Košarka

Maccabi i Caja Laboral dostigli Himki, Olympiakos slavio u Sieni

Ivor Krapac • četvrtak, 14.03.2013.
Maccabi i Caja Laboral dostigli Himki, Olympiakos slavio u Sieni
Foto: EPA

S približavanjem četvrtfinala, sve je napetija borba za pozicije koje vode u nastavak natjecanja iz skupine F Topa 16 Eurolige. U četvrtak su nove pobjede ubilježili Olympiakos, Maccabi i Caja Laboral, grčka momčad u gostima, a Maccabi i Caja pred svojim navijačima...

Napeta utakmica i završnica u Tel Avivu

Iako se poslije odlaska do 11 poena prednosti u 28. minuti činilo da bi mogli prelomiti susret i ranije, košarkaši Maccabija su na domaćem parketu tek u posljednjoj minuti osigurali teško izborenu pobjedu nad Himkijem. Završilo je sa 80:79 za momčad koju vodi David Blatt, s odlučujućom mini-serijom od 6:0 kojom su otišli do 79:73 11 sekundi do kraja.

U posljednje dvije minute je gotovo sve krenulo u krivom smjeru za Himki. U to se uklopilo promašeno polaganje Jamesa Augustinea u kontri, poslije kojega su se gosti bunili da nije bila dosuđena silazna putanja tvrdeći da se dogodila prekasna blokada Caner-Medleyja, a pogodile su ih i dvije izgubljene lopte dotad raspoloženog Zorana Planinića. Prva se dogodila kada mu je Devin Smith oteo loptu 53 sekunde do kraja, a druga lošim dodavanjem pod pritiskom suparničkih igrača, u ruke Caner-Medleyja kod Himkijevog zaostatka od 77:73 11 sekundi prije posljednje sirene.

Na drugom kraju parketa, Maccabi je u odlučujućim trenucima odigrao puno bolje nego suparnička momčad. Glavnu ulogu imao je Ricky Hickman, koji se, između ostalog, istaknuo zakucavanjem poslije lijepog prodora za povećanje na 77:73 38 sekundi do kraja, da bi s dva pogođena slobodna bacanja približio domaće pobjedi, osiguravši im 79:73 11 sekundi prije završne sirene. Poslije trice K.C.-a Riversa za gostujuće smanjenje na 79:76, Hickman je s jednim od dva slobodna odveo Maccabi do 80:76, a trica Paula Davisa sa sirenom poslužila je samo za smanjenje Himkijevog zaostatka na kraju utakmice.

S kvalitetno odigranom završnicom, telavivska momčad izvukla se poslije propuštene prednosti u ranijem dijelu utakmice. Pozitivnom serijom u trećoj četvrtini, dvije i pol minute do kraja tog perioda utakmice pobjegli su do 57:46, ali Himki je već do ulaska u završnih 10 minuta smanjio na 60:56, pa dostigao domaće u posljednjoj četvrtini.

Zoran Planinić završio je s 13 poena, sve u prvom poluvremenu, a tome je dodao devet asistencija, čak šest u prvoj četvrtini. Šut iz igre bio mu je 5/15, 4/12 za dvicu i 1/3 za tricu. Krešimir Lončar pridružio se s osam poena (4/9 iz igre) i devet skokova. Darko Planinić je za 13 minuta ubilježio dva poena i četiri skoka za Maccabi.

Ricky Hickman bio je prvi strijelac domaće momčadi i utakmice, s 30 poena uz 4/9 za dvicu i 4/7 za tricu, a 10/14 iz slobodnih bacanja. Devin Smith dodao je 16 poena i sedam skokova.

Vitalij Fridzon je sa 16 poena vodio goste iz Rusije, dok je Paul Davis imao 13 poena i devet skokova, a K.C. Rivers 11 poena. James Augustine istaknuo se s 10 poena i devet skokova.

