Tenis

Uspješan start za sestre Williams i najviše rangirane nositeljice

Branimir Korać • petak, 22.03.2013.
Uspješan start za sestre Williams i najviše rangirane nositeljice
Foto: EPA

Drugo kolo WTA turnira u Miamiju u konkurenciji tenisačica ponudio je niz odličnih mečeva, a favoritkinje su uglavnom bilježile prolaze. Najveće iznenađenje priredila je Švicarka Romina Oprandi pobjedom protiv Lucie Šafarove...

Kineskinja Na Li rutinski je izborila treće kolo Miamija pobjedom protiv Nizozemke Kiki Bertans. Bila je to glatka pobjeda pete igračice svijeta koja je dominirala od početka meča i nije dopustila Nizozemki da je stavi u probleme. U prvom setu još se Nizozemka nekako i držala, imala je priliku za povratak u meč u finišu seta, ali nije izdržala i umjesto mjesto poravnanja na 4:4, Na Li se spasila i još jednom breaknula protivnicu te potpunom dominacijom u drugom setu prošla je dalje.

Kineskinji je ovo bio povratnički meč nakon ozljede u finalu Australian Opena. "Nisam uopće bila nervozna prije meča već uzbuđena. Zadnjih sedam tjedana sam bila bez nastupa i mogu biti jako zadovoljna svojim nastupom i igrom nakon tolike pauze. Vjerovala sam u sebe i u svoj plan igre, a kada je tako, onda mogu puno napraviti."

Samo Martić dalje u paru

U konkurenciji parova jedina Hrvatica koja je izborila prolaz je Petra Martić. Ona je s Njemicom Groenefeld tijesno svladala Vaniju King i Monicu Niculescu s 11-9 u odlučujućem setu. King i Niculescu su imale 9:6 i tri meč lopte, ali onda je uslijedio veliki preokret i pobjeda hrvatsko-njemačke kombinacije. U drugom kolu igrat će protiv petih nositeljica Huber i Martinez ili Mladenovic i Voskoboeve.

Daniela Hantuchova i Anabel Medina Garrigues, vrlo dobre igračice parova, bile su očekivano bolje od Madison Keys i Ajle Tomljanović koja je na teren morala neposredno nakon pobjede u pojedinačnom dijelu. Darija Jurak i Katalin Marosi propustile su čak pet meč lopti u drugom setu protiv osmih nositeljica Goerges i Švedove da bi na kraju izgubile meč. Dalje nije mogla niti Mirjana Lučić Baroni koja je s Kineskinjom Jie Zheng poražena od Su-Wei Hsieh i Shuai Peng.

Prilično sličan meč odigrale su i Agnieszka Radwanska i Su-Wei Hsieh. I ovdje je nositeljica rano stigla do prednosti, Hsieh je uspjela odgovoriti u završnici seta, ali je odmah izgubila i servis i set. U drugom setu rani dvostruki break riješio je sve nedoumice i Radwanska bez muke prolazi u treće kolo.

Radwanska brani naslov osvojen prošle godine i želi to ponoviti. "Učinit ću sve da ponovno osvojim Miami. Osvajanje Miamija mogu usporediti s osvajanjem Grand Slam turnira."

Teži posao imala je Petra Kvitova protiv Shuai Peng što je i očekivano jer je Kineskinja ipak značajno teža protivnica od Bertans ili Hsieh. Kvitova je izgubila prvi set u završnici sa 7:5 da bi u drugom stabilizirala igru i s duplim breakom kod 5:2 servirala za set. Tu je izvukla 0:40 i realizirala prvu set loptu. U trećem setu obje igračice su se jako mučile na svom servisu, bilo je obostrano puno prilika, no bolje se snašla Kvitova koja je bolje koristila svoje šanse.

Nakon vrlo lošeg prvog seta u kojem nije uzela niti gem, Sloane Stephens se uspjela izvući i stići do pobjede protiv Olge Govorcove. Stephens je tek krajem drugog seta stigla do breaka koji ju je potpuno vratio u meč, zatim je u trećem odmah uzela servis protivnici i do kraja meča je zadržala prednost.

"Prvi set je bio užasan, spavala sam na terenu. Trebala sam nešto da me probudi i natjera na borbu, a gubitak seta je to i napravio", komentirala je Stephens.

Serena Williams je propustila Indian Wells da bi na startu Miamija pregazila Flaviju Pennettu uz svega dva izgubljena gema. Pennetta se nije mogla nositi sa Serenom, Talijanka je imala sedam break lopti, ali svih sedam u dva krizna gema u prvom setu kada je u oba navrata Williams spašavala 0:40. Ostatak meča je protekao u potpunoj dominaciji pre igračice svijeta.

"Imala je Flavia te prilike, to je došlo nakon što sam promašila nekoliko udaraca zbog lošeg kretanja. Na kraju je najvažnije da sam upisala pobjedu i prošla dalje. Bilo bi lijepo da šesti put osvojim Miami i prestignem Steffi Graf. Imam puno mečeva pred sobom, opuštena sam i osjećam da to mogu napraviti. No ponekad sam sama sebi najveći neprijatelj, vidjet ćemo što će biti", rekla je Serena.

