Košarka

Bilbao uvjerljivo do finala Eurokupa, Pilepić među najraspoloženijima

Ivor Krapac • srijeda, 27.03.2013.
Bilbao uvjerljivo do finala Eurokupa, Pilepić među najraspoloženijima
Foto: Ivana Karačić

Poslije prolaska Lokomotiv Kubana iz Krasnodara u ogledu s Valencijom Velimira Perasovića, saznali smo i drugog finalista Eurokupa. U borbu za trofej i ulaznicu za Euroligu otišao je Uxue Bilbao Basket, koji je u dvije utakmice bio puno jači od ukrajinskog Budivelnika. Bilbao je slomio momčad iz Kijeva s ukupnih +32 u dvije utakmice...

Uxue Bilbao Basket potvrdio je obavljeno u prvoj utakmici u gostima i sa 75:53 na domaćem parketu uvjerljivo nadjačao Budivelnik u polufinalu Eurokupa. Nakon što je momčad Fotiosa Katsikarisa prošlog tjedna u Kijevu slavila s 93:83, drugi susret bio je rezultatski manje zanimljiv. Sve je bilo jasno već do poluvremena, s 37:23 za domaću momčad na kraju druge četvrtine.

U prolasku kluba iz Baskije do finala, u srijedu navečer važnu je ulogu imao i Fran Pilepić. 23-godišnji Riječanin odigrao je 20 minuta i za to vrijeme ubilježio 10 poena i tri osvojene lopte, uz jednu izgubljenu. Šut iz igre bio mu je 4/5, 2/3 za dvicu i 2/2 za tricu.

Nada ukrajinske momčadi da bi mogla izvesti veliki preokret i u Bilbau šokirati domaćine još je bila na životu poslije prvih 10 minuta druge utakmice, ali ni tada nije bilo osobito izgledno da će se dogoditi čudo. Katsirakisova momčad završila je prvu četvrtinu s 20:14 na svojoj strani, a nakon što su u drugoj dionici zadržali goste na samo devet poena i dobili taj dio susreta s osam razlike (17:9), nestala je sva neizvjesnost.

S 14 poena prednosti pred svojim navijačima, a +24 ukupno, Bilbao je u nastavku bez puno problema čuvao prednost. U posljednjih 10 minuta gosti su sasvim potonuli i završili na velikom minusu.

Pilepić je bio jedan od petorice dvoznamenkastih strijelaca u domaćoj momčadi. Lamont Hamilton i Alex Mumbru zabili su najviše, po 13 poena, Mumbru uz po četiri skoka, osvojene i izgubljene lopte. Mamadou Samb i Kostas Vasiliadis dodali su po 10 poena, Samb sa šest skokova i dvije blokade.

Leo Lyons bio je bolji od ostalih u dresu Budivelnika, s 20 poena i pet skokova, dok je Artur Drozdov dodao 12 poena i sedam skokova. Malcolm Delaney, koji je u prvoj utakmici utrpao 38 poena, ovog puta nije bio ni približno toliko raspoložen. Završio je s pet poena uz 2/12 iz igre, po 1/6 za dvicu i tricu, a u loš nastup uklopio je i pet izgubljenih lopti.

Finale Eurokupa odigrat će se 13. travnja u Charleroiju. Bilbao i Lokomotiv odlučivat će o trofeju, a pobjednik te utakmice osigurat će i nastup u Euroligi u sljedećoj sezoni.

Eurokup, polufinale, uzvrat:
Uxue Bilbao Basket - Budivelnik 75:53 (prva utakmica 93:83)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.03.2013. u 23:25
    zašto se ove godine nije igrao final 4?
    Obrisan korisnik