Košarka

Tabak: "Ova pobjeda otvorila nam je mogućnost da završimo Top 16 po željama"

Ivor Krapac • subota, 30.03.2013.
Tabak: "Ova pobjeda otvorila nam je mogućnost da završimo Top 16 po željama"
Foto: EPA

Poslije uspona i padova u ranijem dijelu drugog kruga, prvo s četiri pobjede, a zatim s pet uzastopnih poraza, Caja Laboral je u pretposljednjem kolu skupine F Topa 16 Eurolige došla do vrijednih gostujućih 86:82 protiv Himkija. Momčad Žana Tabaka je u posljednjoj četvrtini imala priliku za još bolji rezultat, ali nije bilo razloga za nezadovoljstvo ni s pobjedom s +4...

Caja Laboral je u 13. kolu skupine F Topa 16 Eurolige imala dva cilja na gostovanju kod Himkija. Prvi je bio pobjeda, što su i ostvarili, a drugi, ako se za to ukaže prilika, da razlika bude veća od +12, s koliko su izgubili u prvom ogledu s Himkijem, s 83:71 u šestom kolu drugog kruga u Vitoriji. Momčad Žana Tabaka ostvarila je pobjedu, ali drugi cilj je izostao, iako su u posljednjoj četvrtini gosti vodili i sa 79:63.

Na kraju, Tabak je ipak bio zadovoljan pobjedom, koja njegovoj momčadi otvara mogućnost da u posljednjem kolu domaćom pobjedom nad Montepaschijem dođe do konačnog omjera 8-6. Ukoliko Himki pritom izgubi od Olympiakosa u Pireju, Caja Laboral će proći, a Himkijeva pobjeda bila bi im problematična s obzirom da je ruska momčad u prednosti u međusobnom omjeru, dok su Olympiakos i Caja sasvim izjednačeni u dvije utakmice u kojima su se sreli u drugom krugu.

Postoji i mogućnost kruga u kojem bi bio i telavivski Maccabi, koji poslije 13 kola ima 8-5, a idućeg tjedna je na gostovanju kod vodeće Barcelone.

"Prije svega, ova nam je pobjeda trebala kako bismo imali otvorene sve opcije do kraja", opisao je hrvatski trener poslije +4 u Rusiji: "Pobjedom smo otvorili mogućnost da završimo Top 16 po našim željama i osiguramo nastavak natjecanja."

"Domaća momčad zabila je puno teških šuteva u prvom poluvremenu, bili su opasni u napadu", dodao je Tabak o utakmici: "Sveukupno, Himki je na kraju susreta bio bolji od nas u postotku šuta za dva i tri poena. Za nas je velika stvar dobiti na taj način i protiv takve momčadi."

Himkijev trener Rimas Kurtinaitis žalio je zbog poraza na domaćem parketu. "Propustili smo dobru priliku za pobjedu", osvrnuo se Litavac na klupi ruskog kluba: "Loše smo otvorili utakmicu, dopustili smo suparničkoj momčadi da nam uzme devet napadačkih skokova u prvoj četvrtini. Riječ je o istom problemu koji nas je mučio protiv Krasnje Krilje nekoliko dana ranije."

"Morali smo igrati svih 40 minuta kao što smo odigrali posljednjih osam. Imamo rezervi, nismo ih uspjeli iskoristiti početkom utakmice. Zbog toga bi bilo nelogično reći da je do poraza došlo zbog našeg umora", nastavio je Kurtinaitis: "Glavni problem bio je Nocioni, koji je igrao kao u najboljim danima, zabijao je puno poena, dolazio do skokova, dao je energiju svojoj momčadi."

"Trenutna situacija nije jako dobra, ali još ništa nije izgubljeno", zaključio je trener ruske momčadi, kojoj bi poraz u Pireju najvjerojatnije značio i oproštaj od Eurolige: "Čeka nas gostujuća utakmica, pripremit ćemo se i boriti se do kraja."

Euroliga, skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica

13. kolo

Maccabi Tel Aviv101:58Bešiktaš
Himki82:86Baskonia
Fenerbahçe73:78Olympiakos
Montepaschi Siena69:77Barcelona
1Barcelona 131+165
2Olympiakos 95+35
3Maccabi Tel Aviv 86+93
4Baskonia 86+48
5Himki 77+82
6Montepaschi Siena 77-21
7Fenerbahçe 212-191
8Bešiktaš 212-211

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.03.2013. u 13:02
    Ako se stvori taj krug 8-6 bilo bi mi najdraže da ispadne Maccabi. Najmanje su mi mili. Puno je to računanja za moj procesor. Uglavnom forca za Tabaka !!! Najveće trenersko iznenađenje u Evropi.
    Obrisan korisnik
  • M-G30.03.2013. u 12:50
    može se dogoditi situacija da 4 kluba imaju omjer 8-6..caja, khimky, oly i maccabi... caja igra doma sa sienom i ako dobe ima 8-6, khimky ako dobije oly-a vani, oboje će imati 8-6, i barca igra sa maccabiem doma i ako ne puste (a nisu ni sieni) macabbi isto ostaje na 8-6. iako najrealnije je da oly... [više na forumu]
    M-G
  • Obrisan korisnik30.03.2013. u 12:31
    Poraz od Olympiakosa je najvjerojatnije-sigurno oproštaj od Eurolige. A Olympiakos je stvarno i zaslužio da ide dalje. Uglavnom neka odigraju pa ćemo vidjeti.
    Obrisan korisnik