Dobro u posljednje vrijeme igra Kristina Mladenovic i očekivalo se da će mlada Francuskinja pružiti jači otpor Dominiki Cibulkovoj. Imala je prilika, mogla je zakomplicirati meč, ali Cibulkova je u ključnim trenucima bolje reagirala i na kraju je slavila u dva seta, rezultatski lakše nego što je to bilo na terenu.

Lagan posao nije imala Caroline Wozniacki koja se podosta mučila protiv češke kvalifikantice Karoline Pliškove. Wozniacki je meč otvorila breakom, imala je prednost do sredine seta, a onda je pala i izgubila set. Uspjela se vratiti i poravnati na 1-1 u setovima da bi u trećem nakon početnih 1:1 obje igračice redom gubile svoje servis gemove sve do 4:3 kada je Wozniacki svoj uspjela uzeti i proći dalje.

Venus Williams je u tri seta bila bolja od japanske veteranke Kimiko Date-Krumm. Date-Krumm se u prvom setu vratila od 5:1 na 5:5, zatim je u tie-breaku ponovno zaostala i to nije uspjela dostići. U drugom setu je ona brzo pobjegla i uzela set da bi u trećem u tri servis gema spašavala meč lopte, ukupno ih je spasila šest, no kod 5:4 na svom servisu nije uspjela još jednu i ostala je bez prolaza.

"Najteže je kada dođeš pred pobjedu i ne možeš završiti meč. Svaka čast Kimiko, pogodila je nekoliko fenomenalnih udaraca, ali srećom ostala sam dovoljno smirena i uspjela sam upisati tu pobjedu."

Kirsten Flipkens je u dva seta nadigrala kvalifikanticu Stefanie Voegele, Japanka Morita je bila bolja od Yanine Wickmayer dok je sve bolja mlada Španjolka Garbine Muguruza nadigrala Anastasiju Pavljučenkovu koja je imala čak 12 dvostrukih servis pogrešaka. Magdalena Rybarikova je iznenadila Njemicu Monu Barthel dok je Švicarka Oprandi okrenula zaostatak 5:1 u tie-breaku trećeg seta i svladala neočekivano Lucie Šafarovu, a Varvara Lepchenko nadigrala je Begu.

WTA Miami, drugo kolo:
Na Li (Kina, 5) - Kiki Bertens (Nizozemska) 6:3, 6:1
Agnieszka Radwanska (Poljska, 4) - Su-Wei Hsieh (Kineski Tajpeh) 6:3, 6:2
Petra Kvitova (Češka, 7) - Shuai Peng (Kina) 5:7, 6:2, 6:2
Kirsten Flipkens (Belgija, 30) - Stefanie Voegele (Švicarska, Q) 6:4, 6:2
Sloane Stephens (SAD, 16) - Olga Govorcova (Bjelorusija) 0:6, 6:4, 6:4
Ayumi Morita (Japan) - Yanina Wickmayer (Belgija, 31) 7:6(2), 2:6, 6:3
Garbine Muguruza (Španjolska, WC) - Anastasija Pavljučenkova (Rusija, 23) 4:6, 6:2, 6:2
Dominika Cibulkova (Slovačka, 13) - Kristina Mladenovic (Francuska) 6:2, 6:3
Caroline Wozniacki (Danska, 9) - Karolina Pliškova (Češka, Q) 5:7, 6:3, 6:3
Magdalena Rybarikova (Slovačka) - Mona Barthel (Njemačka, 27) 6:3, 7:6(5)
Romina Oprandi (Švicarska) - Lucie Šafarova (Češka, 17) 7:6(4), 4:6, 7:6(5)
Andrea Petkovic (Njemačka, WC) - Marion Bartoli (Francuska, 10) 6:3, 4:1 predaja Bartoli
Varvara Lepchenko (SAD, 25) - Irina-Camelia Begu (Rumunjska) 6:3, 6:4
Venus Williams (SAD, 19) - Kimiko Date-Krumm (Japan) 7:6(3), 3:6, 6:4

WTA Miami, prvo kolo parova:
Anna-Lena Groenefeld/Petra Martić (Njemačka/Hrvatska) - Vania King/Monica Niculescu (SAD/Rumunjska) 2:6, 6:2, 11-9
Daniela Hantuchova/Anabel Medina Garrigues (Slovačka/Španjolska) - Madison Keys/Ajla Tomljanović (SAD/Hrvatska, WC) 6:2, 6:3
Timea Babos/Mandy Minella (Mađarska/Luksemburg) - Liga Dekmeijere/Olga Govorcova (Latvija/Bjelorusija) 6:2, 6:2
Julia Goerges/Jaroslava Švedova (Njemačka/Kazahstan, 8) - Darija Jurak/Katalin Marosi (Hrvatska/Mađarska) 2:6, 7:5, 10-8
Lisa Raymond/Laura Robson (SAD/Velika Britanija, WC) - Raquel Kops-Jones/Abigail Spears (SAD/SAD, 6) 7:5, 6:2
Su-Wei Hsieh/Shuai Peng (Kineski Tajpeh/Kina) - Mirjana Lučić Baroni/Jie Zheng (Hrvatska/Kina) 1:6, 6:2, 10-6.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • teniosac22.03.2013. u 19:33
    A Venus ne zna ako bi igrala ili ne igrala,na nju se je postalo teško kladiti,čisti loto..
    teniosac
  • teniosac22.03.2013. u 19:31
    Serena to osvaja..
    teniosac