Rukomet

Lazarov pogotkom u posljednjim sekundama odveo Atletico u četvrtfinale, zasjao i Ivano Balić

Zvonka Keliš • nedjelja, 24.03.2013.
Lazarov pogotkom u posljednjim sekundama odveo Atletico u četvrtfinale, zasjao i Ivano Balić
Foto: EPA

Uzbudljivo je i zanimljivo bilo ove nedjelje na europskim rukometnim terenima. U Berlinu je madridski Atletico pogotkom Lazarova dvadesetak sekundi prije kraja osigurao svoje mjesto u četvrtfinalu, dok je Top 8 mnogo uvjerljivije osigurao Kielce pobjedom nad Szegedom na svom terenu. Barcelona i Kiel su, pak, u uzvratnim dvobojima kod kuće bez problema stigli među osam najboljih europskih momčadi. Ždrijeb parova četvrtine finala Lige prvaka bit će održan u utorak u Beču u 11 sati.

Füchse Berlin - Atletico de Madrid 26:27 (13:14)

Itekako uzbudljivo bilo je ove nedjelje u EHF-u dvoboju tjedna između berlinskih Lisica i madridskog Atletica. Naime, nakon 29:29 u Vistalegreu uslijedilo je novih i napetih 60 minuta prave rukometne borbe u prepunoj Max-Schmeling dvorani u kojoj su gosti iz Madrida predvođeni hrvatskim virtuozom Ivanom Balićem osigurali svoje mjesto u četvrtfinalu Lige prvaka iz kojeg nisu izostali još od 2004. godine. U pravoj triler završnici gosti su slavlje osigurali u posljednjoj minuti, točnije 25 sekundi prije kraja pogotkom Makedonca Kirila Lazarova.

A najbolji su...

U pobjedu svoje momčadi Kiril Lazarov ugradio je šest pogodaka, Ivano Balić je nadodao njih dva, dok je Jakov Gojun jednom zatresao suparničku mrežu. Na drugoj je strani sjajan bio Konstantin Igropulo s osam golova, dok su po četiri dodali Evgenij Pevnov te Iker Romero Fernandez. Ivan Ninčević zabio je dva gola, dok se Denis Špoljarić ije upisao u listu strijelaca.

Nije se dobro domaćin snašao u prvih 15 minuta ogleda kada su dvoranom u Berlinu apsolutno dominirali gosti predvođeni Hrvatom Balićem i izuzetno agresivnom i koncentriranom obranom. Dovelo je to momke Talanta Dujšebajeva do vodstva 8:3 nakon čega ipak Dagur Sigurdsson minutom odmora budi svoje igrače koji počinju pronalaziti rupe u madridskoj obrani te uspijevaju preokrenuti rezultat u svoju korist (10:8). Uslijedila je tada i promjena na vratima Atletica, naime, možda u svojoj posljednjoj europskoj avanturi prava vratarska legenda Španjolske, Jose Javier Hombrados, riskirala je, bez ikakvih problema, svoju još nezaliječenu ozljedu, no ni to tada nije pomoglo gostujućim igračima budući da su Lisice u naletu i na predah odlaze s vodstvom 14:13.

Početkom drugoga poluvremena domaća momčad nastavlja s odličnom igrom te predvođena Ikerom Romerom i Evgenijem Pevnovim odlazi na 19:16. No, kako je u rukometu baš sve moguće tako je i sam susret postajao sve napetiji. Odličnim se tada pokazao Balić, posebice u obrani gdje je sjajno čitao igru suparnika za seriju gostujućih udaraca i preokret rezultata na 21:19 u korist europskog viceprvaka. No, također sjajni Konstantin Igropulo, ali i vratar Petr Stochl vratili su potom susret na sam početak (24:24).

