Košarka

Video: Miami Heat u Clevelandu nadoknadio minus od 27 poena i produljio pobjedničku seriju

Igor Šestak • četvrtak, 21.03.2013.
Video: Miami Heat u Clevelandu nadoknadio minus od 27 poena i produljio pobjedničku seriju
Foto: EPA

U noći sa srijede na četvrtak po hrvatskom vremenu u NBA ligi je odigrano 11 utakmica. S nestrpljenjem se očekivalo hoće li aktualni prvaci u Clevelandu nastaviti svoju pobjedničku seriju, a u tome su uspjeli na spektakularan način - povratkom iz debelog minusa. Derbi Zapada odigrali su Grizzliesi i Thunder, a najbolja obrana lige uspjela je "umrtviti" Duranta i društvo te slaviti nakon produžetka. Spursi su to iskoristili i pobjedom nad Warriorsima učvrstili vodeću poziciju, dok su Mavericksi i Jazz doživjeli poraze koji su ih udaljili od doigravanja. Vrlo uvjerljivi bili su Clippersi, Knicksi su pobjedom proslavili povratak Anthonyja, a svoje su navijače neugodno iznenadili Celticsi porazom od Hornetsa.

Jamesov triple-double, "Vrućina" se ukazala na minus 27

Nevjerojatnim preokretom u Clevelandu Miami Heat (53-14) je produžio svoju pobjedničku seriju na 24 utakmice. Protiv bivše momčadi LeBrona Jamesa, aktualni prvaci su u prvom poluvremenu izgledali smiješno. Cavaliersi (22-46) su igrali bez trojice svojih najboljih igrača - Irvinga, Varejaoa i Waitersa, ali su na krilima Tristana Thompsona, Waynea Ellingtona i C.J. Milesa u 24 minute stvorili prednost od 55:34. Miami je u tom periodu iz igre pogodio tek 12 šuteva.

Početak treće četvrtine donio je rast Miamijevog zaostatka i slobodnim bacanjima Tylera Zellera Cavsi su došli do 67:40. Do kraja utakmice ostalo je tek 19 i pol minuta - očito i više nego dovoljno za preokret. Igrači Heata krenuli su serijom 6:0, a definitivno su ih trgnule tri trice Shanea Battiera u samo dvije i pol minute. Tricom Raya Allena došli su na jednoznamenkasti zaostatak prije kraja treće četvrtine, a u zadnjih 12 minuta ušlo se s rezultatom 77:68.

LeBron James, igrač Miami Heata: "Sa svime što se dogodilo, bio je ovo jedan od najbizarnijih dana u mom životu. Također, bio je ovo jedan od najboljih povrataka kojem sam svjedočio. Tijekom utakmice nisam razmišljao o seriji, već o tome kako će nas Cavaliersi pregaziti. No, nije bilo panike. Bili smo u zaostatku od 27 poena 19 minuta do kraja, a to je u košarci cijela vječnost."

Tristan Thompson, igrač Cleveland Cavaliersa: "Znali smo da će se kad-tad pokrenuti. Aktualni su prvaci, a prvaci se ne predaju, čak niti kad gube s 27 poena. Odigrali su neke sjajne akcije i zaslužuju sve pohvale za ovo što su učinili."

Nakon samo minute i po igre i osam uzastopnih poena Jamesa rezultat je bio izjednačen. Heatov ekspresni povratak u utakmicu zaključen je bijegom na čak devet poena prednosti tri minute prije kraja. Malo je nedostajalo do još jednog preokreta jer su domaći igrači napravili seriju 9:1 te su u posljednjoj minuti imali napad za vodstvo. Ellington je promašio, a James pogodio slobodna bacanja za konačnih 95:98.

Domaći navijači ponovno su imali na piku svog "odbjeglog sina", a on im je odgovorio triple-double učinkom, svojim četvrtim ove sezone. Za 42 minute na parketu zabio je 25 poena i dodao 12 skokova, deset asistencija, dvije blokade, tri ukradene i četiri izgubljene lopte. Čak 19 poena zabio je u drugom poluvremenu, a u posljednjoj je četvrtini izravno sudjelovao kod 22 od 30 poena svoje momčadi (14 poena i tri asistencije). Protiv svog bivšeg kluba James sada ima omjer 9-1.

