Košarka

Bilbao i Lokomotiv Kuban obavili veliki posao u gostima

Ivor Krapac • četvrtak, 21.03.2013.
Bilbao i Lokomotiv Kuban obavili veliki posao u gostima
Foto: Kristijan Komarica

Uxue Bilbao Basket i Lokomotiv Kuban iz Krasnodara napravili su prvi od potrebna dva koraka u lovu na finale Eurokupa. U prvim utakmicama polufinala, odigranima u srijedu, španjolski i ruski predstavnik proslavili su pobjede u gostima, Bilbao protiv ukrajinskog Budivelnika, a Lokomotiv protiv Valencije Velimira Perasovića...

Poslije četvrtfinalnog prolaza u ogledu sa Spartakom iz Sankt Peterburga, koji je bio favorit, Budivelnik će teško ponoviti nešto slično u sudaru s Uxue Bilbaom u polufinalu Eurokupa. Ukrajinska momčad je u srijedu u Kijevu izgubila s 93:83, što je gostima donijelo veliku prednost uoči uzvrata na njihovom terenu, koji je na rasporedu iduće srijede.

Odlučujuće razdoblje utakmice u glavnom ukrajinskom gradu dogodilo se u završnici druge i trećoj četvrtini. Poslije zaostatka od 40:35 u drugoj dionici, Bilbao je velikom serijom od 30:13 došao do 12 poena prednosti (65:53) i u nastavku više nije ispustio vodstvo. Budivelnik se u posljednjoj četvrtini uspio približiti do -5, ali to je bilo sve.

Lamont Hamilton završio je s 26 poena i osam skokova, Kostas Vasiliadis s 20 poena, pet skokova i tri asistencije, a Alex Mumbru i Nikos Zisis s po 14 poena za pobjedničku momčad, Mumbru i sa sedam asistencija. Fran Pilepić je za nepunih 14 minuta bio bez poena, uz jednu promašenu dvicu, a ubilježio je četiri osobne pogreške i pretrpljenu blokadu.

Budivelnik je pretrpio poraz bez obzira na odličnu predstavu Malcolma Delaneyja, koji je s 38 poena došao do rekordnog učinka za neku utakmicu Eurokupa koja nije bila odigrana u prvoj fazi natjecanja. Delaney je imao i osam skokova, a šut iz igre bio mu je 9/13, 3/4 za dvicu i 6/9 za tricu, dok je iz slobodnih bacanja pucao 14/16.

No, u domaćem sastavu izostala je prava pratnja. Dvoznamenkasti broj poena imao je još jedino Dainius Šalenga, koji je ubacio 11.

Utakmica u Valenciji također je riješena u drugom poluvremenu. Lokomotiv Kuban je s 97:87 nadjačao momčad koju vodi Velimir Perasović, a sve najvažnije dogodilo se u trećoj četvrtini.

Poslije izjednačene borbe tijekom prvih 20 minuta, s 45:43 za goste iz Krasnodara na kraju druge dionice, ruski klub je u trećoj odjurio bez pozdrava, bijegom do 76:58 na ulasku u posljednju četvrtinu.

Bez obzira na veliki rezultatski minus, Valencia se nije predavala. Domaća momčad je u završnici utakmice stigla na samo četiri poena zaostatka (91:87), no tricama raspoloženog Simasa Jasaitisa Lokomotiv je završio susret s vrijednih gostujućih +10.

Jasaitis je bio najraspoloženiji u redovima momčadi iz Krasnodara. Iskusni litavski šuter ubilježio je 23 poena, sa 7/10 za tricu, a tih sedam ubačenih trica bio je rekord za jednu utakmicu polufinala Eurokupa. Osim šuterskim učinkom, istaknuo se i s osam skokova i četiri osvojene lopte.

Derrick Brown pridružio se s 19 poena i šest skokova, a Mantas Kalnietis sa 17 poena i četiri asistencije za Lokomotiv, dok je Justin Doellman s 28 poena vodio Valenciju. Pau Ribas imao je 20 poena i tri asistencije, a Bojan Dubljević 17 poena.

Drugi susret ovog polufinalnog ogleda odigrat će se idućeg utorka u Rusiji.

Sustav natjecanja je takav da se računa međusobna koš-razlika u dvije utakmice, a u slučaju da Bilbao i Lokomotiv Kuban zadrže prednost iz gostujućih dvoboja, 13. travnja očekuje ih ogled u finalu u belgijskom Charleroiju. O naslovu odlučuje samo ta jedna utakmica finala, a osim što će uzeti trofej, pobjednik Eurokupa osigurat će i nastup u Euroligi u sljedećoj sezoni.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.03.2013. u 16:38
    tko bi rekao na početku sezone, da će budivelnik dogurati do 1/2-finala.....stvarno su me ugodno iznenadili! ovo ostalo je manje-više očekivano, osim posrtanja još jednog bogatog, ruskog kluba-unicsa!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.03.2013. u 22:57
    zašto se ne igra final four ?
    Obrisan korisnik