Rukomet

Zagrebaši opravdali ulogu favorita i preko Nexea osigurali završni turnir rukometnog Kupa Hrvatske

Iz Kutije šibica: Damir Žbulj • četvrtak, 28.03.2013.
Zagrebaši opravdali ulogu favorita i preko Nexea osigurali završni turnir rukometnog Kupa Hrvatske
Foto: Davor Sajko

Očekivanom pobjedom na domaćem terenu Kutije šibica rukometaši Croatia osiguranje Zagreba su preko Nexea osigurali Final Four Hrvatskog rukometnog kupa u Umagu. Utakmicu su prelomili početkom nastavka, a iako su gosti iz Našica u jednom trenutku gotovo uhvatili priključak na kraju je razlika bila uvjerljiva, za konačnih 28:21.

Croatia osiguranje Zagreb - Nexe Našice 28:21 (14:10)

Hrvatski rukometni kup, četvrtfinale:
Zagreb, Kutija šibica, gledatelja: 400

Suci: Jurinović / Mrvica

Croatia osiguranje Zagreb: Ivić 8 obrana, Stevanović 5 obrana; Marić 4, Mihić, Brozović 1, Stepančić 4, Matulić, Šprem, Špiler 6, Šebetić 1, Batinović, Horvat 8, J. Valčić 2, Sršen 2, T. Valčić, Mandalinić
Trener: Boris Dvoršek

Nexe: P. Lelić, Kozina 1, Bureš, Eter 1, F. Lelić 6, Mrđenović 1, Varvodić, Knez 4, Slišković 1, Pivac, Vujić, Tomić 1, Božić-Pavletić 2, Šunjić 15 obrana, Obranović 3, Š. Ivić:1;
Trener: Kasim Kamenica

Isključenja: CO Zagreb 10 minuta / Nexe 4 minute

Sedmerci: CO Zagreb 3/3 / Nexe 6/6

Nakon što su mjesto na završnom turniru u srijedu osigurali Poreč, Đakovo i domaćin Umag, ždrijeb je odredio kako u posljednjem četvrtfinalnom dvoboju snage moraju odmjeriti dva najbolja hrvatska kluba, Croatia osiguranje Zagreb i našički Nexe.

Domaćin je u dvoboj ušao s najjačim snagama, uz oporavljenika Špilera, a na terenu se našao i kapetan Horvat, koji je zbog lakše ozljede leđa propustio posljednja dva dvoboja u regionalnoj SEHA ligi. Gosti su u Kutiju šibica stigli s velikom željom za dokazivanjem, uz pokušaj iznenađenja i korištenja slabije forme Zagrebaša, koji su u posljednja dva nastupa upisali dva poraza, od Lovćena i Meškova.

Iako su igrači Kasima Kamenice pružili dobar otpor u prvom poluvremenu, većinu vremena držali rezultatski priključak, do odmora su domaći rukometaši stvorili zalihu od četiri pogotka. Oštro su krenuli gosti, već su u prvom napadu Zagrebaša zaslužili isključenje, što je iskoristio Luka Stepančić za brza dva pogotka u otvaranju utakmice.

Nexe je uhvatio priključak (3:2), dobro je funkcionirala njihova vanjska linija, no, Zagrebaši su ipak do osme minute utakmice stvorili opipljivu prednost. Horvat je realizirao jednu kontru, Brozović je bio precizan s crte u trenutku kada su domaći ponovno imali igrača više, dok je jednu solo akciju u pogodak pretvorio i Josip Valčić, za 6:2 na semaforu.

Ipak, nisu gosti olako prepustili inicijativu suparniku, organiziranom igrom u obrani i dobrim šutevima s devet metara, odgovorili su s tri uzastopna pogotka, dvaput je bio precizan Knez, po prvi put se upisao u strijelce i topnik Slišković pa je sredinom prvog dijela bilo 'samo' 7:6 za Dvoršekove igrače.

U drugom dijelu prvog poluvremena Zagrebaši ipak ponovno rade razliku, dobro je igru vodio Špiler, Horvat je zabijao sa sedam metara, s krila, a Nexeu nije pomogla niti jako dobra partija Šunjića u tim minutama pa se na odmor odlazi s 14:10.

Učinak igrača

Najbolji su u redovima pobjednika bili Horvat s osam pogodak, Špiler sa šest, dok su Stepančić i Marić postigli po četiri. Stevanović je imao pet obrana, dok je u nastavku Ivić skinuo osam suparničkih pokušaja. Kod gostiju vratar Šunjić bio je raspoložen s 15 obrana, ali nije to bilo dovoljno za bolji rezultat. Franjo Lelić iz sedmeraca je postigao svih svojih šest golova, dok je Knez bio četiri puta precizan.

Iako su gosti početkom nastavka imali dvije minute igrača više na terenu, nakon isključenja Sršena, nisu kapitalizirali prednost pa je nakon pet minuta igre u drugom dijelu i dalje bilo +4 za domaće (16:12). Stevanovića je među vratnicama zamijenio Ivić, koji je brzinski upisao dvije obrane, a s dva pogotka u napadu se istaknuo povratnik Špiler.

Sedmim zgoditkom Zlaje Horvata u 36. minuti na semaforu je +6, što je već moglo ozbiljno zabrinuti gostujućeg stratega.

Sredinom drugog dijela Nexe je dobro iskoristio isključenje Šebetića, puno je bolje funkcionirala njihova obrana, a u naletu su postigli nekoliko pogodaka i tako stigli na samo tri gola zaostatka, preciznim udarcem kroz blok domaćih Šime Ivić postavio je na 21:18.

Na ulasku u posljednjih deset minuta golovima Špilera te Marića s crte (23:18) natjerali su Zagrebaši Kamenicu na minutu odmora, ali nakon Mrđenovićeva isključenja činilo se kako će pokleknuti.

Iako je Šunjić u tim minutama upisao svoju 14. obranu, dobar je u završnici utakmice bio i Ivić, a +7 za posljednjih pet minuta bilo je nedostižno za bilo kakav preokret.

Dobrom rolom Marića u samoj završnici razlika je bila gotovo dvoznamenkasta, a derbi hrvatskog rukometa zaključen je rezultatom 28:21 za aktualne osvajače ovog natjecanja,

Zagrebaši će tako u Istri braniti naslov pobjednika Kupa Hrvatske, u dvoboju protiv domaćina Umaga, Poreča i Slavonaca iz Đakova.

Hrvatski rukometni kup, četvrtfinale:
Croatia osiguranje Zagreb - Nexe 28:21 (14:10)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.03.2013. u 21:58
    Ne baš kvalitetna utakmica,dosta promašenih zicera s obje strane...Očekivao sam neizvjesniji derbi,ali očito je umor svladao Našičane nakon putovanja u Slovačku.Pohvale streaming.hr-u za prijenos utakmice na internetu ;)
    Obrisan korisnik