Miamijev šut iz igre zaustavio se na 44,4 posto, a još je pet igrača stiglo do dvoznamenkastog broja poena. Najefikasniji od njih bio je Mario Chalmers sa 17 poena. Cavaliersi su iz igre pogodili 45,7 posto svojih šuteva. Njihov najefikasniji igrač bio je Ellington s 20 poena, sedam skokova i četiri asistencije, dok je Thompson zabio 18 poena uz osam skokova.

Najčvršća obrana lige zaustavila najefikasniji napad

Drugu večer zaredom parket su pognutih glava napustili igrači Oklahoma City Thundera (50-19). Nakon što su ih u utorak porazili Denver Nuggetsi, isto je u srijedu pošlo za rukom Memphis Grizzliesima (46-21). U svom stilu, Grizzliesi su odličnom obranom "terorizirali" svoje goste, a utakmica je bila vrlo izjednačena te je o pobjedniku odlučivao produžetak.

Momčadi su se u vodstvu izmijenile čak 14 puta, a najveću prednost imali su domaćini još u prvoj četvrtini kada su vodili s 19:9. Memphis svoje vodstvo nije ispuštao tijekom čitavog prvog poluvremena, ali se nije uspio odvojiti na značajniju prednost. Deset poena viška imao je i u trećoj četvrtini, ali krajem iste Kevin Durant je pogodio za prvo vodstvo OKC-a. U posljednjem periodu regularnog dijela utakmice vodila se velika bitka, a činilo se kako su gosti na putu ka pobjedi kada je Kevin Martin minutu i pol prije kraja zabio tricu za vodstvo 78:72.

Mike Conley, igrač Memphis Grizzliesa: "Odlično je na ovaj način dobiti utakmicu protiv jedne od najboljih momčadi u ligi. Morali smo pretrpjeti brojne odluke koje nam nisu išle u korist. Neke prekršaje i odluke na obje strane parketa. No, kroz igru smo prevladali sve te nedaće i to protiv tako dobre momčadi. Mislim da to mnogo govori o našem samopouzdanju i vjeri u vlastite mogućnosti."

Samo 15 sekundi prije kraja Grizzliesi su došli na minus dva pa poslali Russella Westbrooka na liniju slobodnih bacanja. Zabio je tek jedno, a onda je uslijedila revija slobodnih bacanja u kojoj je svaka momčad unutar samo dvije sekunde postigla četiri poena. Deset sekundi prije kraja Thunder je pustio akciju domaćih, a tricom za produžetak završio ju je Jared Bayless. U produžetku su Grizzliesi poveli s 88:85, a Durant i Westbrook okrenuli rezultat na svoju stranu. Grizzliesi su imali 14 sekundi za posljednji napad kod minus jedan, a nakon promašaja Zacha Randolpha, priskočio je Marc Gasol i devet desetinki sekunde prije isteka vremena zabio za konačnih 90:89.

Najčvršća obrana lige (89,2 poena po utakmici) uspjela je zaustaviti najefikasniji napad lige (106,7 poena po utakmici), a da se utakmica odvijala prema željama domaćih svjedoči činjenica da su i jedni i drugi iz igre pogodili samo 36 posto svojih šuteva.

Durant je utakmicu završio s 32 poena i osam skokova, ali je iz igre šutirao prilično slabih 11/28. Još slabiji bio je Westbrook. Zabio je 20 poena, ali uz katastrofalnih 7/25 iz igre. Martin je zabio 17 poena, a Kendrick Perkins se istaknuo sa 16 skokova. Kod domaćih, lošu je šutersku večer imao Randolph (6/23), a utakmicu je završio s 15 poena, 18 skokova i sedam izgubljenih lopti. Gasol je imao 14 poena i 15 skokova, 20 poena je zabio Bayless, a najbolji strijelac bio je Mike Conley s 24 poena, sedam skokova i pet asistencija.