Vrijeme je tada bilo za pravu triler završnicu u kojoj Dujšebajev u novi napad kreće bez vratara te sa sedam igrača u napadu, a Nikolaj Markussen postavlja gostujućih 26:25 na koje odgovor odmah ima Iker Romero. Minuta predaha za ekipu iz Madrida bila je dovoljna Kirilu Lazarovu da u posljednjih dvadesetak sekundi ovog izuzetno uzbudljivog dvoboja pronađe rupu u berlinskoj obrani te da smjesi loptu u gol vratara Lisica. Domaći trener Sigurdsson tada, 14 sekundi prije kraja, također uzima minutu odmora, ali i uvodi svog sedmog igrača u napad, no Bartlomiej Jaszka pogađa vratnicu i madridsko je slavlje moglo početi.

Vive Targi Kielce - Pick Szeged 32:27 (14:11)

Nakon što su u prvom susretu u Mađarskoj minimalno poraženi Poljaci su na svom terenu pokazali što sve znaju te zašto su bili toliko dominantni za vrijeme natjecanja po skupinama Lige prvaka. Pobjedom 32:27 ove nedjelje postali su prvi poljski klub koji je stigao među osam najboljih momčadi natjecanja za prvaka Europe. Svojom 11. europskom pobjedom ove sezone rukometaši Kielcea najavili su i potvrdili kako ove sezone uistinu žele daleko dogurati.

Iako nisu mogli računati na svog najboljeg strijelca Františeka Šulca gosti su uspjeli držati korak sa svojim domaćin sve do 21. minute ogleda i rezultata 9:9. Naime, sve do tada igralo se pogodaka za pogodak da bi potom domaća momčad ipak uzela stvari u svoje ruke te se polako, ali sigurno, predvođena Thorirom Olafssonom i Slawomirom Szmalom odvojila od svog suparnika. Nakon 13:10 Poljaci čuvaju stečenu prednost te na predah odlaze s vodstvom 14:11.

Uvodne minute nastavka donijele se domaće odvajanje na 19:14, a potom i 26:20. Prednost Kielcea samo je rasla pa čak i unatoč dobrim obranama Rolanda Miklera te raspoloženom Jonasu Larholmu na gostujućoj strani. Iako Pick pet minuta prije kraja stiže na minus četiri (25:29) nije se do konca ogleda uspio dodatno približiti, a kamoli poravnati rezultat stoga domaći rukometaši osiguravaju slavlje 32:27, kao i četvrtinu finala natjecanja za prvaka Europe.

Najefikasniji u redovima pobjednika bio je Thorir Olafsson s osam postignutih pogodaka, Denis Buntić je dodao jedan gol, dok se Željko Musa nije upisao u listu strijelaca, kao ni povratnik Manuel Štrlek koji je dva puta, ali neuspješno uputio loptu prema protivničkim vratima. Najbolji kod Pick Szegeda bio je Jonas Larholm također s osam golova, dok je Antonio Pribanić dodao njih dva.

THW Kiel - Čehovski Medvedi 30:26 (17:10)

Europski je prvak na svom terenu pokazao i dokazao kako poraz u Rusiji s dva pogotka razlike nije značio ništa te je tako već nakon 40 minuta sjajne igre pred preko deset tisuća gledatelja osigurao svoje mjesto u četvrtfinalu Lige prvaka. Iako se u posljednjim minutama dvoboja lagano opustio te je na koncu upisao tek pobjedu s četiri razlike, Kiel je bez problema stigao do svog cilja. Tako se, baš poput Barcelone, po 13. puta plasirao među osam najboljih europskih momčadi.

Nakon izjednačenijeg starta odlične obrane vratara Thierryja Omeyera, kao i sjajna atmosfera u dvorani predvodila su Nijemce od 9:8 sa sredine prvoga dijela sve do velikih 17:10 na poluvremenu. Međutim, domaćin ni tu nije stao te je zahvaljujući vrlo dobrim kontrama i razornim šutevima već u 38. minuti stigao do prednosti od deset pogodaka (23:13). Koncentracija domaće momčadi potom je, pak, počela popuštati i gosti polako, ali sigurno hvataju priključak (24:28) da bi njihov nalet prekinuo Marko Vujin čime domaći rukometaši upisuju pobjedu 30:26.

