Nogomet

Solin izborio bod sedam sekundi prije kraja, predložen za nagradu Heroji Hrvatske

Sportnet • ponedjeljak, 04.03.2013.
Solin izborio bod sedam sekundi prije kraja, predložen za nagradu Heroji Hrvatske
Foto: Duje Bonačić

Javnost je već prije bila upoznata s događajima iz utakmice 15. kola 1. Hrvatske malonogometne lige MNK Solin Staročeško - MNK Osijek VBK (3:0), kada su određeni igrači koji su imali dva žuta kartona morali pod prisilom dopredsjednika kluba dobiti i treći žuti karton koji ih je isključio iz kadra za iduću utakmicu. Uz to je i nakon utakmice zaprijetio da neće igrati ni preostali najbolji igrač, reprezentativac, zbog izjave da "idemo dobiti i tako oslabljeni". Utakmica 16. kola, naime, igrana je protiv protivnika koji se nalazi u velikoj borbi za opstanak, MNK Split Tommyja.

Svi igrači Solina i trener priopćenjem su izvijestili HNS, HOO, Ministarstvo sporta, Grad Solin i medije da ne žele nastupiti u daljnjem, neregularnom natjecanju, ukoliko nitko ništa ne poduzme vezano uz ovaj slučaj. U tom slučaju nastupili bi juniori koje bi vodio njihov trener.

Odmah je reagirao Grad Solin koji je sve strane posjeo za zajednički stol i zamolio za razumijevanje te da dopuste da disciplinski organi odrade svoj posao do bilo kakve konačne odluke, a da se natjecanje nastavi. To je jedino u moći Grada jer ipak je MNK Solin udruga građana, ali opet financirana dijelom iz Grada.

Kako MNK Solin postoji već 33 godine i nosi časno ime, koje ničim nikad u povijesti nije bilo ukaljano, a dobitnik je i nagrade za najbolji kolektiv grada u 2012. godine za osvojeno treće mjesto u Prvenstvu Hrvatske, igrači i trener nisu htjeli da ovakva afera jednog čovjeka baci sjenu na sve to, stoga su i poduzeli ovakvu akciju, da se ime kluba ne veže uz aferu nego da pojedinac preuzme odgovornost za svoj postupak. Cijela Hrvatska je nakon utakmice pričala kako MNK Solin "pušta" utakmicu, nitko nije spominjao jednog čovjeka.

Reagirao je i HNS koji pokreće disciplinski postupak protiv odgovornog, ali nije u mogućnosti odgoditi utakmicu 16. kola niti ukinuti kazne od jedne utakmice zabrane nastupanja igračima koji su dobili žute kartone.

Kako dopredsjednik do dana utakmice, petka 1. ožujka, nije javno dao ostavku, igrači i trener ostali su pri tome da neće igrati susret 16. kola protiv MNK Split Tommyja. Uvidjevši da su igrači i dalje zajedno, dopredsjednik kluba odlučuje dati neopozivu ostavku nekoliko sati prije utakmice. Na tu odluku su se igrači i trener ponovno sastali i odlučili igrati jer je ispunjen osnovni uvjet njihovih zahtjeva.

U susret MNK Solin Staročeško ulazi sa samo osam igrača (šest igrača i dva vratara) od mogućih 14, koliko ih može biti u zapisniku, jer četiri igrača imaju zabranu nastupa zbog trećeg žutog kartona, a jedan je bio poslovno odsutan.

U samoj utakmici igrači nošeni posebnim motivom odlučnosti borbe za fair play, dostojanstvo MNK Solina i sebe kao osoba, ostavljaju srce na terenu i sedam sekundi prije kraja golom za 6:6 osvajaju bod te doprinose regularnosti natjecanja.

Ovim svojim velikim i nesvakidašnjim djelom MNK Solin Staročeško je predložen za nagradu Heroji Hrvatske.

SuperSport HMNL

1Square 1857:41+1637
2Stanoinvest Futsal Pula 1875:56+1931
3Futsal Dinamo 1852:41+1131
4Olmissum 1862:55+729
5Novo Vrijeme 1852:48+427
6Torcida 1856:58-223
7Crnica 1852:58-622
8Vrgorac 1851:58-719
9MNK Osijek 1863:75-1219
10Uspinjača Gimka 1856:86-3011

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometFutsal
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!