Spursi i dalje enigma za Warriorse, porazi Jazza i Mavericksa razveselili Lakerse

Svoj put prema prvom mjestu Zapadne konferencije San Antonio Spursi (52-16) su nastavili domaćom pobjedom nad Golden State Warriorsima (39-31) rezultatom 104:93. Bila je to 29. uzastopna pobjeda Spursa nad Warriorsima u San Antoniju, a preko nje su došli do dvije i pol utakmice prednosti pred društvom iz Oklahoma Cityja. Iako su i dalje bez Tonyja Parkera, Spursi guraju sasvim dobro (bez njega omjer 6-2), a najzaslužniji za to je Tim Duncan. Ovoga je puta za 31 minutu zabio 25 poena (iz igre 11/17), uhvatio 13 lopti, šest puta asistirao, četiri puta blokirao i izgubio tri lopte.

Spursi su vodili u najvećem dijelu utakmice, u drugoj četvrtini i sa 16 poena prednosti, no tri i pol minute prije kraja Warriorsi su došli na samo četiri poena minusa. Tada se družina Gregga Popovicha ponovno uozbiljila i u iduće dvije i pol minute napravila seriju 12:3 i suvereno riješila utakmicu.

Spursi su iz igre pogodili 48,2 posto svojih šuteva, a osim Duncana, istaknuli su se Thiago Splitter sa 17 poena, sedam skokova i četiri asistencije te Manu Ginobili sa 16 poena, sedam asistencija i tri skoka. Gosti iz Oaklanda su zadržani na 44 posto šuta iz igre, a šanse za pobjedu su si značajno umanjili s čak 17 izgubljenih lopti. Njihov najbolji strijelac bio je Stephen Curry s 24 poena (iz igre 8/20), Jarrett Jack je upisao 14 poena i sedam asistencija, a David Lee deset poena i 12 skokova.

Iako u srijedu nisu ni izlazili na parket, zadovoljni rezultatima mogu biti Los Angeles Lakersi (36-33), budući da se borba za plasman u doigravanje sve više odvija u njihovu korist. Utah Jazz (34-34) je u prilično lošoj formi (3-7 u zadnjih deset utakmica), a novi je poraz doživio na gostovanju kod Houston Rocketsa (37-31). Bila je to jednosmjerna utakmica u kojoj su "Rakete" vodile od početka do kraja. U trećoj četvrtini Houston je vodio sa 71:45, a u završnici si je dozvolio opuštanje pa je slavio sa 100:93. Do pobjede su ga vodili James Harden (29 poena, slobodna bacanja 17/18) i Jeremy Lin (24 poena, šest asistencija), dok se kod Jazza istaknuo Gordon Hayward s 27 poena i osam skokova.

Nowitzki u uglednom društvu

Svojim četvrtim skokom na utakmici Dirk Nowitzki je došao do 9.000 skokova u karijeri, a postao je tek deseti igrač u povijesti koji je uz toliko skokova skupio i 24.000 poena. Pridružio se Chamberlainu, Jabbaru, Hayesu, Mosesu i Karlu Maloneu, Olajuwonu, Ewingu, Garnettu i Shaquilleu O'Nealu.

Poraz su doživjeli i Dallas Mavericksi (32-36), također kandidati za osmu poziciju Zapada. U njihovoj dvorani uvjerljivo su ih nadigrali Brooklyn Netsi (40-28) i slavili sa 113:96. U prvom se poluvremenu vodila izjednačena bitka (51:51), no u drugom su Netsi "dodali gas" i odjurili do visoke pobjede. U drugom su dijelu iz igre pogodili 58,5 posto šuteva, a tijekom cijele utakmice bili su dominantni pod koševima. Prikupili su 11 skokova više od domaćina, a u poenima iz reketa bili bolji s 52:34. Briljirao je Brook Lopez s 38 poena (iz igre 15/22) i 11 skokova, a 31 poen (iz igre 13/25) i šest asistencija upisao je Deron Williams. Najbolji kod Mavericksa bio je Dirk Nowitzki sa 16 poena i šest skokova.