Christian Sprenger sa šest je pogodaka predvodio Kiel do pobjede, dok se kod Čehovskih Medveda isto toliko puta u strijelce upisao Sergij Šermenko.

Barcelona Intersport - Bjerringbro-Silkeborg 26:24 (12:13)

Katalonski je div nakon uvjerljivog slavlja 32:26 u Danskoj proteklog tjedna u svojoj Blaugrani ove nedjelje samo potvrdio svoj prolaz dalje u četvrtfinale najelitnijeg europskog klupskog natjecanja. Po 13. puta u povijesti kluba Barca se tako našla među osam najboljih momčadi Europe iako kod kuće nije pružila toliko uvjerljivu predstavu kao u gostima. Naime, nad momčadi Bjerringbro-Silkeborga upisala je pobjedu s dva pogotka razlike.

Iako su u Barcelonu stigli s praktički nedostižnom prednosti, gosti su se dobro držali u susretu sve do 40. minute, a ni tada nisu olakšali posao svom suparniku. Bez pritiska i u potpunosti opušteno gostujuća je momčad povela na samome staru 7:5 pa i 8:7 nakon čega domaćin uspijeva poravnati rezultat na 9:9. Uslijedila je tada igra gol za gol sve do odlaska na odmor kada se ponovno boljima pokazuju Danci koji u svlačionicu odlaze s minimalnom prednosti (13:12).

Međutim, nastavak susreta donio je odličnu igru Raula Entrerriosa pa je tako španjolski prvak pri rezultatu 15:15 započeo seriju 4-0 za potom ipak nedostižno vodstvo 19:15. Iako se gostujući rukometaši ni tada nisu predavali te su dobro namučili svog suparniku nisu uspjeli ponovno izboriti izjednačenje tako da domaća momčad odlazi na 24:19 te na koncu slavi 26:24.

Odličan je u redovima Barcelone bio Sjarhej Rutenka s devet pogodaka, dok se kod Bjerringbro-Silkeborga istaknuo Casper Mortensen s osam golova.

Liga prvaka - Završnica

osmina finala - uzvrati

HSV Hamburg28:31Celje Pivovarna L.
Telekom Veszprem33:25Abanca Ademar Leon
Metalurg Skoplje24:22Dinamo Minsk
Flensburg27:25Gorenje Velenje
Barcelona26:24Bjerringbro-Silkeborg
Füchse Berlin26:27Atletico de Madrid
Barlinek Industria Kielce32:27OTP Bank Pick Szeged
Kiel30:26Čehovski Medvedi

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • balaspo26.03.2013. u 17:20
    pogleda san snimku jucer od rezultata 19 16 za domaće , blić je odigra ko u najboljin danima, iznuđiva penale, isključenja i ar vrhunsih asista plus što je u obrani odlicno igra
    balaspo
  • Obrisan korisnik25.03.2013. u 18:55
    bravo prerano otpisani Ivano.Ureprezentaciji je trbao biti dok god on to želi samo da makar sjedi na klupi.NJedgov imiđ je neupitan i na međunarodnoj sceni i među igračima
    Obrisan korisnik
  • irilov25.03.2013. u 17:14
    kakva igra balića...
    irilov
  • loozer25.03.2013. u 15:06
    Balić je igrao strašno djelio asistencije vukao polukontre, u obrani odličan i kad se utakmica lomila dušebajev ga stavi da igra samo obranu..sreća njegova pa su prošli da nisu trener bi bio glavni tragičar...naravno suvišno je komentirat da nam je ovakav balić JAKO POTREBAN u repki jer može bez... [više na forumu]
    loozer
  • Obrisan korisnik25.03.2013. u 09:18
    sve očekivano.
    Obrisan korisnik