Zimski sportovi

Video: Maple Leafsi pali u raspucavanju na svom ledu, Crosby donio pobjedu Penguinsima

Ivan Dominik • nedjelja, 10.03.2013.
Video: Maple Leafsi pali u raspucavanju na svom ledu, Crosby donio pobjedu Penguinsima

Novih deset utakmica donijela je najjača hokejska liga svijeta u noći sa subote na nedjelju. U njoj je bilo mnoštvo uzbuđenja, pogotovo u utakmici Toronta i Pittsburgha u kojoj su slavili Penguinsi nakon brojnih peripetija i izjednačenja u raspucavanju golom sjajnog Sidneyja Crosbyja. St. Louis je vodio vrhunsku partiju i tri gola Vladimira Sobotke u pobjedi kod Sharksa, Bruinsi su deklasirali Flyerse u dvije i pol minute, a pobjeđivali su i Jacketsi protiv Detroita te aktualni prvaci Kingsi protiv Flamesa i Canadiensi u Tampi...

Fantastičnu središnju utakmicu večeri na nedjelju odigrali su u Air Canada Centru Pittsburgh Penguinsi i domaći Toronto Maple Leafsi. Bila je to utakmica vrhunskog hokeja i visokog ritma u kojoj su golovi padali kao na traci s obje strane, a u isto vrijeme je zadržana sva neizvjesnost. Na žalost po Kanađane, iz njihovog Toronta pobjedu su odnijeli veliki i omraženi rivali, Penguinsi, koji su ipak i tijekom cijele utakmice bili bliže trijumfu - primjerice, "natpucali" su Leafse uz 41:26 u šutevima na gol.

Pensi su započeli sjajno i poveli su već nakon 36 sekundi igre kada je Phil Kessel skrenuo šut Matta Niskanena, no samo do Jamesa Neala, koji je pored nepostavljenog Jamesa Reimera i zbunjene obrane Toronta pogodio za 1:0 gostiju s poludistance. No, Leafsi nisu dugo čekali izjednačenje, već su nakon samo nekoliko sekundi svog prvog power-playa poentirali preko Jamesa van Riemsdyka, koji je samo dirnuo udarac Kessela, dovoljno da prevari Fleuryja za 1:1 Kanađana.

Šestorka večeri

Sergej Bobrovski (RUS/ CBJ) - 30/30, 100 posto obrana
Dion Phaneuf (KAN/ TOR) - 3 asistencije, 3 boda, +/-: 0
Slava Vojnov (RUS/ LAK) - 3 asistencije, 3 boda, +/-: +1
Vladimir Sobotka (ČEŠ/ STL) - 3 gola, 3 boda, +/-: 0
Jiri Tlusty (ČEŠ/ CAR) - 2 gola, 1 asistencija, 3 boda, +/-: +1
Justin Williams (SAD/ LAK) - 1 gol, 2 asistencije, 3 boda, +/-: +3

Međutim, Pittsburgh je igrao bolje i to tijekom cijele prve trećine pa je logično, zabio još golova, i to dva. Prvo je za 2:1 poentirao Sidney Crosby nakon što je situaciju pred Reimerovim golom odličnim udarcem zakuhao Kris Letang, da bi za 3:1 na prvoj pauzi za Penguinse zabio Paul Martin u 16. minuti poslije akcije Jamesa Neala i Jevgenija Malkina, koji je kasnije ozlijeđen i nije dočekao kraj utakmice.

U drugom periodu Toronto se opet vraća i filigranski točnim te jakim udarcem Codyja Fransona s plave linije pogađa za 3:2, također s igračem više i opet na asistencije Kessela i Diona Phaneufa, kao i Van Riemsdyk prije njega. Na dva gola razlike za goste diže Pascal Dupuis sretnim i spretnim pogotkom iza gola, u 34. minuti, međutim, druga trećina završava rezultatom 4:3 za Penguinse, nakon što je za Toronto pred kraj perioda zabio Clarke MacArthur.

Posljednjih 20 minuta potom stoga donosi bolju igru Maple Leafsa i veliku borbu za izjednačenje. Ono stiže tek u 56. minuti kada konačno put do mreže Marca-Andrea Fleuryja pronalazi Phil Kessel nakon brojnih pokušaja te poravnava rezultat na 4:4, kojim je završilo i "regularno" vrijeme susreta. Produžetak nakon toga nije donio pobjednika ni pogodak vrijedan drugog boda, ali je zato to učinilo raspucavanje u kojem je Fleury zaustavio Tylera Bozaka i Nazera Kadrija, dok su za Penguinse pogađali Neal i nakon njega Sidney Crosby, koji je donio konačnu 5:4 pobjedu "Pingvinima" u najvećem kanadskom gradu i svjetskoj metropoli hokeja na ledu.