Vratio se Melo, Clippersi "razbili" 76erse, Bobcatsi povezali dvije pobjede

Boston Celticsi (36-31) su doživjeli neočekivani poraz na gostovanju u New Orleansu. U utakmici punoj preokreta domaći Hornetsi (23-46) su bili u zaostatku od 13 poena u trećoj četvrtini, a onda sjajnom serijom 31:9 došli do devet poena prednosti. Celticsi su uspjeli uzvratiti i u zadnju su minutu ušli s vodstvom 86:83. No, do kraja utakmice nisu zabili niti poen, a Hornetsi su slobodnim bacanjima Ryana Andersona i košem Anthonyja Davisa stigli do minimalne pobjede. Davis je zabio samo tri desetinke sekunde prije isteka vremena i to nakon napadačkog skoka.

Davis je tako postao junak utakmice iako je zabio tek devet poena i uhvatio osam lopti. Anderson je bio prvi strijelac Hornetsa s 21 poenom, Eric Gordon je zabio 18, a dobar je bio i Greivis Vasquez s 13 poena, sedam skokova i šest asistencija. Boston su "vukli" Paul Pierce s 28 poena (iz igre 9/17) i pet asistencija te Kevin Garnett s 20 poena (iz igre 9/16) i šest skokova, ali od suigrača nisu dobili kvalitetnu podršku.

Carmelo Anthony se vratio u sastav New York Knicksa (40-26) te s 21 poenom (iz igre 7/14) i osam skokova pomogao svojoj momčadi da sa 106:94 iz svoje dvorane isprati slabašni Orlando Magic (18-51). Za pobjedu Knicksa ključna je bila treća četvrtina u kojoj su svoje goste nadigrali s 32:19 i osigurali si mirnu završnicu. Raspoložen je bio i J.R. Smith s 22 poena (iz igre 8/16) i sedam skokova, ali New York nije prošao bez loših vijesti. Ozlijedio se Iman Shumpert te u drugom poluvremenu nije ulazio u igru. Strijelce Orlanda predvodili su Tobias Harris i Andrew Nicholson s 14 poena.

Najuvjerljiviju pobjedu večeri ostvarili su Los Angeles Clippersi (47-22). Iz svoje su dvorane sa 101:72 ispratili Philadelphia 76erse (26-41), a izjednačena je bila samo prva četvrtina. Nakon nje Clippersi su potpuno dominirali, a u pobjedi su se najviše istaknuli Chris Paul s 19 poena, devet asistencija, šest skokova i pet krađa (za 31 minutu) te Caron Butler s 14 poena i šest skokova. Pobjedu su upisali i Atlanta Hawksi (38-30), u svojoj dvorani protiv Milwaukee Bucksa (34-33) rezultatom 98:90. "U elementu" su bili Al Horford s 26 poena i 15 skokova, Jeff Teague s 27 poena i 11 asistencija te Josh Smith s 12 poena, 16 skokova i šest asistencija.

Prvi put u četiri mjeseca dvije su pobjede spojili Charlotte Bobcatsi (16-52). Nakon što su u ponedjeljak bili bolji od Washingtona, u srijedu su sa 107:101 nadigrali Toronto Raptorse (26-42). Najzaslužniji za to su Byron Mullens s 25 poena i pet skokova te Gerald Henderson s 21 poenom, sedam skokova i pet asistencija. Wizardsi (24-43) su pak preboljeli poraz od Bobcatsa slavljem u Arizoni. Domaće Phoenix Sunse (23-46) svladali su s 88:79 uz dobre predstave Johna Walla (19 poena, osam asistencija) i Nenea (17 poena, osam skokova). Kod Sunsa se istaknuo Goran Dragić s 18 poena i 11 asistencija.

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.03.2013. u 14:59
    svaka cast miami,ovo nije lako stici ni protiv clevelanda a upravo su to napravili..nevjerojatno
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.03.2013. u 12:35
    gledao sam 1. poluvrijeme, cleveland ih je ubio 55% sut, i ne znam kako su izgubili, zao mi je sad sto nisam gledao do kraja.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.03.2013. u 10:43
    Duncan igra kao da je svaki dan sve mlađi i mlađi...A Memphis mi je svakom tekmom sve draži, pravi razbijači, kao Pistonsi iz '04...
    Obrisan korisnik
  • kpb2721.03.2013. u 09:25
    Nevjerojatni LeBron!
    kpb27

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies