i sada imamo dobre igrače, a najveće je razočaranje moje reprezentativne karijere bio izostanak plasmana u Južnoafričku Republiku. Sreća nije bila na našoj strani, makar su igrači i izbornik bili fantastični. I to je nogomet, sada moramo paziti da ne ponovimo greške iz prošlosti", nastavio je Darijo Srna.

Put prema Brazilu nastavlja se "utakmicom godine" protiv Srbije. Srna je svjestan svega što okružuje takav susret, ali nada se da ekscesa neće biti.

"Nakon prvih nekoliko odigranih utakmica Hrvatska želi izravan plasman na SP. Bit će teško, ali ne i nemoguće. Belgija ima najbolju generaciju u povijesti, ali dobrim smo nastupom u Bruxellesu uzeli bod. Utakmica protiv Srbije bit će odlučujuća. Dobijemo li, imamo 80 posto šanse barem za drugo mjesto, a Srbija će ispasti iz igre", kaže.

"Povijest Hrvatske i Srbije ne može se mijenjati na terenu, unatoč sportskom rivalstvu. Igrat ćemo nogomet, nitko od nas ne može mijenjati povijest, ali možemo utjecati na budućnost. Moramo voditi primjerom i odigrati sjajnu utakmicu bez skandala. Srbija ima vrlo dobru momčad, koju izrazito poštujem", zaključio je hrvatski kapetan.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis04.03.2013. u 13:35
    odličan je srna, a bit će još bolji!
    cameosis
  • Obrisan korisnik04.03.2013. u 12:45
    Povijest između naših zemalja je povijest, i mi ne tražimo da je naši sportaši mijenjaju, ali želimo da se borite za Lijepu Našu Hrvatsku kao što su se naši roditelji, ujaci, stričevi, braća i rođaci borili kad je to najviše trebalo. I naravno da nam donesete toliko željenu pobjedu, baš kao i oni.
    Obrisan korisnik