Bruinsi u dvije i pol minute deklasirali Flyerse, Islandersi apsolvirali Capitalse u trećoj trećini

Boston Bruinsi nisu imali očekivano težak posao u svom TD Gardenu protiv jakih, ali i oscilirajućih Philadelphia Flyersa. Slavili su uz 3:0, napravivši tu prednost u samo dvije i pol minute prve trećine. Tyler Seguin započeo je seriju s golom s igračem više na isteku 12. minute utakmice, potom je Chris Kelly zabio u 14. za 2:0, a samo 43 sekunde kasnije priču je u Bostonu zaključio Daniel Paille. U 3:0 pobjedi Bruinsa nad Flyersima koji se nisu pojavili na utakmici, odličnu su defenzivnu utakmicu imali i bek Dennis Seidenberg te vratar Tuukka Rask, koji je uknjižio sve 23 obrane.

U Uniondaleu New York Islandersi bili su sigurni protiv ove sezone užasnih i neprepoznatljivih Washington Capitalsa. Slavili su Islandersi uz 5:2, ali odlučivši susret tek u posljednjih 20 minuta. Dotad su golove Baileyja i Cizikasa anulirali Mathieu Perreault i švedski lucidni centar Nicklas Backstrom. No, zatim u 53. minuti, u samo 30 sekundi razmaka, dva brza power-play gola za domaće zabija John Tavares i donosi pobjedu domaćima, koju je kasnije na konačnih 5:2 postavio Frans Nielsen, pogotkom s igračem manje na ledu, protiv potpuno raspadnutog Ovečkinovog Washingtona.

Sobotkin hat-trick i Berglundov clutch podigli Bluese iznad Sharksa u Kaliforniji, Columbus opet šokirao Wingse

U Zapadnoj konferenciji odigrano je točno pet utakmica, a najzanimljivije dvije viđene su u Columbusu i San Joseu. Blue Jacketsi lakoćom su riješili jednadžbu zvanu Detroit Red Wings slaveći 3:0. Jacketsi su iznenadili goste iz Motowna vrhunskom partijom i upisali bodove golovima Cama Atkinsona u prvoj te Jacka Johnsona s igračem više i Nicka Foligna - oba u drugom periodu. Osim njih odličan je sa shutoutom od 30 obrana bio vratar Sergej Bobrovski, koji je zaustavio Wingse za novu iznenađujuću pobjedu Columbusa.

St. Louis Bluesi odigrali su fantastičnu utakmicu u Kaliforniji gdje su slavili s 4:3 u produžetku protiv San Josea. Domaćini nisu mogli naći odgovor na fenomenalnog 25-godišnjeg Čeha Vladimira Sobotku, koji im je zabio hat-trick, dok su Sharkse u igru vraćali Logan Couture u prvoj te Scott Gomez i Matt Irwin u drugoj trećini. Sobotka je nakon 3:1 deficita Bluesa u drugom periodu izjednačio svojim dvama golovima u trećoj trećini, a Bluese je nakon toga u produžetku do pobjede odveo prekaljeni Šveđanin Patrick Berglund, skrenuvši šut Barreta Jackmana u 62. minuti u mrežu Sharksa za dva boda Bluzera i krajnjih 4:3.

Carolina "vražja" za Devilse, Montreal slavio u Tampi, Wild u Nashvilleu, laka pobjeda i aktualnih prvaka Kingsa

Od ostalih pet utakmica, koje nisu toliko plijenile pažnju i pozornost, dvije su odigrane na Istoku, a tri na Zapadu. U Istočnoj konferenciji Carlina je slavila s lakih 6:3 protiv sve lošijih NJ Devilsa. Iako su u Raleighu imali 12 udaraca manje, Hurricanesi su sigurno pobijedili i to najviše zahvaljujući Aleksandru Seminu, koji je dvjema asistencijama dodao lijepi pogodak backhandom te Jiriju Tlustyju, koji je imao dva gola i dodavanje za zgoditak. Za poraženu momčad iz Newarka dvaput je poentirao Ilja Kovalčuk, a jednom kapetan Patrik Eliaš, no oni su samo ublažili poraz "Vragova", koji već ove sezone imaju i kompleks Caroline.