Olympiakos prošao i Sienu

Poslije lošeg početka drugog kruga, s omjerom 1-3 poslije prva četiri kola, Olympiakos je ušao u pozitivni niz, s jedinim porazom prošlog tjedna kod kuće protiv Barcelone. Aktualni europski prvaci vratili su se na uspješniji put sa 68:67 protiv Montepaschija u Sieni, uz preokret u posljednjoj četvrtini, u koju su ušli s pet poena zaostatka (54:49).

Montepaschi je u drugoj četvrtini vodio s 10 razlike, a u trećoj dionici s +9, prije nego su ih gosti iz Pireja uhvatili u posljednjih 10 minuta. Nakon 56:56 na semaforu sedam i pol minuta do kraja, Olympiakos je s 12:5 otišao do sedam poena prednosti minutu i 50 sekundi prije završne sirene, pa izdržao s tim vodstvom. Montepaschi se sa svojih 6:0 približio na samo 68:67, ali iza promašene trice Acieja Lawa za goste u posljednjim trenucima, nisu imali dovoljno vremena za šut za pobjedu.

Kostas Sloukas i njegov imenjak Papanikolaou su s po 11 poena vodili aktualne europske prvake, Sloukas s pet, a Papanikolaou sa sedam skokova. Kyle Hines i Vassilis Spanoulis dodali su po 10 poena, Hines uz 11 skokova, a Spanoulis uz pet asistencija.

Kristjan Kangur i Matthew Janning ubilježili su po 14 poena za Montepaschi, Kangur sa šest skokova, a Janning s po četiri skoka i asistencije. David Moss imao je 11 poena i šest skokova, dok je zakazao Bobby Brown, sa samo osam poena uz 3/13 iz igre, 3/8 za dvicu i 0/5 za tricu. Amerikanac je imao i po četiri skoka i asistencije.

Caja bez problema s oslabljenim Fenerom

Jedina jednosmjerna utakmica večeri u skupini dogodila se u Vitoriji. Žan Tabak proslavio je novu euroligašku pobjedu na klupi Caje Laboral s 87:67 protiv Fenerbahče Ülkera, koji je bio oslabljen izostankom Bojana Bogdanovića. Hrvatski reprezentativac nije mogao igrati zbog ozljede koljena, a bez njega Fener je otplovio u poraz koji je značio kraj ionako tanke teoretske mogućnosti za proboj u četvrtfinale.

Caja je pred svojim navijačima odlično otvorila utakmicu, a nakon 46:22 na poluvremenu, bilo je jasno da će se gosti teško vratiti. Tabakova momčad je u trećoj četvrtini povisila na 30 razlike i iza toga bez problema čuvala visoku prednost.

Tibor Pleiss je s 14 poena i šest skokova vodio Caju, a Andres Nocioni, Maciej Lampe i Fabien Causeur pridružili su se s po 12 poena. Bo McCalebb završio je sa 16, a Romain Sato s 15 poena za goste iz Istanbula.

Poslije utakmica odigranih u četvrtak, Olympiakos je dostigao Montepaschi u borbi za drugo mjesto, sada s omjerom 7-4. Poredani od četvrte do šeste pozicije, Himki, Maccabi i Caja Laboral su korak iza u borbi za odlazak u četvrtfinale, s omjerom 6-5.

Euroliga, skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica

11. kolo

Maccabi Tel Aviv80:79Himki
Montepaschi Siena67:68Olympiakos
Baskonia87:67Fenerbahçe
Barcelona86:61Bešiktaš
1Barcelona 131+165
2Olympiakos 95+35
3Maccabi Tel Aviv 86+93
4Baskonia 86+48
5Himki 77+82
6Montepaschi Siena 77-21
7Fenerbahçe 212-191
8Bešiktaš 212-211

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.03.2013. u 10:01
    U samopouzdanju. Od OI 2008 kada smo pobijedili Rusiju nismo pobijedili niti jednu ozbiljnu reprezentaciju. Suci te ne poštuju, svaka dvojbena odluka ide na drugu stranu. Tako to ide.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.03.2013. u 01:49
    Imamo trenere, imamo igrače. Gdje je problem..?
    Obrisan korisnik