Dobra utakmica viđena je i u Tampi na Floridi gdje su Montreal Canadiensi slavili iznenađujuće nakon 60 minuta uz 4:3. Premda su nakon prve trećine bez golova na kraju drugog perioda Kanađani gubili 3:1, velikom serijom od 3:0 na kraju su ipak trijumfirali. Za to je najzaslužniji bio novak Brendan Gallagher, koji je zabio pobjednički gol u 53. minuti, dok su briljirali prije njega i Tomaš Plekanec, koji je zabio prvi gol Habsa te Michael Ryder s dvije asistencije. Steven Stamkos, Finac Sami Salo i Ryan Malone zabijali su za Lightning, međutim, furiozna treća trećina Briana Gionte, također strijelca i društva odnijela je bodove iz Tampe put Montreala.

Na Zapadu su Phoenix Coyotesi svladali Dallas rezultatom 2:1 u vrlo izjednačenoj i neefikasnoj utakmici, gdje se više koncentriralo na obrane (21:21 u udarcima). Shane Doan i Rob Klinkhammer donijeli su veliko vodstvo domaćima u prvih 28 minuta igre, a za Starse je do kraja samo počasni pogodak u porazu uspio postići neuništivi Jaromir Jagr. Identičnim rezultatom Minnesota je slavila u gostima kod Predatorsa. Nakon 1:1 u 60 minuta, za koje su zabili Zach Parise za Wild odnosno David Legwand za Predse - oba s igračem više - susret se morao odlučivati u raspucavanju. Tamo su pobjedu Wildu donijeli Mikko Koivu i Matt Cullen, koji su zabijali, nauštrb jedinog uspješnog izvođača penala za Nashville, Craiga Smitha.

U posljednjoj utakmici dana, u Staples Centru su LA Kingsi ugostili Calgary Flamese. U utakmici s malo udaraca i šansi ipak je palo mnoštvo golova zbog vrlo slabih i loših obrana na obje strane. Nakon prvih 20 minuta Kingsi su vodili 3:2 golovima Jakea Muzzina, koji igra u vrhunskoj formi, odličnog Trevora Lewisa i rasnog strijelca Jeffa Cartera, dok su za goste bili pogodili Alex Tanguay i Mike Cammelleri u power-playu. No, do kraja utakmice više nije bilo sreće za Flamese, a Kingsi su s tri vezana gola, jednim u drugom i dva u trećem periodu, otišli do konačnih 6:2. Zabijali su Justin Williams, koji je imao i dvije asistencije u utakmici, potom Slovenac Anže Kopitar i za kraj Colin Fraser, dok je odličan u pobjedi bio i ruski bek Slava Vojnov, koji je imao tri asistencije.

Foto: Wikipedia, Michael Miller

NHL

24.06.2013.
Boston Bruins2:3Chicago Blackhawks
22.06.2013.
Chicago Blackhawks3:1Boston Bruins
19.06.2013.
Boston Bruins5:6 *Chicago Blackhawks
17.06.2013.
Boston Bruins2:0Chicago Blackhawks
15.06.2013.
Chicago Blackhawks1:2 *Boston Bruins
12.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Boston Bruins
08.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Los Angeles Kings
07.06.2013.
Boston Bruins1:0Pittsburgh Penguins
06.06.2013.
Los Angeles Kings2:3Chicago Blackhawks
05.06.2013.
Boston Bruins2:1 *Pittsburgh Penguins
04.06.2013.
Los Angeles Kings3:1Chicago Blackhawks
03.06.2013.
Pittsburgh Penguins1:6Boston Bruins
02.06.2013.
Chicago Blackhawks4:2Los Angeles Kings
01.06.2013.
Pittsburgh Penguins0:3Boston Bruins
Chicago Blackhawks2:1Los Angeles Kings

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

NHL

24.06.2013.
Boston Bruins2:3Chicago Blackhawks
22.06.2013.
Chicago Blackhawks3:1Boston Bruins
19.06.2013.
Boston Bruins5:6 *Chicago Blackhawks
17.06.2013.
Boston Bruins2:0Chicago Blackhawks
15.06.2013.
Chicago Blackhawks1:2 *Boston Bruins
12.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Boston Bruins
08.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Los Angeles Kings
07.06.2013.
Boston Bruins1:0Pittsburgh Penguins
06.06.2013.
Los Angeles Kings2:3Chicago Blackhawks
05.06.2013.
Boston Bruins2:1 *Pittsburgh Penguins
04.06.2013.
Los Angeles Kings3:1Chicago Blackhawks
03.06.2013.
Pittsburgh Penguins1:6Boston Bruins
02.06.2013.
Chicago Blackhawks4:2Los Angeles Kings
01.06.2013.
Pittsburgh Penguins0:3Boston Bruins
Chicago Blackhawks2:1Los Angeles Kings

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!